"Проверете 5-ти блок на АЕЦ", зоват еколози

Граждански организации искат спиране на блока, заради съмнителния му ремонт
20 юли 2008 14:04,
51
"Проверете 5-ти блок на АЕЦ", зоват еколози
Снимка: Булфото

Граждански организации настояват да бъде спрян 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" и да бъде извършена независима проверка в него, обяви Петър Пенчев от сдружение "Екогласност".

Той и представители на още няколко организации се обединяват в Комитет за защита на ядрения физик Георги Котев, който от чужбина огласи данни за аномалии в АЕЦ "Козлодуй" и опасност от аварии.

Гражданските организации смятат, че с по-бързото отваряне на 5-ти блок, който беше затворен за планов годишен ремонт, се прави опит за скриване на истината.

Блокът беше включен в паралел с енергийната система на страната в 21.15 часа на 18 юли, след извършена проверка и издадено разрешение от Агенцията за ядрено регулиране.

Ремонтът завърши с 13 дни по-рано от предвидения срок.

Петър Пенчев каза, че ще изпрати сигнал до Държавна агенция "Национална сигурност" за организиране на проверката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Нормалните хора искат държавата им да защитава националните интереси. Това обаче почти не се случва. Както е известно Гражданите събраха 500 000 подписа против затваряне на блокове от АЕЦ-а, които подписи бяха скрити от председателя на парламента Герджиков. Ето как институциите защитават икономическите ни интереси. Тези *** в парламента трябва редовно да се "обработват" за да разберат, че като сгафят нема да им се размине. Нито морал нито закони могат да спрат техните грабежи и предателства. Не виждам защо трябва да се нападат чужди граждани, които подкрепят българските интереси. Що се касае за "Екогласност" сигурно и там има долни типове и негодници, но не всички са такива. Една проверка на случая от добросъвестни служби ще покаже кой е бил прав и кой не. Никой няма да навреди на централата само защото някой си говори нещо. Трябва да се знае истината !
49
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Екогласност ще остане в паметта на хората (това за слабата памет е измислица на такива като долния) като коалиционната кръпка на БСП на изборите през 1994 г. когато се избра правителството на Жан Виденов и през 1997 г когато отново са в коалиция с БСП в 38 то народно събрание. Факти.Освен това за никого не е тайна, че си бяха отгледани като една от многобройните псевдоопозиционни партийки на Луканов с цел имитация на демократични промени и както във всички тях и екогласност се състоеше от третокласна комунистическа *** - или както хората ги наричаха - сините комунисти. С какво допринесоха за демокрацията - е вече на всички им е ясно. Колкото до сценария където първо се плюе и отрича нещо с едничката цел определени мекерета да минат за патриоти и да натрупат точки - виждали сме го, явно и за в бъдеще ще го виждаме отново и отново.АЕЦ Козлодуй няма нужда от защитници, френски професори и др. чеки..джии. Ако трябва някой да го защитава това е българската държава с нейните институции - когато бъде изградена отново разбира се.
48
