Откриха мъртъв Сергей Антонов

Сергей Антонов е бил открит мъртъв в дома си на улица "Сердика" в София днес
1 авг 2007 18:48,
73
Откриха мъртъв Сергей Антонов
Смъртта на Антонов е настъпила преди няколко дни. Снимка: Булфото

Сергей Антонов е бил открит мъртъв в дома си на улица "Сердика" в София днес, съобщи директорът на Център "Спешна медицинска помощ" д-р Георги Гелев.

Той уточни, че сигналът за смъртта на Антонов е постъпил в центъра между 14.00 и 15.00 часа от съседка на Антонов.

По думите на д-р Гелев, смъртта на Антонов е настъпила преди няколко дни.

След като полицията и прокуратурата приключат работата си по огледа, ще осигурим трупна кола, допълни той.

Съседи споделиха, че дъщерята на Антонов се е притеснила, тъй като той не вдигал мобилния си телефон и отишла да го потърси в жилището.

С помощта на ключар вратата е била разбита и Антонов е открит паднал на пода.

Съседи разказаха още, че Антонов не е бил притеснен материално, дъщеря му много се е грижила за него, имал е отпусната и пенсия от правителството.

Наскоро в апартамента му е направен ремонт. Бил е мълчалив, но не е имал проблеми с никой от съседите, нито те с него.

Dnes.bg припомня, че през 80-те години на миналия век Антонов беше обвинен за участие в атентата срещу Папа Йоан Павел II.

Атентатът срещу главата на Римокатолическата църква бе извършен на 13 май 1981 година на площад "Свети Петър" в Рим.

Тогава Сергей Антонов е служител на Българска гражданска авиация (БГА) "Балкан" в Рим.

Антонов е задържан на 25 ноември 1982 година от италианската полиция по обвинение в съучастие на атентатора Мехмед Али Агджа.

Освен служителя на БГА "Балкан", Агджа набеждава за свои съучастници още двама българи - дипломатите Желю Василев и Тодор Айвазов, които вече са се върнали в България.

Следствието продължава 2 години и 6 месеца. Процесът започва през през май 1985 година и завършва през март 1986 година.

На него Сергей Антонов отрича да е познавал Агджа и да е участвал в предполагаемия заговор.

Той е освободен поради липса на доказателства и се завръща в България през 1986 година.

Здравето му обаче е съсипано.

Известно време продължава да работи на куриерска длъжност в БГА "Балкан", след което е пенсиониран по болест.

При посещението си в България папа Йоан Павел II заяви, че никога не е вярвал в участието на България в атентата.

Атентаторът Али Агджа миналата година бе освободен от италиански затвор, където излежаваше доживотна присъда от 1981 година. В момента той е в затвор в Турция.

Аз не поддържах в последните 15 години контакти със Сергей Антонов, а и той се беше отчуждил много от всички, каза преводачът от италиански Асен Марчевски, който превеждаше по време на процеса срещу Антонов.

Сергей Антонов като човек понесе най-тежкото обвинение - атентат срещу държавен глава и то най-охранявания човек в света тогава- папа Йоан Павел ІІ. Антонов се държа много мъжки и винаги отговаряше, че е невинен. А той беше един обикновен български служител, даже не и ръководител на представителството на БГА "Балкан" в Рим, чудовищно и несправедливо обвинен. Може да направим паралел сега с несправедливо осъдените медицински сестри в Либия, допълни преводачът.

В изминалите години ми се е случвало да се видим случайно на летището, но само сме се поздравявали и разменяли по няколко любезни думи. Той много се беше отдалечил от всички, а и ние сякаш не го търсихме, за да не му напомняме за онези тежки моменти, сподели Марчевски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
0
 
! Отговори
PROVANSA преди 16 години
#8 HODI NEZABAVNO PRI JP-TO I ISKAY NAPRAVLENIE ZA SPECIALIZIRANO MED. ZAVEDENIE I TO ZA DULGO VREME! S. ANTONOV DA RAZKRIE NESHTO ZA NOVITE IBRIKCHII NA BUSH! GOCE I DRUGITE SA SMOTANYACI I EDVA LI TOZI BEDEN CHOVECHECH MOJESHE DA NAPRAVI NESHTO. I ZASHTO AKO IMASHE TAYNI SHTE GI KAZVA SEGA? NO, AZ NE TI SE SURDYA! TI NE SI VINOVEN ZA TOVA, KOETO STAVA V GLAVATA TI!
33
0
 
