Стандартът "Стара планина" се завъртя в порочен кръг

Производители, потребители и контролни органи се разделиха в очакванията си
Обновена: 26 окт 2010 10:44 | 26 окт 2010 10:22,
111
Стандартът "Стара планина" се завъртя в порочен кръг
Снимка: Булфото

В последните дни една от най-дискутираните теми в общественото пространство беше за спазването на стандарта „Стара планина” при производството на месни продукти, или по-скоро за нарушаването му от производителите, за лабораторни проби за наличието на соя в продуктите, за санкции, за отнемане на лицензи.

А в крайна сметка на заден план остана желанието и необходимостта да консумираме качествени месни продукти, макар и на по-висока цена.

За добрите намерения

За съжаление иначе благородната идея на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) да въведе стандарт за производството на колбаси, които да бъдат само от месо, се превърна във фарс.

По задание стандартът трябва да дава гаранция, че когато купуваме колбаси от магазина, консумираме истинско месо. Логото „Стара планина” означава, че продуктите нямат добавки като соя, картофено нишесте, фибри или механично обезкостено месо.

На практика обаче държавата показа как не работят държавните стандарти.

Изненадващите проверки

Само няколко месеца след като установи стандарта, държавата предприе изненадващи проверки на фирми производители на месните продукти с етикет „Стара планина”. Иззетите проби от търговската мрежа показаха наличието на соя в артикулите на четири фирми.

Производители на прицел

Уличените производители на колбаси и техните марки бяха публично съобщени с обвинението, че грубо са нарушили стандарта, като са използвали соя за производство на продукти с логото „Стара планина”, а лицензите им за производство на колбаси с този етикет бяха отнети.

От своя страна компаниите веднага реагираха остро с опровержения и изпратиха собствени проби в лаборатории в Европа, откъдето бяха категорични, че няма соя в колбасите.

ПР акция със съмнителен резултат

Броени часове по-късно обаче министърът на земеделието Мирослав Найденов оспори тези лабораторни анализи и обяви, че в продуктите на три от фирмите все пак има соя под 0,1%, което е нарушение на стандарта, защото той трябва да гарантира нула процента съдържание на соя.

Иронията е, че току-що проходилият стандарт май ще бъде променен.

Правилата се променят по всяко време

Последното решение на министър Мирослав Найденов може да се тълкува като крачка встрани или като отстъпление, или като компромис с качеството, но факт е, че Министерството на земеделието предвижда да се разреши минимално количество соя в каймата и колбасите. Обсъжданите варианти са два - до 0,1% или до 0,25%.

Равносметката

След като сагата със соята поне на този етап приключи, резултатите са налице и са все с отрицателен знак.

Преди всичко имената и марките на споменатите месопроизводители са опетнени и със сигурност ще им бъде необходимо доста време, усилия и успешни маркетингови стратегии, за да заличат случилото се и да върнат имиджа си сред потребителите.

От своя страна купувачът ще се замисли дали си струва да плати по-висока цена за даден колбас, при условие че не е сигурен за качеството и съдържанието му.

Друг е въпросът дали наличието на соя в месните продукти е най-страшното, защото можем да допуснем, че има други вредни за здравето съставки, които европейските лаборатории не отчитат, може би просто защото не са попитани за това.

Не на последно място остава и въпросът дали това не беше евтин ПР трик, с който земеделското министерство просто трупа точки?

Не можем да не си зададем и въпроса защо трябва държавата да налага дадени стандарти, само за да ги промени още преди да са заработили? И защо се утвърждават правила, при условие че няма контролиращ орган, който да следи за спазването им през целия технологичен процес на производство?

Още от Икономика и Политика

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още по темата: стандарт Стара планина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе има ли соя взимат му лиценза ако ще и 0,00001% да е сега ако разрешат да има 0,1% те ще започнат да слагат 10-20% соя защото знаят че в България не могат да измерят количеството а само наличието тъй че има ли соя вън от играта и да не се оправдават с подправките като е проблема в подправките да си сменят подправките
89
1
 
2
 
! Отговори
asfg преди 13 години
Ministarat napravi tova koeto trqbva !!!! Pravilna postapka, savsem drug e vaprosat 4e im e nujna druga laboratoriq.. Trqbva da vavedat takav standart i za gorivata,
88
3
 
7
 
! Отговори
Цербер преди 13 години
Министър Найденов още в началото каза , че метода е качествен, защо първо не провери за какво съдържание на соя става въпрос, а след това да оповестява информацията и да реже глави. Отговорът е ***, защото лобира яко.
87
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В БЪЛГАРИЯ СЕ ПЕЧЕЛИ ТОЧНО ОТ НЕКАЧЕСТВЕНОТО!ПРИМЕР: "СТАРА ПЛАНИНА",КИТАЙСКИТЕ ДРЕХИ,ОБУВКИ,ПЪТИЩА-АСФАЛТ И Т.Н.
86
0
 
3
 
! Отговори
Антон преди 13 години
Донякъде подкрепям коментара под мен. От КЕН Стара Загора например обявиха, че никога не са слагали соя и други добавки в продуктите си. Тогава с какво се обуславя по-високата цена ? Не вярвам лиценза за Стара Планина да е толкова убийствено скъп.
85
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А аз търся пилешките кремвирши от бай тошовото време,жалко че деца ядът *** на т. н. месопреработватели?Искам да попитам някой собственик на такова предприятие консумира ли от тази продукция ,която произвежда? И ТЕЗИ 0,1% или до 0,25% СОЯ,КАКВО ОЗНАЧАВА ,ЧЕ ДЪРЖАВАТА ИМ РАЗРЕШАВА ДА ПРОДЪЛЖАВАТ С *** В КОЛБАСИТЕ.ЩЕ ПРИНУДИТЕ БЪЛГАРИНА ДА СТАНЕ ВЕГЕТАРЯНЕЦ!!!!
84
0
 
