Затвор за мъчителите на животни?

Промени ще инкриминират насилието над животните
30 мар 2010 17:13,
400
Затвор за мъчителите на животни?
Снимка: БГНЕС

Министърът на земеделието Мирослав Найденов ще внесе предложение за промени в Наказателния кодекс, с които да се инкриминират проявите на жестокост към животните.

Това стана ясно след среща на министъра с представители на неправителствените организации „АФА – България“ и „Четири лапи“.

Поводът: кучето Мима от село Дряново, чиито четири лапи бяха отрязани.

Според Мирослав Найденов случилото се минава всякакви граници и трябва да се реагира бързо, като се изгради механизъм, предвиждащ наказания.

Все още не е ясно какво точно ще бъде записано в предложението, но земеделският министър даде пример със законите в някои европейски страни, според които извършителите на подобно престъпление получават 1 до 2 години затвор.

"При всички случаи ще държим да имаме ефективно наказание“, категоричен бе министърът.

Още по темата
26 мар 2010 12:03
966

Промените в Наказателния кодекс ще бъдат подготвени от работна група, в която ще участват представители на неправителствения сектор и Националната ветеринарномедицинска служба /НВМС/, юристи от земеделското министерство и депутати.

По време на срещата представителите на неправителствените организациите изтъкнаха, че непрестанно получават сигнали за изключително садистични прояви на жестокост към животните.

Последният подобен случай е от понеделник, когато куче е било обесено на автомагистрала "Тракия".

От организациите предлагат да се създаде и оперативно звено, което да координира усилията на МВР и на неправителствения сектор за превенцията на подобни престъпления и техните последствия.

На срещата е бил обсъден и друг наболял проблем – този с бездомните кучета.

"Бездомните куче са плод на нашата безотговорност като граждани", заяви министър Найденов.

По думите му има общини, които не са приели съответните наредби за решаването на проблема.

Затова той ще разпореди на директора на НВМС веднага след празниците да започнат проверки по места.

"Кметовете, за които се установи, че не спазват разпоредбите на Закона за защитата на животните ще бъдат санкционирани", увери Мирослав Найденов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


400
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
205
7
 
7
 
! Отговори
Krasi преди 14 години
България, най-бедната и болна държава в Европа и Близкия изток, е също така единствената държава, в която четири деца са изядени - в съвсем буквалния смисъл на думата! - от кучета. Освен тях, разкъсани на парчета са и още няколко възрастни. Хиляди са българите, обезобразените от скитащи и домашни песове. На 2 март 2001 г. ротвайлер уби петгодишния Георги Жеков от Варна. През август 2007 г. три овчарки изядоха едногодишния Лео от великотърновското с. Самоводене.
204
1
 
1
 
! Отговори
tierliebhaberin преди 14 години
ne vi e sram da si puskate tapite si i zlobni komentar4eta!(znaete za koi se otnasq da ne poso4vam imena) Bezmislenoto nasilie kam bezza6titni jivotni nqma ni6to obsto s ***, bednost, bezpari4ie i pro4ee opisani problemi, na koito bqstoto im e v drugi forumi, a 4isto i prosto s protesta kam maloumnata jestokost i sadizum, koito ima u horata! I specialno kam Pesho Kotaka: za mene ti si po-zle v glavata i ot toq *** koito e osakatil ku4eto. Spesti si prostite sadisti4ni komentari!
203
8
 
5
 
! Отговори
сико преди 14 години
кви сте вии защитници на кучетата.като толкова вие жал,защо не си ги приберете във вас ?хем ще си ги гледате както искате ,хем няма да хапят деца и жени.докато не ги приберете ще има такива като тоя от дряново
202
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Това означава ли че трябва да им сечем краката с брадва за удоволствие?
201
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
няма да те съдим, просто ще ти изкъртя зъбите като те фана в мазето пубертет ненормален превъртял от ***...
200
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Не!!! Никакъв съд и затвор! Аз ще трябва да плащам чрез данъците които ми вземат да ти е топло, да си се наплюскал, да ти е светло и да имаш легло. Само тежък физически труд в полза на обществото! Може би да ринеш тор в някой зоопарк... И да ти пускат ток ако решиш да вдигнеш ръка срещу някое животно!
199
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
*** не виждат истинските проблеми как се ограбва народа с ток,парно, данъци и много други а са се загрижели за едно псе.за него повече хора ще излязат на митинг отколкото да си защитават правата.
198
15
 
6
 
! Отговори
Пешо Котака преди 14 години
Начи ас неска фанах една котка в мазетата влезнала. Турих я у един чувал и я занесох горе у нас. Там и го турих после я полях с корсилин запалих я и я хвърлих от петия етаж. И ся кво ше доде меверето да *** съди ли. Я сиктир бе.
197
1
 
