В хасковския зоопарк умъртвявали кучета пред очите на посетителите

Фондация "Четири лапи" подаде жалба до министър Цветанов
17 май 2009 14:18,
335
В хасковския зоопарк умъртвявали кучета пред очите на посетителите
Снимка: БГНЕС

Кучетата в хасковския зоопарк са умъртвявани незаконно, съобщиха от фондация "Четири лапи".

От фондацията подадоха жалба до министър Валери Цветанов за нарушенията и бездействието на Районната ветеринарномедицинска служба.

Твърденията на управителя на зоопарка в Хасково, че извършената от него на 30.04.2009 г. евтаназия на 24 кучета е законна, не отговарят на истината, твърдят от българския офис на международната организация за защита на животните.
 
"Самото умъртвяване е извършвано на двора, пред очите на посетителите на зоопарка, което е изключително грубо нарушение на Закона за ветеринарномедицинската дейност", твърди д-р Марина Иванова от "Четири лапи".

"Недоумявам как може д-р Стайков да твърди, че законно е умъртвил кучетата, при положение че на територията на зоопарка дори няма помещение за извършване на ветеринарномедицински манипулации". 

От "Четири лапи” припомнят, че на 30.04.2009 г. представители на австрийската организация „Тирхилфе зюден – Австрия” са открили телата на 45 кучета в контейнери за смет в зоопарка в гр. Хасково.

Това е поредният случай на констатирани груби нарушения на Закона за защита на животните, след като в края на 2008 г. представители на същата организация открили пълни с трупове на кучета клетки в изолатора.

Според приетия в началото на 2008 година Закон за защита на животните всяка община трябва да организира кастриране на бездомните животни на своя територия, а на евтаназия се подлагат само доказано агресивни и нелечимо болни животни.

"Четири лапи” ще сезират Европейската комисия, в случай че и след третата им жалба не последват решителни действия за налагане на предвидените от закона санкции и не бъде прекратена незаконната дейност на община Хасково по залавяне и умъртвяване на бездомните кучета в града.

Dnes.bg припомня, че Фондация "Четири лапи" намери масов гроб на кучета и в Благоевград.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


335
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
338
2
 
0
 
! Отговори
kiro преди 13 години
kuchetata useshtat loshite hora i zatova gi hapqt......ti qvno si ot tqh
337
7
 
3
 
! Отговори
Ani преди 14 години
Абе квото искате си пишете, ама в Хасково няма бездомни кучета, а за глудници да не говорим. Така че, като няма кой да се грижи за кучетата, нека ги умъртвяват.
336
4
 
6
 
! Отговори
Vicki преди 14 години
Na vseki, koito posegne na jivotno , bilo to ulichno ,ili ne , triabva da bude linchuvan publichno, a sled tova vsichko po protzedurata. Zakoni , zakoniiii tribvat be hora !!!!!
335
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А не може ли да избиваме по 20 човека на ден.Колкото сме много няма да се усети, излизаш вечер бум 3-4 човека , един масов гроб кой ще усени на фона на милиони хора. И тези времена ще дойдат. Тогаще ще стане равновесието което е нужна на природата. Щом може да убиваме с лека ръка невинни животинки, които имат право на живот както всички живи същества защо да не почнеме да избива и невинни хорица?
334
11
 
5
 
! Отговори
преди 14 години
на същити *** и мошеници от фондация "Четири ташака" - той е +359 2 953 17 84. Вие си знаете как да ползвате телефон ;-)Кучкарите си имат и факс: +359 2 952 11 98. Всякакви благопожелания може да се изпращат.
333
16
 
4
 
! Отговори
преди 14 години
ТъпЪнарите от Фондация ЧЕТИРИ ЛАПИ - на Петте Кьошета - бул. "Скобелев" 39, ет. 2, ап. 4. Може всеки ден да им хвърляме по един пакет с кучешки лай,на- ама само кучешки. Или да завъдим кучета пред входа им, нека който му е на път да сложи там черга и да докара пес и да му остави 2 кокала. Никой няма да му каже нищо.
332
14
 
4
 
! Отговори
преди 14 години
Масово избиване на членовете на тази организация е истината, тия *** им пожеланам всичките да ги нахапят бездомни кучета, даже не да ги нахапят а да ги изядът барабар с дрехите! Аман от *** с меки китки, бездомните кучета са всичките за разстрел!
331
10
 
4
 
! Отговори
преди 14 години
Трябва не само единично, номер 328. Трябва и групово да се избиват кучетата. Затова избираме кметове. Всеки ден да убиваш 5 кучета, няма да се усети, ако си само ти или само 20 души в града. Трябва 30 души една година само това да работят, на групи по трима с една баничарка - берлинго и всяка група да се отчита с поне 20 помияра дневно докато свършат. Която група не докара 20 бройки, на другия ден се освобождава.
330
1
 
