Защо са ниски резултатите по БЕЛ на матурата?

Една от причините - малко часове
103

3,93 е средният резултат на випуск 2023 след полагането на задължителния изпит по български език и литература. Трябва ли да бъдем притеснени?

"Напълно естествено е подобен резултат да обезпокои обществото. Добре е то да покаже гражданска позиция за нашите резултати, защото те са ефект не само от образователната система. Резултатът е притеснителен. Затруднява ги изключително много трети модул - създаването на аргументативен текст", заяви преподавателят по български език и литература в 119-о училище Габриела Давидкова пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата
По думите на колегата ѝ от 131-о училище Владимир Илиев, часовете са изключително малко - 3 седмично.

"Повечето проучвания сочат, че на 41 въпрос учениците са се насочили към есето. Темата беше изключително актуална - Животът в мрежата, но е лесно да бъде клиширана. Те се насочват към този формат на аргументативен текст от гледна точка на свободата. Понякога тя обаче не е най-добрият избор. По-високите резултати са на учениците, писали интерпретативни съчинения", изтъкна Давидкова.

Тя подчерта, че е налице притеснително явление - "подрастващият българин владее по-добре чужди езици, отколкото своя майчин".

Илиев посочи каква причината резултатите на учениците в по-големите градове да са по-високи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: матура
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
6
 
11
 
! Отговори
резултати преди 1 година
Резултатите са ниски защото литературата, която се изисква безинтересна. Редно е да се подбира съвременна литература, която да е интересна и да дава познания. Много деца готвят други предмети за университетите и държат БЕЛ защото така трябва. Има много профили като математика, физика, биология където БЕЛ дори не е балообразуваща и се явяват на матура, колкото да минат. С училищно знание на матурата по БЕЛ се очаква 3-4.
55
1
 
23
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Образованието ни копае дъното от 30 години. Най-отвратителна е програмата по БЕЛ. Уникални и безсмислени глупости се учат по български език, особено в средна степен, никому ненужни подробности, вместо да се наблегне на създаване и аргументиране на текстове, което е по-подходящо за средношколци. А по литература е направо престъпление изпитването на тест. Най-безумни въпроси съм отделила от тестове на моите деца, които са им давали техни учители по предмета, точно тип "Познай какво ми хрумна днес.
54
0
 
15
 
! Отговори
и те така преди 1 година
чалга , фейсо , тик ток ,,,,, резултат .
53
0
 
14
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
До Анонимен 49 Ти имаш ли представа колко са орязани пък часовете по математика? Впечатлението е, някой полага специални усилия децата да НЕ могат да смятат.
52
0
 
1
 
! Отговори
:) преди 1 година
До Анонимен 46 Много се съмнявам :) Но схванах рекламата :)
51
5
 
6
 
! Отговори
Киро Парапета преди 1 година
Мен никой не може да ме бие по интелект! Знаете ли, че съм единствения който може да сбърка и 4-те букви на дума от 4 букви? УФСЪ разбириш ли.
50
0
 
22
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Резултатите на матурата па БЕЛ са ниски и ще стават все по-ниски, защото съвременните ученици НЕ ЧЕТАТ книги и съответно завършват без да могат да четат с разбиране, а не защото часовете били малко. Денонощно да карат часове пак ще е същото.
49
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото на никой не ми се чете българска литература. Това е отживелица. Как се карат деца или младежи да жи наречем да вършат безинтересни неща? Поеми, стихотворения, пътеписи, кратки разкази.... Е, не може всички да се вълнуваме от това
48
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Денке, в лека грешка си! Абревиатурата ПП значи само и единствено Продължаваме Престъплението!
47
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
стига с тоя БЕЛ, в това няма пари. Наблегнете на математиката!
46
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ниските резултатите по БЕЛ на матурата свидетелстват за ниското качество на работата на преподавателите, които настояват за повишаване на заплатите.
45
4
 
9
 
! Отговори
Денка преди 1 година
Продължаваме Простотията
44
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 41 " Яко" казват разглезените гражданчета. Ние у наше село казваме "Кораво"
43
4
 
17
 
! Отговори
До Анонимен 40 преди 1 година
Щом са добри учителите, що не протестират срещу неработещата система? Защото им е удобна, дава възможност да не си провеждаш часовете, да си говориш в тях за всичко друго, но не и да предаваш и обучаваш, за възпитание не става въпрос изобщо. Да протестират срещу лошо написаните учебници и другите простотии в образованието. И, като постигнат успех, обществото лесно ще ги подкрепи за увеличаване на заплатите. А сега само един непрекъснат рев за заплати. Ами, на какво отгоре?
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шведи, сър....
41
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Управляващите говорят на *** език, нормално е от там надолу всичко да пропада, всички се равняват по управниците в крайна сметка навсякъде
40
1
 
6
 
! Отговори
От Чужбина преди 1 година
То в България българи не останаха, как да е висока матура по български?
39
0
 
12
 
! Отговори
:) преди 1 година
В защита на децата :) ще изтъкна, че те имат стремеж към родния език, доколкото употребяват думата "яко", вместо "cool", например :) Което не мога да кажа за учителите с техния "аргументативен/ интерпретативен текст" :):):) "Родна реч омайна, сладка..."
38
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доста е лесно да кажете, че учителите са виновни. Те просто са част от една неработеща система и се нагаждат както могат към нея. Същото е и със здравеопазването. Имаме добри лекари, но когато не работи системата, какво им остава на добрите специалисти освен с куфарчето към чужбина.
37
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Неграмотни 'учители' само за заплати плачат и нямат интерес от нищо друго ..