Стаматов: 10% от младите учители след втората година напускат

Учителите искат с 30% по-високи заплати
9 яну 2023 15:50, Анисия Иванова
37

В момента има проблем с намирането на учители в много области - математика, информатика, български език и литература, към тях през тази година ще се добавят и природните дисциплини. Основната причина е ниското възнаграждение на учителите в системата, посочи директорът на 119-о училище в София Диян Стаматов в студиото на "България сутрин".

В момента има сериозен недостиг на учители по информатика, съобщи той.

"За 9-и път пускам обява за работно място по информатика. Идват хора над пенсионна възраст, те не гарантират качественото преподаване. Един млад специалист разчита основно на своето трудово възнаграждение, за да бъде мотивиран", допълни директорът.

По думите му около 10% от младите специалисти след края на втората година намират друго работно място.

"Това подсказва, че стабилността трябва да бъде гарантирана от запазване на тренда от 125% средна работна заплата", обобщи гостът.

През 2023 г. трябва да има увеличение на заплатите на работещите в системата на средното образование с 30% – както за учители, така за работещите в Министерството на образованието и науката, и в Регионалните управления на образованието. За това настояват от Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

"Причините са две. Едната е, че сме в началото на новата календарна година. Миналогодишната инфлацията изяде увеличението, направено през 2022 г. Това създава притеснения за хората до каква степен ще се задържат в образованието", каза Стаматов. Увеличението миналата година е било на два пъти - 12,3 и 5%, средно 17%, припомни той.

"Това желание звучи сюрреалистично, но пък управляващите в страната ни трябва да се сетят, че това, с което се занимават през последната година, не занимава значимо нито един от нас. Животът ни върви в темпове и трябва да гледаме основните битови казуси. Нашите колеги в Унгария се надяват на сериозно увеличение, за да достигнат до около 2000 евро", коментира Стаматов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му управляващите трябва сериозно да спрат с това, с което се занимават през последните седмици и да обърнат внимание на важните неща.

"Те нищо не правят, ходят на работа, говорят, и никакъв резултат", категоричен е Стаматов. Според него няма кой да предложи увеличение с 20%.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като тоя дава Унгария за пример,трябва да е наясно,че средната учителска заплата там е около 1800 лева,при средна учителска заплата за България над 2000 лева!
10
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този Стаматов, е компетентен по всички въпроси. И задължително му е необходимо да се изкаже минимум два пъти дневно.
9
1
 
14
 
! Отговори
При повече преди 1 година
от 50 процента деца на чуждоезично население в България е много трудно да бъдеш учител по български, история или каквото и де е друго. Особено ако те натискат да пишеш присъствия на отсъстващи и отлични оценки от тестове на незнещи и т.н. за да си вземе училишето субсидията дето му я дават на глава.
8
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами, извинявайте, ама на млад учител давате 1500 стартово. Прощавайте, ама толкова не взима и касиерката в магазина на село до вилата ми...
7
10
 
17
 
! Отговори
Бивш даскал преди 1 година
С такива директори като Стаматов и такива "добри заплати" е учудващо как издържат 2 г. Аз откак се махнах от школото съм с почти 4 хил. лева отгоре на учителската заплата.
6
5
 
19
 
! Отговори
Хркрб преди 1 година
Е как стана тази, че няма учители. Цяло лято на интервюта по 150 кандидата за място. Стига глупости е дрънкал, а да не говорим, че възрастните и местата не си дават и КТ не се оправят
5
1
 
28
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Като разберат, че вместо да преподават трябва да бюрократстват и си заминават. много ясно.
4
1
 
9
 
! Отговори
положителното преди 1 година
Не стават за учители 10 процента. 90 процента остават.
3
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той народа от едно време си знае - попа, даскала и лекаря. Това са хората, които са се радвали на уважение. А кмета и милиционера - винаги са негативни образи. Ние направихме обратното: нахранихме кмета и милиционера, а изгонихме попа, даскала и лекаря. И сега вече "Олеле, кой ше ни учи децата, кой ще ни лекува, защо раждат на по 12, каква е тая култура, що няма морал?". Е, кмета и милиционера да ви оправят бе!
2
4
 
42
 
! Отговори
пери преди 1 година
Защо ли? Стаматов, медийният активист, много добре знае. Липсата на уважение, тоновете бумащина, липсата на свобода, за сметка на свободията и прекалено многото права на учениците, непрестанните претенции на родителите, глупостите на министерството са само част от причините младите учители да не се задържат в училище.
1
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
земат парите и бегат. не им се занимава с турчеещото се чалга поколение дето не си знае пола