Стандартът "Стара планина" се завъртя в порочен кръг

Производители, потребители и контролни органи се разделиха в очакванията си
Обновена: 26 окт 2010 10:44 | 26 окт 2010 10:22,
111
Стандартът "Стара планина" се завъртя в порочен кръг
Снимка: Булфото

В последните дни една от най-дискутираните теми в общественото пространство беше за спазването на стандарта „Стара планина” при производството на месни продукти, или по-скоро за нарушаването му от производителите, за лабораторни проби за наличието на соя в продуктите, за санкции, за отнемане на лицензи.

А в крайна сметка на заден план остана желанието и необходимостта да консумираме качествени месни продукти, макар и на по-висока цена.

За добрите намерения

За съжаление иначе благородната идея на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) да въведе стандарт за производството на колбаси, които да бъдат само от месо, се превърна във фарс.

По задание стандартът трябва да дава гаранция, че когато купуваме колбаси от магазина, консумираме истинско месо. Логото „Стара планина” означава, че продуктите нямат добавки като соя, картофено нишесте, фибри или механично обезкостено месо.

На практика обаче държавата показа как не работят държавните стандарти.

Изненадващите проверки

Само няколко месеца след като установи стандарта, държавата предприе изненадващи проверки на фирми производители на месните продукти с етикет „Стара планина”. Иззетите проби от търговската мрежа показаха наличието на соя в артикулите на четири фирми.

Производители на прицел

Уличените производители на колбаси и техните марки бяха публично съобщени с обвинението, че грубо са нарушили стандарта, като са използвали соя за производство на продукти с логото „Стара планина”, а лицензите им за производство на колбаси с този етикет бяха отнети.

От своя страна компаниите веднага реагираха остро с опровержения и изпратиха собствени проби в лаборатории в Европа, откъдето бяха категорични, че няма соя в колбасите.

ПР акция със съмнителен резултат

Броени часове по-късно обаче министърът на земеделието Мирослав Найденов оспори тези лабораторни анализи и обяви, че в продуктите на три от фирмите все пак има соя под 0,1%, което е нарушение на стандарта, защото той трябва да гарантира нула процента съдържание на соя.

Иронията е, че току-що проходилият стандарт май ще бъде променен.

Правилата се променят по всяко време

Последното решение на министър Мирослав Найденов може да се тълкува като крачка встрани или като отстъпление, или като компромис с качеството, но факт е, че Министерството на земеделието предвижда да се разреши минимално количество соя в каймата и колбасите. Обсъжданите варианти са два - до 0,1% или до 0,25%.

Равносметката

След като сагата със соята поне на този етап приключи, резултатите са налице и са все с отрицателен знак.

Преди всичко имената и марките на споменатите месопроизводители са опетнени и със сигурност ще им бъде необходимо доста време, усилия и успешни маркетингови стратегии, за да заличат случилото се и да върнат имиджа си сред потребителите.

От своя страна купувачът ще се замисли дали си струва да плати по-висока цена за даден колбас, при условие че не е сигурен за качеството и съдържанието му.

Друг е въпросът дали наличието на соя в месните продукти е най-страшното, защото можем да допуснем, че има други вредни за здравето съставки, които европейските лаборатории не отчитат, може би просто защото не са попитани за това.

Не на последно място остава и въпросът дали това не беше евтин ПР трик, с който земеделското министерство просто трупа точки?

Не можем да не си зададем и въпроса защо трябва държавата да налага дадени стандарти, само за да ги промени още преди да са заработили? И защо се утвърждават правила, при условие че няма контролиращ орган, който да следи за спазването им през целия технологичен процес на производство?

