Нямало да вдигат пенсионната вноска

Или как увеличението с 1,8% било намаление с 0,2 на сто
Обновена: 10 ное 2010 15:06 | 10 ное 2010 15:05,
102
Нямало да вдигат пенсионната вноска
Снимка: БГНЕС

Факт – в бюджета за Държавното обществено осигуряване за следващата година е записано, че пенсионната вноска се увеличава с 1,8%. На практика – в кеш заплатите ни ще бъдат намалени.

Социалният министър Тотю Младенов обаче твърди, че правителството всъщност сваляло осигуровката с 0,2%. Отговорът на въпроса как е възможно това, се крие в каламбура с цифри, които Младенов представи на народните представители.

В началото на годината ГЕРБ били намалили вноската с 2%. В края на годините я увеличавали с 1,8% и резултатът бил 0,2% по-ниска вноска за данъкоплатците. Тотю Младенов спря дотук. Тоест не добави колко по-ниска е пенсионната вноска сега, отколкото е била по времето на Станишев, Сакскобургготски и Костов.

Така или иначе бюджетът на НОИ беше приет само с гласовете на ГЕРБ и „Атака” и срещна мощен отпор и отляво, и отдясно.

Веселин Методиев от ДСБ, например, беше категоричен, че дебатът в залата е бил предрешен, защото решението е взето на тристранния съвет в Министерския съвет.

"Абсолютно не приемам водачите на синдикатите да бъдат гласа на българския народ и вие да се съобразявате само с тях", заяви той.

Според него играта с процентите на осигурителната вноска всъщност подменя волята на избирателя с тази на тристранката.

"Отива се в посока, която измества най-важното, сърцето на демокрацията за сметка на хора, които заемат своите постове на базата на 500 гласа, гласувани в някоя зала, някъде", заяви Методиев.

Хасан Адемов от ДПС пък посочи, че пенсиите не се запазват, а напротив – падат надолу. Причината е, че инфлацията тази година е 7%, което по никакъв начин не е отразено върху доходите на най-възрастните.

Емилия Масларова пък се противопостави парите от частните пенсионни фондове да влизат накуп в НОИ.

"Лично аз нямам спомен тези, които са се осигурявали в частните фондове, да са сключвали договор със синдикатите или правителството. Също така самите дружества са сключили договор с отделни личности", заяви соцдепутатката.

В същото време Масларова се обяви срещу запазването на максималния осигурителен праг от 2000 лева. Левицата настоява той да е равен на десет минимални заплати.

Социалният министър Тотю Младенов обаче увери, че бюджет 2011 цели да намали дефицита. Общо – с 669 милиона лева.

Министърът отново отчете като заслуга на ГЕРБ увеличаването на пенсиите с 10%. Младенов пак се похвали и с по-ниската безработица.

Драгомир Стойнев от „Коалиция за България” обаче не оцени казаното от Младенов като успех и го призова да си подаде оставката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още по темата: бюджетНОИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
1
 
! Отговори
Капиталист преди 13 години
Дянков без работа няма да остане. Това еничерче е пратено с мисия от СБ.Вижте какви поразии направи в Грузия. Лошото е, че то е реалния министър председател, а ББ е само за камуфлаж, статист.След успешните контрареволюции през 90-те, капиталът няма да допусне игра на социализъм
90
0
 
1
 
! Отговори
Захари преди 13 години
Трябва да се краде няма друга алтернатива,крадете хора на килограм крадете,това ни саветват политиците,да крадем ще крадем,трябва все пове4е да крадем,защото и те крадат,трябва и ние да се крадем един от друг
89
2
 
3
 
! Отговори
виц преди 13 години
Попитали радио Ереван "Какво е рецесия, депресия и кога ще излезе България от кризата?" Радиото отговорило "рецесия е , когато съседът ви остане без работа. Депресия е, когато вие останете без работа. Кризата в България ще свърши, когато Дянков остане без работа".
88
1
 
6
 
! Отговори
Бай Георги преди 13 години
*** си Дянков *** си повече никога за Герб ама никога до живот
87
1
 
