Само в БГ жестокостта към животните не е престъпление

Искат затвор за хора, които измъчват животни
7 фев 2009 15:54,
44
Само в БГ жестокостта към животните не е престъпление
Снимка: БГНЕС

Кампания за инкриминиране на жестокостта към животни стартират от Фондация „Четири лапи”. Целта й е приемане на промени в Наказателния кодекс, предвиждащи затвор за хора, които измъчват животни.

В над 100 ветеринарни клиники и зоомагазини в София и по-големите градове ще бъдат разпространени пощенски картички с апел за инкриминиране на жестокостта над животни.

"Отдавна е доказана връзката между малтретирането на животни и насилието над хора", твърди Дади Ейнарссон, ръководител Проекти на „Четири лапи” за България.

„Например, данни от Ню Джърси, САЩ, сочат, че 88% от семействата, които физически са малтретирали децата си, са проявявали и жестокост към животни. Проучване относно сексуални престъпници открива, че 48% от изнасилвачите и 30% от блудствалите с деца, са извършили жестокост към животни по време на детството си.

Подбудите при малтретирането и жестокостта към животни са сходни с тези при насилието спрямо хора. Те включват стремеж към доминация, отмъщение, омраза и шокиране на околните.

Деца, живеещи в малтретираща ги семейна среда, нерядко изразяват болката си чрез насилие над уязвими членове на семейството, като домашния любимец", каза той.

България е една от последните страни в Европа, в които жестокостта към животните не е класифицирана като престъпление. Приетият в началото на миналата година Закон за защита на животните забранява мъченията на животни, но санкциите са само финансови и административни и биват налагани в много редки случаи.

"По наши наблюдения Законът за защита на животните не работи", продължава Дади Ейнарссон.

"Ежедневно получаваме сигнали за насилие над животни, като много често компетентните органи отказват съдействие, дори и в случаи на употреба на огнестрелно оръжие.

Наскоро благодарение на предаване по телевизията нашумя случаят с Евгени Андреев, който храни змиите си с живи котета и кучета. Въпреки жалбата ни до НВМС и предоставените видеоклипове с мъчения над животни, които Андреев разпространява в интернет, санкции не последваха.

Не липсват и случаи, в които служители на централната или местна власт грубо нарушават Закона за защита та животните, без да има последици", заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
zori преди 15 години
Tva iz4adie deto si pravi gavra s jivotinkite=== tova e plod na bolen um=== sa to verno 4e zmiite qdatr jivi ne6ta ma tree li taka ... zimai mi6ki ot konveira ili ne go razbiram taka regulira populaciqta ne bezdomni jivotni li..pone a bqha toku 6to rodeni a ne v suznanieto si..I 4ak s kamera mi go snimal .... VQRAVAM RAVNOVESIETO 6TE MU DADE UROK
25
0
 
0
 
! Отговори
eve преди 15 години
...Такава безнаказана жестокост породена от слабостта на човека изразена в комплекси прилагани върху едно животно.За чието съществувание някой си НИКОЙ ще съди да живее ли или не? Има такива които хапят ,но по-често има такива които молят само за малко отношение и ще умират за тебе ЧОВЕКО след това.А защо хапят?Ей така просто?Защото НАЙ ВЕРОЯТНО някой си е правил майтап с тях под една или друга форма!!..отншението ни към природата и животните е огледало на нашата същност....Такива хора които малтретират било то домашното или кучето на улицата просто не трябва да имат животни.Това е общуване на друго ниво- между природата и човека... ОБИЧАЙТЕ ЖИВОТНИТЕ ЗАЩОТО В ДНЕШНО ВРЕМЕ ТЕ СА С ПЪТИ ПОВЕЧЕ ПРИЯТЕЛИ ОТКОЛКОТО ЧОВЕКА..комплексара който е на всеки ъгъл
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Моля, някой да даде координати на героя, който храни змиите си с живи кучета и котки! Аз ще се погрижа за змиите и ще кача филмче в нета. Моля, дайте координати - напълно сериозно!
23
0
 
0
 
! Отговори
Alastair преди 15 години
... Совите не са това, което са...
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
И само в България жестокостта на полицаите от ГД БОП за изтръгване на показания често завършва със смърт след побои и други методи за самопризнания . Не е нужно и да има заповед за арестуване дори,защото за убийците в униформа законите не важат. Най-много 500 лв. струва смърт на заподозрян.
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Nikoi ne se zamislq za6to ima bezdomni ky4eta v BG??? Za6to gi nqma v po-razvitata 4ast ot ES??? V normalnite durjavi bezdomni jivotni prosto nqma! Kakto nqma i tolkova skupi vozila po puti6tata. Kolkoto i banalno da zvy4i, pri4inata otnovo e v bezhaberieto na d-vata. Za6to da se davat pari za bezdomnite jivotni kato tezi pari mogat da se pohar4at za nov SLK i vila na Zlatnite..
20
0
 
0
 
! Отговори
vui преди 15 години
da we to zakoni za horata nema tuka vie za jivotnite iskate e gadno e da mu4i6 jivotni ma nema purvo horata da opravim
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
То в балгария жестокостта към хората не е престъпление вие искате към животните да е... :)
18
0
 
