Разследват за подкуп магистратите с "бедни" роднини

Тръгват проверки в страната за неправомерно отстъпени права за строеж
26 май 2010 15:47,
41
Разследват за подкуп магистратите с "бедни" роднини
Хотелът на дъщерята на съдията от ВАС Николай Урумов – Деница. Снимка: Dnes.bg

Прокуратурата разследва за подкуп магистратите, чиито деца са се сдобили с право на строеж в Приморско като крайно нуждаещи се жители на общината.

Това каза заместник главният прокурор Валери Първанов.

Тримата бивши председатели на отделения във Върховния административен съд – Панайот Генков, Николай Урумов и Андрей Икономов са гледали дела, по които община Приморско е била страна, става ясно от доклад на Върховната касационна прокуратура по случая.

Техните роднини са получили неправомерно правото на строеж, каза Валери Първанов.

Те не са имали основание да кандидатстват като крайно нуждаещи се – не са имали адресни регистрация в общината поне 5 години преди кандидатстването (каквото е изискването в Закона за общинската собственост), не са живеели на посочените адреси, а и няма данни да са проверявани дали имат друго жилище.

Другите двама магистрати, замесени в скандала – бившият апелативен прокурор на Бургас Йордан Иванов и Веселин Пенгезов, който оглавяваше Военноапелативния съд, също са имали отношение към дела, свързани с община Приморско.

„Има данни за престъпление, но на този етап те не са достатъчни, да се привлича магистрат към наказателна отговорност“, коментира зам. главният прокурор.

За да стане това, трябва да се изясни дали магистратите са били наясно за незаконните облаги, които са получили роднините им.

Предстои висшите съдии и децата им да бъдат разпитани по случая.

Още по темата

Заради скандала прокуратурата проверява и бившия кмет на Приморско Димитър Димитров, който е издал 222 разрешения за строеж без санкция на Общинския съвет, както и решенията на общинарите по други имотни казуси.

„Ще видим дали пък там няма и деца на министри и депутати“, коментира Първанов.

Разследващите ще се заемат и с действията на Окръжната прокуратура в Бургас и Районната прокуратура в Царево, които преди време са проверявали случаите с „бедните“ съдийски деца.

От думите на Валери Първанов стана ясно, че през 2008 година прокурор Величка Костова от Окръжната прокуратура Бургас е спряла досъдебно производство за хотела на Деница Урумова, без да има предпоставки за това – мотивът й бил, че тя не може да бъде открита на територията на страната, въпреки че е младши съдия.

Проверка ще бъде направена и на действията на зам. районния прокурор на Царево Катя Евтимова, която е прекратила разследване за документни измами по случая с отстъпените права за строеж, поради изтичане на давността. В случая са проверявани неверни декларации, че магистратски роднини живеят в Приморско.

Валери Пъванов съобщи още, че заради скандала районните и окръжни прокуратури в цялата страна започват проверки за нередности при отстъпването на права за строежи върху общински имоти.

Ще бъдат проверявани действиията на общинарите за периода от 2004 година насам. Проверките трябва да приключат в 30-дневен срок.

Същевременно стана ясно, че тримата бивши съдии от ВАС ще бъдат изслушани от Висшия съдебен съвет (ВСС) в понеделник.

Председателят на етичната комисия към ВСС Цони Цонев съобщи, че проверката на съвета по случая вече е на финала – материалите на Върховната прокуратура вече са са получени в съвета, Общинският съвет в Приморско също е изпратил доклад за отстъпените права за строеж.

От Думите на Цони Цонев стана ясно, че няма информация през 2007 година ВСС да е правил проверка по случая. Членовете на предишния съвет обаче били обсъждали въпросите със създаване на съд в Приморско и с построяване на учебна база на ВСС там, но те така и не са създадени.


41
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Цялата съдебна състема за един октопод който е отглеждан още от 1944 г.
30
0
 
5
 
! Отговори
е й преди 13 години
да не забравите да отскочите и до синеморец община царево там колко краино нуждаещи има свят ще ви се завие
29
0
 
6
 
! Отговори
А сега де преди 13 години
А кога ще съдят бившите кметове на София? Или те са от добрите и не трябва да ги закачаме??? Еднакъв критерий за всички!!!
28
0
 
5
 
! Отговори
! преди 13 години
Имало данни, но не били достатъчни да се привличат магистрати ... wtf, тия някакви божества ли са?И тепърва ще се уточнява дали са наясно ... че те ако не са наясно, кой да е наясно?
27
0
 