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"И за подкрепа на горното ще кажем само че светкавичната реакция т.нар. "граждански" организации именно навежда на мисълта за активно мероприятие. Само името Екогласност - една от многобройните издънки на БКП след 10.11 трябва да ни говори за какво става дума. Става дума за поредната мобилизация на един филиал на управляващите създаден и служещ за точно такива поръчки. В случая вдигане на медийна пушилка именно за да останат кукловодите анонимни. Използването на подобни организации които уж (виж ми окото) нямат нищо общо с властта не е новост - това е обичайния сценарий при имитацията на гражданска активност в България по въпроси касаещи не гражданите а слугинажа и далаверата.И как така става, че протестите за образование, пенсии, субсидии, лекарства са неглижира.Абе драскач ти познаваш ли някой от хората на Пенчев и него самия, за да твърдиш, че са издънки на БСП ? Сигорен съм, че дори и имената им не са ти известни.Когато дойде френският професор да защитава АЕЦ-а той и други чужденци направиха маратон, но никой от работещите в АЕЦ не излезе с тях- позорна работа. Страх ги е да не бъдат уволнени. Ако приемем, че не могат да напуснат постовете си то поне някой от директорите можеше да потича малко.
47
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
И забележете: НЯМА НИКАКВИ ОСНОВАНИЯ ДА СЕ СЪМНЯВАМЕ В СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА ВЪПРОСНАТА ДАЛАВЕРА ИМАЙКИ ПРЕД ВИД КОИ НИ УПРАВЛЯВАТилиОТНОВО ГАМИЗОВЦИ ЩЕ СЕ ЗАНИМАВАТ С ИСТИНАТА В БЪЛГАРИЯ, ЩЕ НИ ОБЯСНЯВАТ КОЕ И КАК ТРЯБВА ДА НАПРАВИМ А НИЕ (ИМАЙКИ ПРЕДВИД СЪВСЕМ РЕАЛЕН ПРОБЛЕМ) ЩЕ ИМ ПОВЯРВАМЕ - Това е голямата трагедия (освен безопасността на АЕЦ разбира се)И тук вече опираме до споменатата в началото НАГЛОСТ НЕПОЗНАТА ДОПРЕДИ НЯКОЛКО ДЕСЕТИЛЕТИЯ ПО НАШИТЕ ЗЕМИ КОЯТО МОЖЕМ ДА ФОРМУЛИРАМЕ ПРИБЛИЗИТЕЛНО ТАКА:ЩЕ ГИ ОКРАДЕМ СЛЕД КОЕТО ЩЕ ГИ ОБВИНИМ В НЕКАДЪРНОСТ НА КОЕТО ТЕ ОТДАВНА СА ПОВЯРВАЛИ СЛЕД КОЕТО ЗАПОЧВАМЕ ДА ИЗГЛЕЖДАМЕ ЗАГРИЖЕНИ ЗА ТЯХ И ПРОБУТВАМЕ "СЪВЕТИТЕ СИ" ЗА ЛИКВИДАЦИЯ НА ПОРЕДНИЯ КАМЪК ОТ ДЪРЖАВНОСТТА И НАРОДНОСТТА. И за подкрепа на горното ще кажем само че светкавичната реакция т.нар. "граждански" организации именно навежда на мисълта за активно мероприятие. Само името Екогласност - една от многобройните издънки на БКП след 10.11 трябва да ни говори за какво става дума. Става дума за поредната мобилизация на един филиал на управляващите създаден и служещ за точно такива поръчки. В случая вдигане на медийна пушилка именно за да останат кукловодите анонимни. Използването на подобни организации които уж (виж ми окото) нямат нищо общо с властта не е новост - това е обичайния сценарий при имитацията на гражданска активност в България по въпроси касаещи не гражданите а слугинажа и далаверата. И как така става, че протестите за образование, пенсии, субсидии, лекарства са неглижирани, мачкани и умело туширани от медиите на управляващите а сега за един келяв клип се изписаха тонове мастило за няколко дни? И никой никого не обвинява в национализъм, шовинизъм, шизофрения и пр.По простата причина, че това е ПРОСТО ПОРЕДНАТА ЩЕДРО ПЛАТЕНА ПОРЪЧКА ЗА НЕБЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ.Както е добре известно съществата много обичат да повтарят едно заклинание - нямало гражданско общество в България.Ами няма просто защото думата неправителствена организация буди погнуса у нормалния човек. Самите господари добре се погрижиха за това през годините.Също както и с политическите партии. Хората не вярват в тях не защото не вярват в политиката и гражданските инициативи въобще (дори напротив) а защото не вярват в днешната псевдополитика и днешното псевдогражданско общество наложено ни от...ясно е от кого. Само въпрос на време е да се промъкнат от услужливи еничари съмненията за безопасност, пригодност и т.н на въпросните блокове. Само въпрос на време е да се намеси някоя еврокомисия, някоя евр..йска подчовешка тор да се появи отнякъде с някой доклад и т.н. Целия сценарий сме го изживели веднъж. Ще го изживеем ли пак?И забележете - при пълния ресурс на държавата сама да си реши проблема (ако има такъв). Обаче това едва ли ще се случи - иначе как ще си пробутват номерата съществата живеещи от подобни проблеми. Всъщност точната дума е паразитиращи - просто защото *** това правят и нищо друго. Все за наша сметка.
