Директори: Родителските срещи са отживелица

Трябва да има индивидуални, другото - в електронния дневник
12 окт 2023 13:01, Стела Стоянова
69
Директори: Родителските срещи са отживелица
Снимка БГНЕС, архив

Училищни директори вече се обявяват против родителските срещи, тъй като били отживелица.

Те предлагат индивидуални срещи с родители, на които да обясняват успехите или пропуските на детето, а цялата останала информация да тече през "Школо" или информационната система на МОН, чийто проблем е, че често "цикли", а в момента и невинаги извинява отсъствия с електронните бележки от джипитата.

"Необходим е изцяло нов вариант на комуникация с родителите в София и в по-големите градове", написа директорът на 119-то СУ и шеф на най-голямата директорска организация у нас Диян Стаматов във Facebook. Ето целия му пост:

"Във времето на новите технологии, в ръцете на училището е да се опита да направи промяна в комуникацията с родителите на учениците си. И то най-вече в София и в по-големите населени места.

Според мен, познатите на всички ни традиционни родителски срещи в този формат, са отживелица и най-добре в София и в големите населени места да ги изпратим спокойно в миналото. Те не носят нищо конструктивно, не дават нищо на родителите, освен негативно отношение към училището и учителите.

Заслужава си да съхраним едно общо събиране в началото на годината, за да представим правилата на училището, да представим новостите, да се запознаят родителите с учителите. Ако успеят да стигнат до взаимно споразумение за общите цели в училище, би било постижение.

Комуникацията чрез електронния дневник е достатъчна, при добро и практично използване - така всеки родител получава наситена и реална информация за оценки, отзиви, домашни, поведение, закъснения, отсъствия и много съобщения.

Но! Това не е достатъчно.

Всеки класен ръководител има регламентиран час за консултации и срещи с родители.

Този един ден в седмицата е достатъчен да бъде рационално осмислен и запълнен с ползотворни срещи.

Един простичък график за разпределение на срещите с родителите, подготвен след проведен разговор - покана с родителите. Може да се даде възможност за един час да бъдат проведени срещи с до двама, трима родители. Да бъдат представени натрупаните отзиви за децата им, да бъдат споделени позитивите, но и пропуските в подготовката на учениците. Да се отдели малко, но лично и специално внимание на всеки родител с достатъчно конкретна информация. Нещо, което е важно за всеки родител и е полезно за двете страни.

Такава практика има в много страни. Когато тя е добре обмислена, носи само позитиви за всички в училище.

А ако някой родител все пак не желае да дойде, то това си е негов пропуск. Пропуск за неговото дете.
Това е добра възможност за нормално, човешко отношение в днешното училище, съчетавайки и възможностите на новите технологии.

Този модел вече работи в 119 СУ."

Негови колеги обаче твърдят, че са опитали да въведат подобен модел и той не е проработил, така че са върнали традиционните родителски срещи. Това посочва директорът на 107-мо ОУ Данко Калапиш.

Неотдавна училищни директори забраниха и вайбър комуникацията с учителите с мотива, че всичко, което е необходимо, може да бъде видяно в електронната информационна система.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 39 - Не ям хляб и други въглехидрати. Вредно е за здрето. "Опитай да с еобразоваш" - Ще се еобразовам, благодаря за неиксания и ултимативно ненужен съвет! "Поредния нищоставащ и нищоправещ с достъп до интернет си." - Изкаравам пари, с достъпа си до интенет. "И липсата на интелект." - 148 IQ, според теста на MENSA. "Другият път не генерализирай " Не сме в САЩ, че да трябва, да зачитам всяко малцинсвто в речта си. Говяра за 90% от хората.
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 38, имаш много хляб да ядеш докато ме стигнеш... камоли да ти пиша на нещо различно от ти. Знаеш ли защо, защото доказа, че не ставаш. Опитай да с еобразоваш ТИ, защото простащината ти пролича. И липсата на интелект. Другият път не генерализирай за да не стигаш до там някой да се заяжда с теб. Мислете ст тези кратуни. Не са ви дадени само за да пазите равновесие. Поредния нищоставащ и нищоправещ с достъп до интернет си. Лошото, че не го осъзнаваш.
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 34 - Ще ми пишеш на Вие, не на вие и няма да завъшваш изреченията си усмивки и селски нападки! Иначе от теб, човек няма да стене Сега спри да се заяждаш и остави на големите, да си говорят, като ти предлагам, да се концентрираш над образованието си, но и над маниерите си, които така очевидно ти липсват.
34
0
 