Още от Икономика и Политика

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още по темата: стандарт Стара планина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами то чисто месо от обрезки, което е идеално за кайма цената му е около 6.50 лв....каква е тая кайма по 9 лева килото, по- изгодно е да си вземеш чисти пържоли на тази цена.
49
1
 
9
 
! Отговори
Беров преди 13 години
Купвайте за Бога братя същите *** но на по-високи цени.И се радвайте на истинска безвредна и полезна храна.хи..хи..Лаборатории,изследвания, шменти- капели за балъци.
48
1
 
6
 
! Отговори
Луканков преди 13 години
Между другото в България има утвърден държавен стандарт ако си спомня министъра и той се казваше БДС.Та по този стандарт се работеше десетки години и си беше добър.Не е нужно сега да откриваме топлата вода.Стандарта го има обаче никой не го спазва и няма никакъв контрол.За това ядеме *** и търгашите печеля за сметка на нашето здраве.
47
0
 
8
 
! Отговори
бай Йух преди 13 години
Купувате си кухненски робот с месомелачка, както аз направих - струва към 500 лева, но си заслужава всяка стотинка. След това дебнете в "Кауфланд" или "БИЛА" за намаления и си купувате да речем свински бут за 5,99 и после си го мелете. И имате 100% чиста кайма от месо :))))
46
1
 
9
 
! Отговори
Бай Колю преди 13 години
Аз пък си купих кайма Стара планина на Тандем.... Моя *** грешка от недоглеждане! Пазарувах доста неща и просто не видях колко струва! След това, вече в къщи погледнах касовия бон... 0,5 кг беше 4,51?! Т.е. 9,02 лв за килограм!!! Няма да си кривя душата, добра беше каймата! Но пък на такава цена, че дори и на по ниска, спокойно може да се купи чисто месо, примерно свински врат без кост или шол или каквото се сетите! А това все пак е кайма, колкото и "чиста" да е, поне 20% сланина има в нея...
45
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всичко с този стандарт си беше и си остава PR акция. Лошото е, че е българска.
44
0
 
9
 
! Отговори
Един Българин преди 13 години
Прав си! Неможело без соя! А преди 50 г как е можело,а? Едно време имаше един салам "Дуросторум" с цели парчета месо вътре...ехааа. Че и "Камчия" и "Хамбургски" бяха много добри. Последния накрая на "социализЪмА" го поразвалиха. Може би са се сетили да сложат соя :)
43
1
 
3
 
! Отговори
Stan преди 13 години
Стандарта е стандрат за да се спазва.Нарушителите трябва да се наказват, а за имиджа им няма да коментирам.Който иска да произвежда по този стгандарт, трябва да го спазва, а не да се оправдава и да праща порби сам по лаборатории...
42
1
 
6
 
! Отговори
VINI преди 13 години
Истината е една че колбасите в България наистина са със съмнителен произход.Не може един и същи колбас купен последователно няколко пъти да е сразлично качество това какво ви говори.Така че производителите да не се правят на ударени общо взето Тровят ни и то големи фирми.
41
0
 
2
 
! Отговори
за соята и хората преди 13 години
И да предупредя , че ако някои се опита да ми ползва идеите без да ми плати за консултантски услуги ,ще яде истински натурален соджук!!!
40
0
 
11
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 13 години
Опитах кренвирши Бони - гума. Много зле... После скара на Чико - горе-долу ставаше ако се абстрахираме от претенциозния етикет и цената, разбира се. Накрая опитах наденица на Браво... е няма толкова твърда и жилава наденица просто. Какво ме топли, че нямало соя, като е тъпкано с кожа, мастни тъкани и жили? Само на Тандем не съм пробвал... но пък техни кремвирши за 6 лв. бях пробвал още 2005... ужасна гадост. сега са и по-скъпи.Ще си останем само със спомените за колбасите от соца, това е.
39
0
 
5
 
! Отговори
за соята и хората преди 13 години
Така ще се създаде един стандарт за качествени колбаси, който ще е от полза за българските происзводители на колбаси , животновъди и ще бъде оценен не само от българския консуматор но и от европейския ценител на здравословното и екологично хранене Идеята не е лооша , няма и да се оливам карто Доган бей , и дон Цеци , ако получа скромен хонорар ор МЗХ , :) ,хехе
38
7
 