46
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Войната срещу България продължава. Няма да спре докато всички Гамизовци, Станишевци Първановци и пр. подчовешка *** не бъде сложена на топло (2м. под земята).Но за да видим какво се крие зад тази поредна афера е необходимо неимоверно да разширим разбиранията си за наглост (за коалиционните партньори от ДПС - думата е гьонсуратлък) до нивата присъщи за днешните управляващи небългарски *** същества служещи на поредния *** интернационал. Най-напред какво може да се каже за предполагаемата далавера с ядрено гориво? Разбира се ние - обикновенните българи едва ли някога ще разберем със сигурност но ИМАМЕ ЛИ ОСНОВАНИЯ ДА СЕ СЪМНЯВАМЕ?ИМА ЛИ НЕЩО КОЕТО СЪЩЕСТВАТА НЕ СА ПРЕВЪРНАЛИ В ДАЛАВЕРА?Наивниците биха си задали въпроса "Ами все пак за ядрена безопасност става дума". Ние бихме отговорили по чифутския маниер типичен за кукловодите на днешните управляващи - с въпрос.КОГА ЗАПЛАХИТЕ ЗА ЖИВОТА ЗДРАВЕТО СИГУРНОСТТА НА БЪЛГАРИТЕ СА БИЛИ ПРЕЧКА ЗА ДАЛАВЕРИТЕ НА ДНЕШНИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ, БАЩИТЕ И ДЯДОВЦИТЕ ИМ И ТЕХНИТЕ ГОСПОДАРИ?ВИНАГИ КАТАКЛИЗМИТЕ ВРЪХЛИТАЩИ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД СА БИЛИ ДОБРЕ ДОШЛИ ЗА..ЯСНО Е ЗА КОГО.В тази връзка е и толерирането на всичко античовешко и антихристиянско на което сме се нагледали в отечеството ни от десетилетия насам.Бутафорната загриженост на съществата по формата на ***..растки, *** и пр. организации плюещи всичко българско ни открива основния похват за мимикрия и прикриване на истинската им същност ни разкрива пък основното им оръжие - ПЛАЧ НА ЧУЖДИ ГРОБОВЕ. Много искат крадейки ни да минат за загрижени за нас подчовеците. И ПОСТОЯННО НИ СЪВЕТВАТ. ЦЯЛА АРМИЯ МЕДИЙНИ ШАМАНИ СА ЗАВЪДИЛИ В БЪЛГАРИЯ - ПОСЛУШНИ *** ГОТОВИ ДА ЛАЯТ ПО КОГОТО ИМ СЕ ПОСОЧИ.Но да продължим. След като според мен нямаме никакво основание да се съмняваме в поредната далавера (този път с ядрено гориво) съществата са си взели поука от ликвидирането на предишните 2 блока на АЕЦ Козлодуй а с това и на българската енергетика и естествено на България.Националното предателство което туземните управляващи извършиха затваряйки 3 и 4 блок обаче добре показа антибългарската кауза на която служат и отвори очите на много хора. ЗАТОВА СА РЕШИЛИ ДА Я КАРАТ ПО-ОТДАЛЕЧ ТОЗИ ПЪТ. Разбира се става дума за окончателното загробване на АЕЦ Козлодуй - за този който не се е сетил все още. ЯВНО С НОВАТА ЗАДАЧА НЕ СМЕЕ ДА СЕ НАГЪРБИ НИТО ЕДИН ПОЛИТИК ДИРЕКТНО - ОПИТЪТ ДА СЕ РАЗМИЕ ВИНАТА ПО ЛИКВИДИРАНЕТО НА 3 И 4 БЛОК НЕ ДОВЕДЕ ДО УСПЕХ - БЪЛГАРИНЪТ НЕ Е ГЛУПАВ И МНОГО ДОБРЕ РАЗБРА КОЙ И В ЧИЙ ИНТЕРЕС СЕ ИЗВЪРШИ ТОВА.ЗА ТОВА - КЛИП В ИНТЕРНЕТ, МЕДИЙНА ПУШИЛКА, ГАМИЗОВЦИ, ДАЙНОВЦИ, ВОЛГИНОВЦИ И ПР. ***-ПОДАТЛИВИ *** СЪС ЗАГРИЖЕН ТОН ИЗПЪЛЗЯВАТ ОТ ДУПКИТЕ СИ И ЗАПОЧВА ПОРЕДНИЯ МЕДИЕН ВОДЕВИЛ ВОДЕЩ ДО ПСЕВДОАНАЛИЗИ, ВРАЧУВАНИЯ, ЕВРОЧИФУТСКИ КОМИСИИ, ПРЕПОРЪКИ, ВИДОВЕ РЕАКТОРИ, КЪДЕ КАКВИ ИМАЛО КОИ БИЛИ ПО- ДОБРИ, РУСКИ, КАНАДСКИ И Т.Н ГЛУПОСТИ И ЕСТЕСТВЕНО ПЪЛНА МЪГЛА ЗА ИСТИНАТА ПО ВЪПРОСА. И забележете: НЯ
45
0
 
