Родители с петиция срещу електронните бележки за извиняване на отсъствия

Родители не искали да търчат при джипито "за всеки сопол"
14 окт 2023 19:00, Стела Стоянова
119
Родители с петиция срещу електронните бележки за извиняване на отсъствия
Снимка БГНЕС, архив

Родители пуснаха петиция среку електронните бележки за извиняване на отсъствия, които сега се дават от личния лекар.

Те искат да се увеличи правото им да дават извинения на децата си за отсъствие по семейни причини. В момента те имат право на такова извинение за 3 дни отсъствие пред класния ръководител, и за още 7 - ако напишат молба до директора.

Според тях при начина, по който е уредено издаването на електронни бележки, им се налага за деца дори с леко заболяване да чакат с часове при джипито, когато детето може да прихване по-сериозна болест от другите чакащи вирусоносители. Някои се оплакват, че не могат да заведат на лекар дете с разстройство, а лекарят отказва да издаде бележка по електронен път, докато не е видял детето.

"Връщат ни го от детската градина дори за един сопол, и трябва да висим на опашка, където може да се сдобием с доста по-сериозни болести", твърдят родители.

Според тях при леки заболявания оставянето на детето вкъщи трябва да бъде по преценка на родителя, а не всеки път да се ангажира личен лекар и родителят да губи от свободното си време.

В момента подписите под тази петиция са над 600, а коментарите са разнопосочни. Част от тях са свързани и с това, че електронната система невинаги извинява навреме отсъствията и все пак трябва да ходят при джипито за хартиен вариант на бележката. Други посочват, че държавата не е регламентирала цената на електронна бележка и някои лични лекари не искат пари за това, но други искат по 5 лева.

Припомняме, че от тази година извинителната белажка по болест стана електронна и в много от случаите се оказва, че лекарите не са успели да я въведат и децата получават неизвинени отсъствия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Въобще цялата система с висенето пред джипито за всяко нещо с часове е сбъркана. За болнични, за бележки, за направления, за лекарства... Край няма. Жив-умрял прекарваш поне половин ден пред кабинета, докато се вредиш. А ако ти е зле, на теб или на детето ти, картинката е пълна. Един приятел е висял 4 часа с бъбречна криза, като е обикалял непрекъснато из коридора заради болките. За тези, които не знаят - бъбреци и жлъчка болят зверски и не можеш нито да стоиш, нито да седиш. Ей това е системата
63
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да благодарят на правителството на Денков и да не забравят сега да гласуват за ПП и ДБ!
62
7
 
16
 
! Отговори
Харалампи преди 7 месеца
Разбира се, че ще ви ги връщат от градината, скотове такива. Понятия като остатъчна кашлица и само един *** не съществуват. От такива глусни долняци като вас страдат останалите деца и семействата им!
61
11
 
23
 
! Отговори
Родител преди 7 месеца
Миналата седмица детето беше вирусясало с чревен вирус. Отидахме до личния лекар за бележка. Там чакахме към час заедно с много други грипозни деца. 3 дни по-късно вече беше и с грип. Резултатът - детето стоя 2 седмици извън училище. А можеше да мине само с първото заболяване и само 1 седмица да пропусне. Та така.
60
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Браво и адмирации! Най-накрая нещо нормално. Не да се редиш 3 часа пред кабинета на GP-то и да се заразиш с още какво ли не за една хартийка. Както долу е казал един човек "тествано и работи". Безотказно работи- потвърждавам! Само с телефонно обаждане.
59
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Е преди за болници и пръстови отпечатъци и ЕГН и куп документи, сега за една бележка или рецепта пари и ЕГН ,
58
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Срещу електронни бележки и електронни рецепти. Все разходи и загуба на време, ден, час, ЕГН на рецептите да се помни и дава и в аптеките.
57
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
2533 човека се оплакват от онлайн бележките. Тук някаква пишман докторка си събира пациенти. Хахахахаха
56
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пълен абсурд само 3 дена да зависят от родителя, това е фашизъм!
55
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Някакви частни педиатри от София си правят реклама в коментарите. Само, че София не е България.
54
5
 
15
 
! Отговори
до 57 преди 7 месеца
Няма особен смисъл да се обяснява ползата от частен педиатър на аудиторията на днес.бг. Няма да разбере.
53
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Петиция за разрешаване отсъствието на ученици с декларация от родител. До момента има 2533 подписа. В момента е 21 часа, събота, 14 октомври 2023г. Вижте какви мотиви имат хората подписали петицията!
52
13
 
14
 
! Отговори
do 56 преди 7 месеца
Обаждам се и още как. Тествано и работи. По-красиво нещо от електронна бележка няма.
51
5
 
15
 
! Отговори
до 54 преди 7 месеца
Обаждате се, ама друг път. Лекарите в Пловдив казват, че не са отдел доставки. Искат лично посещение.
50
16
 
11
 
! Отговори
до 40 преди 7 месеца
Евала- това казвам и аз. Децата никога не са изкарвали цял срок в някакъв соц концлагер, наречен училище, в което преподава слугинаж без 2 капки интелект, който АЗ издържам. Ходим си на море, на ски. Вече е още по-лесно. 2-3 месеца през годината ги няма и моите са пълни отличници. Важно е самосъзнанието да се учи, както сте казали. Нищо повече. Ако ще да отсъства цяла година, ще научи повече от първия зубър, каран насила да наизустява нещо си без да му идва отвътре.
49
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
По-смислено и удобно нещо от електронна бележка няма. НИКОГА няма да се налага да се редим за бележки (не че досега се е налагало, защото 2те ни деца са при частен лекар, но се изискваше една хартийка). Хартийки вече НЯМА. Всичко е с 2 клика онлайн и край. Обаждаме се и ето ти бележка. Не да ходим да се заразяваме. Не завиждам на децата на плебса със сос милиционерски доктори из ДКЦ-тата, които се редят като невменяеми. ***, услуга ви правят- да не се редите като ***...
48
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Насилствена дигитализаия в сектори и дейности където не и е мястото! Технологии, които пречат вместо да са от полза и фирми, които източват ппари, за да решават проблеми, които не са съществували никога! Всички сте пораснали без електронни бележки, телефони и камери!
47
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 40 ОЧЕВАДНО Е ЧЕ СИ КАДЪРЕН КАТО ЛЪВОВЕТЕ СРЕЩУ ЛИТВА...
46
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 46 "Децата имат по-силна имунна система от възрастните" Ко? Не! Първо, че не е по-силна, второ, че има около 120 по-разпространени вируса, с които докато детето не се сблъска да ги прекара и да придобие имунитет, все ще си боледува. Не знам в къв свят живееш ти, ама не е реалния...
45
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 40 Ха ха ха, доста се смях, явно още не си пораснала, и живееш в света на мечтите.