Нужно ли е военното обучение на учениците в 10 и 11 клас?

Коментар на Диян Стаматов и Пламена Николова
28 апр 2023 09:17, Анисия Иванова
171

Учениците от 10-и и 11-и клас от следващата учебна година ще имат часове по военно обучение. Идеята получи одобрението на Министерския съвет.

"Военното обучение има за цел да информира учениците и малко да ги запали за военна служба, но нищо повече. Пет часа в първи срок, 5 часа във втори срок. Това не е ново, има го от десетина години. Досега беше в 9-и клас, сега малко се качва нагоре. Това е решение на Министерството на отбраната, а не на МОН. Много от хората си въобразяваха, че учениците ще тръгнат с "Калашници" в училище. Това няма да стане, нито ще сложат противогази", заяви директорът на столичното 119-о училище Диян Стаматов пред Bulgaria ON AIR.

"Досега военни се срещаха с учениците няколко пъти годишно, за да ги информират какво има в българското въоръжение, как са облечени различните армии. Много от учениците няма как да са се запознали с облеклото и оборудването. След това - с рекламна насоченост за кандидатстване във военно училище, в което няма нищо лошо", каза още гостът.

По думите на Стаматов ролята на хората, които ще работят с учениците, е много голяма. Колкото по-добре подготвена е съответната тема, толкова по-голяма запознатост ще има. Училищният директор отбеляза, че тези часове са в рамките на Часа на класа, който има различни раздели - един от тях е свързан именно с военното обучение.

"Възрастта на 10-и и 11-и е предразполагаща за сериозно възприемане на подобни теми, които са значими за тяхната професионална ориентация. Не се коментират наредбите на военното и образователното министерство, те се прилагат", подчерта Стаматов и добави, че тези часове са малък брой и не променят нищо в подготовката на учениците.

Пламена Николова от Асоциация "Родители" каза в ефира на "България сутрин", че за военно обучение се отделят сериозни средства по националните програми, докато в същото време спира финансирането на ключови политики и тече абсурден дебат защо децата трябва да получават здравно и интеркултурно образование.

"Имаме подозрения, че Министерството на отбраната по спорен начин решава свой проблем с резерва, като задължава учениците да преминат през него. Големият въпрос е защо военно обучение, а не каквото и да било друго. За мен съдържанието граничи с времена преди Желязната завеса. Опитват да създават напрежение в населението. Няма война, но постоянно се нагнетява напрежение и младите хора си мислят, че имаме враг и трябва да се готвим за война", изтъкна Николова.

Стаматов контрира, че в случая няма нищо националистическо и опасно, а за здравно образование се отделят доста средства, докато за военната тема почти никъде не се отделят ресурси и време.

"Може и без този модул в подготовката на учениците. Българското образование се намира под сериозна заплаха от драстично изоставане в подготовката на учениците. Дължи се на безвремието, в което тънем вече година и половина. Това дърпа образованието ни все по-назад. Увеличението на заплатите е необходимост, но няма да промени качеството на образованието", добави Стаматов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все едно да ме карат да уча религия, а аз не вярвам в нея. Не може да е задължително военното обучение, я да вдигнем Тодор Живков и пак да си я караме по старому. Поредната гавра с нашето нещастно и загубено в нищото образование. Ей, хора, отиваме на зле, не е майтап работата.
92
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не си мислете, че е само у нас. По същото време върнаха казармата в Литва, така че се сещайте за какво готвят Източна Европа нашите мили западни "партньори". Единствената причина тук да опрат само до училищата е обществената съпротива срещу включването ни във войната. Като промият мозъците на децата, ще са по-склонни да стават пушечно месо.
91
3
 
6
 
! Отговори
_-_ преди 1 година
След ,като има подготовка и е навършил 16-18годинизначи стават за мобилизация.
90
4
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Въоръжението на БА не е мръднало от 40 години насам. Още от когато аз съм ходил на военно, Само болен мозък може да се запише във ВУ и да служи в такава армия при това положение. Главнокомандващият Радев на втория-третия ден от агресията заяви на всеослушание, че нямаме адекватно ПВО. Година след това не е купил една зенитна ракета, влачи се по официални мероприятия с посланичката на държавата-агресор. И сега агентите на тоя иддийод ще занимават децата.
89
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Военното обучение трябва да е по избор а не със задължение. Военното обучение не помага с нищо за твоето бъдеще. Това е изостанало и първобитно мислене. От войника се изисква да се държи като робот да не мисли и чуства а само да изпълнява. Да не говорим че там се случват доста извратени неща. Навремето в казармата скачаха върху коляното на моя братовчед докато го счупят. Бъдещето сега е различно. Сега се създава нова армия психологическа армия. С мисъл може да промениш мисленето на цяла армия
88
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом се говори за това значи вече се прави сметка да се пращат и децата на фронта...лоша работа
87
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната българска тъпня...не ме учудвате вече ей :)
86
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой в демократична държава няма право насила да преподава военно обучение на когото и да било, без изричното му съгласие. Но сега е правителството на Радев, който връща България в тоталитарните времена, когато НВО беше задължително за всички.
85
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
харесва ли ви фтмака? Тепърва още шапакрски прозтотии ще гледате... От рубляк толкоз!
84
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тея от асоциация "Родители" са тотално вредни.
83
3
 
