САЩ преговарят с България да приеме затворници от Гуантанамо?

В началото на декември е имало разговори в София
11 дек 2009 22:23,
137
САЩ преговарят с България да приеме затворници от Гуантанамо?
Снимка: БГНЕС

Посолството на САЩ  в София потвърди пред агенция Франс прес, че специалният пратеник за затварянето на Гуантанамо Даниел Фрийд е посетил България в началото на декември и се е срещнал с български официални лица.

Ние не коментираме нашите двустранни разговори с чуждестранни правителства, но сме окуражени от продължаващото желание на много от нашите близки приятели и съюзници за обсъждане за установяване на задържаните и помощта за нашите усилия да закрием затвора Гуантанамо – отбелязват още от дипломатическата мисия на САЩ.

Говорителят на Министерството на външните работи на България Драговест Горанов потвърди, че е имало подобно усилие от страна на администрацията на Обама, съобщава още АФП.

Още по темата

Dnes.bg припомня, че в началото на декември американският министър на отбраната Робърт Гейтс заяви пред Камарата на представителите, че 116 затворници от Гуантанамо от общо 211, които в момента се намират там, може да бъдат прехвърлени в други страни.

"В момента установяваме кои са затворниците, които според нас могат да бъдат прехвърлени в други страни", обясни Гейтс.

"До момента, мисля, сме достигнали до 116", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
даа, първо ни дават бежанци, след това затворници 10та класа. НЕЕЕЕЕЕЕЕЕ благодаря...егаси приятелите ...
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ето защо САЩ им трябват саюзници и приятели...за да поемат лай.ната които разливат по света...всичко е изчислено и премислено. А ние освен че нямаме армия берем омразата на доста държави...
55
0
 
0
 
! Отговори
MURDOC преди 14 години
Гуантанамо е град в югоизточната част на Куба, провинция Гуантанамо с население от около 208 000 жители. Между града и едноименния залив е разположена голяма военна база на САЩ.През 2001 г. в базата е изграден и силно охраняван военен затвор, наречен "Лагер за затворници в Гуантанамовия залив" или затворът "Гуантанамо", на стойност 54 млн. щ. дол. В него са задържани около 300 заподозрени в тероризъм, военни престъпления и участие в атентатите на 11 септември от 40 държави, но предимно от Саудитска Арабия, Афганистан и Йемен. Преди 11 юли 2006 САЩ заявяват, че тези затворници не са под защитата на Женевската конвенция за военнопленници от Втората световна война. Нали харесвате Обама ,ето сега едно хубаво ще ни го навре, айде нагила хава и да ни е сладко!!!!
54
0
 
0
 
! Отговори
! преди 14 години
Според мене тоя затворник е нагазил яко лука, щом искат да го гонят от базата да го водят тука да се гърчи ... И да кажем - не на фанатизираните ислямисти!
53
0
 
0
 
! Отговори
kyky преди 14 години
ареее пак американолизците и бойколизците *** пейзажа....като са невинни - да ги пускат, какно ще ни ги прехвърлят на нас?то верно мераклии да *** заднице у нас много, ама чак пък толкоз....не били невинни - че осъдете ги.... кво ни ги пробутвате?били невинни? че пуснете ги, що ще трябва таралежите у нас да седят....после като ги пуснат тия арабески - какво, да не започнат да обичат българия, която за тях е била затвор? аман, ама наистина аман от гъзоблизци
52
0
 
0
 
! Отговори
Джугашвили преди 14 години
Товарищ 51-ви. Преди 18 години, СССР (империята на злото) умря! Сега твоите идоли *** и Мечкаров се опитват да я съживят- ама не става.
51
0
 
0
 
! Отговори
CTPAHДЖАТА преди 14 години
Сори,колега,ама СССР затвори последния лагер преди 20-30-40 години.Твоите кумири си отварят ново лагерче в 21-ви век... No comment... Задникът ти е пълен с "рози" - изсери се!
50
0
 
0
 
! Отговори
Кръчмаря преди 14 години
Лично аз - бук свалил самолета с тези още като мине границата - по грешка. Ако може с разчет да се забие в парламента когато има кворум - това ще е най-добре.А ако има и 2-ри самолет (като в САЩ на 9/11) може ли да "кацне" в министерски съвет като си обсъждат коледните надбавки.Естествено това ще е тежка държавна криза ... но ще я преживеем по-лесно ако ги няма тия побъркани управляващи.
49
0
 
