Връщат платеното обучение за бакалаври

Който няма знания, ще учи, твърдят от левицата
14 юли 2010 14:52,
95
Връщат платеното обучение за бакалаври
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие на първо четене да се върне платеното обучение за бакалаври във висшите училища.

Предвижда се университетите да имат право да обучават бакалаври срещу заплащане по специалности, които са получили при програмната акредитация оценка "много добър".

Броят на студентите платено обучение обаче няма да може да надхвърля 10% от общия брой обучаващи се, като те ще се приемат в платената форма само ако има незаети места.

Всички парламентарни групи, освен вносителите от ГЕРБ, се обявиха против поправките.

Лютви Местан от ДПС призова законопроектът да бъде оттеглен.

Според него свободен капацитет има само по професионални направления, в които субсидираните от държавата бройки не се заемат поради недостатъчен интерес от страна на младите хора.

„Скритата цел на законопроекта е бройките от неатрактивните специалности да бъдат трансформирани към атрактивните специалности“, смята Местан.

По думите му това означавало девалвация на качеството на висшето образование.

Според "Коалиция за България" пък законопроектът защитава интересите на тези, които нямат знания, а искат да учат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още по темата: обучениеуниверситет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
2
 
! Отговори
Циркаджия преди 13 години
Според последните поправки студентите, които са забелязани да лапат мухите по време на лекции ще бъдат с предимство.
82
0
 
0
 
! Отговори
Deltichko преди 13 години
Карахме те преди един-два месеца във форума учител да станеш, това казвам. А ако нямаха хората именно воля, отдавна да са напуснали училищата, а те все още се държат! Жертви търсели... в повечето случаи те са жертвите на всичко!
81
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Терминът"платено обучение"е напълно излишен в случая и не бива да се употребява ,защото друг вид обучение няма.Ако греша,моля поправете ме и дайте пример за безплатно обучение в държавен университет.
80
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Според "Коалиция за България" пък законопроектът защитава интересите на тези, които нямат знания, а искат да учат.Kvi sa tiq gluposti. V Germaniq nqma priemni izpiti - mislite li 4e izlizat nekvalificirani kadri ??? (kandidatstva se samo s nemskiq varqnt na maturite). To v posledno vreme tezi kandidat-studentski izpiti gubqt tejest tai kato ima malko studenti, a se predlagat mn mesta
79
0
 
0
 
! Отговори
Калин преди 13 години
какво си ме карал?:).. виж сам човек с *** не може да се оправи... има си начини.. простички.. регламенти правила, останалото го свършват хората.. но за това се иска воля.. а вие търсите само жертви .. и оправдания:).. харесвате си блатото .. бе и не се правете на ощипани:)
78
0
 
1
 
! Отговори
Deltichko преди 13 години
Аз го карах вече няколко пъти тук във форума, ама той не поиска. Защо ли? :) Защото е много лесно да седиш на сухия бряг и да плюеш тия в блатото.
77
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
според мен не е лошо да може да си плашащ за да учиш. Има много хора, които се отказват да учат на 2-3 година, а някои са искали и са били добри в някоя насока, но не са успели да влязат в желаната специалност.
76
1
 
0
 
! Отговори
Калин преди 13 години
имам грях.. изписвам на фонетика.. това правили ме престъпник? моля а ко е така да ме накажеш.. наказвай ме неколкократно поред, ще издържа :)
75
1
 
1
 
! Отговори
Калин преди 13 години
мм правя и други неща... на компа, то какъв правопис ми трябва тука :).. .. правилният бг език само от БАН може да го внедряват :)... и хайде дай си приноса, към държавата ..
74
2
 
0
 
! Отговори
tedka преди 13 години
Калинчо :), искрено ме разсмя :) Айде със здраве....ти говори тука, аз отивам да давам своя принос към държавата :)P.S. Така като гледам правописните грешки - от бързане ли са или от нещо друго? ;)Защото колкото и добри прозрения да има човек...ми, трябва правилен български език.
73
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Терминът платено обучение е неправилен, защото по тази логика нашето обучение трябва да е безплатно. Да ама не. Аз плащам 220 лв. на семестър.
72
2
 
0
 
! Отговори
Калин преди 13 години
да това е твое мнение.. и не го налагай публично :).. и за да преподават в чужбина, значи са годни ... а плюването по тях .. е от злоба :).. връзкарите просперират само тука.. .. пороци в нормалните страни не търпят.
71
0
 
2
 
! Отговори
ИНЖ преди 13 години
Speak * (my fault)
70
0
 
2
 
! Отговори
ИНЖ преди 13 години
естествено :) това обаче не променя факта че го има , дори и както се казва AS WE SPEEK (:
69
1
 
2
 
! Отговори
Калин преди 13 години
тедке, ще те вербуват от бсп-то хаха
68
1
 
4
 
! Отговори
Инж. Д преди 13 години
Връзкарите моето момче просперират абсолютно навсякъде ! И който преподава в чужбина според мен е само заради добрите пари ,които ще вземе...не мисля ,че който и да е роден преподавател би искал да преподава САМО в чужбина ,но това е мое мнение
67
1
 
2
 
! Отговори
Калин преди 13 години
е снабдяват.. но това не се прокламира, като официална политика :)
66
1
 
2
 
! Отговори
Калин преди 13 години
хах.. да не мислиш, че на нормален човек му се чисти обори? и докъде мислиш, че ще стигне..кой ще му позволи .. тези които могът и показват нещо по различно от масата "интелектуалци" и "капацитети" .. биват наказвани.. на кой му се съкращава живота и разправя с всезнаещ ***.
65
1
 
1
 
! Отговори
До Тедка преди 13 години
Може ли да те попитам на колко си години ,говориш все верни неща и съм любопитен
64
2
 
4
 
! Отговори
Калин преди 13 години
връзкарите ..обаче просперират само тук :).. мисля, че е видно.. и да свесни преподаватели има ..тук таме .. но са почти рядкост .. в тази страна.. всеки от тях впрочем .. отдавна преподава в чужбина :)