Родители с петиция срещу електронните бележки за извиняване на отсъствия

Родители не искали да търчат при джипито "за всеки сопол"
14 окт 2023 19:00, Стела Стоянова
119
Родители с петиция срещу електронните бележки за извиняване на отсъствия
Снимка БГНЕС, архив

Родители пуснаха петиция среку електронните бележки за извиняване на отсъствия, които сега се дават от личния лекар.

Те искат да се увеличи правото им да дават извинения на децата си за отсъствие по семейни причини. В момента те имат право на такова извинение за 3 дни отсъствие пред класния ръководител, и за още 7 - ако напишат молба до директора.

Според тях при начина, по който е уредено издаването на електронни бележки, им се налага за деца дори с леко заболяване да чакат с часове при джипито, когато детето може да прихване по-сериозна болест от другите чакащи вирусоносители. Някои се оплакват, че не могат да заведат на лекар дете с разстройство, а лекарят отказва да издаде бележка по електронен път, докато не е видял детето.

"Връщат ни го от детската градина дори за един сопол, и трябва да висим на опашка, където може да се сдобием с доста по-сериозни болести", твърдят родители.

Според тях при леки заболявания оставянето на детето вкъщи трябва да бъде по преценка на родителя, а не всеки път да се ангажира личен лекар и родителят да губи от свободното си време.

В момента подписите под тази петиция са над 600, а коментарите са разнопосочни. Част от тях са свързани и с това, че електронната система невинаги извинява навреме отсъствията и все пак трябва да ходят при джипито за хартиен вариант на бележката. Други посочват, че държавата не е регламентирала цената на електронна бележка и някои лични лекари не искат пари за това, но други искат по 5 лева.

Припомняме, че от тази година извинителната белажка по болест стана електронна и в много от случаите се оказва, че лекарите не са успели да я въведат и децата получават неизвинени отсъствия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Offff: Значи англичаните могат да се обадят. Спекулирало се, не се спекулирало, звънят и не се занимават с глупости. Тук обаче сме по-католици от папата и сме първи по всички глупости. Между другото, мои познати учители са ми казвали, че с електронните дневници им е много по-трудно - системата далеч не е съвършена и често има разни проблеми. Така че цифровото е далеч съвършенството, един срив или хакери и чао. Но ние ревем, че било прекрасно и как можели хората да не щат - били корумпирани, тУпи
83
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
1. Здравната ни система е една от най-бързите в света. Питайте приятели от други държави колко време чакат за час при лекар. Някои се записват месец и половина по-рано за преглед, освен ако не са в криза. Цените скачат главоломно, ако е по спешност. Да, могат да си поискат болничен по телефона, но няма работодател, който да ги оставя в болничен все около почивните дни и празниците, да си сливат празничните дни с болничен. Нашето е шмекерия. 2. И за хартиена бележка се изискваше преглед, фалшивци
82
1
 
11
 
! Отговори
не обобщавай така преди 7 месеца
До Анонимен Тук има една малка групичка: нямам деца, но също също съм против масовата дигитализация. Не се ли усещаш, че въпросната групичка са лобистити-*** на това нещо.
81
6
 
10
 
! Отговори
offff преди 7 месеца
Точно първият ден с ел. бележките бяхме на лекар. Прегледаха детето, дадоха ми хартиена бележка(за всеки случай), и минути по-късно училището я получи. КОмуникирам чест с класната и всичко се случи без никакви затруднения. И да, за всеки *** ще се ходи. Къде е драмата не мога да разбера. Във Великобритания родителите имат право да се обадят в училище и да заявят отсъствие поради болест без бележка. Това е регламентирано, но и често се спекулира от родителите. Не са никак малко нарушителите.
80
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Българчо си иска хартийката, с тия олигофренчета, дето им викате деца, прекалявате.
79
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пишем за поредните здравни и образователни безумия, а не кой кого не уважавал. Апропо, не ви ли направи впечатление, че тая електронна бележка изминава доста дълъг път - в здравната система, в системата на МОН, в електронния дневник и накрая учителят трябва да я потвърди. Нещо такова беше, защото до момента не ми се е налагало още да вадя. С други думи, последният да затвори вратата за нещо, което може да стане по-директно и бързо.
78
6
 
15
 
! Отговори
Ryuhou преди 7 месеца
Имах едно време невероятна учителка. Един ден един от съучениците ми закъсня за час. Влезе и си каза репликата "извинявам се за закъслението". Тя му каза, че не е прав, че тя трябва да го извини, че трябва да започне не с "Извинявам се", а със "Извинете ме". Извинете ме, че децата не уважават училището, в което сме ги пратили, трябват им само хартишките за какво им е да са образовани.
77
4
 
