БСП: Днешните млади няма да доживеят пенсия

Социалистите критикуват пенсионната реформа на управляващите
21 юли 2010 12:31,
156
БСП: Днешните млади няма да доживеят пенсия
Снимка: БГНЕС

Мъжете в България живеят средно едва 6 години и 9 месеца след пенсионирането си, жените – 17 години. За сравнение средните нива в Европейския съюз са 12 години при мъжете и 20 години при жените.

Справката съобщи бившият социален министър Емилия Масларова като един от аргументите си срещу пенсионната реформа, която подготвят управляващите. Една от мерките в нея е увеличаване на осигурителния стаж с 3 години.

Драгомир Стойнев, също от БСП, е убеден, че единствената цел на тази промяна е още по-малко хора да получават пенсии. Според него младите, които работят сега, просто няма да стигнат до пенсиониране.

Масларова представи още статистика – българите над 65 години са 18% от населението. Почти половината живеят в изключителна бедност.

От друга страна, само 57 на сто от хората между 20 и 65 години са осигурени. Заради увеличаването на минималния праг от 240 на 420 лева само за три месеца вноските от самоосигуряващите се са намалели със 100 000 лева.

Това са все неща, с които управляващите не се съобразяват, когато предлагат пенсионната реформа, твърдят депутатите социалисти.

Емилия Масларова отчете като грешка на предишното правителство намаляването на осигурителните вноски. Проблемът е, че сега никой не говорел за увеличаването им, смята тя.

Още по темата

Драгомир Стойнев я подкрепи и предложи това да се случи поетапно. По същия начин можело да се подходи и по отношение на увеличаването на осигурителния стаж.

„Отдавна отминаха времената, в които трудът беше осигурен за всеки”, припомни си с носталгия депутатът Стойнев.

Светлана Ангелова (ГЕРБ) беше категорична, че пенсионната реформа ще бъде факт от 1 юли 2011 година и осигурителният стаж ще бъде увеличен с 3 години както за мъжете, така и за жените.

Изключение ще се направи само за хората от първа и втора категория труд, където това ще се случи поетапно.

 

От ГЕРБ са твърдо против увеличаването на осигурителната вноска, защото това е неправилна мярка в условията на криза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още по темата: пенсионна реформа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ей такива ми ти реформи ще доведат до пълно изселване на младото население и до няколко години няма да се учудя ако хората над 65 години в страната ни са 100% ... последната година и без това се наблюдава рязък скок на изселничеството ... още някоя друга реформа като горепосочената и с държавата ни е абсолютно свършено
143
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Срещу пари за дом, получихме за един котлон.Кога ще видим някой в затвора.
142
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Къде отидоха спестяванията на народа след 1997 година.Питайте банкерите и кожодерите.
141
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да излезем ад им кажем че работят в грешна посока.
140
0
 
1
 
! Отговори
борис преди 13 години
Ама тези, които пострадат от това безумие, ей така ще си отидат смачкани и огорчени от живота благодарение на простотиите на тези пишман експерти. След 20г. безумия, наречени реформи, това е нещото, което показва, че тези хора не са за тази работа. Ама творят ли творят. На гърба на народа. И богатеят на всичко отгоре. Евала, както се казва.
139
0
 
1
 
! Отговори
борис преди 13 години
Ако това се случи, няма да остане нито един луд, който доброволно да си внася вноски за пенсия. И най простата сметка показва, че това е безсмислено. Глупаците експери решават така. Защо първо не си направиха труда да направят изследване, за да се види колко кандидат пенсионери, от тук нататък биха имали необходимия стаж, за,да се пенсионират на 70г. Като гледам хората около мен, които познавам. Някъде около 15- 20%. Останалите. Ядец. Ще се наложи след врем това недомислие да се коригира. Ама т
138
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Другарко, благодарение на възпитаниците на вашата родна партия (БКП) сме на това положение... не ви ли е срам след всичкото това крадене в края на 80те и началото на 90те да говорите... 3те най-крупни неща които откраднахте: Парите за нови самолети на БГА Балкан - 1989 бяха договорени 20 нови самолета - купиха се само 2 - другото го гепахте! Парите за втора ескадрила МиГ-29 за ВВС - и те се изпариха Парите за нови траулери на Окенаски Риболов - изтеглени в брой от касата на предприятието...
137
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А къде са парите след 1990г. другарко. Нали сменихме системата за по-добра. Какво се промени. Толкова много демократи минаха. Къде са парите като НОИ е на дефицит с близо 200млн. Ми върнете се и от Хан Аспарух. Разликата е че след 1989 имаше какво да се продава, а сега и това няма.А вие познавахте ли осигурителната система до края на 1989 и тази сега? Хаха.
136
1
 
