Седмокласници борят българския и литературата

Гимназиите в страната имат 32 303 свободни места
27 май 2010 08:33,
50
Седмокласници борят българския и литературата
Снимка: БГНЕС

Вариант 1 беше изтеглен днес в Министерството на образованието, младежта и науката за външното оценяване по български език и литература след седми клас, а темата за втория модул от изпита - за преразказа, която е за кандидатстване в профилираните гимназии и паралелки, ще бъде обявена в 10.00 ч.

За първи път през тази година изпитите по български език и литература /БЕЛ/ и по математика след седми клас ще бъдат в два модула. Първият модул и за двата изпита е националното външно оценяване под формата на тест с по 25 въпроса, а вторият - преразказ върху неизучаван текст в училище по БЕЛ и пет задачи по математика.
   
И двата изпита са анонимни.

Седмокласниците пишат подробен преразказ върху разказа "Вида" от Иван Джуренов на втория модул от изпита по български език и литература /БЕЛ/. Темата беше обявена в 10.00 ч. в Министерството на образованието, младежта и науката.

Преразказът е от името на героинята Вида в едноименната легенда и е включен във вариант 1 за изпита.

Бяха обявени и двата контролни варианта за втория модул от изпита - подробен преразказ върху разказа "Хан Омуртаг" /вариант 2/ и подробен преразказ от името на момчето в разказа "Радост" от Елин Пелин /вариант 3/.

На изпита по БЕЛ модулът за националното външно оценяване ще включва 25 задачи по български език и литература. Те ще са два вида - със структуриран отговор с четири възможности за отговор, от които само един е правилен, и с кратък свободен отговор. Максималният брой точки е 65.
   
Допълнителният модул по БЕЛ е свързан със създаването на преразказ върху неизучаван художествен текст, като ще бъде изпълнена и определена дидактическа задача. Максималният брой точки за този модул е 35, като общият брой точки от двата модула е 100.

Първите модули и по двата предмета - БЕЛ и по математика, ще продължат по 60 минути, а вторите - по 90 минути. Полагането на втория модул ще бъде по желание на учениците, но от МОМН препоръчват на всички ученици да пишат и по него.  

Общият брой точки и на двата изпита ще бъде 100, като 65 от тях ще бъдат за модула с външното оценяване, а 35 точки - за втория модул.
   
Изпитите след седми клас ще се състоят в училищата, в които учениците учат в момента. Квестори няма да могат да им бъдат учители, преподаващи по съответния предмет, както и педагозите, които са родители на седмокласници.

В малките населени места ще се командироват за квестори учители от най-близките училища, за да няма конфликт на интереси.
   
Броят на местата за прием в профилираните и в професионалните гимназии след седми клас за тази година е 32 303, като през последните години на изпитите се явяваха около 28 000 ученици. Сега учениците ще бъдат приети в 666 профилирани и в 527 професионални паралелки.
 
Настоящият випуск на седмокласниците е от около 65 000 ученици.
 
Изпитът по математика е на 31 май. Очаква се резултатите да излязат на 11 юни, а от 15 до 21 юни учениците ще подават заявления за класиране в гимназиите за прием след седми клас. Скалата за оценяване ще бъде обявена след излизането на резултатите от изпитите.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
ФФФ преди 13 години
ОК, НАПРАНО нека да е архаизъм...Но защо не е обяснен под линия? Още повече, че е абсолютно непопулярен архаизъм? Или целта е децата да бъдат направени на криви?
46
0
 
0
 
! Отговори
седмокласник^^ преди 13 години
аз от невнимание съм го написала "напраЗно" ... но иначе теста беше елементарен, а текста за преразказа беше лесен за запомняне :*
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Думата "напрано" не е сгрешена ( вижте 3част на разказа"Една българка" от Вазов ), но отделен е въпросът, че е архаизъм.
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Моят хубостник го е написал НАПРАНО, като си мислел ,че това е някаква остаряла форма на думата направо
43
0
 
