Затвор за мъчителите на животни?

Промени ще инкриминират насилието над животните
30 мар 2010 17:13,
400
Затвор за мъчителите на животни?
Снимка: БГНЕС

Министърът на земеделието Мирослав Найденов ще внесе предложение за промени в Наказателния кодекс, с които да се инкриминират проявите на жестокост към животните.

Това стана ясно след среща на министъра с представители на неправителствените организации „АФА – България“ и „Четири лапи“.

Поводът: кучето Мима от село Дряново, чиито четири лапи бяха отрязани.

Според Мирослав Найденов случилото се минава всякакви граници и трябва да се реагира бързо, като се изгради механизъм, предвиждащ наказания.

Все още не е ясно какво точно ще бъде записано в предложението, но земеделският министър даде пример със законите в някои европейски страни, според които извършителите на подобно престъпление получават 1 до 2 години затвор.

"При всички случаи ще държим да имаме ефективно наказание“, категоричен бе министърът.

Още по темата
26 мар 2010 12:03
966

Промените в Наказателния кодекс ще бъдат подготвени от работна група, в която ще участват представители на неправителствения сектор и Националната ветеринарномедицинска служба /НВМС/, юристи от земеделското министерство и депутати.

По време на срещата представителите на неправителствените организациите изтъкнаха, че непрестанно получават сигнали за изключително садистични прояви на жестокост към животните.

Последният подобен случай е от понеделник, когато куче е било обесено на автомагистрала "Тракия".

От организациите предлагат да се създаде и оперативно звено, което да координира усилията на МВР и на неправителствения сектор за превенцията на подобни престъпления и техните последствия.

На срещата е бил обсъден и друг наболял проблем – този с бездомните кучета.

"Бездомните куче са плод на нашата безотговорност като граждани", заяви министър Найденов.

По думите му има общини, които не са приели съответните наредби за решаването на проблема.

Затова той ще разпореди на директора на НВМС веднага след празниците да започнат проверки по места.

"Кметовете, за които се установи, че не спазват разпоредбите на Закона за защитата на животните ще бъдат санкционирани", увери Мирослав Найденов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


400
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
0
 
6
 
! Отговори
manuelche преди 14 години
При добра воля от страна на правителството, би трябвало законите, защитаващи хората и защитаващи животните да се прокарват и развиват едновременно. ***, отрязал краката на кучето от Дряново утре може да посегне и на човек. Но пък и куче може да нахапе човек до смърт. Тоест едининият закон не трябва да е за сметка на другия.
224
2
 
7
 
! Отговори
lulu преди 14 години
до 252 Ужасно си злобен, човече! Нито животните, нито хората са ти виновни, че си нещастен. Желая ти всичко най-добро, ти имаш нужда.
223
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Не разбирам кучкарите,но и ***,измъчващи животни,също не мога да ги разбера.
222
1
 
4
 
! Отговори
Ivobuilder преди 14 години
До номер 252-кучкарите са вредни!А пък аз мисля,че хора като теб са вредни,които не виждат по-далеко от носа си!По твоята логика всички европейци,които имат за домашни любимци кучета,нямат семейства и деца!!!Това е голяма глупост и мисля,че извратени *** като теб нямат място в Европа!!!Върви да се гръмнеш някъде!!Да не ти се смеят европейците!!!!!!
221
2
 
5
 
! Отговори
Ханчо Гитров преди 14 години
Мъчителите на животни не се ограничават само до критерия "ползвал ли си брадва да осакатиш животно". Има много собственици, които са пълни безхаберници и са причина да има такъв огромен брой бездомни песове по улицата. Ако някой си мисли, че животът на уличното куче не е брутален и без това, да си помисли пак. Трябват много по-строги мерки за домашните животни!
220
1
 