0
 
! Отговори
селянина преди 16 години
За съжаление така си отиват истинските хора.Няма медии няма геройства.България му дължи поне едно човешко погребение.
32
0
 
0
 
! Отговори
sas преди 16 години
Отиде си един от много малкото достойни мъже в България.Поклон пред паметта му!!!
31
0
 
0
 
! Отговори
mima преди 16 години
Смъртта на Антонов е тъжна новина. Така и не успя никой да помогоне на този НЕВИНЕН човек. Много велики българи си отидоха от този свят в скромност , бедност и любов към родината. Сега техния живот е като разказ - легенда. Поклон!!!!А по въпроса за мед. сестрите - виновниците са други, управляващите по онова време.
30
0
 
0
 
! Отговори
stoian преди 16 години
1) Dnes.bg припомня, че през 80-те години на миналия век Антонов беше обвинен за съучастие в атентата срещу Папа Йоан Павел II.2) Radio Bylgaria syobshtava: На 59 години почина несправедливо обвиненият в участие в атентата срещу Папа Йоан Павел II българин Сергей Антонов. Razlikate m-u 1) i 2) e che v 1) lipsva dumata nespravedlivo.Ta ako moje niakoi da kaje nesto po detailno.
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Абе ти не разбрали че тая бана с кръв въобще не е била с кръв а е била празна? Що не си чел внимателно!
28
0
 
0
 
! Отговори
seta1950 преди 16 години
Смъртта на Сергей Антонов не е случайна и съвсем навременна!Лека му пръст,защото Бог няма какво да му прощава!Човекът предпочете да срине психиката си/да не забравяме психотропните вещества,с които е бил обработван,за да признае това,което не е извършил/,но да излезе с чест и достойнство от процеса като НЕВИНЕН.С оправдателна присъда,а не с ПОМИЛВАНЕ.ПОМИЛВАН СЕ ВИНОВНИТЕ,А НЕ НЕВИННИТЕ! И точно в тези дни на масова истерия човекът си отиде тихо и сам,като че ли отново да покаже значимостта и величието си.Аз съм съвременник на процеса,но не си спомням даже медалче да му дадоха,че спаси честта на България!Пенсионираха го защото беше много болен с една мизерна пенсийка!И не го видяхме да се кипри до нито един управник или пък да реди банални лафчета пред идиотизираните ни псевдожурналистчета!Юрист съм и не вярвам в основателността на най-тежкото обвинение срещу сестрите!Вярвам обаче,че другите им обвинения са доказани и като познавам манталитета на българина да гони печалба във всичко,вярвам и че доказателствата в тази насока не са изфабрикувани!В този процес не бяха поставени на кантара налудничавите брътвежи на един турски терорист,а банка с кръв,според мене съвсем не случайно намерена в дома на Кристияна.След като е имало търговия с алкохол,защо да е нямало търговия и с кръв от болницата!След като е имало разврат/впрочем цялостното поведение на въпросната Кристияна точно това внушава-навсякъде отъркване в мъжете на деня,вкл.и в Б.Борисов,нахалство и никаква благодарност и признателност към хората,които я отърваха/,защо и да е нямало престъпна небрежност,докато са си уреждали далаверите в работата с децата!И за всичко това-претенции едва ли не за паметник на пл."Славейков"! Та да си дойдем на думата-Антонов си отиде точно в този момент за да напомни как се държат НЕВИННИТЕ!Дълбока благодарност и дано най-после е намерил покой на душата си!
27
0
 
0
 
! Отговори
Jan Waljan преди 16 години
po poracka na Drugarja Brejnev ( Zacshtoto Wraschaweskijat Dogowor pocti se razpadasche ) a POljacite monogo wjarwaha na Ppata DR, Todor JIvkov naredi da se izpalno PORACKATA !!!Taka ce kato nen e dokazanao e jawno ce e taka!!Mnogo Predsrtawiteli na "BALKAN " sa negramotni kakto edin Smeschnik kojto be v Münschen ne moje da govoroi nemski a e vav Münschen !!!!!!!!!!!!!???? i t.n. takace Istinata e ce naistina Sergej Antonov e edna ot Mnogoto Marionetki na Bolschewischlijat REjim !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
26
0
 