12
 
! Отговори
Ryuhou преди 7 месеца
Децата трябва да уважават родителите си. Всички трябвя да уважават учителите. Преди 10 години бяхме в момента когато Геро се обади на Тате да го повика да набие Господин Благоев. Къде ли сме сега?
76
10
 
8
 
! Отговори
после преди 7 месеца
политиците са копрумпирани и виновни за всичко,а народа,в случая тези родители дето си искат корупцията да си продъжи по старому,как да има напредък с този крадлив народ,кажете
75
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 79 господине или госпожо вие имате ли деца май не като имате ще разберете какво е детето да го мъкнете болно по кабинета на джи пи то при което освен деца са записани куп възрастни и не може са се доредите чакате с часове
74
6
 
5
 
! Отговори
Зара преди 7 месеца
До 54 браво подкрепям това изказване едно време не беше така
73
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Какъв им е проблемът на тези родители? По време на хартиените бележки не преглеждаха ли децата? Не става само с обаждане по телефона, как не го разбраха? Електронните бележки са много добро решение. Не трябва да се съобразяват с няколко кресливи и разглезени родители, които искат когато им скимне да освобождават децата си от училище и да ходят на почивки, да си поръчват от лекарите бележки по телефона.
72
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Електронните бележки трябва да останат!!! Те предотвратяват фалшификацията!
71
12
 
18
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 7 месеца
Напълно нормално е, след като са прекратени фалшивите хартиени бележки, всички фалшификатори да ревнат с цяло гърло. Иначе ако не мамиш дали ще получиш хартиена бележка или електронна е все едно и също. Това е единственото свястно нещо от това правителство, всичко друго им е оттврат и предателства и грабежи.
70
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Миналата година направих жлъчна криза. Още със ставането от леглото ме преряза жестоко. Помислих си: "Слава Богу, че е почивен ден", защото започнах и да повръщам и нямаше никакъв шанс в това състояние да отида на джипи. Повръщах и се гърчих в болки половин ден и отидох на лекар в що-годе приличен вид на следващия работен ден. Така че не знам какво е законно или не, но има и положения, и положения. Който може да мине с обаждане, чудесно и трябва да може и така.
69
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ха ха ха: Да отиваш за всяко нещо пред кабинета е безумие - да влачиш отпадналото ти дете с температура и да висите половин ден за преглед е малоумно. Както писах по-долу - приятел е обикалял пред кабинета 4 часа с болки заради бъбречна криза, щото вече няма такива екстри да викнеш дежурен вкъщи да ти бие успокоителни и да ти да даде болнични. Кое му е нормалното според теб?
68
2
 
20
 
! Отговори
Ха ха ха до 66 преди 7 месеца
ТИ РАЗБИРАШ ЛИ КАКВО СИ НАПИСАЛ??? ТВОЕТО ДЖИПИ ИЗДАВА ЕЛ. БЕЛЕЖКА БЕЗ ПРЕГЛЕД, САМО С ТЕЛЕФОННО ОБАЖДАНЕ!!! НЕЗАКОННО Е ТОВА. ДРУГИТЕ ДЖИПИТА ПРЕГЛЕЖДАТ И СЛЕД ТОВА ДАВАТ БЕЛЕЖКА - ЕЛЕКТРОННА ИЛИ ХАРТИЕНА Е БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ.
67
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Поредното демократично безумие!!! А бе вижте как е в цивилизования свят и просто преписвайте, некадърни чиновници!!! Електронната бележка отнема много повече време от хартиената!!! И с много други работи е така. Още повече - нужно е да има и хартиен вариант, където пациентът да се подпише. Харчи се мтооооооого повече време, както за доктора, така и за пациентите. Ужасно Непрактично и Затормозяващо всичко!
66
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Навремето можеше да отидеш директно на специалист, ако ти се налага. Просто влизаш в кабинета и въпросът се решава. Сега обаче не - направления, глупости. Дори за скапана рентгенова снимка ти искат направление, ако тоя, който ти е издал бележката, не работи с касата. Всичко е направено да те тормозят максимално. Затова и хората са недоволни за бележките. Цялата система е сбъркана тотално и изглежда сякаш всяко следващо нещо отново е направено да ти затруднява живота.
65
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Странно е това мрънкане на родители. До сега не беше ли същото? Личният лекар не искаше ли да прегледа детето, за да издаде бележка??? Не виждам какво се е променило за родителите. А иначе дните, които могат да освобождават децата си от училище, ги използват, за да ходят по почивки и екскурзии по време на учебната година. И в края на срока защо детето има ниска оценка...