9
 
! Отговори
Ivobuilder преди 14 години
Здравейте!Относно проблема с бездомните кучета,вина имаме ние,хората(обществото),понеже сме допуснали това да се случи и защото сме калпава балканска държава.Няма изградени приюти(както е в Европа!)или те са малко на брой!Няма ясно установени законови разпоредби!Липсва зоополиция,в цивилизованите европейски държави има,ниска обществена култура!За това нямат вина животните!С тези зверски постъпки правим много лошо впечатление!Затова и в западна европа ни смятат за див и варварски народ!
219
0
 
3
 
! Отговори
Ваня П. преди 14 години
Не знам,обаче като чувам как хора,проявили жестокост към други хора,вместо да трият наровете по арестити и затворите,дават интервюта(футболистчето Орлинов),направо ме напушва на смях от тези крути мерки хахахаВ страна в която хората не с на почит,животните нямат шанс.
218
3
 
8
 
! Отговори
Radi преди 14 години
Zatvor za takiva ***!!!Tova ne sa hora!!!Kak e vuzmojno!!!
217
1
 
3
 
! Отговори
някой преди 14 години
Мило Краси, не мога да си обясня неадекватните коментари, които постваш... навсякъде става въпрос за домашни кучета, навярно зле обучени... Великобритания и целия свят изпаднали в шок... да не си мислиш, че там няма питбули?... В статията се визират бездомните кучета, а комплексарите, които злобят кучетата си, за да си повдигат самочувствието трябва да бъдат подведени под отговорност за извършените зверства...и не става въпрос за обичане или мразене на животните, а за отношение към живота...
216
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"..земеделският министър даде пример със законите в някои европейски страни"Да ама в същите еврпейски страни по улицата не се разхождат педофили, изнасилвачи,убийци и др. с по няколко висящи дела.Първо да реформираме сегашният безумен НПК и след това да мислим за животните.Стига популизъм и лицемерие.
215
6
 
7
 
! Отговори
sasa преди 14 години
sichkata mara ftasala samo tova e problema deto se vika
214
2
 
5
 
! Отговори
........ преди 14 години
Vie ste ***. Tova 4e biem,ku4etata ili te sa gladni i hapqt hora ok da gi prispqt, no da udreje6 krakata na ku4e ili da go obesi6 i to ot bolka da si prehape ezika-tova e bolest, izrotsko, emi da pokajem 4e ne sme jivotni ,a vpro4em sme nai-lo6ite jivotni, koito se izbivame i bezpri4ina!!!
213
0
 
3
 
! Отговори
сико преди 14 години
купи 1000 декара земя,сложи ограда и си ги гледаи да не са навън.
212
2
 
9
 
! Отговори
123 преди 14 години
те са едни и същи тия които убиват хора и животни те са родени убийци това качество не се придобива те са родени с това качество
211
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Защитаваме животните, защото нямат вина че са навън! А децата какво да ги защитаваме... И без това родителите им ще ги направят достатъчно големи *** преди още да тръгнат на училище.
210
0
 
0
 
! Отговори
сико преди 14 години
Български се пише.първо виж себе си после другите.аре вари лягаи
209
11
 
7
 
! Отговори
м№№№№№№№№№№№№ преди 14 години
кучкарите са най-големите ЧОВЕКОМРАЗЦИ ...!!!,,,ОБАЧЕ ЗАБРАВЯТ ,ЧЕ И ТЕ САМИТЕ СА ХОРА... И ИСКАТ ДА СЕ ОТНАСЯМЕ КЪМ ТЯХ ,КАТО ТАКИВА ,НО КАК ТЕ СЕ ОТНАСЯТ КЪМ ДРУГИТЕ ХОРА ...!!!ПО ВААААЖНИ СА КУЧЕТАТА -ГАДИНИ С ГАДИНИТЕ ...НЕ ХОРАТА ...!!!
208
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А ти може да научиш български! В коментара ни лексика ни пунктуация!
207
10
 
5
 
! Отговори
Krasi преди 14 години
Хора неспособни да защитят деца защитава ***.
206
3
 
0
 
! Отговори
сико преди 14 години
увлякъл се е човечеца