62 877 седмокласници се явяват на НВО по български език и литература

От 11 часа започва изпитът по БЕЛ и за над 54 500 десетокласници
13 юни 2023 07:00, Анисия Иванова
34
62 877 седмокласници се явяват на НВО по български език и литература
Снимка: МОН

Над 117 000 седмокласници и десетокласници се очаква да се явят на националните външни оценявания по български език и по математика тази седмица.

Днес от 9 часа е изпитът по български език и литература за 62 877 седмокласници. Те ще са разпределени в 1700 училища и 5681 зали. Ангажирани са над 11 000 квестори. Изпитът продължава 150 минути. Тестът се състои от 26 задачи. От тях 18 въпроса са затворени и включват избор от четири възможности за отговор. Има 6 задачи с кратък свободен отговор и една с разширен свободен отговор. Последната задача е преразказ  на неизучаван художествен текст, съобщават от МОН.

От 11 часа започва изпитът по български език и литература за над 54 500 десетокласници. Националното външно оценяване за тях ще се проведе в 1023 училища и 4592 зали. Ангажирани са над 9000 квестори.

Те полагат изпитите в училищата, в които учат, и се допускат до залите срещу документ за самоличност. Пишат с черен цвят на химикалката.

Изпитът по БЕЛ в края на първия гимназиален етап е тест с общо 23 задачи. 14 въпроса са с избираем отговор, а 6 – с кратък свободен отговор. Има една задача за редактиране и една с  разширен свободен отговор, в който трябва да се формулира теза или антитеза. Последната задача е за създаване на текст (резюме, заявление или CV). Изпитът продължава 90 минути.

На 16 юни е националното външно оценяване по математика за учениците от 7 и 10. клас. За 150 минути седмокласниците трябва да решат 23 задачи. 18 от тях изискват посочване на един верен отговор от четири възможни. Две са с кратък свободен отговор, а три задачи изискват разширен свободен отговор. Тестът по математика за десетокласниците има 17 задачи, от които 15 са с избираем отговор, а две – с разширен свободен отговор. Изпитът продължава 90 минути.

Резултатът от НВО в 7 клас се използва като балообразуващ елемент при приема на ученици в 8. клас. Според промените в Наредбата за организация на дейностите в училищното образование от тази година учениците подреждат желанията си и в четвърти етап на класиране за прием след 7. клас.

С резултата от НВО десетокласниците от обединените училища кандидатстват за местата от допълнителния план-прием за продължаване на образованието си във втория гимназиален етап. Максималният брой точки на всеки от изпитите е 100, а резултатите ще бъдат обявени до 28 юни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
3
 
! Отговори
учител преди 10 месеца
Успех на децата! Нека всяко да покаже колко много е научило в прогимназиалния етап на обучението си и нека да се оцени образованието у нас.
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Изкуствено създаване на прекомерен стрес, от който едва ли не ти зависи живота. Да не говорим на каква гавра ги подлагат, дните преди матурата. И каква е ползата от това да побъркаш децата?
7
0
 
8
 
! Отговори
Завършил преди 10 месеца
С други думи, поредният неучебен ден за всички останали...
6
5
 
3
 
! Отговори
Болгар преди 10 месеца
ИСТИНАТА БОЛИ
5
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Болгар, ти си част от неграмотните! И нямаш право на мнение!
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Успех на хлапетата!
3
5
 
6
 
! Отговори
Болгар преди 10 месеца
От 62877,2877 са грамотни другото е пълнеж който утре, ще ни избива по пътищата,а МОН искат увеличение на заплатите ,за МВР и Спешната Помощ няма увеличение? И днес, случайно в Н на брой училища случайно камерите, ще откажат!
2
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Деца, само спокойно! Из ро ди те от МОН не са определящи за бъдещето ви! Простоватите нищоставащи от образователната система просто се упражняват над вас, защото за толкова им стига горният етаж. Дано има Господ и получат много мъки! Родители, покажете на децата си, че светът не свършва с ла й на та натворени от МОН. Но направете всичко възможно да ги спасите от лапите на тези не про коп саници! Ако за нещо трябва да протестираме, то това е разсипията на МОН!
1
0
 
4
 
! Отговори
Ив.Геш. преди 10 месеца
ЧРД на Рожденика, но днес няма да му е весело......