Красимир Вълчев: Тази учебна година студентите ще си плащат таксите

Занимаваме се с популизма на Асен Василев и Денков, смята той
29 апр 2024 11:08, Анисия Иванова
55
Красимир Вълчев: Тази учебна година студентите ще си плащат таксите
Снимка: БГНЕС

Със сигурност през тази учебна година няма да има освобождаване от такси за студентите, приети да следват по държавна поръчка. Това съобщи пред БНР Красимир Вълчев, бивш образователен министър, председател на Комисията по образование в НС и депутат от ГЕРБ.

"Това е мярка, която изненада всички. Тя не беше предварително обсъждана, нямаше я в Стратегията за развитие на висшето образование. Тези такси намаляха като процент от доходите", каза той.

Всяко подпомагане на висшето образование е полезно, проблемът е как се прави , посочи Вълчев.

"Ние нямаме проблем толкова с достъпа, колкото със структурата на търсенето и обвързаността с пазара на труда".

Бившият образователен министър смята, че правилният подход е на диференцирано освобождаване от такси за специалностите с очакван недостиг на пазара на труда.

"Длъжни сме да активираме всички инструменти за обвързване на образование с потребностите на пазара".

Има много по-смислени алтернативи за изразходването на предвидените средства за отпадане на таксите за студентите, приети по държавна поръчка, посочи той.

"Тези 150 млн. лева може да дадем за стипендии или при обвързване с реализация в страната. Възможно е да ги дадем и при полагане на матура по математика. Вместо да обсъдим как да постигнем по-голям обществен ефект, ние се занимаваме с популизма на Асен Василев и Денков. Надявам се тези средства все пак да останат за висше образование", каза той.

По думите му има приет закон за увеличаване на възнагражденията в сектора, които могат да бъдат предоставени за тази цел.

За увеличение на заплатите на преподавателите в университетите трябваше да бъдат отпуснати 39 милиона от началото на годината, а след това и допълнително възнаграждение, гласувано със закон.

"Тези средства все още не са отпуснати от Министерството на финансите. Длъжни са да го направят. Трябва да спазят закона. По-скоро е техническо забавяне. Те трябва да се предоставят и въз основа на формула".

В следващия парламент въпросът за студентските такси ще продължи да бъде обсъждан, смята още Вълчев.

Образованието е тема, по която имаме относителен експертен, политически, професионален и граждански консенсус, посочи той.

"Не трябва да се изкушаваме да спекулираме политически по темата за образованието. Повечето мерки изискват продължителни усилия. Един от най-големите ни провали е липсата на последователност", каза още Вълчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
4
 
! Отговори
а преди 1 месец
За това образование с тея университетски (партийни) кадри, по добре да не плащат родителите, по-добре да ги платят тея пари за някакво реално обучение.
29
1
 
2
 
! Отговори
Доктор преди 1 месец
Ушилил е нос яко! Не те ли канят по банкети, поне да се наядеш бе - ненаяден!
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 4 не само, че не е в затвора, ами и е винаги водач на листи.... Така правят от партия ГЕПИ.
27
4
 
7
 
! Отговори
4 преди 1 месец
Този щиглец още ли не е в затвора за проваленото средно образование като министър!?Откъде ги намират тези некадърници?
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Красимире, ти и оня-египтолога съсипахте висшето образование! Сега какво се обясняваш?
25
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кр. Вълчев да говори да образованието е все едно Йозеф Гьобелс да говори в защита на евреите!
24
2
 
4
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
До АзТова са пълни глупости. А всички българи, които учат в страни от ЕС - Германия, Холандия, Швеция.... В Германия и Швеция е безплатно - техните данъкоплатци плащат нашите деца да учат в техни университети. В холандия е почти безплатно. Много от тези младежи се връщат да работят в България. в света винаги има равновесие.
23
0
 
8
 
! Отговори
Lora преди 1 месец
До БАЧКАТОРЕдно време имаше стипендианти на държавните предприятия, които се задължаваха след завършването си да рабтят определен брой години за тях. И сега - като има нужда от учители - министерство на Образованиет да дава стипендии на студентите по педагогика и да ги задължава да работят като педагози след завършването си, или да връщат парите.
22
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Герб са стиснати крадци. Не гласувайте за тях. Искат само те да крадат.
21
3
 
10
 
! Отговори
студент преди 1 месец
Значи ПП дава, а ГЕРБ не дава? Доообре мършав дупетатин... чакай гласове на кукуво лято.
20
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
чакай гласове от студентите и родителите им тогива....
19
8
 
10
 
! Отговори
Беновска пипа преди 1 месец
Таксите не са проблемът на студентите. Издръжката на един студент - квартира, храна и т.н. са много много повече от таксите. Но Денков и Кокорчо трябваше да симулират, че правят нещо. Дано никога повече Денков не е премиер или министър на образованието.
18
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Германия е безплатно но има административна такса по 350 евро .. Напълно безплатно никъде няма
17
1
 
20
 
! Отговори
МЛАДЕЖ преди 1 месец
Герберите дължаха умишлено заплатите във вузовете ниски.Вълчев има голяма вина за това.Сега и той акъл тръгнал да дава.Имаше 12 г.да се направят смислени неща в образованието,което обрасна с всякакви фондации,които яко смучат пари.Вижте програмата за обучение на учителите-задължават ги да ходят(в почивните дни) на някакви курсове,дават им измислени сертификати,четат им лекции приближени хора с огромни хонорари.После отчитат дейност-обучени хиляди учители,парите прибрани.Пито-платено.
16
8
 
14
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 1 месец
Изцепката на Денков за премахване на таксите по средата на уч.година беше голям ГАФ.Висшето образование не е задължително.Вместо да се затегне дисциплината и изискванията към студентите да учат,защото това ще им даде по-големи възможности за реализация,те предлагат безплатно обуч.Сега има специалности,които учат без пари.Напр.спец. в направление:Педагогика на обучението по...-колко от завършилите се реализират като учители,никой не може да каже,но д-вата,т.е ние плащаме,за да вземат дипломи
15
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ако зависи от него щеше да поиска и от първокласниците да плащат такси, всъщност добре е, че се обажда, да им видим образователната политика на ГЕРБ, то какво ли да очакваме когато самият им лидер се хвали че е прочел една единствена книга
14
1
 
6
 
! Отговори
Ясно е преди 1 месец
Както и да го осукват, нужни са пари за повишаване на заплатите на преподавателите. Държавата ще отпусне определена сума, но и съответният ВУЗ си има доходи и как ще ги преразпределя си е негова работа. Може да отделят пари за стипендии (точно това казва, "МОЖЕ"), но може и да отидат за някакви други цели паричките, които ще се вземат от джоба на студента и неговите родители..
13
1
 
8
 
! Отговори
до 8 преди 1 месец
До Анонимен за университета нямали пари хората,а за нов супер скъп палат всеки ден имат пари същите тези хора,какво да се прави приоритети български
12
12
 
18
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Бях много против това данъкоплатците да им плащаме таксите. А после да ходят да работят в чужбина. Не стига, че голям процент от разходите за държавните университети се плащат от данъците ни, а сега и таксата. Аз например си учих в частен университет, плащах си таксите и си останах да работя в държавата. Кой гарантира, че тези от държавните после няма да ходят в Германия, а ние да сме ги издържали.С моите данъци искам да се построят паркинги, а не Гошо от Провадия да му плащам да преписва в УНСС
11
2
 
5
 
! Отговори
Ей тва е... преди 1 месец
...всичко частно и как ще ги стигнем американците!