Нужно ли е военното обучение на учениците в 10 и 11 клас?

Коментар на Диян Стаматов и Пламена Николова
28 апр 2023 09:17, Анисия Иванова
171

Учениците от 10-и и 11-и клас от следващата учебна година ще имат часове по военно обучение. Идеята получи одобрението на Министерския съвет.

"Военното обучение има за цел да информира учениците и малко да ги запали за военна служба, но нищо повече. Пет часа в първи срок, 5 часа във втори срок. Това не е ново, има го от десетина години. Досега беше в 9-и клас, сега малко се качва нагоре. Това е решение на Министерството на отбраната, а не на МОН. Много от хората си въобразяваха, че учениците ще тръгнат с "Калашници" в училище. Това няма да стане, нито ще сложат противогази", заяви директорът на столичното 119-о училище Диян Стаматов пред Bulgaria ON AIR.

"Досега военни се срещаха с учениците няколко пъти годишно, за да ги информират какво има в българското въоръжение, как са облечени различните армии. Много от учениците няма как да са се запознали с облеклото и оборудването. След това - с рекламна насоченост за кандидатстване във военно училище, в което няма нищо лошо", каза още гостът.

По думите на Стаматов ролята на хората, които ще работят с учениците, е много голяма. Колкото по-добре подготвена е съответната тема, толкова по-голяма запознатост ще има. Училищният директор отбеляза, че тези часове са в рамките на Часа на класа, който има различни раздели - един от тях е свързан именно с военното обучение.

"Възрастта на 10-и и 11-и е предразполагаща за сериозно възприемане на подобни теми, които са значими за тяхната професионална ориентация. Не се коментират наредбите на военното и образователното министерство, те се прилагат", подчерта Стаматов и добави, че тези часове са малък брой и не променят нищо в подготовката на учениците.

Пламена Николова от Асоциация "Родители" каза в ефира на "България сутрин", че за военно обучение се отделят сериозни средства по националните програми, докато в същото време спира финансирането на ключови политики и тече абсурден дебат защо децата трябва да получават здравно и интеркултурно образование.

"Имаме подозрения, че Министерството на отбраната по спорен начин решава свой проблем с резерва, като задължава учениците да преминат през него. Големият въпрос е защо военно обучение, а не каквото и да било друго. За мен съдържанието граничи с времена преди Желязната завеса. Опитват да създават напрежение в населението. Няма война, но постоянно се нагнетява напрежение и младите хора си мислят, че имаме враг и трябва да се готвим за война", изтъкна Николова.

Стаматов контрира, че в случая няма нищо националистическо и опасно, а за здравно образование се отделят доста средства, докато за военната тема почти никъде не се отделят ресурси и време.

"Може и без този модул в подготовката на учениците. Българското образование се намира под сериозна заплаха от драстично изоставане в подготовката на учениците. Дължи се на безвремието, в което тънем вече година и половина. Това дърпа образованието ни все по-назад. Увеличението на заплатите е необходимост, но няма да промени качеството на образованието", добави Стаматов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
2
 
5
 
! Отговори
Българи готвят преди 1 година
Ви за пешечно месо! Тек в Германия няма такова обучение, в САЩ, Франция, УК също! Само в Полша и България! Сещайте се ;))
112
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента държавата се крепи на парите от имигранти, младежите в туризма и ИТ сектора. Ти нищо не вадиш за държаавата. Само ревешш :))
111
3
 
5
 
! Отговори
До 107 преди 1 година
Какви глепости пишеш бе? Руснаците освобождават Киев и Украйна от Хитлер! Хитлер стига до Сталинград и завзема всичко по пътя дотам!! Чак в Сталинград и К_урск руснаците обръщат войната и тръгват на Запад като освобождават Киев? То бива невежество, бива..
110
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 110 Видяхме те и теб татения син . Къде беше през 90те да строявяш мутричките? :)) *** от панела седнал да плюе младежите. Ако не са младежите да вадят пари в тая държава си умрял за 5г. Ще станеш както Армения.
109
4
 
