Цоков: Безплатното висше ще остави децата ни в България

Демографската криза била причината за решението
Обновена: 30 яну 2024 09:10 | 30 яну 2024 09:10, Петър Бойчев
277
Цоков: Безплатното висше ще остави децата ни в България
Снимка БГНЕС

Промените в конституцията, които бяха приети през декември, обявиха образованието за национална ценност и всички трябва да съблюдаваме развитието на тази ценност. Тази промяна е израз на това - така образователният министър проф. Галин Цоков коментира по БНТ идеята, която ще стане факт от втория семестър тази година - безплатно образование за студентите, които са държавна поръчка.

"В последните години намаляват студентите, една от причините е демографската. След 4-5 години те ще намалеят още повече и трябва да се даде възможност на учениците, които искат, да продължат образованието си", обясни той.

Министърът уточни, че обсъждането на идеята било в Министерския съвет. 150 млн. лева била сумата, с която ще се покрият таксите. Процесът на обсъждане продължил поне месец. "Не е импровизация, а анализ на ситуацията", категоричен е проф. Цоков.

Последните рейтингови проучвания показали, че младежите, завършили у нас своето висше образование, били по-малко склонни да заминат в чужбина. Според него само с един инструмент нямало как да се повиши качеството на висшето образование.

На въпрос каква е гаранцията за качество, Цоков обясни, че от няколко години университетите се финансират основно в резултат на качеството. Над 70% от средствата отивали за качество. Нямало свободни места в университетите, но мярката не била направена, за да се спаси висшето образование, а децата, които завършват в България, да останат в България.  

Попитан защо се предлага балообразуващата оценка от матурата по български език да отпадне за медицинските университети Цоков обясни, че не била тяхна идея. Това щяло да влезе в сила след две години и щял да се изработи единен конспект за медицинските университети, който да включи и подготовката по профили след 10 клас. Министърът се изненадал, че било предложено отпадане на матурата, били отворени за разговори със здравното министерство. За тази година нямало да важи промяната в наредбата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
2
 
! Отговори
ПЕВЕЦ, ОТ НАРОДА НИ преди 3 месеца
Хайде ТЪРГОВЦИТЕ. Започваъте да говорите. не правете грешката на Костов от СДС-то им .Тези политици, сегашните и актуалните ни са си временни. А пък, си има основни правила вживота, за които просто неми остана врема да ви ги кажа. ТЪРГОвИЯТА ВИНАГИ СЕ Е И ЩЕ СЕ ПРАВИ С ПАРИ. Но пък, имаси и неща, които са просто БЕЗЦЕННИ. Като любовта и приятелствоата. Първото е в ед., а второто в мн. ни числа. ТЕЗИ БЪЛГАРСКИТЕ. ТРУДНИТЕ.
107
1
 
3
 
! Отговори
Инвеститор преди 3 месеца
Хайде ТЪРГОВЦИТЕ. Вдигнете нивото, а не цените. Ами, трябва да се борим сега против инфлацията. Когато бях на окол 30 се надбягвах с нея. Тя тогава си беше страховита и ДОРИ ХИПЕР. Едва лими вярвата, но НАИСТИНАСЕ ГОРДЕЯ С РАБОТАТА СИ КАТО ГЛ. АСИСТЕНТ В УНСС. Изобщо не ми беще лесно да СЛЯЗА НА НИВОТО ВИ. Но пък, това си имаше и добра страна. А тя е, че съм инестирал нещо в тогавашни млади хора, които сега са БОГАТИ И ВЛИЯТЕЛНИ. Някои от тях са дори и известни. Почит на 60 съм вече.
106
2
 
1
 
! Отговори
Инженер - химик преди 3 месеца
СЕГАШНИТЕ НАЙ-ДОБРИ И БОГАТИ ТЪРГОВЦИ НА БЪЛГАРИЯХА НИ сапросто най-добрите. Когато им ги разправях, че те са бъдещето на БЪЛГОРИЯТА НИ, те ни ме върваха. Вече са порстанли, поумняли като че ли започват за разбират, товма, което им казвах преди около 20 и повече г. Ами, МИРКОВИЧ МЕ ВАЦНАЧ, А И ТОЙ МЕ УВОЛНИ В УНСС-им. Просот не съм от и като тях. Но пък са вми от най-добрите. СТУДЕНТИТЕ. Ауу, колко са ме ядосвали, само аз си знам. Но пък, разбирах ги колко трудно им беше тогава.
105
0
 
1
 
! Отговори
МИЛИАРДЕР преди 3 месеца
Хайде САШЕ. Като на турчин ***. Ами, не съм от партиите им, нито пък от икономистите. Но пък, почивам в парка хотела им на бургазлиите и бургазлийките. КАТО НА турчин у ЧАЛМАТА. Хайде Саше и ЖОРЕ. После идиотските и простотиите. Аз не съм ви учил на такива неща, когато бяхте млади момчета. Сега вече сте настоящето на БЪЛГАРИЯТА НИ. Ами, вече съм на почти 60. Просто искам да ми кажете, когато ме видите, здравей господине. Нищо повече. Тогава ще ви ги обясня нещата с инвестициите и парите.
104
0
 
11
 
! Отговори
Ихтиманският универс преди 3 месеца
Напротив, льольо! Произвеждате не конкурентен продукт и отделно субсидирате с държавни пари дс агентите преподаватели да не останат без работа
103
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
При тези ниска заплати при тези високи цени, при този африкански стандарт дали некое от тези вишисти ще остане? Това решение е лобиско за да има студенти във ВУЗ - те за да се взимат субсидии от държавата, то кой ще плаща и тази сметка?
102
1
 
