Чувате ли ни?

"Вън мутрите от Студентски град" и "Да извоюваме сигурност" - това искат студентите и приятелите на Стоян
12 дек 2008 14:43, Красимир Ангелов
222
Чувате ли ни?
Снимка: Булфото

Протестът в снимки

Над 1000 студенти от всички университети в София се включиха в траурното шествие в памет на убития 20-годишен студент по фармация Стоян Балтов.

Походът започна пред спортната зала “Христо Ботев”, където в продължение на половин час се събираха младежи, носейки цветя и портрети на Стоян.

Мнозина от тях споделиха, че преподавателите им са солидарни с техните искания и са ги освободили от лекции.

Младите хора носеха лозунги “Вън мутрите от Студентски град” и “Да извоюваме сигурност”.

"Вижте колко черни лимузини паркират всяка вечер пред дискотеките в района. Нима те са наши и ние ги паркираме там? Студентски град не е Лас Вегас, а място за учене и забавление на млади хора", призоваваха студенти.

Шествието се насочи към дискотека “Амнезия”, където студентите положиха цветя на лобното място на Стоян.

“Вече трета година искаме срещи за обсъждане на проблемите в Студентски град. Никой обаче не ни обръща особено внимание”, обяви един от инициаторите на мирния протест - Борислав Сандов.

“Не може Студентски град да тъне в тъмнина по цяла нощ. Не може, когато повикаш линейка, тя да идва след половин час просто защото наблизо нямало център”, допълни Сандов.

В края на своето шествие студентите се насочиха към сградата на общината на район „Студентски“, където представиха своите искания.

Сред тях са увеличение на органите на реда в Студентски град, подобряване на медицинското обслужване, незабавни мерки по отношение на подобряване на инфраструктурата в градчето и одържавяване на територията на Студентски град и изцяло държавно стопанисване на общежития и площи.

Младите хора поставиха начален срок на изпълнението на своите искания 15 декември.

“Ако няма реакция на отговорните хора, ще преминем към продължителни протестни действия, с които да извоюваме своята сигурност”, заканиха се студентите.

Приятели и колеги на Стоян Балтов поискаха от общината да даде разрешение за издигане на паметна плоча на мястото на инцидента и незабавна и ефективна присъда на неговите убийци.

В момента тече и подписка за справедлива присъда на убийците на студента, като в рамките само на ден са събрани над 1000 подписа.

Dnes.bg припомня, че 20-годишният студент по фармация Стоян Балтов беше пребит до смърт на 5 декември пред дискотека в Студентски град.

Първоначално за побоя бяха задържани петима младежи. В момента в ареста е единствено 20-годишният Вили Георгиев.

Той е обвинен, че е участвал в масово сбиване в нощта, когато до смърт бе пребит студентът по медицина Стоян Балтов.

В събота, 13 декември, в Сливен, от 11,30 ч. в градската градина ще има протестно траурно шествие в памет на Стоян.

Протестът в снимки

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Бойкот на дискотеките!не ходете в дискотеки в студентски град. Правете си купони по стаите. Така собствениците на дискотеки ще си размърдат и ще издействат повече полиция и контрол в студентски град.
160
0
 
0
 
! Отговори
edin преди 15 години
а,само да знаете какви поколения идват.ще има да си скубят косите някои но.........това е!няма капчица ценност,няма грам уважение,няма миг внимание!ужас!
159
0
 
0
 
! Отговори
edin преди 15 години
госпот наистина е българин!ако не беше,до сега да ни беше заличил от лицето на земята!
158
0
 
0
 
! Отговори
ани преди 15 години
Ставала съм свидетел на това как взеха с линейка момче след сбиване на купон в 13блок и съм сигурна че не е единичен случай.Да съгласна съм че няма контрол по общежитията относно нелегално живущи, но къде спят нелегалните в повечето случаи??Не спят ли в легла на студенти преотстъпили правата си.Не може да има постоянен контрол над всеки поотделно.Все пак живеем в свободна държава и всеки носи глава на раменете си.Строежите са проблем но не само в Студентски град а в цяла София.Какъв контрол според теб трябва да има над заведенията било то денонощни?Инцидентите се случват извън заведенията.Да не би някои да им налива алкохола или да им да им дава наркотиците на сила.Всеки си поръчва това което иска.А това че след 1 чашка незнае какво прави не е вина на заведението, нито някой от заведението е длъжен да го изпрати до вкъщи да види дали няма да пребие някой по пътя?Така че всичко пак води до един извод: хора без възпитание.Според мен единственото решение е законите да бъдат по строги и при едно такова жестоко деяние присъдата да е по сурова.Така може би повече хора които стават агресивни като пийнат ще се замислят колко да изпият
157
0
 
