Диян Стаматов: В "Школо" са оценките, личните данни са при директорите

Доверието към другата платфрма е катастрофално ниско
18 яну 2024 16:35, Стела Стоянова
84
Диян Стаматов: В "Школо" са оценките, личните данни са при директорите
Снимка БГНЕС

Продажбата на училищната платформа – електронни дневници "Школо" на британска компания, не притеснява директорът на 119. СУ "Акад. Михаил Арнаудов" в София - Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета на България.

Пред БНР той коментира сделката, за която се повдигат много въпроси относно личните данни на учениците.

"Нямам притеснения, защото тук няма лични данни, тук има бележки и забележки, личните данни се управляват от директорите на училищата", каза Диян Стаматов.

Всичко, което се случва, буди само поздравления за една успешна българска фирма, разработила продукт, харесан извън пределите на страната, коментира той.

Още по темата
Директорът на столичното училище е категоричен, че "Школо" ще продължи да си функционира в образователната ни система, защото всяко училище има договор и си плаща. И договорите се изпълняват стриктно и в срок, заяви Стаматов.

"Ако заместят електронния дневника на Школо с този на електронната платформа НЕИСПУО, ще имаме два казуса. Първо Школо е създадена от 2016 г. от доброволци, които направиха един успешен дигитален продукт и може да се каже, че това е най-дигиталната крачка в образованието ни и той в момента работи много добре. Второто - НЕИСПУО, започна да е изгражда през 2017 г. стъпка по стъпка и случаят е изцяло показателен как нещата в държавното управление се случват бавно, тромаво и мудно, по различни причини, затова не искам да упрекна никого. Но НЕИСПУО е стигнало до под кривата круша. Горко ни на нас хората, ако се наложи да преминем от един много работещ дигитален продукт към един с много неизвестни. Няма как работеща структура да бъде заменена с неработеща и да не създава проблеми", обясни директорът на столичното училище.

Стаматов очаква да има проблеми при работа само с НЕИСПУО. "Днес поставям на Иванчо 6, родителите получават това след време. Това означава че дигиталната ни революция се е върнала в миналия век", предупреди той.

Договорът на 119. СУ "Акад. Михайл Арнаудов" изтича на 14 септември на 2024 г., но договорите са индивидуални за всяко училище.

"Смятам, че когато една добра организация намери нов собственик в мегапазар, това предполага и намаляване на цената на услугата", заяви Деян Стаматов.

И призна: "Доверието ми към НЕИСПУО е катастрофално ниско, септември ще покаже към кой ще сме, но няма да затруднявам колегите и родителите."                                                                      
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 месеца
А ИНАЧЕ АКО НЕ СТЕ ВИЖДАЛИ КАК ИЗГЛЕЖДА ЛУКАВА ФЭИЗИОНОМИЯ ЕЙ ГИ ЕДНА НА СНИМКАТА КЪМ СТАТИЯТА!
20
4
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 месеца
НО НЕ СЕ ВЪЛНУВАЙТЕ ТОЛКОВА! ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ КАТО ЦЯЛО Е ПОЛЕЗНА ЗА ХОРА КОИТО СЕ ЗАНИМАВАТ С ОТВЛИЧАНИЯ ДА ЗНАЯТ КЪДЕ УЧИ ДЕТЕТО НА НЯКОЙ БОГАТАШ АКО ГО ЗНАЯТ КАК СЕ КАЗВА ! ПОРЕДНАТА ИЗДЪНКА НА ГЕРБ ЩОТО ТОВА ШКОЛО НЕ Е ОТ ВЧЕРА А Е ОТ ВРЕМЕТО НА ГЕРБ! УРЕДИЛИ СА НЯКОЯ ФИРМА ДА ПРИБИРА ПАРИ ВМЕСТО ДЪРЖАВАТА ДА СИ ИМА ХОРА ЗА ТОВА И ПРОГРАМА ЗА ТОВА!
19
0
 