7
 
! Отговори
Кво ще защитаваме? преди 1 година
Да бяхме суверенна и свободна държава да я защитаваме? Но ние сме нео колония на САЩ! Ще умираме да защитаваме американската световна хегемония ли? Ще умираме са останем американска колония ли? Като украинцити ли?
108
12
 
0
 
! Отговори
Сес преди 1 година
Наистина е необходимо да има военно обучение че тези мамини синчета трябва да се научат на ред и дисциплина
107
0
 
9
 
! Отговори
В Украйна преди 1 година
Има много различни етноси и различни исторически ригионш! Режима в Киев се опитва да наложи идентичноста и историята на Галиция в Западна Украйна върху всички други-насила! Ако това се случваше в ЕС, където правата на малцинствата са уж гарантирани, всички щяха да писнат! Не се създава така национална идентичнос с насилие и репресия! Вижте с наште терци края на 80те какво стана, не се получи! Само диктатори действат така!
106
0
 
3
 
! Отговори
баба преди 1 година
ДА И ЩЕ СТИГНЕМ И ЗАДМИНЕМ САЩ ПО УБЙСТВА В УЧИЛИЩАТА
105
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Исторически погледнато руската армия е част от Украйнската армия. През ВСВ Украйнци водят фронта и те са дали повече жертви от русия.
104
3
 
3
 
! Отговори
Край преди 1 година
Ако искаме да имаме държава - необходимо е военно оучение от мин. 6 м. за момчетата. Турция, Гърция и Сърбия имат задължителна казарма за момчетата. Ако си ни е добре на територията независимо кой я владее - не ни трябва никаква войска и отбрана. Всеки сам си прецеНЯ.
103
7
 
4
 
! Отговори
до до Факт преди 1 година
Исторически погледнато украинците не мислят така.
102
3
 
7
 
! Отговори
до Факт преди 1 година
Исторически погледнато, Украйна е част от съветската армия.
101
0
 
6
 
! Отговори
VladTepes преди 1 година
България има разработени стратегии за отбрана - на въздушното пространство без самолети под ръководството на полк. доц. д-р. Маринов и на крайбрежието и териториалните води под ръководството на флот. адм. проф. двн. Медникаров. Има и достатъчно генерали, адмирали, полковници, капитани с рангове, доктори на военните науки и хабилитирани лица. Още Джани Родари е разбрал силата на такава армия справка - армията от генерали на принц Лимон в "Приключенията на Лукчо".
100
1
 
9
 
! Отговори
Трябва им на преди 1 година
САЩ да защитат загиващата си хегемония в света! Я в Украйна, я в Тайван! И Хитлер през последните си дни е използвал 16 годишни от Хитлерюгенд и им раздавал медали! Империите на края винаги са отчаяни и използват деца!
99
8
 
3
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Докато съветската армия е под форма купчина трупове край някой затънтен украински град както е вмомента няма да има нужда от това да се "натикваме" във войната. Украинците правят услуга на цяла Европа.
98
11
 
4
 
! Отговори
До Да преди 1 година
Ти Уриките не ги мисли - Крим скоро пак ще си е техен. Ходи в Масква да се запишеш в съветвската армия, че им трябват трупове за Бахмут.
97
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не. Трябва обучение на децата в иновативни науки и бизнес. Ние военна държава ли ще ставаме или икономическа ? И двете неможем да бъдем.
96
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Досега беше в 9-и клас, сега малко се качва нагоре."..................Ето тук е ключът от палатката. Това говори, че западът е нетърпелив да ни натика във войната в идните 1-2 години. Следете внимателно какво говорят на децата ви и им припомнете, че не е полезно да се доверяват на шапкари, особено когато наблизо има война.
95
5
 
9
 
! Отговори
Да преди 1 година
Нужна е .Трябва пушечно месо за Украйна , че там укритие привършват...
94
3
 
5
 
! Отговори
Костя Патреота преди 1 година
За да стане нашата държава независима след като я изкарам от НАТО и ЕС, и просперираща като матушка Рассия и братушката Беларус, ще имаме нужда и от военно обучение и от връщане на казармата.