7
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 13 години
Това е най-некадърното и неграмотно правителство досега! И най-харчещото безотчетно и безотговорно, като за последно! Всички приказки за предишните и не знам какво си вече се изтъркаха, видяхме колко си могат и е време да си ходят! Най-лошото е, че след всички кирливи ризи и лобизъм, управляващите нямат ни най-малката капчица срам и достойноство! Това вече е наглост!
86
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За въже и куршум са, не за клиника. Трябва се отървем от всички тия политически *** които ръфат страната от 21 години !
85
2
 
3
 
! Отговори
ицето преди 13 години
Тия двамата са за клиника,ама от онези специализираните.
84
3
 
6
 
! Отговори
МИЕТ преди 13 години
Тотьо Младенов и Симеон Дянков трябва да спрат да лъжат и да манипулират хората.Най-добре е да си признаят грешките и да се извинят на хората.От тези министри от една страна и Трайчо Трайков и Мирослав Найденов най-много зависи да мотивират българския народ , създавайки условия и нагласи да имаме перспектива и възможности за подем и растеж на икономиката и доходите.Това , обаче може да стане когато си самокритичен , а не да прехвърляш да други и твоите грешки.Тогава хората ще ти повярват.
83
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бойко се оказа егати гнусния гаден мазен лъжец и предател !
82
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Избори Избори Избори
81
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
а Бойко да не би да е с нещо по-различен от двамата *** на снимката, а ?
80
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да живее правителството на Абсурдистан.ТУКА ИМА - ТУКА НЕМА.Днес едно - утре друго.Ура, другари милиционери.
79
3
 
15
 
! Отговори
баф мааму преди 13 години
Боже тези двамата ,наистина ще провалят ГЕРБ,бе Бойко не го ли предусещаш края си с тези твои любимци.Хората ще те намразят заради тях. Няма ида си искараш мандата си бе човек. тЕЗИ ДВАМАТА ВСИЧКО РУШАТ
78
0
 
2
 
! Отговори
Mersi преди 13 години
Blagodaria da me spasiava niakakvo pojarnikarche... Samo se darvi i pravi na velik a realno kliaka na vseki koito mu se izrepchi che shte stachkuva - taka reformi ne se praviat - po- zle e ot Stanishev - niamat kapacitet v GERB - tova e gorchivata istina - samo mutri i milicioneri :)
77
0
 
1
 
! Отговори
Tashunko Sapa преди 13 години
Ama samo parvia tom che e mnogo debel :) Na nego machleta mu dai , lentichki da reje - ne knigi da chete - nali zatova naukata i obrazovanieto sa na tozi hal :)
76
1
 
1
 
! Отговори
Cerber2 преди 13 години
Ta znachi az kato rabotia po mminimum 12 chasa visokokvalificirana rabota 6 dni v sedmicata za 4bona triabva da se smiatam za bogat li? smetni kolko e na chas i t.n. Vmesto da zavijdash uchi, raboti i si dokarvai prilichen dohod i stiga ste zavijdali i gledali v panicata na drugite - opitaite se da gledate na neshtata gradivno i polojitelno...
75
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хахахахаха ееее голем смех!Намалили били щото не върнали изцяло старата вноска.Това е като да те млатне некой с бухалка и да ти обясни ,ч следващия удар ще е една идея по-лек от първия.Смешници!
74
1
 
8
 
! Отговори
God преди 13 години
Има таван на осигуровките, защото има таван на пенсиите. Относно здравните вноски се смята, че държавата не може да даде адекватни здравни услуги за вноските, които правят хората с високи доходи (те реално и не ползват т.нар. безплатно здравеопазване). С други думи, хората с високи доходи няма да имат интерес да ги обявяват и съотв. да плащат данъци и осигуровки ако вноските са прекалено големи, а услугите, които получават срещу тях са прекалено малки или никакви.
73
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
тотю кратунев , хер флик и боко тиквата да им се гласува доживотна работа на полето с мотика в ръка ....
72
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Министърът отново отчете като заслуга на ГЕРБ увеличаването на пенсиите с 10%"Това увеличение, дето реваха като приклани, че тройната коалиция го е гласувала, а те са длъжни да го изпълняват?!? А сега си го приписват? Смешки."Младенов пак се похвали и с по-ниската безработица."Намалена спрямо кога и къде?!? Спрямо същият период миналата година работещите са намалели със 100 00 човека. Или вече се равняваме с африканските републики?