Защо са ниски резултатите по БЕЛ на матурата?

Една от причините - малко часове
103

3,93 е средният резултат на випуск 2023 след полагането на задължителния изпит по български език и литература. Трябва ли да бъдем притеснени?

"Напълно естествено е подобен резултат да обезпокои обществото. Добре е то да покаже гражданска позиция за нашите резултати, защото те са ефект не само от образователната система. Резултатът е притеснителен. Затруднява ги изключително много трети модул - създаването на аргументативен текст", заяви преподавателят по български език и литература в 119-о училище Габриела Давидкова пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата
По думите на колегата ѝ от 131-о училище Владимир Илиев, часовете са изключително малко - 3 седмично.

"Повечето проучвания сочат, че на 41 въпрос учениците са се насочили към есето. Темата беше изключително актуална - Животът в мрежата, но е лесно да бъде клиширана. Те се насочват към този формат на аргументативен текст от гледна точка на свободата. Понякога тя обаче не е най-добрият избор. По-високите резултати са на учениците, писали интерпретативни съчинения", изтъкна Давидкова.

Тя подчерта, че е налице притеснително явление - "подрастващият българин владее по-добре чужди езици, отколкото своя майчин".

Илиев посочи каква причината резултатите на учениците в по-големите градове да са по-високи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: матура
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
14
 
! Отговори
Хъс преди 1 година
То и без това учебното съдържание е направено от кирякстефчовците, така че не им трябва много да го знаят. Неграмотните са по-преуспяли последни години в нашата страна. Учителите искат само заплати, нямат изисквания към учебното съдържание.
75
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Испити на предмети: Математика - "Ром - 6", "Българин - 3", Физика - "Ром - 6", "Българин - 3", Химия - "Ром - 6", "Българин - 3", Български език - "Ром - 3", Българин - 6", Руски език - "Ром - 6", Българин - 3", Английски взик - "Ром - 3", Българин - 6", Турски език - "Ром - 6", Българин - 3", География - "Ром - 3", Българин - 6", История - "Ром - 6", "Българин - 3"... Управление по земята на Българите - "Ром - 6", "Българин - 3"....
74
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко си е ''на ред'' , защото всички деца познават великото ''творчество'' на , Тони Стораро , Мара Отварачката , ''Бай ***'' , Алисия , ..и много такива Бг-''звезди'' . Да не пропуснем и ''бисерите'' на Баце от герб !
73
0
 
5
 
! Отговори
Само в Бг-34г. преди 1 година
ФЪФ Бг , вече Е-ваА маА-Тъ и на математиката , защо ,.. защото половината на 1 000 не е 500 , за едни е 200 , а за други е 900 . Същото като при ромите , когато им изнася са българи , когато не им изнася са роми . МЕРСИ !
72
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо никоя държава , не ни ПРИЗНАВА дипломите от България ???Явно , защото всичките дипломи И изпити , са КУПУВАНИ !
71
0
 
17
 
! Отговори
Само в Бг-34г. преди 1 година
У България , най образовани са ромите , ВСИЧКИ ТЕ ИМАТ ШОФЬОРСКИ КНИЖКИ , което означава че всички те имат и необходимото ''образование'' , нищо че никога никой в България , не е вижДАл такива екземпляри в учебни автомобили !КОЙ ИМ ПРОДАВА КНИЖКИТЕ , ГОСПОДА ДЪРЖАВНИ ЧАНТАДЖИИ ????
70
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ниски са резултатите по БЕЛ, защото никой няма интерес да учи предмет, с който може да стане единствено учител по БЕЛ. Младите са се ориентирали да учат чужди езици, биология, химия, физика, математика и информационни технологии. Знаят, че това ще им осигури добра работа и бъдеще. Не се сърдете, вие направихте света такъв.
69
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нивото е много ниско. Има пропуски още в малките класове. Водя курс по 3д моделиране на 12 клас, те не знаят какво е паралелепипед. За какво да говорим повече.
68
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тони Димитрова : Ние сме си ''НАЙ'' !!!
67
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По времето на СОЦА , в чуждите държави , се признаваха предмети като , математика , медицина , химия , физика , ... и още и още ... За капак , ние сме на 1-во място У светО , на глава от населението по --- АКАДЕМИЦИ , ПРОФЕС-ЬОРИ и ДОЦЕНТИ , със ЗАКУПЕНИ ДИПЛОМИ И ВСЯКАКЪВ ЦЕНЗ ... Ами като не става с пари , то става с мноО пари ...
66
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В днешно време учителят на децата и младите са телефоните. Там има всичко и нищо! Децата сутрин като отиват на училище, питат телефона: "Къде отиваме?" и телефона им отговаря - ей там горе се намира църквата, ей там в ляво е училището, ей там е кмета, ей там е бръснарницата... Детето пита телефона: "Допика ми се!" Телефона отговаря: "Има тоалетна на гарата и струва 1 лев" Детето пита: "А мога ли на улицата?" Да няма страшно, скрий се зад храстите!
65
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щото много вдигахме заплатите на учителите и те се разхайтиха. За тях трябва само бой, глад, стригане и никва телевизия и ще видиш как резултатите ще се подобрят!
64
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Годината е 2009 г. , кралицата на столичната уПщинЪ -Фндъкова :---'' Няма да има нито едно дете , без място в детските заведения "... Е да амЪ , обещаването не е кото даването , за капак ,... РЕМОНТИРАНИТЕ детски заведения ни ги ПРЕДСТАВИХА , като ''НОВОПОСТРОЕНИ'' , И... ''ОБЕЩАНИЕТО'' е изпълненоооо !!!Благодарности за ''КАБИНКОВИТЕ ТОАЛЕТНИ'' пред НДК и '' Кристал'' , които до днес НЕ РАБОТЯТ , но пък струват , поне за 20 детски заведения ...Хвала вам гербаджийски калинки И малинки ...
63
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЧуЕк, 2023 година сме, а учениците ни още разнасят десет килограмови чанти с хартиени учебници! Какви да са ни резултатите от образование, което не е мръднало от средата на 19-ти век?
62
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До резултати.. лИТЕРАТУРАТА ще стане Е-нтересна , защото вее се включва и дЖеnDArstwoto ... Хиляди ''благодарности'' , на шепата Бг-атлантици , и най-вече на ''посолството'' , също на Кирчо и Кокоринчо !!
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Какво е
60
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
49, как да наблегне на математиката, като още аритметиката куца?
59
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото образованието е само проекти,рисуване и екскурзии на даскалите,и високи заплати.Защото в половината училища учениците не ходят на училище и това е публична тайна.Защото повечето млади учители са доста неграмотни,защото няма контрол,защото искуствено им се завишава успеха. Защото цялата система на делегирани бюджети е сбъркана, и защото на управляващите им е добре,ниско интелегинтни *** се управлявят по-лесто.ЗАТОВА....
58
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото образованието е само проекти,риуване и екскурзии на даскалите,и високи заплати.Защото в половината училища учениците не ходят на училище и това е публична тайна.Защото повечето млади учители са доста неграмотни,защото няма контрол,защото искуствено им се завишава успеха. Защото цялят сидтема на делегирани бюджети е сбъркана, и защото на управляващите им е добре,ниско интелегинтни приматисе управлявят по-лесто.ЗАТОВА....
57
0
 
10
 
! Отговори
Като гледа човек преди 1 година
аргументите в парламента и му става ясно, защо аргументативните умения на децата са слаби. За тези, които още на се включили - защото родителите им не умеят да се аргументират и защото родителите им предпочетоха чалгата, като начин на живот.