0
 
! Отговори
ivan şopov преди 16 години
az,prez seliya si jivot vervah i vervam ,çe antonov e svırzan s atentata sreştu papata,zaştoto,antonov beşe agent na bivşiya komunistiçeski rejim...i nego spored men ubiha bivşite agenti na komunistite,zaştoto antonov nay posle şeşe da govori skoro za sluçaya..
25
0
 
0
 
! Отговори
БГ преди 16 години
Показателно е за целият християнски свят,че самият Папа каза,че Антонов НЕ Е ВИНОВЕН,така че светла му памет на страдалеца!
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Номер 19,аз имам много добро материално положение,мислиш ли,че от завист не уважавам така наречените*медички*?Те си го направиха с неадекватното държание пред медиите и хората.Парадират със проблемите си,даже са нагли.Ако го даваха по-скромно може би щях да ги уважавам.Човек,който страда не се навира на всяка новина ,а отказва публичност и се бори тихо с болката си.Ако бяха по-умни щяха да спечелят много,но явно не са помислили,че хората не са слепи и виждат.
23
0
 
0
 
! Отговори
ivan davidkov преди 16 години
Za Sergei samo s uvagenie
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
19 а за да ни вдигнат заплатите какво триабва да направим ако държавата се беше погрижила наполовина за него колкото за медиците може и да беше избегнал тази участ
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
ТИ ВООБЩЕ РАЗБРАЛ ЛИ СИ ТЕМАТА МИ, БЕ ДЕМОКРАТ
20
0
 
0
 
! Отговори
От името на обиденит преди 16 години
Ако твоят девиз в живота е "Преклонена глава,сабя не я сече",си доста зле.21 век сме и всеки има право на мнение. Освен това не се знае кой е ***! Един истински демократ дава свобода не само на себе си. Замисли се
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
АБЕ ИДИОТИИИ! ИМЕННО ЗА ДА НЕ СЕ ПОВТОРИ УЧАСТТА МУ СЛЕД ВРЪЩАНЕТО МУ, СА ТЕЗИ ПОМОЩИ ЗА СЕСТРИТЕ, ЗА ДА ИМАТ СИЛИ И ПОДКРЕПА НЯКАКВА ЗА В БЪДЕЩЕ!!*** БАЛКАНСКИ ЗАВИСТЛИВ ОСКОТЕН НАРОД!КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ПЛЮЕТЕ , ПО НИСКИ ЩЕ ВИ СТАВАТ ПЕНСИИТЕ И ЗАПЛАТИТЕ!
18
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Tia deto im beshe NEUDOBEN oste se pravjat na UPRAVNISI!!!interesno kak samo dni sled Velikoto pomilvane . razkritiyata za AGENTi .umira Antonov. koito e bolen no i ZNAE mnogo podrobnosti za Veliki AGENTI I VOZDOVE. a tova poslednoto izre4enie za AGDZATA e naivno i drazneshto.Ne Agzata a Agzite u nas sa se strahuvali ako Antonov progovori-mnogo vreme mal4a!!!!!No istinata vseki ya vizda-nie sme posledni ne samo v EVROPA a i v sveta po nyakoi normi.
17
0
 
0
 
! Отговори
Stefi преди 16 години
Ей, така ми е тъжно сега. Покой на душата на човечеца. На този свят не намери покой, дано на другия да е щастлив. Дойде си съсипан от Италия и така и не можа да се възстанови, като сянка беше, на никого не се оплака, нито обвини никого, нито потърси съжаление, просто се затвори в себе си и така и си отиде, самотен, забравен от всички. Така ми е мъчно, че просто нямам думи.
16
0
 
0
 
! Отговори
Maya преди 16 години
Поклон за достойното му държание, за смелостта му и за страданията му!
15
2
 
0
 
! Отговори
Просто един човек преди 16 години
Не Бог да го прости, а той да прости на Бог..., на всички, които го убиха!