Внимание: Условията за градушка в момента са сериозни

През юли се навършват 10 години от голямата градушка в София
Обновена: 13 юни 2024 19:03 | 13 юни 2024 18:36, Красимир Ангелов
49
Внимание: Условията за градушка в момента са сериозни
Снимка: БГНЕС

Май и юни са месеците с най-чести градушки у нас, защото голяма част от територията на страната ни е в умерения климатичен пояс, където пикът на валежите климатично е през тези два месеца. Същият ход се наблюдава и при градушките, като през май и юни е най-големият пик на градушките у нас, в различни райони и различни години. Но средно статистически - май и юни, а отчасти и юли, през последните 20 години може да се каже, че са най-градобитните месеци в България, каза в интервю за БТА доц. д-р Лилия Бочева - директор на департамента "Метеорология", в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Тя коментира вчерашните силни градушки на различни места в страната и за месеците у нас, в които те са най-чести.

Самият сезон на градушките у нас през последните 30 години климатично може да се наблюдава от април до септември, а дори и до октомври. Но вече почти през всички месеци има градушки и рядко има месеци през годината, в които да няма градови процеси и това са зимните месеци. Причините са разбираеми, защото градовите процеси са свързани с развитието на купесто-държовна облачност и с мощни облаци, които се подхранват от термична неустойчивост. През студеното време няма условия за развитието във височина на тези облаци, за да се образуват мощни градови процеси. Сега обаче условията за градушки са перфектни, обясни доц. Бочева.

Тя обобщи, че месеците с най-голяма градобитност за България са май и юни, отчасти и юли, но периодът, в който има градушки у нас, е почти целогодишен. Изключително редки са градушките през зимата и те са на отделни места, главно в Южна България, най-често в Източните Родопи, където има има по-топли нахлувания през зимите, които също са по-топли у нас през последните години, обясни доц. Лилия Бочева.

Тя съобщи, че до 1991 г. в много от нашите метеорологични станции няма регистрирани градушки през зимата и през по-студеното полугодие. Сега обаче от март започват градушките и до октомври ги има.

Най-едрите градушки в Европа са регистрирани в Италия, която се намира почти на нашата географска ширина. "Там има още по-отежняващи обстоятелства, като разположението на полуострова и обиколното море, което дава допълнително влага и спомага за развитието на такива процеси", обясни доц. Лилия Бочева.  

Голямата градушка в София беше на 8 юли 2014 г.

На 8 юли 2014 г. беше голямата градушка в София, която премина през централните градски части, почти успоредно на бул. "Цариградско шосе", а Националният институт по метеорология и хидрология беше в епицентъра й, каза доц. Лилия Бочева. Тази градушка беше с дълга продължителност, което не е обичайно. Градовите процеси най-често са с продължителност на градушката до пет минути. А градушката, която вчера беше във Велико Търново, е продължила около десет минути, и над десет минути на определени места. Това я прави значително по-опасна не само заради големината на градовите зърна, но и заради продължителността на процеса, обясни метеорологът.

При конвективен облак, заедно с градовите процеси, има и вятър със силни пориви, придружени с интензивен дъжд, по време или след градушката, поясни доц. Бочева. Тя отбеляза, че това е комбинация от фактори и снощи във Велико Търново е имало гръмотевична буря, която е била придружена с градушка.

Вчера атмосферата е била много неустойчива и градушки е имало на много места в страната - основно в Южна България.

Прогнозирането на градобитните облаци е трудно, защото процесите в тях се развиват бързо

Прогнозирането на градобитните облаци е трудно, защото процесите при тях се развиват бързо - това може да стане в рамките на няколко часа, или на един час, каза доц. Лилия Бочева. Тя добави, че развитието на облак, който носи градушка, се развива за един-два часа, но това е нормално. Понякога тези процеси се променят за един час. "Градобитните облаци живеят по-кратко, но и много бързо се развиват, както и са много мощни", коментира доц. Бочева.

По думите й влагата и високите температури спомагат за образуването на тези мощни облаци. Когото през лятото в България вали интензивно, на следващия ден падналият валеж се изпарява от растителността и при горещо време се образуват облаци на определени места, които също могат да образуват градови процеси. При нас се образуват и от релефа, защото той е много "начупен" и планините също спомагат за образуването на този вид облаци, поясни доц. Бочева.

Какво представлява градушката?