0
 
! Отговори
бъг от козлодуй преди 15 години
абе ще ви кажа на всички който четете тука тези форуми , несе притиснявайте .. преди около една седмица свърши ремонта на 5 блок .. много мой приятели участваха в него .. така че котьовци мотовци .. аре стой си в чужбина балък
44
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ИСКАМ САМО ДА КАЖА НА ОНИЯ ДРИСЛЮВЦИ ОТ ЕС ДЕТО СЕ ОБЯВЯВАХА ЗА ЗАКРИВАНЕ НА АЕЦ-А НИ КАТО ДАВАХА ЗА ПРИМЕР -ЧЕРНОБИЛ ЧЕ БИЛА ОТ СЪВЕТСКИ ТИП И БИЛА ОПАСНА-ДЕ СИ ГО ***.*** НЕОСВЕДОМЕНИ ПЕРКОВЦИ.ЧЕРНОБИЛ ГРЪМНА НЕ ЗАЩОТО Е НЕНАДЕЖДЕН-НАПРОТИВ СЪВИТСКИТЕ ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛИ СА ПО СТАБИЛНИ И ОТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ,А ЗАЩОТО БЕШЕ ИЗВЪРШЕН ЕДИН ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НЕОБМИСЛЕН ЕКСПЕРИМЕНТ С НЕГО.ТОВА ДА Е ЯСНО НА ВСИЧКИ ОТ ЕС И БЪЛГАРИЯ КОИТО ХЕМ СА ЗЛЕ УСВЕДОМЕНИ ХЕМ ГОВОРЯТ.
43
0
 
0
 
! Отговори
tankista преди 15 години
zaradi kotiovci motiovci b1lgariq 6te stani kato 4alga diskoteka t1mna i p1lna s1s ***
42
0
 
0
 
! Отговори
asdf преди 15 години
Никакво спиране, 100% мощност на реактора, тези приказки за проблеми са поръчкови.Аз даже искам да си пуснем пак 1 - 4 реактори, които спокойно могат да изкарат още 9-10 години
41
0
 
0
 
! Отговори
aaa преди 15 години
11 ти преди да говориш глупости отеори един учебник по ядрена техника ! използва се ободатено гориво а не рециклирано ! рециклиране още не е измислено на отработеното ядрено гориво !!!
40
0
 
0
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 15 години
АЗ ще подходя от друга гледна точка - предсетвете си, че се затворят всички ядрени централи по света. Какво става - поради непрекъснатото увеличаване на търсенето, ще започне изчерпването на останалите ни прирони ресурси - визирам въглищата и природният газ, които ще се използват в производството на ел.енергия за задоволяване на нуждите. Това от своя страна ще доведе до три наща - 1. Поскъпване на електроенергията, "режими на тока" - ние ще сме като дискотека.2. По-бързо изчерпване на тези ресурси, съответното им оскъпяване, конфликти, които прикрити под покривалото на демократизиране, ще се водят само заради овладяването на остатъчните ресурси.3. Не по-маловажно - увеличаване на вредните емисии в атмосферата и замърсяване на ландшафта в близост до централите.ПП.Има две страни в света, чиято ел.енергетика се основава най-вече на използванто на АЕЦ - това са Франция и "добрият" Чичо Сам, който прави точно това, споменато в т.1.И в двете страни стават и са ставали аварии в АЕЦ с изтичане на радиация, доказано, поправете ме ако греша, докажете ми, че такива аварии са ставали и в България, от типа реактори, който ние ползваме, водо-водни реактори - ВВЕР, не мощните канални - РБМК/реактор большой мощности - каналный/.За неосведомения по-долу, който прави аналогии с Чернобил, мога да кажа, да се запознае по-обстойно с Вида на реакотрите - ВВЕР, който ние ползваме и РБМК, които са били в Чернобил, с технологията на изгаряне на ядреното гориво, с системите за охлаждане и защита - повечето неща ги има в уикипедия.А на противниците на руските енергийни технологии като цяло, ще им задам един въпрос - как ще коментирате факта, че американска компания мисля че беше, или нещо подобно, възлага на руски спезиалисти, в Русия, да изследват с руски реактори, ново ядрено гориво, защото американците не могат да направят изследванията си в своята страна, нямат необходимите технологични условия да направят това.И друго за "чернобилските реактори" - реактори тип РБМК се ползват в Ленинградската АЕЦ, която е на 40 километра от Санкт Петербург, 5-6 милионен град, почти колкото нас всички!
39
0
 
0
 
! Отговори
andro преди 15 години
....Да довърша де-дори и в германия щяха да разберат а да си чул някоя европейска организация някой да е казал нещо?Напомням ти че става въпрос за радиация-щеха да уреват света,ама те мълчат-това не те ли кара да помислиш все пак? А за това което някой е казал-тя и баба ти пена метачката е чула нещо ,ама е метачка-не ядрен физик например..
38
0
 
