Стандартът "Стара планина" се завъртя в порочен кръг

Производители, потребители и контролни органи се разделиха в очакванията си
Обновена: 26 окт 2010 10:44 | 26 окт 2010 10:22,
111
Стандартът "Стара планина" се завъртя в порочен кръг
Снимка: Булфото

В последните дни една от най-дискутираните теми в общественото пространство беше за спазването на стандарта „Стара планина” при производството на месни продукти, или по-скоро за нарушаването му от производителите, за лабораторни проби за наличието на соя в продуктите, за санкции, за отнемане на лицензи.

А в крайна сметка на заден план остана желанието и необходимостта да консумираме качествени месни продукти, макар и на по-висока цена.

За добрите намерения

За съжаление иначе благородната идея на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) да въведе стандарт за производството на колбаси, които да бъдат само от месо, се превърна във фарс.

По задание стандартът трябва да дава гаранция, че когато купуваме колбаси от магазина, консумираме истинско месо. Логото „Стара планина” означава, че продуктите нямат добавки като соя, картофено нишесте, фибри или механично обезкостено месо.

На практика обаче държавата показа как не работят държавните стандарти.

Изненадващите проверки

Само няколко месеца след като установи стандарта, държавата предприе изненадващи проверки на фирми производители на месните продукти с етикет „Стара планина”. Иззетите проби от търговската мрежа показаха наличието на соя в артикулите на четири фирми.

Производители на прицел

Уличените производители на колбаси и техните марки бяха публично съобщени с обвинението, че грубо са нарушили стандарта, като са използвали соя за производство на продукти с логото „Стара планина”, а лицензите им за производство на колбаси с този етикет бяха отнети.

От своя страна компаниите веднага реагираха остро с опровержения и изпратиха собствени проби в лаборатории в Европа, откъдето бяха категорични, че няма соя в колбасите.

ПР акция със съмнителен резултат

Броени часове по-късно обаче министърът на земеделието Мирослав Найденов оспори тези лабораторни анализи и обяви, че в продуктите на три от фирмите все пак има соя под 0,1%, което е нарушение на стандарта, защото той трябва да гарантира нула процента съдържание на соя.

Иронията е, че току-що проходилият стандарт май ще бъде променен.

Правилата се променят по всяко време

Последното решение на министър Мирослав Найденов може да се тълкува като крачка встрани или като отстъпление, или като компромис с качеството, но факт е, че Министерството на земеделието предвижда да се разреши минимално количество соя в каймата и колбасите. Обсъжданите варианти са два - до 0,1% или до 0,25%.

Равносметката

След като сагата със соята поне на този етап приключи, резултатите са налице и са все с отрицателен знак.

Преди всичко имената и марките на споменатите месопроизводители са опетнени и със сигурност ще им бъде необходимо доста време, усилия и успешни маркетингови стратегии, за да заличат случилото се и да върнат имиджа си сред потребителите.

От своя страна купувачът ще се замисли дали си струва да плати по-висока цена за даден колбас, при условие че не е сигурен за качеството и съдържанието му.

Друг е въпросът дали наличието на соя в месните продукти е най-страшното, защото можем да допуснем, че има други вредни за здравето съставки, които европейските лаборатории не отчитат, може би просто защото не са попитани за това.

Не на последно място остава и въпросът дали това не беше евтин ПР трик, с който земеделското министерство просто трупа точки?

Не можем да не си зададем и въпроса защо трябва държавата да налага дадени стандарти, само за да ги промени още преди да са заработили? И защо се утвърждават правила, при условие че няма контролиращ орган, който да следи за спазването им през целия технологичен процес на производство?

Още от Икономика и Политика

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още по темата: стандарт Стара планина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
5
 
! Отговори
ДЖАБА от Междузвездн преди 13 години
В тази страна няма логика и за това не разсъждаваите а се примирете че всичко е фалшиво и не може да се промени
29
6
 
3
 
! Отговори
Фен преди 13 години
Аз пък съм луд по наденички ""Стара планина". Няма да казвам името на производителя, за да не правя реклама. Продават ги в МЕТРО.
28
1
 
24
 
! Отговори
Старопланинец преди 13 години
Мотото да стане: "Стара планина" - балканът крие тайни!
27
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Само смучат от народа повече парички понеже надписа "стара планина" бил с високо качество и следователно по-скъп като продукт.Пък то едно и също с другите ***.Само разликата в имената.Купувайте *** с надпис "стандарт Стара планина" и си мислете че ядете качествен колбас от месо.
26
1
 
11
 
! Отговори
Д преди 13 години
Соята не е вредна съставка по принцип.Вредните са разрешените консерванти Е250, Е251, които ги има в абсолютно всички колбаси независимо Стара планина ли са или не. Но без тях трайността рязко ще падне, затова и ги разрешиха и в стандарта.
25
4
 
5
 
! Отговори
123 преди 13 години
Кому е нужен нов стандарт? С какво е по-добър той от съществуващите такива? Как точно ще накарат бизнеса да произвежда по даден стансарт? Пак мислено-недомислено и в крайна сметка - резил!
24
1
 
13
 
! Отговори
неЗнайко преди 13 години
Пролбемите със соята са 2. Не че е лошо нещо. Не, напротив, соята е много полезна растителна култура, която има завидно близки до месото качества като състав на белтъчини. НО! Соята е много по-евтина от месото, т.е. да плащаш за месо, да ти продават соя си е чиста проба измама. И второто, по-гадното. На Земята почти няма останала не генно-модифицирана соя. Соята е първата генномодифицирана храна, още средата на миналия век и в момента над 80% от соята е само ГМО. Така, че не знаем кво ядем.
23
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тoзи стандарта ми прилича като във вица "Къв е стандарта за най-добрия Голф тунинг"-да има пернишка регистрация и с блажна боя надпис Tuning.
22
1
 