Градушката е твърд валеж, който се формира от мощни купесто-дъждовни облаци (Cumulonimbus). Градушката се състои от сферични частици или от късчета лед, с размери от 5 до 55 милиметра, а понякога и повече. Градоносните зърна се състоят от прозрачен лед или от редица слоеве прозрачен лед, с дебелина не по-малко от 1 милиметър, редуващи се с полупрозрачни слоеве.

Мощните купесто-дъждовни облаци, предизвикващи градушката, се състоят от водни капки (при температури по-ниски от нула градуса водните капки могат да бъдат в термодинамично неустойчиво преохладено състояние) и ледени кристали. Тези облаци в средните географски ширини могат да достигнат до 16-17 километра височина. Във вертикалното им развитие се отделят три слоя. Първият слой е топъл, вторият слой е преохладен, или смесен, а третият слой е наречен облачна наковалня и в него има само ледени кристали.

За образуването на градов валеж е необходимо: достатъчно количество преохладена течна вода в облака, градови зародиши - замръзнали малки дъждовни капки или крехки ледени частици, които са конгломерати от кристалчета, както и силни възходящи потоци. (БТА, Димитрина Ветова)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
ритник в задника ти преди 1 месец
Това е дизайнерска градушка + дизайнерска буря. Това се прави с цел унищожаване на земеделската продукция, понеже в България ни е останало само това. Война не ни трябва. От една страна политиците ни убиват финансово, а от друга - с позволението да се разпръскват химикали от самолетите над българска територия се образуват подобни неприродни, а изкуствени, но съкрушаващи явления.
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Целта на глобалистите е да не се ражда нищо за да ядем ГМО.Навремето по соца при "лошите" комунисти имаше ракетни площадки и при поява на градушни облаци веднага изстрелваха ракети.Почти не падаха градушки тогава.Бях ученик и всичко помня,свидетел съм защото имах и познат човек който работеше на такава "Ракетна".Няма съд,няма прокурор който да натика по затворите всички тия които разрушиха построеното по соца и докато "народа" не признае,че онова време наистина имаше грижа за хората
38
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И ракетите за градушка ли дадохте на Украйна, няма да се учудя!
37
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Бай Иванедни и същи опорки на чугунената кратуна
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Условията за градушка в момента са сериозни" - Добре, пенкато бях млад работих в лафене и и аше селяни, че да разбирам, какво говорите :)
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
фф
34
3
 
16
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 месец
Пари за ракети срещу градушка няма, а за оръжие за хохлите има ;)
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Е? А ти кой си ве се л ян ду р :)))
32
0
 
1
 
! Отговори
Е? преди 1 месец
Ти пък кой си ,че да говориш кой да идва и кой да не идва във Варна бе, кавал?!
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Варна е особен климат, тъй че е рисковано да даваш прогнози за там, тя е защитена от края на Стара планина и наистина не сме виждали бедствия от дълго време :)))
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Във Варна всичко е точно, явно сме друга България :)))
29
6
 
1
 
! Отговори
Мюник преди 1 месец
Бай Българ ще има да се коси за старата талига да не я очука съвсем градушката, че и без това на нищо не прилича. Разбира се, на нормалните хора подобни притеснения са им чужди понеже си имат, о шок! Гараж!
28
0
 
1
 
! Отговори
ДС КМЕТА ДА МУ МИСЛИ преди 1 месец
И КОЛЕГАТА МУ БОНЕВ
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Наскоро в щата Тексас падна градушка колкото юмрук.
26
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз от 8 години рядко виждам дъжд във Варна. За катаклизми и дума не може да става.
25
1
 
13
 
! Отговори
Гражданин преди 1 месец
Прогнозирането на градобитните облаци било трудно?! Не е трудно. Просто в България няма подготвени кадри за нищо, а политиканите се сменят във властта с едничката цела да напълнят джобовете си! Това, че градушки съсипват жилища, азтомобили, селскостопанска реколта, тях не ги вълнува. И после се чудят зщо хората не гласуват за тях! Ами защото не стават за нищо и не се интересуват от дневния ред на българския народ!
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Днес Бацо стана на 65 г. Природата го поздравява!
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Във Варна нема такива работи, само недейте да идвате, достатъчно се напълнихме със селяни :)))
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До баба мара Трябва да спрат магистралите и шенген заради трафика. Няма друго решение за климата. ТИР само на жп.
21
1
 
11
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
климатът се променя спрете всякаква сеч в българия стига бетон садете дърветамислете 100 години напред стига сте ровили в земята да търсите злато и нефтвъздухът е замърсен много браво на жителите на божурище за референдума спряхамръсния въздух към люлин