Съдиите с "бедни" роднини знаели за имотите им

До края на деня Етичната комисия решава дали да накаже магистратите
31 май 2010 16:50,
84
Съдиите с "бедни" роднини знаели за имотите им
Цони Цонев. Снимка: БГНЕС

Съдиите, чиито роднини бяха замесени в имотния скандал в община Приморско, са знаели, че близките им са получили право на строеж, регистрирайки се като жители на общината.

Това стана ясно от думите на председателя на Етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) Цони Цонев, след като магистратите бяха изслушани от комисията.

За да дадат обяснения по случая, в съвета днес дойдоха председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов и съдиите от Върховния административен съд Панайот Генков, Андрей Икономов и Николай Урумов. Урумов дойде във ВСС с дъщеря си Деница, която е младши съдия в Благоевградския окръжен съд.

Петимата са казали пред членовете на комисията, че всичко, което е направено, е в границите на закона.

От доклада на Върховния административен съд, където Генков, Урумов и Икономов бяха председатели на отделения, става ясно, че повечето дела на община Приморско, които са гледани от тях, са решени в ущърб на общината, каза Цони Цонев.

До края на деня Етичната комисия ще реши дали да предложи на ВСС магистратите да бъдат наказани дисциплинарно, съобщи още той.

Предстои да се обсъди дали Деница Урумова е нарушила етичния кодекс на магистратите, тъй като към момента, в който е получила правото на строеж в Приморско, тя не е била магистрат.

Още по темата

ВСС ще провери и въпроса с имотите на районния прокурор на Царево Кънчо Крумов. Неговата майка също е получила право на строеж в Приморско, но така и не се е възползвала от него и преди три години то е върнато обратно на общината.

Петият магистрат, чието име бе замесено в имотния скандал – бившият окръжен прокурор на Бургас Йордан Иванов, не дойде във ВСС, тъй като вече не е действащ прокурор и съветът не може да се произнесе за него.

Цони Цонев коментира и факта, че Иванов е замесил името му в имотния скандал. По-рано днес той заяви, че Цони Цонев е личен приятел на районния прокурор на Царево Кънчо Крумов и често му е гостувал.

Председателят на етичната комисия отхвърли тези твърдения и обясни, че заради работата си познава много прокурори, но не е приятел с Крумов.

„През 2005 година прекарах лек инсулт, след който ми е противопоказно да ходя на море, така че не съм бил на гости нито на Кънчо Крумов, нито на когото и да било друг“, коментира Цони Цонев.

Магистратите, които дойдоха във ВСС, не пожелаха да коментират скандала пред журналистите. Единствено председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов заяви, че в случая срещу него има атака.

„Явно натискът срещу мен е прекалено голям. Бях обвързан с „Нагли“, с „Октоподи“, сега нещо друго ми се приписва. Явно някой не иска да съм председател на този съд“, заяви Пенгезов.

Той не отговори на въпрос кой има интерес да го свали от председателския пост, а каза само, че това са хора и от съдебната система, и извън нея.

От думите на Пенгезов стана ясно, че дъщеря му се е отказала от правото на строеж в Приморско, а причината била да не го злепоставя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Търсих специално новината, за да видя, дали сте публикували снимката с протегнатите ръце - много ми приличат тия ръчички на протегнати, готови за щракване на белезнички. Ама не...
82
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Добре сте скрили новината, днес-бг, а трябваше да стои цял ден на първа страница, вие, журналистите не бива да оставяте тези престъпници в тоги да се измъкват леко, вие трябва да не им давате дъх да си поемат, да им дишате в дебелите вратове непрекъснато, това е. вместо това скривате новината на не знам коя страница. Пък после - обективни сте били, независими сте били, читателите и зрителите ви били коректив... Онзи дето предполага за вас, че сте зависими, самият го прави, затова сочи други...
81
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Лошото е,че най-увредените в системата на правосъдието достигнаха високи постове.А най -увредени са във ВСС.То рибата замирисва откъм главата.
80
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какво има толкова да обсъждат, на кого в България не е ясно какво става? Безсрамие! Изглежда само във ВСС не разбират, не са сигурни, изчакват. И какво изчакват, магистратите сами да кажат: накажете ни! Та те вече показаха колко струват. Пълна липса на морал, абсолютно нагли типове. Нямало нищо незаконно? Че такива ли били законите у нас? Хайде тогава всички в Приморско! Молим за малко евтина земя, може и да не е на първа линия до морето.
79
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Петров,как да ти е наред държавата, като точно тези, от които се очаква да гарантират спазването на законите, вършат престъпления. За тях има само "морален кодекс", каквото и да означава това.
78
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какъв ВСС?Та той е тотално импотентен!
77
0
 
