Стандартът "Стара планина" се завъртя в порочен кръг

Производители, потребители и контролни органи се разделиха в очакванията си
Обновена: 26 окт 2010 10:44 | 26 окт 2010 10:22,
111
Стандартът "Стара планина" се завъртя в порочен кръг
Снимка: Булфото

В последните дни една от най-дискутираните теми в общественото пространство беше за спазването на стандарта „Стара планина” при производството на месни продукти, или по-скоро за нарушаването му от производителите, за лабораторни проби за наличието на соя в продуктите, за санкции, за отнемане на лицензи.

А в крайна сметка на заден план остана желанието и необходимостта да консумираме качествени месни продукти, макар и на по-висока цена.

За добрите намерения

За съжаление иначе благородната идея на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) да въведе стандарт за производството на колбаси, които да бъдат само от месо, се превърна във фарс.

По задание стандартът трябва да дава гаранция, че когато купуваме колбаси от магазина, консумираме истинско месо. Логото „Стара планина” означава, че продуктите нямат добавки като соя, картофено нишесте, фибри или механично обезкостено месо.

На практика обаче държавата показа как не работят държавните стандарти.

Изненадващите проверки

Само няколко месеца след като установи стандарта, държавата предприе изненадващи проверки на фирми производители на месните продукти с етикет „Стара планина”. Иззетите проби от търговската мрежа показаха наличието на соя в артикулите на четири фирми.

Производители на прицел

Уличените производители на колбаси и техните марки бяха публично съобщени с обвинението, че грубо са нарушили стандарта, като са използвали соя за производство на продукти с логото „Стара планина”, а лицензите им за производство на колбаси с този етикет бяха отнети.

От своя страна компаниите веднага реагираха остро с опровержения и изпратиха собствени проби в лаборатории в Европа, откъдето бяха категорични, че няма соя в колбасите.

ПР акция със съмнителен резултат

Броени часове по-късно обаче министърът на земеделието Мирослав Найденов оспори тези лабораторни анализи и обяви, че в продуктите на три от фирмите все пак има соя под 0,1%, което е нарушение на стандарта, защото той трябва да гарантира нула процента съдържание на соя.

Иронията е, че току-що проходилият стандарт май ще бъде променен.

Правилата се променят по всяко време

Последното решение на министър Мирослав Найденов може да се тълкува като крачка встрани или като отстъпление, или като компромис с качеството, но факт е, че Министерството на земеделието предвижда да се разреши минимално количество соя в каймата и колбасите. Обсъжданите варианти са два - до 0,1% или до 0,25%.

Равносметката

След като сагата със соята поне на този етап приключи, резултатите са налице и са все с отрицателен знак.

Преди всичко имената и марките на споменатите месопроизводители са опетнени и със сигурност ще им бъде необходимо доста време, усилия и успешни маркетингови стратегии, за да заличат случилото се и да върнат имиджа си сред потребителите.

От своя страна купувачът ще се замисли дали си струва да плати по-висока цена за даден колбас, при условие че не е сигурен за качеството и съдържанието му.

Друг е въпросът дали наличието на соя в месните продукти е най-страшното, защото можем да допуснем, че има други вредни за здравето съставки, които европейските лаборатории не отчитат, може би просто защото не са попитани за това.

Не на последно място остава и въпросът дали това не беше евтин ПР трик, с който земеделското министерство просто трупа точки?

Не можем да не си зададем и въпроса защо трябва държавата да налага дадени стандарти, само за да ги промени още преди да са заработили? И защо се утвърждават правила, при условие че няма контролиращ орган, който да следи за спазването им през целия технологичен процес на производство?

Още от Икономика и Политика

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още по темата: стандарт Стара планина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
5
 
15
 
! Отговори
# преди 13 години
След подобен гаф министъра трябва да си подаде оставката !Министъра действа по примера на Цъчко, назовава кои са престъпниците и дали имат или нямат вина хич не го боли фара... важно е да се издига в очите на хората за това колко много работа върши !
69
0
 
12
 
! Отговори
# преди 13 години
Абе министъра защо мълчи за Кренвирши Сачи ? Рекламираха ги, че са от месо... а изведнъжг са с етикет Стара планина :D
68
1
 
10
 
! Отговори
123 преди 13 години
май задачката на изненадващите проверки беше да се опетнят въпросните фирми, които явно не са от обкръжаващите ББ и да се направи малко пиар на земеделското министерство след излагацията с шефката Калина
67
0
 
5
 
! Отговори
Обективен преди 13 години
Dan, защо не прочетеш малко - пробите изпратени на немците са от същата партида, която са тествали хората на министъра.
66
2
 