8
 
! Отговори
Българин преди 14 години
Браво, чудесна новина !!!А кога *** - убийци на хора, ще започнат да отговарят също за делата си? Ще доживеем ли убийците на професор Колоянов, на учителката в Литаково и на още десетки ако не стотици хора, жертви на хъхрещите диваци, да получат възмездие ?!?
196
4
 
9
 
! Отговори
ББ преди 14 години
До 192 "Куче e равно на зараза-пожелавам на така наречените защитници да се разболеят от чернодробен метил.."***,само овцете като теб боледуват от чернодробен метил.Справка-учебника по биология за седми клас.
195
10
 
8
 
! Отговори
КУЧЕТАТА СА ПРЕНОСИТ преди 14 години
СКИТАЩИТЕ, УЛИЧНИ КУЧЕТА СА РЕЗЕРВОАР ЗА *** И ПРЕНОСИТЕЛИ НА ЗООНОЗИ!!!ДЕЦАТА ВИ ИГРАЯТ ВСЕКИ ДЕН ,ВСРЕД *** И НЕЧИСТОТИЙ! ПОМИСЛЕТЕ ЗА ТЯХ-ПРЕДИ ДА СЕ ПРАВИТЕ НА ЗАЩИТНИЦИ НА ЖИВОТНИТЕ!ЖИВОТНИТЕ,ТРЯБВА ДА СЕ ГЛЕДАТ ПОД НАДЗОР-НЕ НА СВОБОДА!КАТО ОБИЧАШ ЖИВОТНИ--ПРИБЕРИ СИ ГИ У ДОМА !НЕ ГИ ОСТАВЯЙ НА УЛИЦАТА!
194
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Кой е пробил ушенцето на кученцето на снимката? Кой е този ***? Искам да влезе в затвора!
193
4
 
13
 
! Отговори
alex преди 14 години
Не съм партиен, не се интересувам от политика, не съм почитател на герберите... но за пръв път в тази страна виждам, че се чува гражданското мнение.. колкото и да сме в криза и да е тежко положението, гласа на народа започва да се чува.. дано не съм лош пророк и да вървим само напред!! България е над всички нас, не забравяйте. България ще надживее българите!
192
27
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Мръсното куче е оказвало тормоз над човека, например - убиване на мили кокошчици. На човека му е писнало от непрестанния тормоз и е приложил законите на ВЕЛИКИЯ ХАН КРУМ - БЪЛГАРСКИ.
191
8
 
4
 
! Отговори
Dimiter USA преди 14 години
... Az sushto ne odobriavam riazaneto na krachetata na tova kuche. No AKO imashe zakon( i se spazvashe jeliazno) tova niamashe da se sluchi. Tova e istinata. Vsichko ostanalo sa pisanici i gluposti na turkaleta!Haide jivi i zdravi da ste vsicki tuka i da se pazite da ne vi uhape biasno bezdomno kuche!
190
3
 
14
 
! Отговори
някой преди 14 години
От всичко казано, става ясно, че нищо не разбираш от животни.. мога да се съглася единствено, че собствениците на кучета, които съзнателно възпитават своите животни към агресия,или ги тормозят, трябва да бъдат подведени под наказателна отговорност, защото това си е проява на откровена дебилност... Породата на едно куче обаче не е предпоставка за неговата агресивност... аз имам булдог, ама той дори не знае, че може да хапе.. надявам се да си свършат този път работата господата министри...
189
4
 
21
 
! Отговори
мима преди 14 години
ДАНО!Дано има строга ръка на закона,та да спре извергите,които малтретират животни,а след това минават на хора.
188
21
 
5
 
! Отговори
иван преди 14 години
а защо на моя *** не му са отрязани лапите?защото си е вързан на синджира и си стои в къщи.не вярвам това да е станало в двора на стопанина(даже не съм чел и новината,ако е такава) според мен си го е заслужило и не ме интересуват мненията ви от рода "че съм безчувствен и безсърдечен" и прочее.и ***,които се разхождат свободно по улицата не трябва да са там,а или в кучкарник или да се убиват по некви си там хуманни начини.
187
1
 
4
 
! Отговори
Dimiter USA преди 14 години
Vij kakvo Natashka( ne se obijdai molia te, tova e obrushtenieto kum Natasha, a i ne se pvechatliavai ot gluposti!).Kato vi gledam pisanicite na povecheto ( ne na vsichki) glavata vi e pulna s brumbari! I se zayajdate edin s drug. Tova go pravite ot bezsilie i ot tova che niama zakoni a i da ima niama koi da gi prilaga i spazva.Ako imashe zakoni za bezdomnite jivotni i ako se spazvaha taka kakto se spazvat vav USA naprimer niamashe da ima takuv sadizum kum tova kuche. Az sushto ne odobriavam..
186
14
 
8
 
! Отговори
ули преди 14 години
жестоко наистина. аз затова им режа направо главите-защо да се мъчат животинките.