14
 
! Отговори
аман преди 13 години
Колега, аз не съм фен на бмв, ама ще те подкрепя по темата. За 20 г. толкова ми се е променил вкуса, че Стара планина не ми харесва! Предпочитам си ***.И си прав и за консервантите - те са големият проблем, а не соята. Че тя соята си е много полезна даже. За мен големият въпрос е че всъщност не знаем какво точно ядем. На надписите не вярвам грам.
21
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
nesamo, 4e horata se ubivat po lo6ite pati6ta, ami i gi trovjat s hranata NAKADE OTIVASH BALGARIOOOOOOOOOOOOOOOOO?
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
приемат се условия за промяна до о,25% прочети цялата статия. и щом не могат да измерват толкова малки количества то не се притеснявай бъди сигурен че ще са над 1%
19
1
 
9
 
! Отговори
неЗнайко преди 13 години
Друг е въпроса кой още се занимава да купува колбаси. Само чисто сурово месо. То чисто е силно казано, щото е натъпкано с хормони и антибиотици, но поне с тях не получавате и дозите Е-та и оцветители, които идват с колбасите.
18
2
 
11
 
! Отговори
неЗнайко преди 13 години
Е и?Какво значение дали е 1% или 0.1%? Има ли следи от соя? Има. Забранява ли го стандарта? Забранява го. Спазен ли е? Не. Какво по ясно има от това - отнема се и се глобяват нарушителите. Ясно е, че мазните производители ще се опитат да го променят, ивъртят или какво ли още не, много лесно е да се слага соя на прах внесена с контейнерите от Китай или Канада, вместо месо. При стотици тонове продукция и 0.1% си е далавера, а потребителите...бедните да го духат, както беше в един филм, а?
17
3
 
20
 
! Отговори
123 преди 13 години
Производителите били изпратили собствени проби, ами че как ще им пратят със соя хахах
16
4
 
10
 
! Отговори
Озадачен преди 13 години
Много прибързаха с въвеждането на този стандарт! Това си е проблем. Ясно е, че нещата ще се канализират, просто трябва още малко време и най-важното - желание да се върши работа! А че 20 г. гълтахме соя и *** (с извинение), си го знаем, ама защо се плюе сега, когато за първи път се работи по тази тема - ей това не го разбирам! Може би единственото, до някъде, обяснение се крие в отгвора на поговоркатазащо няма дяволи до казана с българите в ада! Дано греша!!
15
4
 
9
 
! Отговори
Спонги преди 13 години
Стандартът е безумен и излишен. Пореден прах в очите на хората. Според всички европейски норми, на етикета следва да е посочен точен състав на продукта в това число вода, соя , консерванти. Който произвежда само с месо и без консерванти и оцветители е в правото си да сложи сам висока цена. Потребителите бързо научават кое е хубаво и кое менте. За киселото мляко трябва закон-Прави се само от мляко и закваска, както в Германия бира се прави от хечемик,вода и хмел.
14
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Целта с този стандарт беше да се вдигнат цените на колбасите...просто и ясно.Що народ се излъга...
13
3
 
8
 
! Отговори
некъв читател преди 13 години
Че той стандарта си беше мъртвороден така или иначе... Вие не разбрахте ли, че цялата шумотевица беше, за да могат определени фирми да оправдяат високите цени на *** си. Които пак са си същите *** - соята поне е натурален продукт, а химията? В един такъв продукт само на етикета му има половината Менделеева таблица, а кой знае още какво, което не го пише... Ако още не сте го проумели, няма надежда за вас...
12
2
 
16
 
! Отговори
123 преди 13 години
Съгласна съм с номер 7 - като взех за пръв път кайма по този стандарт, ме смрази етикета с няколко реда изписани консерванти и оцветители... и това ли е здравословно и безопасно... ми то соята е за предпочитане в този случай... да не говорим за контрола на качеството и годността на самото месо - никакъв го няма... А пък вече с издънката около недомислиците със стандарта и неразбориите с контрола и лабораториите... е, идва ми малко вповече!
11
3
 
14
 
! Отговори
КУЧКАРА ,НАЙДЕНОВ... преди 13 години
НЕ МОЖА ДА ПРОУМЕЕ, ЧЕ СТАНДАРТ СЕ ПРАВИ С МЕСО, ИЛИ ПО-ТОЧНО ...С ИЗЛИШЪК ОТ МЕСО!НЕ МОЖЕ ДА ИМАШ ИЗЛИШЪК ОТ МЕСО ,ПРИ УСЛОВИЕ, ЧЕ НЯМАШ ЖИВОТНОВЪДСТВО.С ВНОС НА МЕСО НА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕНИ, НИКОГА НЯМА ДА ИМА ЕВТИНИ И КАЧЕСТВЕНИ КОЛБАСИ В БЪЛГАРИЯ!ИСКА СЕ --ПОНЕ МАЛКО АКЪЛ ,ЗА ДА РАЗБЕРЕШ ТАЯ ЕЛЕМЕНТАРНА ИСТИНА!ЯВНО ,СА ГО НАЗНАЧИЛИ ЗА МИНИСТЪР-----ЗАЩОТО НЯМА МНОГО УМ, ЗА ДА НЕ СЪЗДАВА ПРОБЛЕМИ!КОМУНИСТИТЕ -НЕ ОБИЧАТ УМНИТЕ!НЕ МОЖЕ ДА СИ ПО-УМЕН ОТ ПАРТИЯТА!