20
 
! Отговори
Неразбрал преди 6 месеца
Аз мислех, че родителските срещи се средство за крънкане на пари от родителите, пък то?
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А как иначе да си изкрънкат бонус от родителите?
32
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 29, май имаш затруднения с разбирането, освен другото. Всеки си гледа сам детето. Всяко дете има гарантиран достъп до образование. От там насетне всичко е в ръцете на децата и родителите им. Няма как всички да са в престижни училища, знаещи и можещи. ТОЧКА. Всеки сам си избира пътя. Едни ги мързи, други нямат капацитет. Като не ви харесва отивайте пред МОН и искайте да закрият училищата за можещи и знаещи. Светът няма да се срине до вашето ниво. Така е честно!
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Донякъде е прав, че не работят толквоа добре в големите населени места. Но виж - за по-малктие градове и селата, са досат полезни, зщаото там имаш по-сплотена общност и хората малко или мнго си влияят.
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Стаматов беше зам.министър на образованието от квотата на ГЕРБ. Има връзки с тази партия и така.
29
0
 
12
 
! Отговори
21 преди 6 месеца
До Питащ Училищата никога не са биили автономни иснтитуции и всичко е зависело първо от МОН, после от РУО, а след това директорите имат едни по-собени привилегии.
28
2
 
14
 
! Отговори
21 преди 6 месеца
Добре, вярвайте си, каквото си мислите. Но ако оставим системата, да работи само за деца в "престижни училища и получават подкрепата на родителите си", ще доведе до катастрофални последици. ""Не знам какво им става на учителите, че забравят, че не всеки има 3 месеца ваканция и не може просто ей така да излизаш от работа, защото на тях така им било по-удобно." - Затова повечето училища провеждатродителсктие срещи след работно време.
27
0
 
26
 
! Отговори
Питащ преди 6 месеца
Извинявайте, но кой е този директор на 119 училище, който толкова често и активно взема отношение? Още от 2020 от пандемията основно неговите изказвания и мнения се прокарват? Защо не чуем и останалите какво мислят? Уж училищата бяха относително автономни институции, всяко със свое настоятелство и директор...
26
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Родител Шомова 22 - От кога си "родител на ученик", ако не е тайна?
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 23 - Ох, като започнете с личните нападки в тоя сайт и ставате отратителни.
24
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да, то понеже родителите въобще не работят и могат да идват на срещи с учителите в работно време. Не знам какво им става на учителите, че забравят, че не всеки има 3 месеца ваканция и не може просто ей така да излизаш от работа, защото на тях така им било по-удобно. А родителските срещи както знаем служат предимно за да се събират пари за всякакви глупости.
23
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И директорите са отживелица. Кога ще направят срочна и мандатна тази сладка работа?! Има училищни директори седнали от 20-30 г на шефския стол. Къде го има това чудо?!
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 21, жалко е, че имаш подобна представа. Явно средата ти е такава. В моята среда децата учат в престижни училища и получават подкрепа от родителите си. С други думи, всеки си живее в своя си балон и го описва при всяка възможност. Направи усилия и промени средата си! Ще имаш по-добър живот със сигурност.
21
11
 
7
 
! Отговори
Родител Шомова преди 6 месеца
Мразя родителските срещи и никога не съм ходила на такива. Когато има нещо да се каже-има електронен дневник и мейл.
20
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хората искат услуга - да се вземе детето, да се гледа, да се образова и те да не правят нищо. Ако някой предложи държавни училища с целоседмични пансиони - демек отсставяш го в началото на септември, можеш да го взимаш за ваканции и уйкенди, но можеш и да го оставиш там до лятото, ще е най-добре!
19
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Правилна посока на разсъждения. Но не двама или трима родители на куп, а индивидуални срещи. Не ме интересува Иванчо. Нито Петканчо. Обикновено се отделя огромна част на невъзпитаните и неставащите. Можещите и кротки деца получават НУЛА внимание. И да, не са конструктивни срещите в този си формат. Що касае оценките е редно да се има предвид, че оценката няма никаква стойност без контекст. На каква тема е сложена, какви са конкретните пропуски, и т.н. За това дори оценките трябва да се премахнат
18
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Гербовият директор пак коментира. Защо само трибуна се дава на този гербаджия?!толкова ли няма други директори училищни