0
 
! Отговори
zagrijen преди 15 години
До всички млади хора :видно е че на много хора не е безразлично това което се случва така че ето една идея с която може да се почете паметта на студента:ИЗЛЕЗТЕ УТРЕ И ВМЕСТО ДА ОТИДЕТЕ НА КАФЕ ИЛИ НА ДИСКОТЕКА НАПРАВЕТЕ ДОБРО НА СВОЙ БЛИЗЪК, НА ПРИЯТЕЛ ,НА НЕПОЗНАТ,НА РАЙОНА В КОЙТО ЖИВЕЕТЕ И НАПРАВЕТЕ ВСИЧКО ТОВА В ПАМЕТ НА МОМЧЕТО И ГО НАПРАВЕТЕ С ГОРДОСТ И САМОЧУСТВИЕ ЗАЩОТО ПРАВИТЕ НЕЩ0 ДОБРО .Крайно време е да обърнем нещата с позитивно мислене и действия ,и помнете всичко зависи от ВАС самите.
156
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
нали се сещаш че твоето предложение веднага ще се посрещне на нож от реститутките и бандите понеже ако се даде отделно място за заведения няма да печелят. никъде няма такова чудо като в студентски град - заведения до 2 ч.- 5 ч. през нощта, Интернет клубове и не знам още какво и то в студентско градче. само погледнете какво е по булевард 8-ми декември затворен и за градския транспорт за да може оттам да минават лимузините на босовете и да оглеждат заведенията и студентките. и има само една патрулка на полицията. най-много до 22 ч. трябва да се затварят всички заведения и после ако някой иска да продължи да празнува да си го прави у дома или на 20-30 км извън града където има платени охранители или полиция. но в Студентски град този контрол няма как да стане защото всичко се приватизира вече и ако се тръгне на това да се ограничи или контролира веднага собствениците бандити казват частна собственост и не може. като е така да съборят Студентски град и да го продадат на гангстерите, а с тия пари да се направи студентско градче на друго място само за студентите
155
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
единия бияч е софиянец с основно образование. Какво прави в студентски град един талибанин с основно образование??? Общината да отпусне терен за заведения, където да бъдат допускани само редовни студенти и проблема ще се реши. На всеки проблем има решение стига да има желание да се реши проблема.
154
0
 
0
 
! Отговори
майка преди 15 години
ДЕЦА НА ДЕМОКРАЦИЯТА!
153
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
няма как да стане подобно зверство в рамките на общежитието. то е станало на улицата неслучайно. преди 1989 г. нали си спомняш че имаше задължително регистриране в Студентска община ако някой реши даже за една нощ да преспи в Студентски град. сега няма никакъв ред. частни заведения работят до 5 ч. сутринта без някой да ги контролира. строители на частни блокове работят до 23-24 ч. да изливат плочи и после не се знае къде нощуват. същите даже се хранят в студентските столове за по 1 лев а прибират на черно по 3 бона на месец. *** живеят в бараки и катуни до самите блокове. на паркингите се паркира пак без много от колите да са регистрирани и да имат такова право. просто няма никакъв контрол и как ще има като самите студенти си го искаха така през 1989 г. и през 1996 г. заради частната инициатива а и всичко се приватизира и реституира и стана частно. в резултат изчезнаха парковете, че даже и някои улици .следващата стъпка е да бъдат бутнат блоковоте на самите общежития и ще се застроят от бандитите. помни ми думата. Студентски град е всичко друго освен студентски град - бардак, гето, строителна площадка, катун и т.н с една дума "хаос" на оцеляващите. и така ще е докато окончателно не загине и изчезне понеже просто няма воля да се спре този процес
152
0
 
0
 
! Отговори
zabluden преди 15 години
egati kolko zabudeni hora pishat tuk
151
0
 
0
 
! Отговори
bobi преди 15 години
hora,kakvi mutri v studentski,te sa moje vi 5-10% ot redovnite posetiteli,vsqka ve4er.provincialnite studenti idvat v sf i si mislqt,4e sa popadnali v las vegas.no6te jivot,na selo prodali kozata i qreto i sa im izpratili burkanite i pari4ki,evtini momi4enca,razbiraemo za6to,nali i te sa ot tam......i na tezi ,,mutri'' kvo im ostava osven vsqka ve4er da sa martvo piqni.e tva sa mutrite v studentski.....provincialniq bg student!!!!!!!!!!!!!!
150
0
 
