Денят на дома, огнището и семейството

Бъдни вечер е един от най-светлите християнски празници
Обновена: 24 дек 2010 19:07 | 24 дек 2010 07:57,
115
Денят на дома, огнището и семейството
Снимка: БГНЕС

Днес се празнува един от най-светлите християнски празници – Бъдни вечер. Това е един от най-важните семейни празници, посветен на дома, огнището и семейството.

Християнският празник, предшестващ раждането на Христос, българите наричат Малка Коледа, Суха Коледа, Детешка Коледа, Крачун и Мали Божич.

На този ден приключват 40-дневните коледни пости, започнали на 15 ноември.

Вечерята на Бъдни вечер винаги е в семеен кръг. Храната трябва да е изобилна, а ястията да са постни и нечетен брой.

Приготвят се варено жито, варен фасул, сарми с ориз или булгур, ошав. На масата се слагат също чесън, орехи, мед, кромид лук, вино, ракия и сурово жито. Изпича се и питка, в която се замесва паричка.

Традицията:

Преди да се нареди празничната трапеза на Бъдни вечер, стопанинът на къщата запалва специален пън в огнището, наречен бъдник.

Той разбърква огъня, наричайки: "Колкото искрици, толко пиленца, шиленца, теленца, дечица в тоя дом!" Дървото е крушово, дъбово или буково, а в предварително издълбана в него дупка се сипват червено вино, тамян и зехтин за берекет.

В днешно време бъдникът е заместен от елхата, която семейството украсява на Бъдни вечер.

Празничната трапеза се нарежда върху слама на земята в югоизточния ъгъл на стаята под иконостаса. В четирите ъгъла на стаята се поставя по един орех. Това се прави, за да се осветят четирите краища на света.

Преди да започне вечерята на Бъдни вечер, най-старият мъж или жена в дома прекадява трапезата. Вярва се, че тамянът прогонва лакомите дяволчета от масата, а силата на баща им Сатана и неговите помощници – вещери, караконджоли и магьосници – отслабва.

Така тъмните сили не могат да извършат злините, замислени в навечерието на Коледа. Прекадяват се и всички помещения в къщата, кошарата, оборът.

Празничният хляб се разчупва от най-възрастния в семейството с думите: "Ела, Боже, да вечеряме". Първото парче се слага под иконата на Света Богородица, а момите слагат залък от боговицата под възглавницата си, за да им се присъни момъкът, за когото ще се омъжат.

Всеки трябва да опита всички ястия, за да му върви годината. Накрая всеки си взема орех, а по него се гадае ще бъде ли здрав – ако орехът е пълен, няма да боледува.

Докато трае вечерята, никой не трябва да става от масата. Ако все пак се наложи да я напусне за малко, върви приведен, за да не повалят караконджолите житата и да не обрекат селото на глад.

От сламата, върху която е вечеряла фамилията, напролет се сплитат венци и се окачват на плодните дървета, за да раждат изобилно.

Трапезата не се вдига цялата нощ. Вярва се, че когато домочадието заспи, близките покойници идват също да вечерят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още по темата: Бъдни вечер
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
2
 
3
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 13 години
За тебе може да са илюзии,но за мен и много други са истини.
66
3
 
2
 
! Отговори
?????? преди 13 години
Пак ли си пробутваш заблудените илюзии?
65
5
 
6
 
! Отговори
пфффф преди 13 години
Коледните празници са ЛИЦЕМЕРИЕ, но все пак е хубаво да има повод да бъдеш с роднините си
64
4
 
6
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 13 години
В статията са изредили много,много глупости,който нямат нищо общо с христианството! С някакви попски или народни традиции може,но Евангелието не налага никое от изброените в статията неща. Някои от тези традиции изглеждат като чисто езически.
63
5
 
5
 
! Отговори
Влади преди 13 години
Да знаеш , че и аз предпочитам два пръста дебели свински пържоли, пред горепоказаните ошафи и пр. "свети" храни. Хайде , наистина, стига лицемерие и фалшиво съблюдаване на някакъв пост! Какво християнство, какви традиции, като даже дедите ни не празнуваха Коледа , зер по време на идването на комунизма са били прекалено млади. А за сегашните ни православни "водачи" по-добре да не говорим!
62
0
 
30
 
! Отговори
*** преди 13 години
Няма значение кой какъв е,каква религия изповядва и кой празник почита.Нека в този ден/ако е възможно и във всички останали/ всички се обичат,не си завиждат,не се нараняват....Толкова малко радостни неща ни останаха,защо трябва и тях да проваляме.Весело посрещане на ПРАЗНИЦИТЕ! Нека животът на всички бъде един безкраен ПРАЗНИК!!!
61
1
 
2
 
! Отговори
до 70 преди 13 години
че ти какво обичаш бе ***-или дали изобщо можеш да обичаш????
60
3
 
