Увеличават подаването на газ към предприятията

От едно до три-четири денонощия варира срокът, в който очакваме газът през Украйна да стигне до България
20 яну 2009 12:03, Красимир Ангелов
6
Увеличават подаването на газ към предприятията
Снимка: БГНЕС

Министерство на икономиката и енергетиката (МИЕ) веднага започва преразглеждане на заявките за газ на индустриалните предприятия в страната и до вечерта или утре ще започне увеличено подаване на газ за най-нуждаещите се. Това каза икономическият министър Петър Димитров при посещението си днес в централата на Булгаргаз заедно с премиера Сергей Станишев.

Като най-нуждаещи се той посочи торовите заводи и металургията.

Фирмите, които вече са поискали увеличаване на доставките във връзка със съобщението от 9,05 ч. тази сутрин до Булгаргаз, че газът е пуснат към Украйна, са Стомана Перник и някои животновъдни ферми.

От Агрополихим пък са заявили, че могат да работят само при пълни доставки на газ.

Петър Димитров съобщи, че преките загуби до момента на фирмите, които не получават необходимото количество газ, са 169,3 млн. лв. След приключване на кризата ще бъдат изчислени всички загуби и те ще бъдат представени и в ЕС за евентуално подпомагане на страната ни.

Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
барак обама преди 15 години
Пиебалгс: Няма доказателства, че Украйна е крала газ20.01.2009Европейският съюз не откри доказателства в подкрепа на руските обвинения, че по време на газовата криза Украйна е крадяла руски газ, предназначен за европейските клиенти, заяви днес еврокомисарят по енергията Андрис Пиебалгс, предаде АФП.Нямам доказателство Украйна да е вземала газ без разрешение за това, посочи Пиебалгс на съвместна пресконференция в Киев с украинския премиер Юлия Тимошенко. Той изрази задоволство от подновяването на транзита на руски газ през Украйна за Европа и го окачестви като огромна крачка напред. Еврокомисарят подчерта, че това е станало възможно благодарение на глобалния 10-годишен договор между Руската федерация и Украйна. /БГНЕС /БГНЕС
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
От министерството на енергетиката са издали заповед целия наличен персонал да ускори процеса по пристигането на газа, като тръгне да го псореща с кофи на румънско-украинската граница! А пък ЕС и газпром така са се притеснили от нашите загуби, че сън няма да ги хване цяла година!!!!! тези хора защо си мислят, че в БГ живеят само невменяеми и глухонеми!?????????????
3
0
 
0
 
! Отговори
cv преди 15 години
ЗАЩОТО КАКВО СТАНА С БЪЛГАРИЯ...НАЙ-ПОСЛЕ И АЗ ДА ПОВЯРВАМ НА ТОВА ПОЛИТИЧЕСКО "НЕДОРАЗУМЕНИЕ"... - енергийния министър...:Загубите, които има България от началото на газовата криза, за икономика като нашата е катастрофа...ТАКА Е...,И СЕГА СЛЕДВА ПРИЛАГАНЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА...: ..."Чл. 108. (2) Министър-председателят ръководи и координира общата политика на правителството И НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА НЕЯ..." (3) Министрите ръководят отделни министерства, освен ако Народното събрание реши друго. ТЕ НОСЯТ ОТГОВОРНОСТ ЗА СВОИТЕ ДЕЙСТВИЯ.( В КОНСТИТУЦИЯТА СЕ ГОВОРИ САМО ЗА СЪДЕБНА ОТГОВОРНОСТ...)п.п. Не забравяйте, ТОВА СА СЕРИОЗНИТЕ МОТИВИ ЗА ПРОТЕСТИТЕ..., НО АКО СИ ТРЪГНАТ ВЕДНАГА - ЗА КОЙ ОТ КЪДЕТО Е ДОШЪЛ..., МОЖЕ И ДА ИМ ПРОСТИМ...
2
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 15 години
Хайде сега обратно на ГАЗ :)
1
0
 
0
 
! Отговори
макаренко преди 15 години
СЪОБЩЕНИЕ на пресцентъра на МС на РБВъв връзка с газовата криза, за която вина носи Иван Костов,лично,и поради отрязването ни от европейските фондове за финансиране и подпомагане на българската икономика, както и тежката световна финансова криза /за последните две - също виновен Иван Костов/ - цялото правителствмо, депутатите и президента, както и политическите им съвети и кабинети и сътруедници - СЕ ОТКАЗВАТ ОТ ЗАПЛАТИТЕ СИ И ПЪТНИТЕ И ДНЕВНИ ПАРИ ЗА ЦЯЛАТА 2 009 ГОД.ОЧАКВАНИЯТА СА - ПРИХОДИТЕ ДА НАДВИШАТ РАЗХОДИТЕ В БЮДЖЕТА - ОКОЛО 35 %.БЮДЖЕТНИЯТ ИЗЛИШЪК ЩЕ СЕ РАЗПРЕДЕЛИ НА ВСЯКО ДЕТЕ ДО 18 ГОД - ПО РАВНО!ЗА СТУДЕНТИТЕ НЯМА - ЩОТО СТАЧКУВАХА!Решението е взето днес на извънредно заседание на МС и влизe веднага в сила!