Съдиите с "бедни" роднини знаели за имотите им

До края на деня Етичната комисия решава дали да накаже магистратите
31 май 2010 16:50,
84
Съдиите с "бедни" роднини знаели за имотите им
Цони Цонев. Снимка: БГНЕС

Съдиите, чиито роднини бяха замесени в имотния скандал в община Приморско, са знаели, че близките им са получили право на строеж, регистрирайки се като жители на общината.

Това стана ясно от думите на председателя на Етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) Цони Цонев, след като магистратите бяха изслушани от комисията.

За да дадат обяснения по случая, в съвета днес дойдоха председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов и съдиите от Върховния административен съд Панайот Генков, Андрей Икономов и Николай Урумов. Урумов дойде във ВСС с дъщеря си Деница, която е младши съдия в Благоевградския окръжен съд.

Петимата са казали пред членовете на комисията, че всичко, което е направено, е в границите на закона.

От доклада на Върховния административен съд, където Генков, Урумов и Икономов бяха председатели на отделения, става ясно, че повечето дела на община Приморско, които са гледани от тях, са решени в ущърб на общината, каза Цони Цонев.

До края на деня Етичната комисия ще реши дали да предложи на ВСС магистратите да бъдат наказани дисциплинарно, съобщи още той.

Предстои да се обсъди дали Деница Урумова е нарушила етичния кодекс на магистратите, тъй като към момента, в който е получила правото на строеж в Приморско, тя не е била магистрат.

Още по темата

ВСС ще провери и въпроса с имотите на районния прокурор на Царево Кънчо Крумов. Неговата майка също е получила право на строеж в Приморско, но така и не се е възползвала от него и преди три години то е върнато обратно на общината.

Петият магистрат, чието име бе замесено в имотния скандал – бившият окръжен прокурор на Бургас Йордан Иванов, не дойде във ВСС, тъй като вече не е действащ прокурор и съветът не може да се произнесе за него.

Цони Цонев коментира и факта, че Иванов е замесил името му в имотния скандал. По-рано днес той заяви, че Цони Цонев е личен приятел на районния прокурор на Царево Кънчо Крумов и често му е гостувал.

Председателят на етичната комисия отхвърли тези твърдения и обясни, че заради работата си познава много прокурори, но не е приятел с Крумов.

„През 2005 година прекарах лек инсулт, след който ми е противопоказно да ходя на море, така че не съм бил на гости нито на Кънчо Крумов, нито на когото и да било друг“, коментира Цони Цонев.

Магистратите, които дойдоха във ВСС, не пожелаха да коментират скандала пред журналистите. Единствено председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов заяви, че в случая срещу него има атака.

„Явно натискът срещу мен е прекалено голям. Бях обвързан с „Нагли“, с „Октоподи“, сега нещо друго ми се приписва. Явно някой не иска да съм председател на този съд“, заяви Пенгезов.

Той не отговори на въпрос кой има интерес да го свали от председателския пост, а каза само, че това са хора и от съдебната система, и извън нея.

От думите на Пенгезов стана ясно, че дъщеря му се е отказала от правото на строеж в Приморско, а причината била да не го злепоставя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
7
 
! Отговори
М преди 13 години
"Предстои да се обсъди дали Деница Урумова е нарушила етичния кодекс на магистратите, тъй като към момента, в който е получила правото на строеж в Приморско, тя не е била магистрат."----------------------------------------------------Естествено, че не го е нарушила. Етичния кодекс на магистратите не могат да го нарушават студенти по право, например.
42
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 41С лекарите нещата стоят малко по-сложно, защото там в ръцете им е живота ти и ако ти искат и не дадеш може да си умреш или рискуваш са ти ампутират някой крайник докато решат да ти направят операция. Така че не е толкова просто колкото ти се иска на теб.
41
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Брей колко минуси ми насложихте на коментар 36.Защо-защото не ви харесва истината .А тя е проста-защото сте прости.Котоджиите били корумпирани ,лекарите също ,съдиите и те,служителите в общината и те .Да не изреждам.Всички са корумпирани.Защо-защото им бутате парите в ръцете.Като загазите веднага търсите на кой да бутнете за да ви "оправи".Не давайте бе бунаци.Така няма да има корупция
40
0
 
7
 
! Отговори
Калин преди 13 години
Проблема в съдебната система не е корупцията, а в порочноста и. В правова държава такива подобия, като тези във Висшият съдебен съвет и подобията им по места да са в тежки присъди. Правова държава ли сме или болшевошки бардак? Тази страна европейска ли е или анадолско болшевишка?ВЪН ГОЦЕВЩИНАТА ОТ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА НА БЪЛГАРИЯ!ЩО НЕ ОЗЕМЛИХА СОЦИАЛНО СЛАБИТЕ БРАТОВЧЕДИ У ФАКУЛТЕТО?ЗАЩО СА НА СВОБОДА И СЪДИЙСТВАТ А НЕ ПО ЗАТВОРИТЕ И ДА ДОКАЗВАТ ПРОИЗХОД, А *** НЕ ПАРТИЕН ЗА НЕГО ЗНАЕМ?
39
0
 
