Снимат те с камера, проверяват те за гражданска

Нов софтуер ще лови шофьорите без застраховка
Обновена: 14 дек 2010 14:40 | 13 дек 2010 07:00, Красимир Ангелов
154
Снимат те с камера, проверяват те за гражданска
Снимка: БГНЕС

Всеки автомобил, който бъде  заснет от камерите радари на КАТ за превишена скорост, ще бъде проверен автоматично и дали има застраховка “Гражданска отговорност,  обяви зам.-шефа на Главна дирекция “Охранителна полиция” комисар Алекси Стратиев пред „Труд”.

“И сега се правят проверки за застраховка от нашите служители по данни от радарите. Но целта е информацията да се обработва автоматично - от компютър. Вече разполагаме с такъв софтуер”, уточни комисар Стратиев.

Той бе категоричен,  че проверката по снимка от радара е само първият етап от мащабен проект на пътните полицаи за лов на незастраховани автомобили.

Вторият етап, който ще стартира към средата на 2011 година, включва проверка за застрахователни полиции на всички коли, засечени в нарушение от камерите за видеонаблюдение в големите градове.

Например - ако автомобил бъде заснет да минава на червен светофар в София, Пловдив, Варна и т.н., компютърът на КАТ сам ще направи справка за задължителната му застраховка.

Същевременно тази седмица в парламента се очаква да бъдат гласувани поправки в Закона за движение по пътищата.

Те предвиждат глобите за висока скорост ще скочат до 2 пъти, а снимката от стационарните радари да получи статут на електронен фиш.

От март с 15 стационарни радара на КАТ в страната са били заснети близо 300 000 нарушения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
7
 
14
 
! Отговори
Президент на РъБъ преди 13 години
ЩО ЛЪЖЕШ БЕ ?СКОРО МЕ УДАРИХА НА ПАРКИНГ И ОТ ГРАЖДАНСКАТА ЗАСТРАХОВКА НА ВИНОВНИЯ ВЗЕХ ДОСТАТЪЧНО ПАРИ НЕ САМО ДА СИ ОПРАВЯ ЩЕТАТА, АМИ И ДАЖЕ МИ ОСТАНАХА ЗА ПОЧЕРПКА...А НЯМАМ НИКАКВИ ВРЪЗКИ :)И СИ ГО НАБИЙТЕ В ТЪПИТЕ ГЛАВИ - ОТ ВАШАТА ГРАЖДАНСКА СЕ ПЛАЩА НА НЕВИННИТЕ, КОИТО СА ПОСТРАДАЛИ ПО ВАША ВИНА!И АКО СТАНЕ НЕЩО И НЯМАТЕ ГРАЖДАНСКА - ЖАЛНА ВИ МАЙКА - ДЪРЖАВЕН ФОНД ДАВА ПАРИТЕ НА ПОСТРАДАЛИЯ, А ВАС ВИ ГОНЯТ ДО ДУПКА ПОСЛЕ ДА СИ ГИ ПЛАТИТЕ С ЛИХВИТЕ.ТОВА ЛИ ПРЕДПОЧИТАТЕ *** ?
65
4
 
7
 
! Отговори
Идея преди 13 години
Мдаааааа........Премиерът правилно каза,че всички трябва да са в постоянен стрес!Всяко действие трябва да е придружено от проверка и контрол!Бравос!Тъй де-пиеш си ракията-мерят ти глътките,е..ш си жената-засичат времето!Добре е задължително да се поставят камери във всяко жилище,всяка стая и ***!Там ще има и теглилка за отделената целулоза!Сърце ще им падне на место!Да са в час с всичко!
64
4
 
9
 
! Отговори
Свиреп преди 13 години
Има и друг вариант. Цената на ГО се начислява в цената на бензина. Очевидно когато колата ти седи на паркинга три месеца е малко вероятно да причини ПТП. По този начин, който шофира повече, съответно поема повече риск, ще плаща и повече. Но тези лоени топки не искат това да се случи ! Защото няма да има за лъскави офиси и бентлита !
63
2
 
1
 
! Отговори
absulute преди 13 години
(smqh v zalata)
62
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пичове... през 2007-а заради техническа неизправност в автомобила си предизвиках инцидент, при който пострада човек (оправи се слава богу, жив и здрав да е). Ако тогава нямах "гражданска отговорност", щях да съм обречен на фалит и мизерия ако не цял живот, то поне следващите 10-15 години... всички ни е яд когато ходим да я плащаме, но замислете се за това, че никой, повтарям НИКОЙ не е застрахован...
61
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мафиотска държава сме,щом един представител на държавата/ченге от кат/,като те спре първо те пита ...имаш ли застраховка и по този начин защитава частни интереси,какво да си помисля?Като е така поне да мине КАТ изцяло на издръжка на застрахователите,за да не им плащаме заплатите.
60
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И кво? Ако вляза в накоя дупка, или на пътя ми изскочи куче, или се завъртя на заледен участък, или просто ме блъсне някой *** без книжка, да не говорим за застраховка - няма да видя нито 1 стотинка? Ми за къв *** ми е тая "застраховка" бе?!
59
2
 