1
 
! Отговори
МИЛАРДЕР преди 3 месеца
Ами, БУРГАСКИТЕ МИ ВЕЧЕРИ СА МИ С ПРИЯТЕЛИТЕ И ПРИЯТЕЛКИТЕ. А те са толкова много, че дори и не мога да си купя пържена риба цаца от КАПАНА им. Добре, че сде приятелките ми Г-ЖИТЕ ГОГОВА И ЖЕЛЯЗКОВА, за да хапна нещо, докато съв на почивка във великопния им гада. Този, който е и на на ЦЕЦА, ИВА, БАЙ СТЕФАН. Ами, все приятели са ми. Аз изобщо не съм ВИНОВЕН ЗА ТОВА. КАКТО И ТЕ. ЧЕСТИТА 2024 Г, НА БУРГАЗЛИИТЕ И БУРГАЗЛИЙКИТЕ. МРЕЖИТЕ.
101
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
От запада нищо не става , на запад гледат само умрелите..
100
0
 
1
 
! Отговори
CEO преди 3 месеца
БЪЛГАРИЯАТА НИ ПРАЗНУВА НАИСТИНА. Благодарение на добрите ми приятелки ТЕОДОРА, ТЕДИТО ГОГОВА И НЕВЕНАТА ЖЕЛЯЗКОВА. С първата правех бизнес и инвестиции, а ВТОРАТА СЪМ Я УЧИЛ. Дано ме помнят. АБСОЛЮТНО СИГУРЕН СЪМ, но все пак те трябвада си го признаят. Аз ги помня, а и няма как да са иначе нещата. В БУРГАС АМИ. Българската роза, ИМАЛА МАЙКААТ ИЛИ С БЕЛИТЕ НИ МАНАСТИРИТЕ ? Пак ще ги уча, ако искат.
99
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ми те не бягат в страни с безплатно учене, а с много добре платена работа.
98
1
 
1
 
! Отговори
Бизнесмен преди 3 месеца
Гуменетката му казвам на Найденов. Не и на адаша му БОЖКОВ. ТНо си има доста големи разлики междзу пеене, пари и БИЗНЕС. А те, Георги, Невена, Александър и доста други съмги учил. Не на любов, а на други важни нещя. Има на още какво да ги науча. А и Пенко, разбира се. Най-добрепите от тя ги помня. А другите просто ме познават. Дори иг-н ме казват. За което съм им благодарен. Ами, с тези за Имала майката, Българската роза и особено за БЕЛИТЕ НИ МАНАСТИРИТЕ НИ, няма кой иликсоя да ме надпее.
97
1
 
1
 
! Отговори
Стокознание преди 3 месеца
Ами , г-жо ЖЕЛЯЗКОВА, Невено, ТИ НЕ ЗНАЕШ ли, че ТЕОДОРА, ТЕДИТО ОТ БУРГАС МИ Е най-добрата приятека. Ти същосими от ИСТИНСКИТЕ. ЗНАМТО КЪДЕ Е МАГАЗИНА ТИ. Пре ЮЛИ ще ви ги пея. Със тези за зърнените и житото ще ви ги започна. Ами, не ми идвахте на упражненията. Под едно дърво на СЯНКА. Аз съм си го избрал ПАРК ХОТЕЛА ВИ. В Бургас. Камериерките и охранителите им са ми големи приятеби. Както и останалите от МАГАЗИНИТЕ ВИ. Ами, аз също си я харесвам г-жа НЕВЕНАТА. Тя е толкова секси мацка.
96
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По-добре да завършат на запад, но да искат да се върнат отколкото да завършат тук и да драпат на запад.
95
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не г-н министре няма да ги остави докато хора като вас управляват тази държава.Вие ги изгонихте с мижавите заплати,скъпата и некачествена храна,лошото здравеопазване,мръсния въздух и т.н и т.н.Вие там в парламента в друг свят живеете то се вижда.Нали взимате без да правите нищо незаслужените си заплати.
94
0
 
5
 
! Отговори
До 3(96) преди 3 месеца
Като се научиш да пишеш Университети,а не Ониветситетие може и да даваш мнение.
93
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
С такова висше нямат никакви шансове в чужбина. Пълна бутафория.
92
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да, на всяко новородено диплома за висшист.
91
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Star В Анлгия в момента е комунизъм не ме очудва че е завършила дотирана от "държавата". То затова е абсурдно Рикшата да е десен.
90
3
 
5
 
! Отговори
Star преди 3 месеца
А безплатното Здравеопазване ще остави и възрастните в България.Трябва само да се направи ,,безплатно".Както във редица водещи страни като Британия,Канада и други.да не би тези страни да са фалирали? Имам позната която прекъсна следването си в Щатите,и поради недостиг на средства и се наложи да прекъсне за 4-ри години.После завърши напълно във Англия,и си взе дипломата.Във Англия си плащаше единствено храната.И спането и беше без пари.А Англия днес дори не е в ,,богатия" ЕС.
89
4
 
13
 
! Отговори
Shark преди 3 месеца
И кое кара този пишман министър да мисли така. Кое ще ги задържи в България, качестовото на висшето образование ли, възможностите за реализация ли, кое? Да работят после в кол-центрове и меринджеи. Да, за тъпичките, а те са много, това ще е примамливо, ехааа виШУ без пари и после млад меринджей. Но за умните и амбиционзните деца това няма да е достатъчно!