15
 
! Отговори
Светльо преди 13 години
Направо е невероятно, че на този най-светъл празник се намират дребни душици, които само развалят всичко. Бъдни Вечер идва, след това е Коледа!Вярващи, атеисти... всеки, който желае, намира начин да празнува и да отбележи по някакъв начин традицията. Дори за невярващи има книга "Атеистично ръководство за Коледа". Вместо да се дърлите по форумите и да излагате дребнавостта си на показ (с което не си правите добра услуга), вземете, направете нещо специално за днешния ден и ще ви остане спомен!
59
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Tъпо ти е,защото си ***!
58
0
 
3
 
! Отговори
до Сайта преди 13 години
Гледам триете коментари, а номер 23 със звучната българска псувня защо не го триете и банвате?
57
2
 
26
 
! Отговори
Светла преди 13 години
Честито Рождество Христово !!!Весел празник на всички !
56
20
 
12
 
! Отговори
Мразя Коледата преди 13 години
Не разбирам защо се очаква да спазвам традиции, възникнали в отдавна изчезнало общество. Семейството ми не се състои от 20 човека, живеещи в една къща, както е било обичайно преди векове. . Не вечеряме върху слама. Нямаме огнище, не ми се преяжда с нечетен брой постни манджи, нито ми се приготвят такива. Не ми пука особено за Исус, не вярвам в дяволи, караконжули и прочие "нечисти" сили, та да прикадявам дома. Никой от нас не е кръстен. Тъпо ми е!
55
4
 
8
 
! Отговори
?????? преди 13 години
Някои хора наистина не уважават празника.Весела Коледа на всички останали!
54
0
 
15
 
! Отговори
Хетфиелд преди 13 години
Само не разбрах, защо днес.бг ми махна поста в който казвам, че журналистите в БГ са страшно ***. Защото само наслояват на хората мнението, че виждате ли, няма пари за подаръци... някои нямат пари дори за коледна трапеза. От моите близки не и семействата на всичките ми приятели не съм чул някой да не празнува както обикновенно. Какво излиза - народа трябва да бъде манипулиран. Новините по телевизията също. И престанете с цензурата днес.бг!!! Все пак и на вас ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!
53
1
 
12
 
! Отговори
Хетфиелд преди 13 години
Да си довърша - пожелавам весело изкарване на всички. Дори без подаръци нека запазим коледния дух и семейните традиции. И нека веднъж за винаги спрем да се оплакваме за неща които са зависили от нас но не сме го направили. Нека спрем да мрънкаме като народ. Ако не сме доволни... ами да излезнем като гърците и да отстояваме исканията си! Още веднъж ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!
52
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нали знаете, че Коледа всъщност е празник на Митра ?2 и 3 в. в Рим култ на Митра на 25 декември се е празнувал "Деня на раждането на Непобедимото Слънце" (Dies Natalis Solis Inviciti), а римският император, който в 270 г. утвърждава този празник с указ, се е утъждествявал със слънцето.
51
9
 
3
 
! Отговори
Паста преди 13 години
За онези, на които не им се празнува рождения ден на някакво си еврейско зомби, напомням ви, че до края на Декември пастафарианците празнуват своя празник - Празник. Включете се и вие във веселието в името на единствената религия, заради която не е загивал никой!Весел Празник на всички!
50
3
 
5
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 13 години
Аз съм Христианин и празнувам Рождество Христово! Ако бях антихрист щях да празнувам Коледа или нещо подобно................
49
6
 
3
 
! Отговори
агностик преди 13 години
Къде остана правото на избор ? Някои сме атеисти, други сте измислени християни. Вместо да ни обичате (както е казал вашият бог - исусчо), вие ни мразите, щото не вярваме в божества, дяволи, непорочни зачатия, плоска земя, ангели, питър пан, великденския заек и други фантасмагории.
48
1
 
16
 
! Отговори
Честит празник преди 13 години
"Днешният ден е ден на спасение. Той ни учи на мъдрост.Днешната нощ носи мир и тишина на вселената. Тази нощ принадлежи на Кроткия. Нека всеки да превъзмогне своята ярост и суровост. Тя [днешната нощ] принадлежи на Смирения. Нека всеки да обуздае гордостта си и да смири високомерието си.Днес е възсиял денят на милостта. Нека никой не преследва другия с отмъщение за нанесената му обида.Настъпил е денят на радостта. Нека никой да не причинява печал и скръб.Това е ден на благоволението. В него няма място за жестокосърдечност. Това е ден, безоблачен и ясен. Нека всеки обуздае гнева, нарушаващ мира и хармонията.Това е денят, в който Бог е слязъл сред грешниците. Нека се засрами праведникът, който лицемерно се гордее пред грешника... св. Ефрем Сириец (IV в.)