Цената на хляба може да се повиши с няколко процента

Найденов: Двуцифрено покачване е необосновано
Обновена: 4 яну 2011 09:03 | 4 яну 2011 09:03,
73
Цената на хляба може да се повиши с няколко процента
Снимка: Булфото

"Няма обективни фактори, които да обосновават повишаване на цената на хляба с повече от няколко процента".

Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов пред Нова телевизия по повод предупрежденията на Федерацията на хлебопроизводителите, че хлябът може да поскъпне с 15%-20%.

"Всяка година в началото се говори за поскъпване на хляба. Цената на хляба е функция от няколко неща. Едно от тях е цената на пшеницата и след като тя е поскъпнала значително на международните пазари, няма как да не се повиши хлябът", коментира министърът.

Той поясни, че са изчерпани количествата от старата реколта пшеница и се работи с новата, която е рекордно скъпа.

Найденов обаче допълни, че поскъпването на хляба вече се е случило и ако има още увеличение на цената, то би трябвало да е в рамките на няколко процента, но не двуцифрени.

По думите му цената е функция на пазара и може да се пробва пазара.

С цените покрай Коледа и Нова година също имало проба. Тогава министърът показал, че държавата я има, изкарвайки всички структури на министерството си на проверки и така цените на основните продукти били задържани.

"Когато ни пробват, трябва първо като общество да покажем, че ни има", каза още той и напомни, че някои търговци се респектирали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
12
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Ти може и да се правиш, че работиш, не говори за другите. Цените ни са като в ЕС, а заплатите в пъти по-ниски. При положение, че стойността на всяка стока се определя от цената на вложения труд, а тя е най-ниската в Европа, не мога да разбера как нашите работодатели непрекъснато реват, че нямат пари за по-високи заплати. Истината е, че искат да печелят от висок процент надценка, но нямат достатъчно акъл, че режейки заплатите на служителите си, си стесняват пазара до минимум и няма на кого да продават. Така че колкото и да вдигат цената на единица изделие, нямат необходимия оборот. Нещата са вързани, но за съжаление в България успяват само простите мутри, които не мислят, а със сила и заплахи забогатяват. Що се отнася за това, че цената е функция на пазара, някой да вземе да му обясни на министър Найденов, че да кажеш, че цената на хляба е функция на пазара е пълна глупост. Всеки, изучавал макар и бегло законите на пазара, знае, че хлябът е стока с изключително ниска еластичност и промяната в цената не променя търсенето. Никой няма да спре да яде, защото хлябът е поскъпнал. Но хората ще се лишат от много други стоки, а това неминуемо ще доведе до свиване на потреблението и свиване на производството. Така че тези приказки да си ги говорят в министерски съвет помежду си там има достатъчно ***, които да им вярват.
43
1
 
7
 
! Отговори
Shark преди 13 години
Някой беше казал: "ЗА БОГА БРАТЯ НЕ КУПУВАЙТЕ" ама никой не се вслуша. И продължава да се купува.
42
0
 
19
 
! Отговори
ДОБРУДЖА преди 13 години
Тази година имахме високи добиви на пшеница и то качествена-изнесоха я....а сега ще внасят *** на другите.Но нали някой се нагушиха....
41
0
 
14
 
! Отговори
Honorik преди 13 години
Всичко постъпва,данъците се вдигат,само заплатите и пенсиите си остават същите.
40
0
 
14
 
! Отговори
Разобличителя преди 13 години
В момента в страната ни има висок ръст на скрита инфлация.Цените на всичко нарастват с всяка изминала година,а заплатите на трудовите хора не мърдат.Виновни за това положение са МВФ,и Световната банка.Сегашното ни правителство,им се подчинява сляпо.С данъците и таксите които се събират,се затяга още повече примката около врата на Българският страдалец.
39
0
 
