Цоков: Безплатното висше ще остави децата ни в България

Демографската криза била причината за решението
Обновена: 30 яну 2024 09:10 | 30 яну 2024 09:10, Петър Бойчев
277
Цоков: Безплатното висше ще остави децата ни в България
Снимка БГНЕС

Промените в конституцията, които бяха приети през декември, обявиха образованието за национална ценност и всички трябва да съблюдаваме развитието на тази ценност. Тази промяна е израз на това - така образователният министър проф. Галин Цоков коментира по БНТ идеята, която ще стане факт от втория семестър тази година - безплатно образование за студентите, които са държавна поръчка.

"В последните години намаляват студентите, една от причините е демографската. След 4-5 години те ще намалеят още повече и трябва да се даде възможност на учениците, които искат, да продължат образованието си", обясни той.

Министърът уточни, че обсъждането на идеята било в Министерския съвет. 150 млн. лева била сумата, с която ще се покрият таксите. Процесът на обсъждане продължил поне месец. "Не е импровизация, а анализ на ситуацията", категоричен е проф. Цоков.

Последните рейтингови проучвания показали, че младежите, завършили у нас своето висше образование, били по-малко склонни да заминат в чужбина. Според него само с един инструмент нямало как да се повиши качеството на висшето образование.

На въпрос каква е гаранцията за качество, Цоков обясни, че от няколко години университетите се финансират основно в резултат на качеството. Над 70% от средствата отивали за качество. Нямало свободни места в университетите, но мярката не била направена, за да се спаси висшето образование, а децата, които завършват в България, да останат в България.  

Попитан защо се предлага балообразуващата оценка от матурата по български език да отпадне за медицинските университети Цоков обясни, че не била тяхна идея. Това щяло да влезе в сила след две години и щял да се изработи единен конспект за медицинските университети, който да включи и подготовката по профили след 10 клас. Министърът се изненадал, че било предложено отпадане на матурата, били отворени за разговори със здравното министерство. За тази година нямало да важи промяната в наредбата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И в образованието ,... който дойде на власт , все с ''реформи'' се захваща , усво-прис-воява парите и дим да го няма , като Кунева !
67
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Глупости на търкалета! Ще им платим да завършат висше и ще си бият камшика на Терминал 2. Само договор за работа в България 20 години след дипломиране или клауза да нямат право да напускат България докато не се платят масрафа по обучението в десеторен размер и тогава да е безплатно. Щото безплатен обяд няма вече. Изучихме безплатно милиони българи и сега работят в чужди държави.
66
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е да де , за да може само ВАШИТЕ деца да отидат в чужбина . Е много ''умно'' ще репите проблема с нашите , а не вашите ... , деца !
65
0
 
2
 
! Отговори
Хубаво е това, че преди 3 месеца
таксите се отменят само за класиралите се за студентските места, които са държавна поръчка. Но аз мисля, че дори и те трябва да бъдат стимулирани да учат по-усърдно. Затова подкрепям предложението, което вчера беше направено тук - да бъде освободен от задължението да плаща такса само онзи студент, чийто общ успех от предходната година не е по нисък от (4.50). За първокурсниците мерилото нека да е балът с който са приети да следват. Само тези с висок бал да не плащат такса.
64
1
 
9
 
! Отговори
anon преди 3 месеца
Наплива към университетите спадна. Разкриха милион специалност, а не се запълват. Трябва да се измисли как да се запълнят. Ето как.
63
0
 
14
 
! Отговори
браво преди 3 месеца
От 180 коментара - 120 изтрити! Браво! Свобода на словото, а???
62
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По-вероятното е повече български граждани да избягат в чужбина след завършване на висшето си образование, ако то стане безплатно. Поредният министър, който не знае какво говори.
61
2
 
9
 
! Отговори
истината преди 3 месеца
Видяха, че рейтинга им отива на нула и решиха по този начин да си накупят гласоподаватели! Тези изобщо не мислят за образованието, мислят как да се задържат повече на власт!
60
0
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 60 преди 3 месеца
Видно е,че си богат, просперирал по честен път. От кого се страхуваш толкова. Теорийка на богати отрочета. Защо сега образованието е стигнало дъното. Защото семо подобни на теб имат възможност да завършат и после...да богатеят и управляват.Още веднъж те питам: От кого се страхуваш, или много те е еня за държавата.Честно ще бъде, ако завърширите напуснат Б-я да заплатят разноските по образованието си.
59
3
 