7
 
! Отговори
Do 21 преди 3 месеца
В НЕИСПУО също са всички данни. Забележете само, че НЕИСПУО също е консорциум от няколко частни компании. Това не е държавна фирма. Само че, те според МОН са професионалисти, а Школо не са. А истината е точно обратната. Просто НЕИСПУО е по на наши хора, дет могат да дърпат пари с съгласието на МОН. А професионалистите от ШКОЛО, не са от наште, вервайте ми. Пак става дума за пари,....затва го съчиняват тоя скандал.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Лудница!
17
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Китайската народна република притежава всички данни на българското население, даже и пръстовите отпечатъци на повечето хора. Това става чрез смартфони и компютри и най-често със съгласието на самите им притежатели. НАП бе продънен, а тук се обсъжда за някаква платформа, която е направена белким да вземат да научат нещо учениците. Много шум за нищо!
16
1
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 3 месеца
Хехе удивително е как пълното непознаване на проблема, типа система или услугата изобщо не спира един тон мaлoумници да коментират. Евала на разработчиците за помощта за собствената ни закъсала образователна система. Евала и за позитивния ПиАр за България, че нещо сме го закъсали с читави хора.:)
15
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма по-голямо теле от българина. Като ви чета коментарите ви съжалявам колко сте компютърно неграмотни. Все далавери, все машинации са ви в главата. Спокойно, никой не е умрел за данните на затлъстелите ви чалгарчета. Няма да ги вземат в Оксфорд, даже и във Бургаски свободен няма хахахха
14
2
 
5
 
! Отговори
Иван преди 3 месеца
Изобщо някой вярва ли им на тия, продали са всичко и това е. Кратко и ясно.
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бил се връткал Деян Стаматов?!!! Та той си е от гей-лобито на ГЕРБ и това му е нормалното поведение!
12
2
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 месеца
АГЕНЦИЯТА ЗА СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ СИ ИМА СОБСТВЕНА ПРОГРАМА И ВСИЧКИ ДАННИ В НЕЯ СА СИ НЕЙНИ! ЗНАЧИ ЗА АГЕНЦИЯТА ЗА СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ МОЖЕ ДА ИМА СОБСТВЕНА ПРОГРАМА СОБСТВЕНОСТ НА МИНИСТЕРСТВОТО НО ЗА УЧИЛИЩАТА НЕМОЖЕ И ТРЯБВА ДА Е НА НЕЗНАМ СИ КОЙ :D РАБОТАТА МИРИШЕ МНОГО
11
1
 
9
 
! Отговори
Палачинка преди 3 месеца
Този обърна палачинката. Първият му коментар беше силно критичен към продажбата на Школо, дори питаше "Кое налага ..." Сега се обърна на 180 градуса, бре-бре...
10
3
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 месеца
И КАКВО Е ТОВА ШКОЛО И ЗАЩО НЕ Е СОБСТВЕНОСТ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО! ПАК СА ДАЛИ ЛИЧНИТЕ ДАННИ НА ВСИЧКИ ДЕЦА НА КОМПАНИЯ КОЯТО УЖ ЩЯЛА ДА ГИ ПАЗИ!
9
8
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 месеца
ЛЪЖЕ! ЗАЩОТО В БЪЛГАРИЯ НИКОЙ НЯМА ДА СИ ПРАВИ ТРУДА ДА ДАВА НОМЕР НА НЯКОЕ ДЕТЕ!! ВСИЧКИ ЛИЧНИ ДАННИ СА ТАМ , ЗАЩОТО ВСЯКА ОЦЕНКА ТРЯБВА ДА Е УЧЕНИК И ЕГН НЯМА КАК ДА СА САМО ОЦЕНКИТЕ! НО ЗА ДА НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАТ ХОРАТА МУ Е НАРЕДЕНО ДА ЛЪЖЕ ИНАЧЕ УВОЛНЕНИЕ :D
8
6
 
4
 
! Отговори
asdasd преди 3 месеца
Поставете на стената: ОТКАЗВАМ ШКОЛО ДА ИЗПОЛЗВА ЛИЧНИТЕ МИ ДАННИ :D
7
3
 
17
 
! Отговори
До Анонимен преди 3 месеца
шефчето вчера се хвалеше че са му купили и програмистите... чисто поглъщане си е това... :)
6
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е ако са продали само платформата ,без базата данни на нашите ученици ,няма да проблем .Но силно се съмнявам да е така ....
5
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Стаматов, обърна палачинката!Лъже, личните данни са в Школо!
4
2
 
22
 
! Отговори
Щерю преди 3 месеца
На сн. - Мазно усмихната задна част!
3
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тея не спират да се правят на луди! И Фейсбук не е собственик на информацията, но това не му пречи да я анализира и дори да продава достъп до нея и на 3ти лица.
2
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
оф и тоя ли почна да разбира от бази данни.... :D :D :D демек иска да каже че има две отделни бази (ироничен съм...тоя не знае какво е база като му чета глупостите) и той ги знае къде са... :D