8
 
! Отговори
nemo преди 14 години
1. Относно инстинкта - съжалявям, че нямам възможност да поствам линкове тук, но нека да кажа че нахапани до кръв деца и старци едва ли са били склонни да атакуват кучетата които са ги разкъсали. Има такива случаи, а инстинкта затова е инстинкт, защото не е разум и често греши. Аз самият съм бил буквално преследван от 7-8 бездомни кучета и добре, че бяха двама таксиджии, защото не знам как щеше да завърши цялата работа. Повярвай не съм имал намерение да сторя зло на тези кучета, но поради някаква си тяхна причина (разгонени, гладни, глутничен инстинкт) щяха бая здраво да ме нахапят.2. Не казвам че любителите на животните не харесвате хората, но уви поради една или друга причина голяма част от вас поставят интереса на животното (да броди из улицата) над интереса на хората (да не бъдат хапани и да не се страхуват от животни, които на места са буквално подивели).3. Не говоря за планетата Земя, а конкретно за част от град построен за хора, където хората които плащат данъци за поддръжката на тези градинки имат правото да се разхождат без да стъпват в лай_на и тении. Това не е моя измислица а физиологичен остатък от жизнената дейност на кучетата, които се разхождат там. Пак подчертавам, животните не са виновни, отговорността пада върху хората, които са ги пуснали или не са се погрижили за това те да не бродят из града. 4. Радвам се че не са те хапали, надявам се и в бъдеще да имаш този късмет, с който уви мнозина не могат да се похвалят.5. Правото на съществуване е твърде относително понятие, Златина. По твоята логика не трябва да правим нищо срещу - кърлежите, комарите, плъховете, ***, паяците, скакалците и още много живи същества, които поради една или друга причина унищожаваме. Просто защото ти си решила, че кучето, като животно симпатично и пухкаво в дадени условия, не трябва да се наранява, дори неговата популация да е стигнала размера на напаст, това не значи че аз или останалите граждани трябва да се съобразяваме с твойте или на кликата ти "морални" скрупули.
329
8
 
6
 
! Отговори
Pencho преди 14 години
Смърт за бездомните ***, които тровят нормалния човешки живот! Затвор за корумпираните четири, пет и шест лапи!
328
5
 
5
 
! Отговори
evil преди 14 години
Аз си решавам проблема поединично и методично. Айде и вие така. Фондация четри *** само взима парите и не прави нищо. Никакво намерение нямам да чакам некви нещастни чукове да ми обясняват кво било хуманно и кво не. Който иска да е хуманен да си основи бездомен пес или да си трае. За 1 година три пъти ме хапаха гадините... айде нема нужда
327
0
 
1
 
! Отговори
cveti преди 14 години
Наистина ли е вярно всичко това?!?!?!? УЖАС!!!
326
2
 
2
 
! Отговори
HUHU преди 14 години
Четете номер 313 , той е пич! Не знаех, че и за това използват кучетата и затова лелките защитавам дори уличните ***.
325
0
 
0
 
! Отговори
tan4etonet преди 14 години
Благодаря ! Виждам,че темата (поне за момента) се изчерпа и смятам да премина към други.До нови срещи и дано не са по подобен повод ! :)
324
0
 
1
 
! Отговори
Сигoтyри Нaкуpa преди 14 години
Не се издавай така поне! То вярно, че гузният негонен бяга, ама все пак... И със селското магаре значи, казваш, не са достатъчно надарени кучетата... Абе я да те питам аз нещо. Имаше един виц за жена на преглед при гинеколог. Заема тя съответната стойка на стола, лекарят я преглежда и и обяснява какви проблеми има, но по едно време тя го прекъсва нервно:- Не съм глуха, докторе! Няма нужда да ми повтаряте всичко по два пъти!- Аз не Ви повтарям - отговаря лекарят - От ехото е....Та въпросът ми е - да не го е измислил този виц твоят гинеколог? :)))))
323
1
 
0
 
! Отговори
Simo преди 14 години
много добре казано, Танче..но за номер 313 просто ще си замълча... То е ясно,че човекът е с патологично отклонения и няма да е зле да вземе мерки , въпреки че, според мен е късно
322
1
 
0
 
! Отговори
tan4etonet преди 14 години
Дами и господа ! Този психопат с 313 и вчера се беше включил с подобни извратени коментари ! Запазете спокойствие - "човекът" явно има полови проблеми и много го е яд на надарени големи кучета(сигурно и на селското магаре),обаче ние просто не можем да му помогнем...Той е от този тип индивиди,които святат,че щом едно животно се храни,то неминуемо трябва да се дои или стриже,а ако не става за това,то поне да се.....В главата му всеки път изниква подобна идея(щом стане въпрос за жени,обичащи кучетата),но за себе си мълчи ! Е,аз пък ви го посочвам,за да го игнорираме !
321
1
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Срам ме е,че съм мъж заради теб.Честно.Не мога да повярвам,какви мъже има между нас.Най-малкото,което може да направиш е да се извиниш на дамите.
320
1
 
1
 
! Отговори
преди 14 години
ti si izvraten
319
1
 
1
 
! Отговори
nona преди 14 години
gnusen gaden mazen otka4en IMPOTENT!!!