4
 
! Отговори
Килъра преди 13 години
Еми защо купувате от тези ***,някой да ви кара на сила отивате и си взимате чисто месце и готово!
83
1
 
22
 
! Отговори
Mery преди 13 години
Завършил съм химически институт,така че претендирам,че имам понятие от съдържание на едно вещество в друго.Концентрация 0,15 тегл.% съвсем не е малка - това са 1000 ppm (1000 частици на милион) и не става въпрос за единични молекули, а за голям брой молекули.Министърът не е виновен,подведен е от тези,които са правили анализа.При обяснението си шефът на лаборатори ята спомена,че е необходимо да се закупи "кит" (комплект консумативи), за да извърши анализа. Този кит (kit комплект) не е толкова скъп и е наложителен при контрол на много качествени продукти.Употребата на тези консумативи ще бъде сериозна в течение на първите 6-12 месеца,след което силно ще намалее.Защо не е обяснил на министъра или поне на р-ля на съответната дирекция към министерството,че анализа,който е направен, е качествен и за провеждане на прецизен количествен анализ са необходими съответните консумативи? Тогава мин.Найденов нямаше да се излага и нещата щяха да отидат на мястото си.И още един факт, на който не се обърна необходимото внимание: Съжалявам,но когато се произвеждат продукти с висока цена, произ водителят при такива гафове трябва да провери с коя подправка се внася соя и да не я използва.Защо при продукти от останали те фирми не беше установено наличие на соя? А ние хем искаме продукти с марка organic,изискванията за които са жестоки, хем да има малко соя, сетне повече соя, и накрая с много соя.Така няма да уварим боба, а само се самозалъгваме
82
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Има салами и кайми които са много по добри от тая стара планина....цялата работа беше да вдигнат цените...
81
1
 
6
 
! Отговори
V преди 13 години
Ами след като ще се допуска влагането на соя, по-добре да го премахне стандарта и всичко да си е както преди и на реални цени. Кренвиршите и останалите малотрайни колбаси трябва да са на много ниски цени независимо от марката и ясно да се отбелязва че съдържат соя и механично обезкостено месо а не да ми ги продават по 6-7 дори 8 лв/кг. Недопустимо е. Каймата и трайните сурово колбаси и деликатеси да са логично на по-високи цени и отделно да се предлагат и по-скъпи варианти - без соя, качествени.
80
0
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖОЛИНА преди 13 години
Много обичам да ям соя, а ГМО-то направо го обожавам
79
6
 
5
 
! Отговори
Евгения Европейска преди 13 години
Аз написах тази статия, може да проверите, защото ми платиха от "Позитано" цели 250 лева да наплюя хубаво Найденов. А вие няма ли да го направите за толкова пари? Отделно Ирен Кръстева, собственичката на днес.бг е във великолепни отношения с БСП и е дясната ръка на г-н Доган, туй че вие какво очаквате да ви напиша. Да ме уволнят ли искате?
78
11
 
1
 
! Отговори
TPE3BEH преди 13 години
*** червен сайт, пълен с *** ***!Спирам да чета новини в продажни сайтове, ще почна да си купувам вестници!
77
0
 
9
 
! Отговори
RM преди 13 години
ЗА БОГА, БРАТЯ, НЕ КУПУВАЙТЕ!!!
76
1
 
9
 
! Отговори
Цербер преди 13 години
Явно не си изтрезнял, соята да не е цианкалии, че дори 1 промил да е опасен. Найденов е уникат, сам си въведе стандарта, сам е на път да го провали.
75
1
 
8
 
! Отговори
XXX преди 13 години
" БЕЗ КОМЕНТАР " ... Всичко е "ефтрик" на земеделския министър... рейтинга е прицела и отклоняването от ежедневните проблеми на безработните, бедните, болните, недояждащите... Спомнете си интервютата за цените на месните, млечните и др. продукти. Безспорно е, с какво трябва да се храним, но със минимални 135лв. пенсия и 240лв. заплата /а без доходи/ как да стане.... Обърнете внимание, кои са производителите на продуктите "Стара планина"
74
6
 
4
 
! Отговори
TPE3BEH преди 13 години
Червеният сайт написа:За съжаление иначе благородната идея на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) да въведе стандарт за производството на колбаси, които да бъдат само от месо, се превърна във ФАРС.Дават се определения, без никаква обосновка.
73
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
След като унищожиха растениевъдството и животновъдството сега остана да използват за месо....дедовия ми.
72
1
 
13
 
! Отговори
токо преди 13 години
Не знам какви стандарти измислят,но аз си искам шунката от бай тошово време.Искам като вляза в магазина да мога да си купя колбас,който наистина става за ядене,ако ще и да е двойно по-скъп,но искам да съм сигурен.За жалост проблема идва и от потребителите,защото в момента много от хората в БГ едвам свързват 2-та края и съответно търсят нещо по-евтино,а не качествено,което пък от своя страна води до това,търговците(особено големите) да притискат производителите за ниски цени,а оттам и ниско к-во
71
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Със Стара Планина се търси да се облагодетелстват само определен кръг ( я ала ДПС ?!) от фирми около министъра... другите ги "контролираме".... За дч е ефикасен един такъв стандарт ( и да не е прориворечив на ЕС законодателството) е нужно да се изисква от всеки производител количествено и качествественио съдържание на продукта както и процес на обработка.... Пук и нека да вдигнем глобичките .... какви са тези 5бона? 500 000 и да видим после кой шмекерува