19
 
! Отговори
гурбетчия преди 13 години
до 34.Щом мислиш така,мого ще ви е.бат! В Бг. няма работодател ,който да цени труда на работника!И вечно симулират ,че са недоволни от работата на работника,български номера!Когато 1 работодател е недоволен,освобождава работника,а не го задържа на работа казвайки му ,че не е доволен от работата му!Така,че който се прави ,че работи,бързо му бият дузпата!Писал си колкото да участваш в коментара,хайде имаш един минус от мен!
38
0
 
15
 
! Отговори
Shark преди 13 години
Ние сме мършите защото си мълчим................
37
0
 
21
 
! Отговори
мърши преди 13 години
Къде министърчето на замеделието???нали каза че няма нужда да внасяме зърно,а сега неговите лъкеи казват че ще купуваме пшеница..а целта да се вдигне хляба,*** ненаситни за пачки.
36
1
 
19
 
! Отговори
Shark преди 13 години
*** долни, и на хляба посегнаха. Обаче никой, посегнал на хляба на народа не е видял добро, и тези няма да видят. Да им приседнат дано тези пари.
35
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да им приседне...
34
17
 
2
 
! Отговори
СВЯТ преди 13 години
РЕАЛНАТА ЗАПЛАТА Е ЗАРАБОТЕНАТА ....НИЕ СЕ ПРАВИМ ЧЕ РАБОТИМ ......
33
6
 
8
 
! Отговори
аз преди 13 години
За цената, ОК да я увеличат. А качеството ?????
32
1
 
20
 
! Отговори
читател преди 13 години
г-н Министре, хлябът вече се повиши в Добрич и то неколкократно откакто прибраха супер огромната реколта в Добруджа, но къде е тя та ще внасяме и ще се оправдаваме...?!
31
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е как да има зъно ,като земеделците са принуждавани да сеят рапица,а тя на хляб не става . Единствено някай си пълни гушата , пука му на него ,че обрича хората на глад и мизерия.
30
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДФ Земеделие под "вещото" ръководсво на М.Найденов , отпускаше субсидии с преференций за сеитба на рапица. Двата завода за производство на биодизел , в Димово и Пловдив/в жестока конкуренция- единия на Б.Б. другия на Цветелина Б./се конкурират кой по-ниска изкупна цена да предложи. Лукойл,респективно В.Златев е задължен в дизела да влага 2% биокомпонент- т.е. осигурен пазар за произведения биодизел. Слънчоглед за производство на олио няма ,или ако има е с много ниска масленост на цена 800 лв./т.от който се добиват 320 литра олио. ХА СЕГА СИ НАПРАВЕТЕ СМЕТКАТА КАКВО НИ ЧАКА С ЦЕНАТА НА ОЛИОТО.
29
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** на Бойко тиквето есента изнесоха житото с корабите и сега ето ти скъп вносен хляб. Искахте тиква да ви упрявлява ето ви тиква, Бойко е поредния измамник след Царя и Станишев с тази разлика, че тиквата е супер некадърен и ***!
28
0
 
21
 
! Отговори
мето преди 13 години
а каква е реалната "цена" на една заплата средно? Ако ще си говорим за реални неща...
27
5
 
13
 
! Отговори
една бабичка /не е ч преди 13 години
а ,бе *** какво са ти виновни бабичките че ви мързи да работите а само мрънкате .....докато роптаете в интернет ,а не се хванете да вършите нещо полезно и господ неможе да ви помогне
26
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Я, как излизаме от кризата, нали Дянков така каза!.Повишаване на цените , това не е чак толкова лоша новина , в предвид какво ни чака след февруари, март . Масови фалити на земеделски производители над 14000 с неплатени задължения към НАП . Повишаване на цените , фалити .... и в крайна сметка емиграция. Другия вариант е оставка на това некадърно правителство
25
0
 
24
 
! Отговори
Gaskoing преди 13 години
На баба ми купихме едно като машина за хляб, и само слага продуктите и чака известно време и им излиза по евтино. хляб яде и знае какво има вътре, за какво да пълни гушите на другите