Родители с петиция срещу електронните бележки за извиняване на отсъствия

Родители не искали да търчат при джипито "за всеки сопол"
14 окт 2023 19:00, Стела Стоянова
119
Родители с петиция срещу електронните бележки за извиняване на отсъствия
Снимка БГНЕС, архив

Родители пуснаха петиция среку електронните бележки за извиняване на отсъствия, които сега се дават от личния лекар.

Те искат да се увеличи правото им да дават извинения на децата си за отсъствие по семейни причини. В момента те имат право на такова извинение за 3 дни отсъствие пред класния ръководител, и за още 7 - ако напишат молба до директора.

Според тях при начина, по който е уредено издаването на електронни бележки, им се налага за деца дори с леко заболяване да чакат с часове при джипито, когато детето може да прихване по-сериозна болест от другите чакащи вирусоносители. Някои се оплакват, че не могат да заведат на лекар дете с разстройство, а лекарят отказва да издаде бележка по електронен път, докато не е видял детето.

"Връщат ни го от детската градина дори за един сопол, и трябва да висим на опашка, където може да се сдобием с доста по-сериозни болести", твърдят родители.

Според тях при леки заболявания оставянето на детето вкъщи трябва да бъде по преценка на родителя, а не всеки път да се ангажира личен лекар и родителят да губи от свободното си време.

В момента подписите под тази петиция са над 600, а коментарите са разнопосочни. Част от тях са свързани и с това, че електронната система невинаги извинява навреме отсъствията и все пак трябва да ходят при джипито за хартиен вариант на бележката. Други посочват, че държавата не е регламентирала цената на електронна бележка и някои лични лекари не искат пари за това, но други искат по 5 лева.

Припомняме, че от тази година извинителната белажка по болест стана електронна и в много от случаите се оказва, че лекарите не са успели да я въведат и децата получават неизвинени отсъствия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До нафърфорий Па накрая вземат и да заминат да учат и работят в друга държава...
43
6
 
2
 
! Отговори
нафърфорий преди 7 месеца
Абе напрау съ чудя, за къв и за кво са й на таз държавъ деца????? Ами, че тъй, де..., то детски ясли, градини, училища, болници, детски площадки, майченски, "суха пара"детски всеки месец... А, за проблемите, с коиту съ сблъскват родителите да не говорим!!!!! То, памперси, млека, дрехи, разходи за играчки...., мани, ами кът пораснат и съ превърнат в неконтролируеми тинейджъри с една тобра хормони.... Малииииии......, Ужас!!!!!!! -))))
42
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен: Децата имат по-силна имунна система от възрастните. Значи допускаш възрастен човек с много болести и операции да виси с часове сред други болни на опашка, но децата - не. Що така? Слагаш му маска и го обличаш добре. Даваш му играчка. Но допускам, че на тебс не ти се чака, не ти е толкова за детето.
41
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 40. Фукла! От Възраждане. Много филми гредаш. Даже високоплатените холивудски актьори не допускат децата им да отсъстват от училище извън ваканциите. Ако си плащаш в частно школо, не ми се хвали, там пишат шестици едно към гьотьоря. Но не вярвам. Представяш желаното за истина. Сценаристка!
40
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 42 Значи все пак смяташ за нормално болно дете да стои часове пред лекарски кабинет, за да си обменят вируси с другите чакащи? Не беше ли идеята да се лекуват болните, а не да се доразболяват?
39
21
 