2
 
! Отговори
nakato преди 13 години
Тя коза откри топлата вода. Още като заговориха за вдигане на годините за пенсия всички работещи хора си дадоха сметка, че няма да доживеят. Да плащаш за да може някой нехранимако да краде и да ти съдира кожата. От отреща да не получаваш нищо като социални и житейски услуги. Силно са ме мотивирали да си плащам всички данъци. С голямо нетърпение очаквам да се пенсионирам на 96 и да взема 36 лв пенсия
135
1
 
3
 
! Отговори
яя преди 13 години
А къде са парите от преди 89 год. другарю,
134
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А защо бе другарю/ко не попитате Иван Костов къде са парите от приватизацията. Да ви припомням ли колко успешни приватизации имаше - Балкан, Кремиковци и т.н. Защо те не отидоха в пенсионния фонд? Да имате спомени кой правеше приватизацията успешно? Май нямате! Сега си търсите виновник, защото скачахме и викахме кои не скача е червен. Искахме нов строй - дойде. Сега ще търпим и скимтим там където ти е мястото!
133
0
 
3
 
! Отговори
яя преди 13 години
Защо на 10 ,11,89 год. нямаще 1 лв.в пенсионния фонд другарко Масларова.Трябва да отговорите вие и вашата мафиотска партия.Зщо от преватизацията не се внесоха пари в ъв фонда.Всичко беше построено от нашите родители,които заблущдавахте със светли бъднини.Трагична сте дургарке.
132
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Че ти и без това не можеш да четеш, камо ли да осмислиш написаното.
131
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
139 като побесняваш така бързо върви на 4-ти км. И без това скоро ще се напълни с гербери. Май ще ви ритаме задниците и извън БГ, натам отиват нещата.
130
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
***,ТРЯБВА ДА СЕ ПОДОБРИ ЗДРАВНОТО ОБСЛУЖВАНЕ И ЗАД.МЕД.ПРЕГЛЕДИ,ЗА ДА СЕ ЖИВЕЕ ДЪЛГО,НЕ ДА СЕ ПРОРОКУВА КАК НЯМАЛО МЛАДИТЕ ДА ДОЖИВЕЯТ ДО ПЕНСИЯ *** ПРОСТА,МАСЛАРКЕ -КОЛКО ПЕНСИОНЕРИ С-Е-Г-А НЕ РАБОТЯТ СЛЕД ПЕНСИОНИРАНЕ?!А ОСИГУРЯВАНЕТО НА НИСКА СУМА ОЗНАЧАВА ЕДИНСТВЕНО И ЗА МЛАДИТЕ СЕГА НИСКИ ПЕНСИИ КОМУНИСТКЕ,АМА НАЛИ ФИРМИТЕ СА ВАШИ ЗАТОВА И ОСИГУРИТЕЛНИТЕ СУМИ ИЗМИСЛЕНИ И ПОСЛЕ НА БАЗА НА ФАЛШИВИТВ ДОХОДИ ДАВАЙТЕ ПОМОЩИ НА "БЕДНИТЕ"ОСОБЕНО МУРГАВЕЛИТЕ.***,ПОБЕСНЯХ!!!!
129
1
 
3
 
! Отговори
Mamkaim преди 13 години
Zaradi vas nqma da dojiveem dolni ***, za da si pensionirat rano tehnite aktinvi vnuci , Zatova ot dobrovolno stana zaduljitelno. Az ne plashtam i sum vi .... Komunisticheska
128
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
на осигурените, родени след 01.01.1960 г. се удържат осигуровки за "допълнително задължително пенсионно осигуряване" и изобщо не са добороволни.
127
0
 
11
 
! Отговори
ор преди 13 години
По Конституция, чл.50 и 51, имаме право на осигуряване, а властта противозаконно ни задължава да се осигуряваме. От народа осигуровките - за близките до властта, ранно пенсиониране и големите пенсии. Държавата не може да се грижи по-добре за мен, отколкото аз самия. Под претекста за грижа, тя ми взима едни пари, за да ги присвои.
126
4
 
3
 
! Отговори
NEDOVOLNA преди 13 години
искам да попитам защо"доброволното пенсионно осигуряване"за хората от 59 набор нагоре е уж доброволно ,но си е баш задължително....аз като съм на 40 години и не доживея пенсионна възраст ,кой ще ползва моите пари които се събират в тия измислени фондове след време??????
125
5
 
9
 
! Отговори
t-rex преди 13 години
Като видя "БСП:..." и нататак не чета!