Мургина изпрала десетки милиони долари, закривала одиторски отдели

Екс-шефката на агенцията е закрила набързо два отдела в НАП, които са разплели далаверите
15 фев 2009 17:33,
219
Мургина изпрала десетки милиони долари, закривала одиторски отдели
Мария Мургина. СНимка: БГНЕС

В края на миналата година тогавашната шефка на НАП Мария Мургина е започнала открита конфронтация с одитиращите и проверяващи отдели на агенцията, съобщи БГНЕС, цитирайки източници, разследващи престъпленията в Агенцията.

Конфликтът е бил предизвикан от множеството доклади на инспекторите, които констатирали груби закононарушения – съществуване на ДДС-арски мрежи на фирми- фантоми.

Мургина, с помощта на висши служители на Министерството на финансите, моментално закрили цели две дирекции в НАП: „Анализ, методология и противодействие на корупционни прояви“ и „Вътрешен одит“.

Двата отдела са закрити лично по предложение на изпълнителния директор на Агенцията Мария Мургина, с нейна заповед в началото на месец февруари тази година.

Разплитането на една от най-мащабните схеми за източване на ДДС чрез чужди фирми-фантоми – офшорки е започнало от Пловдив през 2006 г.

Компетентните и оторизирани служители на НАП са проследили веригите на офшорните фирми и са установили, че те стигат до териториална дирекция НАП – София.

Става въпрос за източване и препиране на огромни суми – десетки милиони долари, съобщават още разследващите.

Правени са фиктивни инвестиции в туризма и строителството в различни курорти - "Елените", "Слънчев бряг", Несебър, с цел източване на ДДС за стотици милиони лева.

Dnes.bg припомня, че Мария Мургина напусна гръмко на 12 февруари, когато депозира оставката си.

Преди дни пък бе образувано досъдебно производство срещу висши служители на Националната агенция за приходите.

Обвинението срещу тях е по член 282 от Наказателния кодекс – длъжностни престъпления.

Очаква се в началото на следващата седмица срещу бившата данъчна №1 да бъде повдигнато обвинение.

Възможно е тя да отговаря пред Темида и за изнасяне на класифицирана информация.

„Всички служители на Националната агенция по приходи, замесени в случая с вече бившия изпълнителен директор на НАП Мария Мургина, трябва да имат страха на прокуратурата, защото тя ще стигне до всеки тях“, заяви вчера и зам.-председателят на Софийската градска прокуратура Роман Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
0
 
0
 
! Отговори
Ае преди 15 години
Някой някъде да е чул реакция,или да е видял публикувана снимка с вдигнат юмрук по случая Мургина на Сидер "войвода"?
137
0
 
0
 
! Отговори
Монк преди 15 години
За Мургина е ясно - сега ще и спретнат едно медийно дело което се точи с години, докато се потули. Но другарят Орешарски , той не знае ли какво става в неговото министрество? Не ми се вярва. Време е този политически хемелеон да последва Мургина и да се омита
136
0
 
0
 
! Отговори
nekorumpiran преди 15 години
какви са приликите и разликите между мургините и кюлевците ?
135
0
 
0
 
! Отговори
морето преди 15 години
И К'ВО ОТ Т'ВА?
134
0
 
0
 
! Отговори
От Пловдив преди 15 години
Какво още чакат, та не я задържат под стража? То е ясно, че трябва да лежи! Само така ще се сложи края на кражбите!
133
0
 
0
 
! Отговори
nekorumpiran преди 15 години
' Пламен Орешарски публично благодари на Мургина за свършената работа като директор на НАП. 'Ako двамцта са скачени съдове, то след като влиза нещо на вход в първия съд, автоматично се повишава нивото на втория съд и нивата винаги остават еднакви...
132
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
под турско робство всички са плащали десятък на султана, в демократична България само ДДС-то е 20 % на всички стоки и услуги, ами другите данъци, с които живее народа?!?!?!? Това ли заслужаваме при всичкото което даваме на тази държава!??!? Да ни крадат дебелоочи далавераджий, минаващи за политици?!?!
131
0
 
0
 
! Отговори
jo преди 15 години
Ние сме богата държава, крадете си спокойно ! Не се притеснявайте, никой няма да ви търси отговорност, а и народът няма да се впечатли много, много :о))
130
0
 