7
 
! Отговори
Голяма планина преди 13 години
Аба какво да обсъждаме - най-важното е, че камари от тези продукти отлежават в магазините, в Била даже ги намалиха и пак никой не ги купува.Не е въпросът само в соята, а във влагането на костно брашно и наднормено съдържание на сланина. Ама на тиквено правителство - за кое по-напред акъл, като хич го нямат
65
0
 
0
 
! Отговори
bulgaria преди 13 години
tp mochenici i tarikati na drebno v EC
64
3
 
7
 
! Отговори
Атака преди 13 години
Тия са баси *** - минимално количество соя!След няколко поправки може да стане и 50:50!Какви са тия идиотщини - или ще има или не!
63
3
 
2
 
! Отговори
Dan преди 13 години
Защо не помислиш малко, всичко е въпрос на взимане на проба - изненадали са ги от ДВСК първият път и са ги хванали със соя при което веднага се спира слагането на соя в производственият процес и ето ти чист продукт без соя...елементарно! Мен като потребител ме интересува това в магазина като го купувам дали има соя или няма а не да играя на ТОТО ако има или е имало проверка няма да има СОЯ , а ако няма проверка от ДВСК ще има соя! Майната им!
62
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
A kakwa e тази евгения европеиска и за кого работи?!
61
0
 
9
 
! Отговори
Обективен преди 13 години
3/ Попитайте ликвидаторите на бългаското селско стопанство къде е месото, къде е и продукцията на растениевъдството. Нищо българско няма в продуктите Стара планиа, така че не моеж да очакваме поносим вкус от тези продукти.4/ Очевадно е, че това за соята беше "разчистване на конкуренцията", само че сега ще се спре купуването на продуктите на Стара планина от всички производители.
60
0
 
1
 
! Отговори
bmw fan преди 13 години
не във всички ги има тия консерванти, въпроса е че цената на колбасите в които няма е висока и повечето хора подминават тези продукти
59
0
 
9
 
! Отговори
Обективен преди 13 години
Няколко са нещата, които безумно се смесват.1/ Няма соя в продуктите на тези 4 фирми - това, че са намерили в немската лаборатория следа от соя в три от продуктите, която е била толкова малка, че не може да бъде измерена, означава едно - няма соя.2/ Стандарта Стара планина беше замисле, за да ни накара да купуваме продукти мислейки, че купуваме продуктите както бяха едно време по БДС. Няма такова нещо - този стандарт беше създаден, за да узакони ***, който на продават.
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
0,1% :) stiga ve hora, vie gi izkarahte tiq naj-golemite prestapnici, naistina v raznite mu tam prodpravki i t.n. e vazmojno da ima sledi ot soq, 4udo golqmo...
57
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 13 години
Извинявам се, 55-то беше до Бай Колю.Просто трябва безмилостен контрол, да се знае, че стандарта е истински, дори цената му да е висока.
56
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ако знаеш от къде идва месото на билла ще си хвърлиш кухненския робот идва от южна америка силно замразено преди 5 години посиняло. вярваи ми аз съм ги зареждал. размразявах ме го малко мазнинка и става на вид прясно. още е така защото фирмата доставчик е същата
55
0
 
5
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 13 години
Ами да ти кажа... съгласен съм с теб. Но толкова съм се отчаял за качеството, че съм съгласен да плащам 9 лв. ако е кайма все едно ти си я смлял. В първите години собственото производство на МЕТРО беше много добро. Като сложа кюфтетата на скарата и добият цвят не можеш да ги различиш от пържола! Е, каймата беше и по-скъпичка... Сега всички са свикнали да продават *** на средна цена. Как ще ги накараш да ти продават качествена стока на поносими цени? Къде ще им отиде дебелата печалба... :)
54
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нали е време и Найденката да блесне с нещо.Иначе вожда ще го подгони и него.
53
2
 
2
 
! Отговори
АЛО преди 13 години
Правилно е създаден стандарта да няма и следа от соя дори и в подправките, променят ли го да допуснат и съвсем малък% , оле мале пак ще ни пробутват соя на високи цени и то по-голямо количество, стига са го упреквали Найденов все пак направи усилието да въведе стандарта за разлика от другите м-ри, а лошото е "българска му работа".
52
1
 
16
 
! Отговори
ОП преди 13 години
Хех - кво ги ядете тия *** бе - аз след малко сядам на студена водка с много хубава маринован чернокоп и сельодка - никаква соя и сланина нямат - аре... наздраве!
51
0
 
2
 
! Отговори
мелодия преди 13 години
Изкуствени балони - нито се прави нещо,нито ще се прави -----Тези фирми на кого са - да не би случайно да са на бедни хора