13
 
! Отговори
нашата мафия преди 13 години
Всички държави си имат мафия. Само нашата мафия си има правителство.
58
0
 
13
 
! Отговори
ваня преди 13 години
оставам с впечатление, че някой не знаят какво представлява тази застраховка, и повечето от нас искат да има закони и правила,но те да не важат за него,хайде господа политици дайде пример ,ползвайте колани и си покажете застраховките. шегичка
57
2
 
6
 
! Отговори
357mag преди 13 години
Те пък така плащат ,че нямам думи.Нямаш ли ,,твой човек,, в ЗК ,който да ти придвижи документите срещу ,,почерпка,, разбира се има да чакш да ти платят щетата.Ако си невинен да вземеш пари от ЗК на виновния-като да доиш бик и да чакаш мляко.А това си е направо изнудване с тази ЗАДЪЛЖИТЕЛНА застраховка.като е задължителна и скубят маса пари от хората да дадат своя принос в борбата с Войната по пътищата-да закупят камерите и радарите и да изчезнат КАТ-аджиите от храстите.Впрочем полицай съм неКАТ
56
3
 
6
 
! Отговори
zapoznat преди 13 години
АКО НЕДАЙ СИ БОЖЕ ТИ СИ ВИНОВЕН И НАРАНИШ НЯКОГО ИЛИ СТРОШИШ ЧУЖД АВТОМОБИЛ, НЯМА ДА ПЛАШТАШ ТИ, А ЗАСТРАХОВАТЕЛЯ, КОЙТО ТИ Е ВЗЕЛ ПАРИ ЗА "ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ" !!!! За щети по личните коли се прави КАСКО. Има такова, което струва колкото една "Гражданска отговорност" . ИЗБОРА Е ТВОЙ !
55
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не му се връзвай. Този е легендарна куха хралупа из коментарника :-)
54
2
 
4
 
! Отговори
Спокоен преди 13 години
Простете, но от тона на постинга ви разбирам, че вие имате сериозни колебания в уменията си за социално общуване. Настойчиво препоръчвам да посетите специалист, преди социопатията ви да стане необратима. Успех !
53
3
 
10
 
! Отговори
РЕФОРМАТОР преди 13 години
Стига охранване на клика алчни застрахователи !!! Гражданската отговорност се прави изключителен държавен монопол и точка ! Всеки шофьор ще си я плаща заедно с данъка към НАП и точка !!!Така ще се пресече потока излишни пари за комисионни, печалби и бог знае още какво към дебеловрати застрахователи !!! Цената на ГО ще се редуцира на не повече от една-трета от сегашната и стойност !
52
4
 
10
 
! Отговори
Президент на РъБъ преди 13 години
Губят ти се много неща освен логиката - най-вече акъл ;)Тази застраховка не е за теб :) ТИ не застраховаш себе си, а този когото си ударил ВИНОВНО. Ама какво ли ти обяснявам, като нямаш потенциал да разбереш :)))
51
1
 
7
 
! Отговори
Ой, ой преди 13 години
Жалко брокерче на застраховки :-) Пръцкаш лш от глад напоследък ? :-)
50
5
 
7
 
! Отговори
До 357mg преди 13 години
Не се изказвай неподготвен. Застрахователят не те изнудва, напротив, в твой интерес е всеки да има ГО, за да може при евентуално ПТП да има откъде да се платят пари на пострадалите, независимо дали ти си блъснал някой или той тебе те е блъснал. И честно казано, предпочитам ако направя нарушение, записано с камера, да си платя глобата в държавата, отколкото на мизерния катаджия, който още преди да ми се представи пита "Ами сега какво ще правим"
49
4
 
4
 
! Отговори
Президент на РъБъ преди 13 години
Не искате да плащате гражданска, щото били малки обезщетенията и не знам си още какви оправдания :)Що направо не си кажете, че просто не искате да давате пари :) Ако премахнат гражданската, обаче направят каското задължително - дали ще сте доволни повече ? :)))
48
2
 
5
 
! Отговори
Спокоен преди 13 години
Нещо ми се губи логиката на тази `гражданска`. Принципно, дали да се застраховаш срещу даден риск е въпрос на личен избор ... В конкретния случай, думата `застраховка` е нелепа. Да го кръстят `шофьорски данък` та да си дойдат нещата по местата.
47
2
 
2
 
! Отговори
Президент на РъБъ преди 13 години
Винаги като ме спрат ми я искат :) Интересно как на теб нито веднъж не са я искали ?