11
 
! Отговори
Ха да видим преди 13 години
Не ровете само съдиите и прокурорите в Приморско, защото тези от Синеморец, Лозенец, Созопол, Несебър, Черноморец ... ще се сърдят!Тази магистратска МАФИЯ е ЛАМЯ със сто глави, които никой не може да отсече!
76
0
 
17
 
! Отговори
Наблюдател №1 преди 13 години
Построеното да се събори и да се възстанови природата. Така следващите мераклии ще се замислят дали да се възползват от служебното си положение, като знаят, че може да изгубят всичко, което са вложили в незаконния строеж
75
0
 
12
 
! Отговори
мвн преди 13 години
Те няма сами.... ВСС например...да се разследват сериозно...тъй като повечето от тях са правораздавали срещу подкупи.Никой от тях няма интерес да се рови надълбоко.Затова ние гражданите с обществен натиск може да предизвикаме сериозни разледвания от прокуратура и полиция..почти всички магистрати са потънали до гуша в корупция.
74
0
 
10
 
! Отговори
селянин преди 13 години
От доклада на Върховния административен съд, където Генков, Урумов и Икономов бяха председатели на отделения, става ясно, че повечето дела на община Приморско, които са гледани от тях, са решени в ущърб на общината, каза Цони Цонев.Е че то щом е така да заповядат във Варна и общината веднага ще ги оправим с местенце за хотелче.Само делата да се решават в ущърб на общината.
73
0
 
15
 
! Отговори
Байчо преди 13 години
Безскруполни,нагли и нахални хора за които морал е срамна дума - това ли са българските корумпирани съдии от които ще чакаме правосъдие ??? Пази боже !
72
0
 
6
 
! Отговори
петров преди 13 години
Само не разбрах ти за какво VIKASH, щом за теб "свобода" и "демокрация" са мръсни думи? Доколкото знам стотици хиляди са си дали живота заради тези думи.
71
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защото сме заспал народ,затова нищо не ни е както трябва!
70
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Трябва да им се отнемат правата да работят в съдебната система!Тези хора са без всякакъв морал!
69
0
 
3
 
! Отговори
до Петров преди 13 години
Забрави да споменеш футбола :)
68
1
 
5
 
! Отговори
AN преди 13 години
NALI VIKAHTE ZA SVOBODA I DEMOKRACIQ. ETOVIQ. TOVA E SVOBODATA, TOVA E DEMOKRACIQTA. KAK SIQ PREDSTAVQHTE, 4E NE6TO NE MIE QSNO? MISLEHTE 4E 6TE POTE4E MED I MASLO LI? NQMA TAKIVA FILM, O6TE NE SA GO SNIMALI. TOVAE SVOBODATA, TOVA E DEMOKRACIQTA. KOGATO KAZVAH NA MNOGO NAROD 90 G. 4E GI 4AKA MNOGO DEBEL, TE MI SE SMEEHA. E SEGA RAZBRAHA , AMA E KASNO. VE4E E VLQZAL DO TA6A.ITE.
67
0
 
13
 
! Отговори
петров преди 13 години
Абе как няма едно читаво нещо в тази държава! Как не може човек едно нещо да посочи и да каже: "Ето това е както трябва!". На едно нещо да може да разчита! Пътищата ли са ни пътища, пенсиона и здравна система ли са ни наред, икономиката, доходите, политици, бизнесмени, полицаи, съдии, прокурори ... Кое ни е наред??? Толкова ли сме некдърни или загубени! Какво ни е сбърканато!
66
0
 
10
 
! Отговори
Общестен интерес преди 13 години
Той закона сигурно е спазен, но далеч не е защитен обществения интерес.
65
0
 
10
 
! Отговори
Халва преди 13 години
Първо, интересно е как точно роднини на висши магистрати получиха парцели точно в Приморско.Второ, повечето дела не били решени в полза на общината.Само че в полза на общината и в полза на кмета са две съвсем различни понятия.
64
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ясно е че всичко е изпипано "по закон" но къде остава морала? Темида е с превръзка на очите а тия бяха с ламаринени очила. И чакаме"правосъдие" от такива хора.Жалко че са несменяеми. Жалко за България.