5
 
! Отговори
РАЗБИРАТЕЛ преди 13 години
КОГАТО БЕЗДОМНОТО ДЕТЕ СЕ Е РЕГИСТРИРАЛО КАТО НУЖДАЕЩО СЕ ПРЕДИ ДА СИ ИЗВАДИ ЛИЧНА КАРТА С МЕСТОЖИТЕЛСТВО, ТОГАВА СТАВА ЯСНО, ЧЕ МИЛИЯТ МУ ТАТКО НЕ ГО Е ИЗУЧИЛ НА ДАЛАВЕРАТА.ЕГАТИ ВЪЗПИТАНИЕТО И ЕГАТИ *** ДА НЕ МОГАТ ДА СВЕТНАТ ДЕЦАТА СИ ПО-ИНТЕЛИГЕНТНО ДА КРАДНАТ !?!
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ей един от гореспоменатите беше много готин човечец, ама нали знаете че една въшка като се наяде излиза на челото.....за съжаление и той е от тези гадини..........
25
0
 
4
 
! Отговори
иван преди 13 години
съпруги,деца и бездомни *** сте вие "бедните",чакаме правосъдие няма да има!толкова проста схема,ние управяме делата в приморско ,а вие давате имотите!
24
4
 
8
 
! Отговори
ДЪБЛИН преди 13 години
Възможността дори да ги срещам по улиците-ДОЛНА ,*** ***.И продължават да имат наглостта да се съпротивяват и да плачат срещу Бойко и Цветанов,защото те и никой друг са хората,които имаха и имат смелостта да разкрият истинските им лица пред всички.
23
0
 
12
 
! Отговори
ДЪБЛИН преди 13 години
Аман вече от тази долна подкупна *** в съдебната система,още колко тона ла..на трябва да се изровят да се разбере едно-ВСИЧКИ ДО ЕДИН -ВЪН,това са хората които докараха държавата до този смях,това са хората които под прикритието,че са "независими" работят за тях си и семействата си,това се хората,който играха толкова години театъра,че все някой им пречи да работят и им се меси в работата,това са хората които обрекоха на глад майките ви и децата ви,благодаря на Бог,че дори нямам възможността.
22
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И едните и другите са виновни и следва да бъдат съдени и да понесат наказателна отговорност за действията си или бездействието. Не е редно на организираните престъпници/общинските съветници/ да не се търси отговорност за делата им, защото решенията били гласувани тайно на общи събрания-значи всички общо трябва да носят отговорност за гласуваните решения, а не да се крият.
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тези, които са раздавали земи неправомерно и тези, които са получили неправамерно земи да бъдат съдени и осъдени съгласно закона на ефективни, а не на условни присъди. Ако синовете и дъщерите на магистрати, политици и др. излежават ефективни присъди - родителите им ще страдат, без да е необходимо на тях да се търси вина. Ако обаче не се потърси отговорност от децата им-значи отново се търси начин да се заобиколи закона за да не се съдят.
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Бедните" ТЕ! Как трудно се живее с 10 000 лева на месец! Да се смилим над тях! Проявете вилосърдие! Застреляйте ги да не се мъчат!
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Предлагам да има съберем пари - дори жълти стотинки е по-добре от тяхната немотия. Дайте да направим една група във фейсбук! Заслужават тези нещастни хора да заживеят нормално като всички останали - на по 300 лева на човек в семейството, за всичко - храна, ток, телефон, вода .... и тям подобни!
18
3
 
5
 
! Отговори
низвергнат преди 13 години
Не са виновни хората, че са си платили за някакви парцелчета. Виновни са гласувалите от общинския съвет и кмета по това време. Чии подписи седят под разрешението за отстъпено право? Да се търсят. Колкото до облагодетелстваните - ами намерили му лесното.
17
0
 
12
 
! Отговори
боян преди 13 години
"За да стане това, трябва да се изясни дали магистратите са били наясно за незаконните облаги, които са получили роднините им..."ААААААААААХАХАХАХАХАЦИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИРК
16
0
 
6
 
! Отговори
правец преди 13 години
Ми да дойдат в правец и проверяват казуси, по които отдавна има сигнали, но Районна прокуратура в съседния град се прави на ни чул ни видял, нали Даниела Тренчева от Нова Тв сезираше с предаванията съответните органи, нали Лазарова от 168 часа нашироко обясняваше на страниците на същия седмичник, че в съседния по-голям, също "европейски" град същото като в Приморско става.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И какво като ги проверяват? До сега съда да е свършил нещо,да е обвинил някой,вси4ко ще излезе законно,само дето се дига шум о ние зяпаме в очакване да има осъдени.Най-голямата корупция е при тях.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По добре от евин плаж. Снимката де.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кво сте снимали теа тараби бе. По убава снимка от морето няма ли.Некои нудистки плаж примерно.
12
2
 
10
 
! Отговори
Калин преди 13 години
Висшият съдебен съвет - сергията на красьо черничкият, където гоце бракониеро и сергото назначават квотно!