Стимулират ни да работим и след възраст за пенсия

Удвояват процента за осигурителен стаж на придобилите право на пенсия, но продължаващи да работят
7 фев 2008 16:07,
35
Стимулират ни да работим и след възраст за пенсия
Снимка: Булфото

С промени в Наредбата за пенсиите и трудовия стаж се удвоява процентът за осигурителен стаж на хората, които са придобили право на пенсия, но продължават да работят, стана ясно след днешното заседание на Министерски съвет.

Така всеки месец работа след придобиване право на пенсия ще носи 0,25% осигурителен стаж, т.е. 3% годишно, при 1,5% досега досега. Целта на промяната е да се стимулира отлагането на пенсионирането и съответно удължаването на трудовия стаж.

С други промени в Наредбата се предвижда пенсиите, които се изплащат на живеещи в чужбина лица, вече да се превеждат по лична сметка в банка или с поименен чек на адрес, намиращи се на територията на страната, където лицето пребивава или живее, а не както досега – в страната, където лицето живее постоянно.

Освен това вече експертните решения на НЕЛК и ТЕЛК (за даване на категория инвалидност и др.) ще могат да се обжалват пред Софийския административен съд, а не пред Софийския градски съд. Разпорежданията за възстановяване на неправилно изплатени суми за пенсии, отпуснати по международен договор, ще могат да се обжалват пред управителя на НОИ.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Прав е 13 така БСП изкарва на пазара на труда повече търсещи работа и по този начин цената на труда намалява т.е върши услуга на собствениците на предприятия т.е на бизнеса а не на работещите.
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Абе хора не разбирате ли какво става? БСП партията на работодателите по този начин си осугурява евтина работна ръка. Знаем, че един пенсионер работи винаги на по-ниско възнаграждение от един в трудоспособна възраст.Чрез това демагогско предложение се цели да се осигурят на работодателите повече желаещи да работят пенсионери.Това е БСП се грижи за работодателите не за пенсионерите.Ако тази партия иска да помогне на пенсионерите нека им вдигне пенсиите а не да ги кара да работят и след пенсиониране.Това според мен е гавра с избирателите си.
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ами отлагайте го! Това е най-сигурният начин да се разминете с него!!!
11
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 16 години
господа министри,вие отново си правите добре на вас.гледате по далго да мойе да взимате голиамите заплати,а горките жорица нека работиат и след пенсиа.А *** те работиат ако незнаете,за6тото не им стигат до никаде парите.Болни ,здрави се вла4ат,хамалуват за стотинки,но на вас вие все едно ,4е погубвате циала даржава.Браво.
10
0
 
0
 
! Отговори
jhndjinsv преди 16 години
ами като не могат да задърйат младите да останат в българия . стимулират трупове да им работят
9
0
 
0
 
! Отговори
KKK преди 16 години
Освен това в постановлението се се предвижда всеки пенсионер в изънработното си време да си скове ковчег и да си изкопае гроб за да може след като се скапе окончтелно от работа да легне в него и да не разваля рахатлъка на другарите комунисти.
8
0
 
0
 
! Отговори
a-n преди 16 години
Скоро четох,че в България 37 000 пенсионери вземат пенсии между 3 000 и 8 000.Само че предполагам тия изобщо не са помирисвали работа,а на нас ни предлагат да работим до умиране.Огледайте се колко хора около нас не могат да получат 8 000 лв за цяла година и ти скъсват *** от работа.
7
0
 
0
 
! Отговори
Караславов преди 16 години
Добре е да се стимулират хората у нас да работят повече и по-дълго време, а не да се пенсионират веднага когато достигнат нужния стаж и възраст. Така от една страна ще се подпомогне ускоряването на икономическото развитие на страната ни, ще се ускорят и прехода и реформите у нас, а също така и ще се намали тежестта на държавата за изплащане на пенсии.Добре е и за бъдещите пенсионери, защото те ще могат да работят по-дълго време и да трупат стаж за да могат при пенсионирането си на 80г. или 90г. да получат една достойна и висока пенсия.
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Заради единици се поправя наредбата . Направете нещо за всички пенсионери да получават сносни пенсии .Познавам бивши стюардеси , който не можаха да се пенсионират заради новата система на пенсиониране. те са толкова изтощени ,че не могат да работят , вие говорите за работа след пенсиониране. Това ,което виждам че пенсионери да работят са предимно хора с големи връзки който не са се праработили цял живот ,сега пък не искат да се разделят с големите си заплати, но това са единици. Възрастта си оказва влияние и човек трябва да има достойнство доброволно да се оттегли и да направи място за младите хора . но те пък днешно време работят и не се осигуряват. Това правят и хорат около 40 те . Те васят осигуряване няа минимални заплати. .И после нямало пари за пенсионерите . Затова трябва да се работи в насока за принудително събиране на осигоровките , тези който са внасяли на минимална заплата да бъдат лишени с няколко години трудов стаж. Като напремер за това ,че едно време се даваше бонус на мъжете за казармата , а пък хората с висше оброзовоние бяха лишени от тази превилегия.
5
0
 
0
 
! Отговори
Tzveti преди 16 години
А Масларова ли ще сменя памперса на 70 годишната детска учителка, че нещо не разбрах????? :)))))))
4
0
 
0
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 16 години
За първи път чувам български пенсионери живеещи в чужбина да получават пенсиите си .За анличани пенсионери знам да живеят тука ,но за българи хахахахха това граничи с научната фантастика=====С други промени в Наредбата се предвижда пенсиите, които се изплащат на живеещи в чужбина лица, вече да се превеждат по лична........
3
0
 
0
 
! Отговори
rokeriata преди 16 години
Абе какво ще стимулират,как ще стане тая работа,пъро хора след 50така никъде вече не взимат на работа,второ аз нямам намерение да бачкам до памперс и трето никъде в прословутия евросъюз не бачкат до 70.
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
кого стимулират тези *** бе, кой ще държи на работа мъж над 63 или 65 г.? Защо говорят глупости. Разбира се, че никои не иска да се пенсионира, как се живее с тези с 250 лв. на месец?
1
0
 
0
 
! Отговори
val преди 16 години
tova ne e nachina - zaemat se rabotni mesta koito mogat da se zaemat ot mladite, pensionerite neka si pochivat! tova e hitrost ot strana na Maslarova -vsichki shte umrat, bez da poluchat i 1 lev pensiq!