5
 
! Отговори
.neutralen. преди 13 години
ИСТИНА ВИ КАЗВАМ,НЕ ЗНАМ КАКВО РЕВЕТЕ ТОЛКОВА ЗА ТОЗИ СТАНДАРТ?!?!ЯСНО Е ,ЧЕ Е ДАЛАВЕРА.А Я ДА ПИТАМ КОЙ КУПУВА МЕСО В ТАЗИ ДЪРЖАВА ВЕ?!?!?КАТО СИ ГЛЕДАМ МОЕТО СЪСТОЯНИЕ,СМЕЯ ДА ТВЪРДЯ,ЧЕ ДОСТА ГОЛЯМ ПРОЦЕНТ ОТ НАРОДА КУСВА МЕСО САМО ПО КОЛЕДА И НОВА ГОДИНА.ТАКА,ЧЕ ЕДИНСТВЕНИТЕ ПРЕЦАКАНИ ЩЕ СА БОГАТИТЕ,А НА БОГАТИТЕ НЕ ИМ ПУКА ЗА БЕДНИТЕ ,ТАКА ,ЧЕ ЗАЩО НА НАС ДА НИ ПУКА ЗА ТЯХ ГОРКИТЕ ..........УСПОКОЙТЕ СЕ :)
37
1
 
12
 
! Отговори
ИВАН преди 13 години
КАКЪВ СТАНДАРТ Е ТОВА АКО ВСЕ ПАК РАЗРЕШАТ ДА ИМА 0.1% СОЯ ? ТО АКО ТОЛКОВА РАЗРЕШАТ КОЙ ЩЕ КОНТРОЛИРА, ЧЕ НЯМА ДА СА 2-3% И НАГОРЕ ? УМРЯЛА РАБОТА. ИЛИ ДА Е С 0% СОЯ ИЛИ ДА НЕ ГО ПРАВЯТ ИЗОБЩО !!
36
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
в европейските държави няма кайма мелят е на място на месарския щанд
35
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 32Затова казах че целта беше да се вдигнат цените,без да се обезпечи технически стандарта
34
1
 
14
 
! Отговори
за соята и хората преди 13 години
След обявените резултати за нищожното съдържание на соя в колбасите и според твърдението на производителите, соята е попаднала в суровината при обработката на самото месо от европейските му производители. Като сме тръгнали да налагаме стандард гарантиращ чисто месо в колбасите , нека да продължим и с други параметри на един колбас.1. Да няма консеватори оцветители овкусители и тям подобни Е666 дяволий в колбасите с логото Стара Планина2.Да с правят само от месо от гледани в България животни ..
33
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ок месо, ама това месо как може да си сигурен дали е говеждо, свинско, или кучешко, котешко, конско? Дали е от здрави животни, или заклани в състояние на агония, или направо от умрели? Да не говорим, че за някои прослойки това си е печеливш бизнес, но за сметка на нашето здраве-умряла на бай Иван кравата на село, обажда се на точните хора и този 500 кг. труп изчезва за минути Соята била ГМО, ами животните, дето ги тъпчат с цял арсенал хормонални препарати, за да им стимулират прираста и продуктивността? Безконтролното прилагане на антибиотици и химиотерапевтици, често пъти от стопаните, без да се следи изтичането на карентните срокове? Всичката я Мара втаса в месопреработването и колбасарството, само соята остана да се оправя....
32
1
 
19
 
! Отговори
МАЛОУМНИЦИ преди 13 години
НЕ МОЖЕ ДА ВЪВЕЖДАШ ДЪРЖАВЕН СТАНДАРТ И ДА НЯМА ПОСЛЕ ЕДНА БЪЛГАРСКА ЛАБОРАТОРИЯ ЗА ПЪЛНО ИЗСЛЕДВАНЕ А ДА ПРАШТАШ ПРОБИ В ГЕРМАНИЯ.РЕЗИЛ!
31
3
 
4
 
! Отговори
bmw fan преди 13 години
може би е така, но сравнявам каймата стара планина с тази която си меля в месарския магазин в младост 1 и старата планина не е по-добра