9
 
! Отговори
Сиромах преди 13 години
Нашият умен народ го е казал :"Гарван гарвану око не вади"!Да има някой силно заблуден да е очаквал някакви действия от този импотентен ВСС?Ами техният идол е Пилат Понтийски : Едната ръка мие другата.И бедните съдийски роднини се нареждат на увеличаващата се опашка, защото има още терени на първа линия до морето.Давайте магистрати, има голяма аванта!
38
0
 
15
 
! Отговори
гоце преди 13 години
Затова СЪД И СЪДИЯ СТАНА НАЙ МРЪСНАТА И ПОРОЧНА ДУМА.
37
0
 
11
 
! Отговори
aaa преди 13 години
Защо съдиите не съдят по закон и по съвесст...НАЛИ ЗА ТОВА СА "СЪДИИ"....Може ли да се разчита на тяхното законно решение....ЯВНО НЕ НЕ НЕ....Майната ИМ...какво правиме..........
36
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хайде стига сте плакала.Като искате да няма корумпирани съдии не давайте подкупи.Но като опрете до съда всички започвате да търсите познати и връзки за помощ.После съдиите били корумпирани.Ами докато има даващи ще има и вземащи.
35
3
 
4
 
! Отговори
До 32 преди 13 години
Не съм съдия ,а инженер.И ако от тия стотици разрешителни извадят и 3-4 на инженери аз не съм съгласен да се поставят хората под общ знаменател и да се каже -всички са корумпирани.
34
3
 
8
 
! Отговори
До 31 преди 13 години
Морала е доста разтегливо понятие,за това са измислени закони.И в съда точно това се гледа-спазен ли е закона или не.А разликата между законно и справедливо е колкото е разликата между компот и компютър.
33
0
 
15
 
! Отговори
Bassta преди 13 години
Най-добрите крадци са с юридическо образование... и естествено всичко е законно. И най-важното правило: ако искаш да откраднеш много пари преди това трябва да си създадеш репутация на честен човек. Wee to the Layer Cake, son
32
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
29 е съдия бе какво му обръщате внимание. Той си е мушмурок
31
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
29 Въобще не си прав. Съдията трябва да е олицитворение на морала. Затова получава 5-6 пъти по-висока заплата от другия чиновник и един вагон екстри.
30
0
 
7
 
! Отговори
До морски преди 13 години
Ти май не четеш ,че ства въпрос за разрешителни отпреди 4-5 год ,когато банките просто се молеха на кой да дават кредит даже и срещу нищо
29
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много елементарно се оставяте да бъдете будалкани и настройвани срещу съдиите-от издадени около 400 разрешителни за строеж само в Приморско ви вадят точно 4 броя и започвате да философствате.А другите разрешителни на кого са.А въобще имате ли представа колко са издадени в Созопол,Несебър,Ахтопол и т.н.-хиляди разрешителни на хора с най-различни професии.Но сега понеже съдът не слуша вадим няколко съдии,утре ще извадим няколко журналиста ако не пишат правилно и т.н.Иначе има корупция в съда
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Егати наглостта, всичко е законно. Една голяма храчка от мен към съдебната ни система. Това ли са хората които отсъждат справедливо или не. Жалко за България. Като видя такъв намахан съдия дето казва ама всичко е законно и си представям една женица бедна дето си продала къщицата и дарила парите на дом за деца. Тази женицза заслужава паметник и стои на Еверест по молал, а тези са някъде в блатото къдете всичко е законно.
27
0
 
8
 
! Отговори
Морски преди 13 години
Банките отдавна не дават подобни кредити. Ако дават за строеж, парите са пренебрежимо малко и на практика недостатъчно за да направиш 3-4 етажни палати. Просто банките вече не дават пари срещу нищо. Ако нямаш имот, който да заложиш/ипотекираш - духаш супата. Ако пък имаш такъв имот - не си беден.
26
0
 
6
 
! Отговори
АЛО ВСС-то преди 13 години
Ако сега разните ВСС и "ечитчи комисари" не им бият максимално силен шут на тия наглеци, значи с нищо не са по-различни от тях и не заслужават капка уважение.
25
0
 
8
 
! Отговори
ДЪБЛИН преди 13 години
Колко весело-остава и да кажат,че не са знаели за покупката на имоти за хиляди и хиляди на името на роднините си-а сега,наред е следващият номер от цирка,наказание на виновните-гарантирам ви ,че ще бъдат лишени от премии за 3 месеца,сериозни наказания,РАЗБИРА СЕ.
24
0
 
7
 
! Отговори
До Морски преди 13 години
Не подценявай тия хора-те знаят много добре ,че ще ги питат от къде пари да строя.Елементарно е -банков кредит срещу ипотека на бъдещото хотелче.И сега ако развалят сделките общината ще се сдобие с незавършени и ипотекирани строежи.какво ще ги прави притоя "наплив" сега по морето