15
 
! Отговори
до Сата НАТО преди 1 година
В украинското полоство само срещу едно подписче можеш да се запишеш доброволец и още от утре да им таковаш и ПМ и ПЛ. Хайде, време е. Стига само философтва по формите. Помогни на киевския наркоман да запази някоя и друга улица.
82
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СПОРЕД МЕН ТРЯБВА ДА СЕ ЗАНИМАВАТ С ПОМОЩ ПРИ БЕДСТВИЯ И ОБУЧЕНИЕ ОТ БЧК .ПОМОЩ ПРИ КАТАСТРОФИ.Тази възраст съвпада и с получаването на шофьорски книжки .НЕ Е ЛОШО ДА СЕ ЗАПОЗНАВАТ В ЧАСА НА КЛАСНИЯ С ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ КАТАСТРОФИТЕ И КОЛКО МЛАДИ ХОРА ОСТАВАТ ИНВАЛИДИ!ЗА МЛАДЕЖИ КОИТО ИМАТ ЖЕЛАНИЕ ЗА ВОЕННО ОБУЧИНИЕ ДА ПРЕДВИЖДА ДЪРЖАВАТА ПЛАТЕН ОТПУСК ЗА 6 МЕСЕЦА.НИЕ ИМАМЕ ПОВЕЧЕ ОФИЦЕРИ ОТ ВОЙНИЦИ А ЗА ГЕНЕРАЛИТЕ ДА НЕ ГОВОРИМ!
81
1
 
20
 
! Отговори
НЕ! преди 1 година
Нужно е да се обучават да дават първа помощ! Да познават елементарни лекарства! Да мислят критично! Да се обучава в етикет! И други полезни умения! Не е нужно да се обучават като онзи зелен чорап на чело на държавата как да се подчинява! Военните в България са най-нискоинтелигентните същества в държавата! Толкова са ниши, че не могат да се изразяват! камоли да учат някого на нещо! Осъзнавате ли, че след като овладяха политиката сега таргитират децата ни? Какво следва? На фронта за пушечно месо?
80
0
 
14
 
! Отговори
SS преди 1 година
Досега ,,шапкарите" с военна униформа ни обясняваха ,че който не храни собствената си армия ,ще храни чужда ! Ядоха и пълнеха тоалетната от 1945 год !Сега военно обучение за защита на ,,родината" А те за кво са ?
79
8
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Разбира се - военно учение не трябва да има, докато се води от бивши зекапичета и сегашни путинофили. Просто трябва да си произвеждаме патроните и минофъргачките, а във военни училища да влизат само тези, на които им идва отвътре. В момента обаче рекламата на ВУ набляга на агресията и дивотията, така че след време ще имате куп побъркани мачовци, които ще искат да ви се качат на главата и да ги храните - като Радев.
78
3
 
10
 
! Отговори
до Сър Пичук преди 1 година
"Просията първа инспирира метеж в Украйна и тя първа настъпи на Запад и премести базите си на 500 км напред в буферната неутрална Украйна"------------Метежът в Украйна беше режисиран от САЩ. Май забрави кой раздаваше курабийки на мегдана и настояваше Янукович да спре да праща силите на реда да спират погрома. Само погледни картата с базите на НАТО. Всичките са концентрирани около Русия и всичките по мирно време. А държавите, които са на мушката на САЩ по "странно" съвпадение нямат натовски бази.
77
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига сте ревали. В случаи на война трябва да пазим България. Това да има военно обучение не означава че ще се воюваме с някой. По-добре е да има военно обучение, за да се знае какво трябва да се прави, ако не дай си Боже стигнем до там.
76
1
 
4
 
! Отговори
SS преди 1 година
До 73 Иванов! Кое е *** бе .....? Като искаш отивай на Източният фронт ! Памперса и вазелина ще ти го дам безплатно! Ама не ти стиска ! Абе вие какво си мислите бе ? Че войната е компютърна игра ?
75
1
 
2
 
! Отговори
До 73 преди 1 година
Още един фантаст, дронове има и сега и се оказа, че само с тях не става, ислямска държава държа половин континент с картечници
74
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Всички си мислехме, че Европа е загърбила войните. Но се появи отново червеното зло."...................Бре, бре, бре. Почти се просълзих само липсваше драматична музика за фон. Посочи ми една война през последните 30 години, в която Европа да не е пращала войски в чужда държава нападната от САЩ. Поне една.