0
 
! Отговори
kiril преди 15 години
Говориш смешни неща-радиацията /ако я има/ ще бъде засечена дори и в берлин,но от там мълчат,както цяла европа....само този факт би трябвало да те накара да се замислиш.Иначе болни мозъци колкото искаш-те разбират от химия например колкото професор -химик,разбират от самолетостроене повече от авиоконструкторите....хващаш ли мисълта ми?Готови сте да пренебрегнете мнението на 20 специалисти по темата само защото някой си някъде нещо казал.....И за да приключа,по мнението на едни от най-големите специалисти по ядрена безопастност ,в нашата централа са внедрени едни от най-модерните системи за защита,което я прави една от най-безопасните в европа-за разлика от голяма част от френските и норвежките да кажем......но срещу тех никой не гъква-защо ли?
37
0
 
0
 
! Отговори
andro преди 15 години
Абе пич,ти ако беше наясно за какво става въпрос като технология,системи за защита и т.н. щеше да се изчервиш и да замълчиш.В момента /по мнение на едни от най-големите СВЕТОВНИ екстерти-не на някакви любители/ нашата централа е една от най-безопасните,защото са внедрени най-модерните системи и методи на защита.И второто което искам да ти кажа е това,че радиацията не е като да се изпуснеш в тоалетната-има датчици,които даже и в берлин ще
36
0
 
0
 
! Отговори
andro преди 15 години
Абе пич,ти ако беше наясно за какво става въпрос като технология,системи за защита и т.н. щеше да се изчервиш и да замълчиш.В момента /по мнение на едни от най-големите СВЕТОВНИ екстерти-не на някакви любители/ нашата централа е една от най-безопасните,защото са внедрени най-модерните системи и методи на защита.И второто което искам да ти кажа е това,че радиацията не е като да се изпуснеш в тоалетната-има датчици,които даже и в берлин ще
35
0
 
0
 
! Отговори
kiro преди 15 години
Ти май си се напушил с нещо зелено?Тези които според теб ,,ни се бутат'' са построили в половин европа реакторите и за разлика от теб са капацитет в ядрената енергетика.И ми е много смешно ,когато патъри като теб повтарят нещокоето са чули без да помислят за какво става въпрос....с тези ,,които ни се навират се съобразява цяла европа -защото те са ,,ГОЛЯМАТА РАБОТА'' в света на енергетиката,само нашите ,,специоалисти'' са по-големи и както обикновенно се о...рат.Какво спечели Б-я като прекрати търговските отношения с русия по времето на костов?Нищо-просто се настаниха на този пазар анериканските фирми а ние пихме студена вода-не можеш да не се съобразяваш с един 280 милионен пазар....но това е друга тема.Само за твоя информация ще ти кажа,че водещата френска и няколко американски фирми занимаващи се с ядрена енергетика ползват за основа руските технологии-така че както се казва-коментара е излишен....
34
0
 
0
 
! Отговори
ve преди 15 години
Mislq che shtom horata kazvat 4e ima anomalii naistina trqbva da se proveri.... nikoi ne si e mislel 4e AEC 4ernobil shte izbuhne ama ei na ........ve4e e fakt..... kvo revete iskate i tuka da stane taka li???
33
0
 
0
 
! Отговори
DDD преди 15 години
Тея зелени човечета - екологчета са ,мого зле. Приемаме теоритично, че си затворим АЕЦ-а. Какво се случва? Оставаме на тъмно!!! На онея *** им е мирна главата. И изведнъж, не дай си Боже има авария в АЕЦ Черна вода. И какво става тогава? Всичките зелени човечета дето са викали да се спре централата остават с пръст у ***, щото последиците от една авария не се съобразяват с географски граници. Мислите ли, че някой е минал и просто е натиснал копченцето за пускане на блока с 13 дни по-рано. Силно се съмнявам, че хората които са експерти в тази област и им е ясно искат да умрат от лъчева болест и са разбрали за това действие от телефонното обаждане на оня ***, който е звъннал в бтв новините. Аре малко по-сериозно!!!
32
0
 
0
 
! Отговори
Васил преди 15 години
Абе ако бяха опасни щяха ли да поставят такива на международната космическа станция бе ***?
31
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
30-ти номер -Това са пълни глупости - че ни бутали на руснаците! Какво не ти харесва - че руснаците ще строят АЕЦ Белене ли? Или газопроводите ? Може би искаш да бяха минали през Румъния или Турция? Или си някое мизерно екологче което реве за вятърни електроцентрали и слънчеви панели? Ами като спре вятъра-на и когато няма слънце на тъмно и без ток ли ще стоим? А колко ли хиляди вятърни мелници (сори - централи) и сл. панели трябва да се построят за да достигнат и една десета от мощността на една АЕЦ?