0
 
! Отговори
ГО преди 14 години
НЕ ОТГОВАРЯМЕ НА ИЗИСКВАНИЯТА,НЯМАМЕ ТАКИВА ЗАТВОРИ КАТО ХОТЕЛИ....
48
0
 
0
 
! Отговори
Uncle Sam преди 14 години
Ти кьорав ли си бе? Я виж исказването на 42! Или май не можеш да четеш?
47
0
 
0
 
! Отговори
Кръчмаря преди 14 години
Ох обади се Странджата! Ей затъжих се че те няма и те викнах. Ела о корифей на мисълта! Дай ни да пием от този извор на "мъдрост". Научини на демокрация и плурализъм! Как не трепва сърцето ти от таз черна несправедливост към задържаните без съд и присъда и доказано измъчвани хора. Как не виждаш паралел ц някой комунистически лагер!?Открехни ни Странджа! :-)
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
до--Uncle Сам Никoй не е против да ги вземем в България ,но искаме да си платим като честни хора.По 1000 роми за всеки затворник от Гуантанамо даваме.Ако не ги вземат и ние нищо не искаме.
45
0
 
0
 
! Отговори
Uncle Sam преди 14 години
Чакайте малко сега. Нали пишещите тук червени московски ***, ревяха за: добрите, честни, невинни като агънца, незконно затворени в ада наречен Гуантанамо бойци опълчили се на гнусният американски агресор. Ами защо ревът пак? Ами да заповядат тези добри хора освободени от победената Америка. Нека всичките 211 да заповядат в България. ку-ку, VUZDUHAR, Руснак ще ги посрещнат с хляб и сол на летище SOF (Vrazdhebna).
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Костов е виновен. Ако беше въвел извънредно положение и беше изгонил крадлив Дедо до сега да сме дръпнали и въобще да не ни занимата с простотиите си. Дааааа Костов е виновен.
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
МАИМУНА ОБАМА ДА ГИ ПРАТИ ЗА АРМАГАН НА МАИКА СИ В КЕНИЯ.ТАМ ИМА ДОСТАТЪ4НО МЯСТО ДЖУНГЛАТА.
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ТОВА СА АМЕРИКАНСКИ ЗАТВОРНИЦИ,А НЕ БЪЛГАРСКИ.ГРАБИТЕЛСКА-САЩ ДА НЕ СИ ПРОБУТВА ИЗМЕТТА В ЕВРОПА И БЪЛГАРИЯ,ДА СИ ГИ ДЪРЖИ В САЩ .БЪЛГАРИЯ НЯМА НУЖДА ОТ НОВИ ВРАГОВЕ И ТО ЗАРАДИ ГРАБИТЕЛСКИТЕ-КРАДЛИВИ-АМЕРИКАНСКИ-ИНТЕРЕСИ.
41
0
 
0
 
! Отговори
? преди 14 години
Te hubavo dte ni gi pratiat, no kakvo ste pravim kogato nasijat vISOKO/NE/UVAZAVAN SUD im gi zameni s uslovni prisudite.tE NA DOKAZANI UBIICI gi davat,ta kakvo ostava za niakakvi si tIROristceta.KvO SHA PRAIM TOGAZ...?Ce to kriza e-i sudiata treBE hlib da RUCA
40
0
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 14 години
Бедни ми кръчмарю, трепери ти ръката и не намираш буквите.Където и да гизакарат тия затворници - пак ще е по-добре от някои други държави, които действат по старите и изпитани методи "есть человек - есть праблем, нет челавека - нет праблема" и им излиза по-евтино... - това е "недостатъка" да сидемокрация...
39
0
 
0
 
! Отговори
Кръчмаря преди 14 години
По BBC -показваха че в Германия се продават подземни бункери - шаст от бивша противоатомна система с площ 300 000кв.м.Що САЩ не си ги купи и да ги сложи там? Идеално място са концлагер като този от Гуантанамо.Къде е сега Странджата да протестира и да каже нещи за светлата ни демокражч
38
0
 
0
 
! Отговори
Кръчмаря преди 14 години
А като ги освободят "братята американци" ние ще си посипем главите с пепел, ще се разкаем и ще им дадем Българцко гражданство... ей тъй да не са валат. А и братята да не са валат и на тях ще пуснем нещичко - я оръжейна поръчка, я 7 Блок на АЕЦ...