0
 
! Отговори
Васил Стефанов преди 15 години
Дори моето търпение се изчерпа. Доверието - също. Идват избори и ми е интересно дали управляващите "ще се снишават" като един свой предшественик, от който се отрекоха. Или ще подценят случая - да отзвучи и да се забрави...
129
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
...Ето бе, аз казах ли ви? :))) И 128 също ви го казва: "КОСТОВ Е ВИНОВЕН!" :))) А това, че червените *** са на власт вече 4 и половина години и могат да променят които закон си поискат, да отстранят които и да е неудобен кадър май не е от никакво значение за недоразвитите мозъци на червените защитници. Та защо се променят закони, които да с в интерес само на управниците и никога тези които са в интерес на народа? Защото така е удобно и по-лесно, а и всички знаем, че комунист никога няма да търпи чужд, не свой и нечервен човек на такава висока позиция, ако не е доказано комунистически кадър. А колкото до морала! Хм...Защо Мургина, която е "уж" Костов кадър не е пометена от червената метла? Или защо, ако е човек на Костов работи за червеното правителство сега? Ами защото за съжаление българина няма чест и никога не е докрай с който и да било само поради идейни съображение. Всеки от нас е готов да се пребоядиса в каквато и да е боя, само и само да знае, че ще има лична облага и интерес от това. Това е истината, а не че тоя или оня били в еди кой си кабинет. Хората по света умират и се убиват в името на вяратата или позициите си, само ние, жалките *** с гладният и робски манталитет сме готови да се въртим като фурнаджийски лопати, да се нагъзваме на всеки, който ни даде възможност за лично облагодетелстване. Ето затова никога България няма да се оправи - заради населението изградено от "ПОП КРЪСТЬО"-вци...
128
0
 
0
 
! Отговори
MURGINA преди 15 години
КУМ КОГО ДА СЕ ОБЪРНА ИСКАМ ДА И ИЗТЕГЛЯ ОСИГОРОВКИТЕ ОТ ТЕЗИ КРАДЦИ И ГАДНА ,ТРЯБВА ДА СЕ ЗАВЕДЕ КОЛЕКТИВЕН ИСК КЪМ ТАЗИ КЪРВЕТИНА С МИРИЗЛИВА КАНДЖА...
127
0
 
0
 
! Отговори
Счетоводител преди 15 години
Нямам коментар за ММи НАП, там корупцията е начин на работа и всичко останало е незначително. Работата ми налага да се сблъсквам почти ежедневно със служителите на НАП и виждам и усещам на гърба си схемите им и наглото им поведение. Рибата е умирисва от главата то е ясно... но пък на местни нива си представете колко милиони са напривили дребни душици наречени дан. инспектори по приходите за сметка на нашите гърбове...
126
0
 
0
 
! Отговори
Кой да е преди 15 години
Мария Мургина е Главен данъчен инспектор от 1997 г. Подсетете ме кой беше на власт тогава? Дали не беше Иван Костов, а Муравей Радев като финансов министър я назначи на тази длъжност. Колко,колко още Костови "кадри" битуват в министерства и ведомства, бетонирани от Закона за държавния служител - пак творение на Костовия кабинет. В Мургина няма нищо "червено". Както впрочем и в Орешарски - бивш зам-председател на СДС.
125
0
 
0
 
! Отговори
jmi4ko преди 15 години
според мен де някой си измива ръцете с таз госпожа или госпожица.и всяко чудо ..както казах за 3 дни
124
0
 
0
 
! Отговори
jmi4ko преди 15 години
всяко чудо ------всяко чудо за 3 дни---->>>>според мен някой си изива ръцете с тая мома ....
123
0
 
0
 
! Отговори
Observer преди 15 години
Арогантните "другари" ще обяснят на народо-поданиците, че случилото се е наблюдавано и разследвано от месеци.Нарушителите се знаят, но поради следствена тайна няма да бъдат оповестени. В следващия параграф ще стане въпрос как по времето на Костов е било в пъти по грубо и безочливо, и така 5,6 параграфа в които ще се оплюва Костов и ДСБ... (ама тои си е виновен, че не им видя сметката навремето, а се осланяше на експертизата на 4,5 лакеи-ченгета, които успешно го провалиха)Народо-поданиците ще вярват на казаното, защото то трябва да е истина след като е във вестника или "по тиливизора". А на следващите избори ще гласуват ... всички знаем как...
122
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ако Станишев беше умен - сега беше момента да излезе напред, да поеме инициативата и да вкара Мургина в затвора, а Орешарски да уволни. Народа щеше да му повярва за пръв път. Вместо това ще чака и ще се снишава както обисновено.
121
0
 
0
 
! Отговори
слънчице преди 15 години
о,Аксел :) не знаех, че си проговорил Български :))))))))) какво те вдъхнови - липсата на дрога и алкохол ли?
120
0
 
0
 
! Отговори
Axl Rose преди 15 години
Последният албум който написах се казва "Chinese Democracy". Мисля, че няма да е зле да я приложите за малко и във вашата малка, но *** до ушите държавичка.
119
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Цитирам номер 37 - "СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА ПОВДИГАТ ОБВИНЕНИЕ НА ПЛАМЕН ОРЕШАРСКИ И ГРУПА ВИДНИ БИЗНЕСМЕНИ. СИГУРЕН ИЗТОЧНИК."- дано да си прав.