0
 
! Отговори
Гражданин преди 15 години
Поводът е трагичен! Поуката идва бавно! Промяната трябва да започне от студентите - спрете да купувате алкохол и наркотици! Спрете да посещавате увеселителните заведения в Студенския град - бойкотирате тези ужасни места и покажете воля за промяна! Тази стъпка ще ви направи по-силни и ще ви позволи да направите сериозна заявка да участвате в решаването на бъдещето на София и България. ожете да се веселите и радвате без алкохол и наркотици! Изборът е ваш!
149
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Интересно ми е какъв ще ше да бъдещ ти,ако нямаше родители.На 20г дори на 30г ако искаш,пак чакаш мамчето да ти изпере дрешките и татенцето да ти даде някой лев или пък ти можи би си от индивидите кото сами са се отгледали,или пък си просто от онези които след 100гр флирт забравят кои са и за какво въобще съществуват !!
148
0
 
0
 
! Отговори
ани преди 15 години
Аз всеки ден съм в Студ. град, 3 години съм живяла там и ще ти кажа че тези които предизвикват побоища са главно студентите.Ежедневните купони по общежитията при които се напиват до неузнаваемост да не ги правят мутрите.Не е тайна че голяма част от момичетата са готови на всичко ако някои чичко с мерцедес ги почерпи по едно.Е в случая кой пак е виновен???Колите със софийски регистрации спрени пред общежитията ако поразпиташ малко ще разбереш че са 99% на студенти.Това че живеят на общежитие и плащат минимални месечни такси не означава че не могат да си позволят да си купят кола.Много хора като дойдат да учат предпочитат да са на общежитие не защото не могат да си позволят квартира а заради купоните.Така че хаиде стига сте дрънкали глупости.Възпитанието на повечето от студентите просто липсва и в това е проблема.
147
0
 
0
 
! Отговори
Ватсаяна преди 15 години
Вече и *** станаха културни и не се убиват един друг. Те си лягат в 2 часа. Намалете стипендиите. Сложете ред в общежитието. На мястото на джамията направете лагер за бараби и . Там да се мушкат. Ако изобщо има младежи дошли да учат нека живеят в държавно общежитие.
146
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ne e 4esno takova mom4e da si zamine i to tolkova mlado jivotat my be6e pred nego:(:(:(:(
145
0
 
0
 
! Отговори
Bio преди 15 години
Ти защо мислиш че на всички не им е писнало от престъпността и липсата на контрол. Като живея на 15 мин. от *** махала в Кр. поляна, какво трябва да направя по твоята логика. Палатков лагер пред парламента, с всички съкварталци докат не изселят крадливата *** така ли? А последния път когато бях в Ст. град на рожден ден на студент в заведение знаеш ли какво стана. Пияна колежка повърна върху жена ми, след което се опита и да я удари след като жената започна да протестира! А колкото до СФ регистрация, не е задължително да си от София за да караш такава кола.
144
0
 
0
 
! Отговори
ани преди 15 години
120 Напълно те подкрепям!!!Пиянски свади и побоища стават навсякъде и няма как да бъдат спряни.Най-големия проблем е че на някои хора им липсват първите 7 години, а за това имат най-голяма вина родителите.
143
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Защо ли ви питам, щом живеете в България, значи сте луди! И аз съм луд, но не опасно. Жалко....
142
0
 
0
 
! Отговори
... преди 15 години
120 - био - ти такъв бил ли си някога в ст. град? Знаеш ли изобщо, че в този квартал над 80% от автомобилите където и да погледнеш са софийски? Знаеш ли, че въпреки, че всеки един който живее в някой друг квартал казва как това е най - мизерния квартал на софия и квартала с най - голяма селяния, но аз лично съм виждал къде къде по грозни гледки примерно в Обеля отколкото в ст. град. Замисли ли се някой от всички вас които питат какво цели този протест или по - точно това шествие, че на хората започва да им писва. Да ако трябва ще запалим тази държава, но аз лично искам всеки виновен за нещо без значение корупция, убииство или наркотици да си получи заслуженото наказание. Честно казано заради това, че някой от някоя политическа партия мисли само как да паразитира на гърба на някой друг почва да ми писва. Ако до датата посочена като краен срок горе не са изпълнени исканията явно това ще означава, че трябва да ги поискаме от по висш.... му писна ми от *** в черни коли. Като сте толкова големи защо само на групи бе....