0
 
! Отговори
Ivo-DE преди 15 години
Само в българия не е решен проблема с бездомните ***...
17
0
 
0
 
! Отговори
kalin преди 15 години
Хич не се учудвам ..,че сме единствените пак.Те комунистите мразят децата..какво остава за животните.Единствени в Европа с комунисти в страната ..децата гинат,кучетата и те не просперират ..така в комунистическото бг.Но те са социалисти ..те винаги знаят най добре:)
16
1
 
0
 
! Отговори
- преди 15 години
А за ухапаните хора кой ще се погрижи? За убитите дори и обезобразени жени и деца от улични песове?? Закони за защита на хората дали има?
15
1
 
0
 
! Отговори
джафа преди 15 години
кво пак са се разквичали тия от разни природозащитни организаций. кучета се скитат по улиците и хапят хората а тия животните та животните. е нема да я бъде тая. а да вида кво ще ми направят ако тормозя некой пес
14
1
 
0
 
! Отговори
azzurro преди 15 години
до 4 - давай ми всеки ден по 10ка за автомивка и за това че във входа и мазето смърди на котки и пикня, или за това че преид време прибирайки се вечер или зилизайки сутрин рано буквално се биех за живота(хайде да не ставам краен нека да е за някой друг крайник) с разни глутници, които група *** защитават и хранят... само се отклонява с глупости вниманието на хората от важните въпроси в политиката... => RE: Понеже всичко останало ни е наред, хайде да защитаваме сега и ***, които ни гонят и хапят по улиците... съжалявам много, обаче някак обичам малко повече хората... а как мразя когато сутрин намеря цялата кола омазана с кал и котешки лапи... е как да не ги утрепеш... !!!
13
0
 
0
 
! Отговори
elena преди 15 години
sadisti kakvoto pravish s bednite jivotni go pravish i s xorata blagorodstvo i milost poznato li vi e
12
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Айде стига сте плювали по животните бе хора! И аз настръхвам като минавам покрай уличните песове, ама реално има община която да ги кастрира и прибира в кучкарници, те кво са ми виновни?! А кво ще кажете за любимото занимание на много хлапета - да тормозят по всюкъкав начин кварталните котки? Или и котките са ви виновни с нещо, може би че ви дишат въздуха. Или пък се радвате когато деца целят с прашка по пилците, или още по-лошо с въздушна пушка? Е надявайте се следващия път да не нацелят вас по погрешка.Колкото до въпросната природозащитна организация и тя е въздух под налягане като всички останали, просто ПР и велики думи.Имал съм си работа с нея и друго освен вълшебни думички не чух, нито получих.
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Нека първо определим като криминално отношението на управляващите към българското население,пък тогава да оправим и животните!Кога решихте проблемите на хората,та заплакахте и за животните!
10
1
 
0
 
! Отговори
Защо спряхте Софиянс преди 15 години
Вбесявам се от тъй наречените природозащитници който поставят живота на един *** по-високо от човешкия!!!Да сме следвали Европа!!!!!!!В коя друга европейска държава,изключая може би Румъния улични кучета (а понякога и домашни) разкъсват хора!!! Все едно сме в средновековието... Най-фрапантния пример за който си спомням е момичето което си тренира сутринта в НСА!!!В последните години стана модерно чужденци да си купуват и ремонтират къщи в българските села.Ако не се лъжа миналата година четох че една британка е починала вследстие нахапванията.Великолепен имидж за пред Европа!Иска ми се детето на всеки природозащитник да бъде изпохапано, за да се върне малко към реалността ;P !!!
9
0
 
0
 
! Отговори
Nobelist преди 15 години
Molq za izvinenie,no zaglavieto da se 4ete taka Evropeyskiqt Parlament predprie kampaniq za kriminalizirane deynosttana BGdeputati,institucii ipravitelstva sprqmo BG grajdani.Nau4no e dokazano 4e stremq6tite se kam vlast v detstvoto si sa bili maltretirani vklu4itelnoi seksualno i 4rez vlastta si se opitvat da se nalojat nad ostanalite i to beznakazano,nali si imat imunitet.
8
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Животните са напаст. За справка, Добрич е един от градовете, толериращи уличните кучета. Той е и с най-много ухапвания и други инциденти с бездомни кучета на глава от населението. Някакви чуждестранни природозащитни организации, в които членуват хора, които никога няма да посетят България не трябва да имат думата за нещо токова важно засягащо живота на ХОРАТА
7
0
 
1
 
! Отговори
Buldog преди 15 години
Преди две години в Щатите осъдиха на затвор най популярния и любимец на публиката футболист Майкъл Вик заради организирани в дома му боеве с кучета.След продължителен процес милионите не му помогнаха да избегне ефективна присъда.В България когато се говори за закрила на животните от насилие обикновенно си мислим за десетките бездомни кучета обикалящи навред и бързаме да се обявим против този закон.Само че такива безстопанствени животни на свобода може да има само в Африка или Австралия но не и в цивилизована Европа или Америка.Тези животни разнасящи зарази и всяващи страх в деца и възрастни трябва да бъдат премахнати възможно най бързои по най хуманният начин.А закона е тези животни които живеят в дома ни и понякога са ни по добри приятели от близки или далечни роднини.