6
 
! Отговори
от 40 преди 7 месеца
Та, искам да кажа, че по-удобно нещо от електронните бележки няма. С частен педиатър сме и само му казваме на каква почивка на въздух ще ходим, и бележката отива където е нужно с 2 клика. Европейска работа. Логично, че децата в мръсния град няма да стоят (въпреки че сме в полите на Витоша), а ще ходим на ски и море.
38
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 39. Ако детето ти е болно, ти само ли ще го оставиш вкъщи? А ако е голямо, не може ли да иде само при лекаря? Нещо не ми звучиш искрено. А ако детето е при друг възрастен човек вкъщи, той също може да го заведе на лекар. Не е нужно родителят да го води лично. Ако е самотен родител, друг ще го заведе. Но аз не бих оставил болното дете без надзор и да ида отида на работа, госпожо. Явно имате тийнейджър, на когото не му се учи.
37
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 37 Немаш ли си някоя новина за Израел да си изливаш там душевното съдържимо? Темата за бележките явно не е нещо, от което разбираш. Пожелавам ти скоро да имаш деца и да започнеш да разбираш какъв е проблемът с бележките, но дотогава коментарите ти по този въпрос са излишни.
36
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Милите ми... От дете ходя с родителите си месец и половина след началото на учебната гоина на море. След Нова Година винаги ПОНЕ 2 месеца на ски на чист въздух. Пълен отличник, топ кариерист известен в LinkedIn, отделно 4 бизнеса. Моите деца- отново така. Отиват на училище чак края на октомври,. После- 2 месеца зимата ски на Аплите. Предписание от личния лекар за чист въздух. Пълни отличници. Имат самосъзнание, че ТРЯБВА да се учи и че е унизително да си бачкатор. Всичко с бележки. Това е.
35
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Правете като Копейкин учете само платено. Доктортът ви е в кърпа вързан.
34
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 36 "Искат си фалшивите бележки" Колко пъти ще си напишеш "мъдростите"? Не всички родители са безработни като теб, че да могат да висят пред лекарски кабинети с часове. А и много шефове не са особено щастливи работниците им да отсъстват от работа и дори рядко наемат майки с малки деца. Децата в детските градини прихващат всяка настинка и всяко вирусче и се получава, че през две седмици са болни. Това означава родителите им да бъдат уволнени, за да могат да си водят децата за бележки!?!
33
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 35. Сравняваш ни с дисциплинирани държави?Точно обратното е. Там не отсъстват за щяло и нещяло. И не носят фалшиви бележки. Тук като спрат фалшификатите, ще спре и тази контролираща система. Дотогава ще е така. В белите държави не представят фалшиви дипломи и шофьорски книжки. Като се дисциплинираме, ще ни отслабят мерките.
32
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
КОМЕНТИРАЩИТЕ ИМАТ ИЗВРАТЕНО И ОБЪРКАНО МИСЛЕНЕ. ПРЕДИ МНОГО ГОДИНИ СЛЕД ВАКСИНАЦИЯ НЕ МОЖАХ ДА ОТИДА НА УЧИЛИЩЕ И БЕШЕ ДОСТАТЪЧНО МАЙКА МИ - СРЕДНОСТАТИСТИЧЕСКА БЪЛГАРКА, ДА СЕ ОБАДИ НА ТЕЛЕФОНА НА УЧИЛИЩЕТО И БЕЗ НИКАКВИ БЕЛЕЖКИ ДА ИЗВИНИ ОТСЪСТВИЕТО МИ И НИКОЙ НЕ МИ Е ТЪРСИЛ СМЕТКА ЗА ОТСЪСТВИЕТО!!!...
31
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Искат си фалшивите бележки. Не им се чака пред кабинета, щото там не се пуши.
30
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В белите държави, тези в Западна Европа, на които се ремим да подражаваме, такова висене пред кабинети не се случва. На много места може родителят да извинява отсъствията на детето, на други пък имат определен брой задължителни за присъствие часове и през останалото време може да се отсъства по преценка на родител. Измислили са ги нещата хората, така че да са удобни за всички. Пък не е като да са по-пpости или по-бедни от нас. Що ли им се получава, а ние все се пънем с безсмислени нововъведения?
29
4
 
0
 
! Отговори
жьлтоклюното преди 7 месеца
патенце
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Наркоманизираните тийнове - аут от форума. Тук не е за деца.
27
7
 
7
 
! Отговори
българин преди 7 месеца
Защо да е просто,като може да е сложно?Защо народът да има свободно време, като може и да няма- да виси по опашки,да нервничи ,да чака!Ето-нали идват избори-гласувайте против тези дето го измислиха това! Нали трябва да се гласува по съвест,а не за кебапчета!
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Анонимен 22 е от лудницата или от Възраждане. Земята била плоска))))))).
25
11
 
8
 
! Отговори
ФайдаОтУчилищеНяма преди 7 месеца
образованието беше тотал щета още през 90те години. ако не си природно интелигентен, колкото и да е зубриш си оставаш посредствен ту.пун.гер! Зумърчетата родени след 97ма са направо клинични де.би.ли. Не е само липса на интелект и талант, при тях проблемът е и културен. Това са децата на мутренското поколение. Лентяи, които не могат да се реализират без значение в кой бранш, поради хронична тъ.пота и мързел. Ако само знаехте колко от тях проституират в IT сектора.. А пък ако са от село, да не...