1
 
! Отговори
Гимназист преди 13 години
В теста има грешка. Във въпрос номер 20 вместо "направо" е изписано "НАПРАНО" и това е объркало много децата. На всичкото отгоре и отговорът е даден с "НАПРАНО"...ТЕзи в министерството къде са гледали? И кой отговор ще се приема за верен - с "НАПРАНО, или с НАПРАВО
42
0
 
3
 
! Отговори
родител преди 13 години
Теста вече е качен в страницата на МОН. Можете да го изтеглите.
41
3
 
0
 
! Отговори
:)) преди 13 години
За мен преразказа беше лесен, незнам заща но на теста се поизложих малко. Иначе преразказа беше супер за 50 минути го написах!
40
0
 
1
 
! Отговори
Anonimen преди 13 години
Teksta naistina beshe ujasen.Ujasno mnogo nepoznati dumi,a ot proslushvaneto nishto ne se razbra.Edva,kogato mi go dadoha da go cheta porazbrah neshto
39
0
 
1
 
! Отговори
Кандидат-гимназист преди 13 години
Съжалявам, имах предвид прАщене ;DМерси! :))
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Текстът за преразказ беше ужасен. Нищо не разбрах от първото прослушване.А когато квесторите ни раздадоха листите, времето ми стигна да го прочета 2 пъти,без отново да разбера неговата същност.Трябваше да разказваме подробно от името на Видка.Не знам дали и кратко ,някой се се справил... сам.Имаше страшно много непознати думи,които ни объркаха.
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като изключим една правописна грешчица правописът ти изглежда доста добър, успех дете!
36
0
 
7
 
! Отговори
Кандидат-гимназист преди 13 години
Текстът беше ужасен, да добавим, че въпросните "дискове" бяха записани ужасно - повече се чуваше силното пръщене, отколкотото реч на актьор... :(( Ще видим какви задачи ще измислят за математиката... Да се надяваме, че всичко ще свърши добре! :))
35
1
 
4
 
! Отговори
до тфъеуъ преди 13 години
Като ти гледам правописа и липсата на камера и даскали няма да ти помогне!
34
1
 
2
 
! Отговори
тфъеуъ преди 13 години
тези камери не помагат много от ученицуте преписваха и даскалите не направиха забелешка а други неможаха...:@ СМОТАНА ВИДА
33
0
 
4
 
! Отговори
Patilan преди 13 години
Ами да вземат и аФторите да се включат в борбата, пък може и да минат в осми клас.Ако ли пък не успеят, поне да се научат да се подписват под творчеството си, че да знаем на кого да се смеем с тези абсурдни заглавия....
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
32 303 MESTA DANO POVE4E DECA DA IMAT 6ANS ZA DOBRO OBRAZOVANIE!
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
BLAGODARQ ZA INFORMACIQTA;a razkaza vida v koq ot dvete knigi e ?
30
0
 
4
 
! Отговори
Мариан преди 13 години
до 27Ако изкара теста, това са 65 точки и ако докара преразказа поне на добър, няма да има проблем синът ви. желая му успех!
29
0
 
4
 
! Отговори
друга майка преди 13 години
Успех, Крис, стискам палци. Къде може да се прочете този разказ?
28
1
 
4
 
! Отговори
Мариан преди 13 години
До 26Ако текста съдържа прекалено много фолклор, ще е тежко наистина на децата. В Интернет не видях нищо за този автор.Писателят-фолкорист и драматург е роден в Пазарджик на 23.08.1922 г. в семейството на потомци на българи от Нишко.Ето някои негово творбиБАБА разказва : Бълг. нар. приказки / Разказани от Спасия Джуренова ; Записани от Иван Джуренов ; Худож. Владимир Коренев. София : Нар. младеж, 1961. 200 с. : с ил.БАБИНИЯТ козел : Нар. приказки / Разказала Спасия Джуренова ; Зап