6
 
! Отговори
от ЮАР преди 3 месеца
До Бай Дрън - Какви комисионни за НАТО и за Америка ти се привиждат - всяка година от България се източват средно над 3 милиарда в посока Кремъл, главно чрез КГБ-ДС зависимостите и по каналите за пране на пари. Газпром, Лукойл, Росатом са само върхът на айсберга. Много пари изтичат по линия на банкови зависимости, при които Внеш Торг Банк России държи телекоми (а оттам цялата ТВ и медиа), енергетика, големи строителни компании и зърнари. КТБ, Турски Поток и пр. са примери за милиарди към Русия
58
3
 
5
 
! Отговори
от ЮАР преди 3 месеца
До Анонимен-41--Откога най-качественото образование е в Русия? Точно от никога. От десетилетия, в ТОП100 университети на света има един или най-много два Руски университета, като над 60 от тия върхови университети са в Америка, Британия, Австралия, Канада - сиреч - Англосаксонски. Половината от останалите са в Западна Европа. Почти всички постижения в Русия са резулата на шпионажа на НКВД-КГБ-ФСБ или от закупуване на лицензи. Изостаналост от 40-50 години не е еталон за образование.
57
0
 
8
 
! Отговори
Парадокс преди 3 месеца
Все си мисля, че нискозаплатения труд е основния проблем за оставане на децата ни в България. Освен това работа за квалифицирани кадри няма. Дори да те назначат на дадена длъжност, реално работиш каквото каже шефа.
56
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А има и друг момент - като направиш нещо безплатно, хората започват да странят от него, за да не се излагат пред другите, че нямат пари... Така че това още повече ще отблъсне оная част от хората, които са дресирани да ручат бананите и да приемат всичко западно като висша ценност и знак за просперитет... А трябва да си признаем, че такива са по-голямата част от сънародниците ни... Така че по-добре е таксите да се увеличат и да стигнат някакво близко ниво до тези в чуждите университети.
55
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма, те отиват уж да учат в чужбина, а всъщност да са далеч от родителите си. Други пък по инерция, защото са чували, че там е по-добре. Съответно записват смешни специалности в третокласни университети само и само да учат в друга държава. Особено жалки са като се засилят към Нидерландия, най-модерната дестинация напоследък, но не си дават сметка, че там, където отиват, безкритично се приемат студенти с нисък успех, защото и там гонят бройка, от което средата става зле.
54
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
шъ тъ изтрия кат куцо пиле домат - МЛЪК там в ъгъл
53
4
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
Не да даваме милиарди на година на НАТО и комисионни за американското правителство, а да дадем тия пари за образование на младите! Защо никой не го прави? НАТО като са ербапи, да ни дадат безплатна техника срещу техни бази!
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кво си плащал бе нямаш и средно
51
0
 
8
 
! Отговори
22 преди 3 месеца
"Ще остави децата ни в България" - да, за 4-5 години. И държавната хазна ще им плати за този престой! И после? Как ще си възвърне инвестицията държавата от тези деца. Повечето са на стартова линия да напуснат час по-скоро България. Значи равносметката - държавата пак остава без тези деца и без една добра сума от бюджета си. Предлагам - да се допише в закона - който е завършил държавна поръчка, ако напусне България - възстановява сумата за обучението си на държавата.
50
6
 
0
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
В една бъдеща България висшето образование трябва да стане задължително. Сигурен съм, че тогава България ще дръпне много бързо напред, колкото и млади хора да бягат! Не всеки живее с намерението да се изучи и емигрира. И когато всички са изучени, все ще остават кадърни хора и в България. Ще дръпнем напред и хората няма вече да бягат. Сега какво става. Ограничаваме студентите, ,авършилите бягат и нищо не остава тук!
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кое наистина ще остави децата ни в България? Нищо. Твърде е късно. Мерки трябваше да се вземат още 97ма, когато инфлацията стана 3000% и една тумба народ и специалисти и лекари си замина. Те започнаха, а сега е толкова по-лесно. Трябва напълно ново управление и насоченост. Партии като Възраждане не са отговора, те нямат капацитета да обърнат нещата