Абсурд: Отказаха на българин, израснал в Швеция, да учи у нас

Не му дадоха удостоверение за български произход
11 авг 2023 11:11, Стела Стоянова
55
Абсурд: Отказаха на българин, израснал в Швеция, да учи у нас
Снимка БГНЕС, архив

Йоан е български гражданин, живее в Швеция и иска да учи в България, обаче не му позволяват. Причината - иска да учи като чужд гражданин, но е запазил българското си поданство. Въпреки че е кандидатствал у нас и е изкарал висок резултат, той няма възможност да учи тук, предаде Нова тв.

Йоан Попоски е внук на българин от Северна Македония, който е бил преследван в миналото заради своето самосъзнание. Йоан обаче живее с родителите си в Швеция и никога не е посещавал българско училище, родителите му са му преподавали български език у дома През 1993 г. у нас е прието постановление на МС, което дава възможност на чужди граждани с български произход да станат студенти в български университети  по една по-различна процедура.

„Преди да подадем документи, проверихме дали според закона за висшето образование Йоан отговаря на изискванията спрямо българите в чужбина. И проверихме изискванията спрямо 103-то постановление от 1993 г.”, каза Паун Трайче Попоски, бащата на Йоан. Момчето се явява на изпит и изкарва резултат, който позволява да бъде приет.

От Изпълнителната агенция за българите в чужбина обаче са отказали да му издадат удостоверение за български произход в последния ден с обяснението: „Той е роден български гражданин от майка българка, но няма български произход". За да има български произход, от Агенцията твърдят, че трябва да е роден извън България или да бъде с придобито гражданство”, посочи бащата.

„Заедно подадохме заявлението за кандидатстване, след като проверихме, че той има право по това постановление за българи в чужбина. Съответно бяхме допуснати да направим регистрацията и до изпитите. Той кандидатства за специалност "Медицина”, разказа Боряна Попоски, майката на Йоан.

Райна Манджукова от Изпълнителната агенция за българите в чужбина твърди, че никой не е оспорвал българския произход на Йоан, нито на родителите му, но буквата на закона повелява в неговия случай той да се яви на редовен изпит с българите, които живеят и учат у нас, а не по въпросното постановление. "Най-големият проблем в случая е че той изобщо е бил допуснат до изпити, въпреки че Агенцията не е потвърдила. Това най-вероятно е грешка на МОН", смята Манджукова.

Според нея трябва да се промени това постановление, за да могат младежи като Йоан да учат в българските университети.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: МОН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И този иска да се уреди по лесния начин!
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Защо я държат тази пенсионерка?
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тази Май.насирайна нали я бяха уволнили за некадърност. Радев защо я върна? Една разгонена...
43
2
 
10
 
! Отговори
Не се наемам преди 11 месеца
да взема отношение по въпроса. Имам чувството, че всичко написано в юридически контекст на "български" език е писано от изкуствен интелект страдащ от тежка шизофрения.
42
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В МУ-София е пълно с гърци и италианци.Е,може би плащат по високи такси за обучение.Май един богат швед иска да мине по-тънко.
41
3
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 11 месеца
Как дете, което е получило цялото си образование навън да се явява на общо основание тук? Чувате ли се какво говорите? То може да владее български на разговорно ниво и да няма проблем с комуникацията на български ама да полага матура и да говори свободно български са две различни неща. Това, че някой го е подвел и е подал документи по 103 и са го допуснали да мине през всички етапи, не е непременно опит за влизане по друг начин. Просто това постановление има нужда от промяна.
40
2
 
2
 
! Отговори
Маке преди 11 месеца
И Кулушевски е македонец, ама швед :)
39
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Гледах случая по телевизията. Тук в статията не е обяснено правилно. Момчето е родено в България има си ЕГН и има права да кандидатства медицина като всеки българин на общо осноование, НО за българите бала е по-висок, отколкото ако влезеш в квотата на чужденците с българско потекло. Т.е. Ако това момче се ожени и има родено дете в Швеция, то детето ше има родител - българин, баба и дядо също българи, независимо, че първото му гражданство е шведско. внучето ще учи в БГ от специалната квота
38
9
 
3
 
! Отговори
Непозната преди 11 месеца
Момчето явно няма данни да следва медицина в някоя от западноевропейските страни и затова иска да учи в България. Но не знам какъв лекар ще стане, като се има предвид, че и българският му език няма как да е на ниво за следване. По-добре да положи усилия в Швеция или друга западноевропейска страна да завърши медицина. Българските университети, в т.ч. и Медицинският, бълват голяма количество некачествени специалисти.
37
2
 
6
 
! Отговори
запознат преди 11 месеца
Познавам лично неколцина сев. мак. премиери, които бяха добре настроени към българите; допреди няколко години бях в час и с политиката и атмосферата из вардарско в детайли. На тия, дето фамилите им завършват на -ски, нашите там им викат презрително 'скиячите' и 'кодошите', за да покажат че това са цели семейства, които са цоцкали благинки от югославия, а като е секнало кранчето, се опитват да влачат пари от България. Опитал да мине тънката линия, без да вади паспорт, ама да влачи от България.
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Dabe Ама и българи ги режат и не може по държавна поръчка че е по-евтино. Искат да плащаш непосилни такси. Не е само маке. Просто държавата е станала страшна корупция и само пари искат.
35
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Държавата е мащеха за българите. Примери ли - огледайте се и ще се уверите
34
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 29. Напротив, обучението на студенти от български произход по този член е на практика безплатно. За българските студенти по медицина таксите са доста солени.
33
1
 
7
 
! Отговори
Itso преди 11 месеца
Нема нужда, и без друго е пълно със шведи у нас.
32
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 17. Защото се прави на хитър и не иска да се яви на редовните приемни изпити с българските кандидат-студенти. Сигурно няма шанс да се класира. Приемните изпити за чужденци с български произход са смешни.
31
0
 
4
 
! Отговори
az преди 11 месеца
До Анонимен Тук сякаш коментират китайци! Кое от имената не се среща в България?! Паун? Или Трайчо? Или фамилията Попов?!
30
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Плаща 5 бона и зима готова диплома. Не му трябва бг паспорта да чака 20 г. и рушвети в посолства
29
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен Ако в бг е по-евтино от Швеция ще дойде в бг. Пазарно е а не национално. За медиите се представя като национално.
28
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
и какъв точно българин е този - внук на някой си от Македония. Този не е стъпвал в БГ, не говори езика и иска паспорт, хайде у лево и ако много иска да учи да си плаща като останалите.
27
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Къв *** ще търси в България пък тоя? За ко му е Българка диплом като може да вземе Швейцарска? Нещо не е наред с акъла. Добре че не са му дали да се върне. Имаме си достатъчно плоски мозъци тука.