Лекарят, в чиито ръце издъхва Гери: Маджунов е професионалист

Комисия решава дали скандалният доктор е допуснал грешка
Обновена: 11 яну 2011 10:00 | 11 яну 2011 09:57,
227
Лекарят, в чиито ръце издъхва Гери: Маджунов е професионалист
Снимка: личен архив

Днес лекарската комисия, която проучва случая, трябва да изслуша скандалния д-р Михаил Маджунов и да реши има ли лекарска грешка или небрежност, довели до смъртта на четиригодишната Гери.

Детето почина дни след операция на сливиците в болницата ИСУЛ. Родителите обвиниха д-р Маджунов в немарливост.

"Аз разбирам за това дете в 20,40 часа, а то почива след половин час на практика. Веднага го вкарвам в операционната, но за съжаление нашите усилия бяха безрезултатни, то нямаше кръв в себе си. Тази кръв то я губи от 15-и насам. Периодично. То не е кървяло през устата, а е гълтало“.

Това разказа пред bTV доц. Минчо Мелничаров, който е викнат на 23 декември да оперира постъпилата по спешност Гери.

В неговите ръце момиченцето издъхва от кръвозагуба.

На въпрос какво е видял в гърлото на детенцето, д-р Мелничаров отговаря:

"Видях от дясната страна некроза в дъното, на която кръвоносен съд кървеше. Аз го хванах, заших го и докато чакам дали ще прокърви от някъде, анестезиологът ми каза, че сърцето е спряло. И това беше началото на края".

Медикът отрича да е имало лекарски пропуск преди появата му и заявява, че е работено по стандартите.

Родителите обаче твърдят, че Мелничаров им е казал, че детето не е трябвало да бъде оперирано, защото е болно.

"Това не е вярно. Казах, че детето не е имало шанс да живее… Родителите може да си наслагват, така да се каже, те са си в правото да са притеснени и тревожни. Не мога да давам коментари за дейността на моите колеги. Нямам това право".

Детето попада при Мелничаров след операция на 8 декември, извършена от д-р Михаил Маджунов.

Още по темата

На 9, 14 и 16  декември Гери е гледана от Маджунов и при всички случаи той казва, че няма проблем. На 15-и е приета с кръвоизлив, който според Маджунов е овладян и тя е изписана на другия ден.

На 23 декември Гери попада по спешност в ИСУЛ и умира. Мелничаров обяснява ситуацията:

"Нося го на операционната, слагам го на масата, връзвам съда, но то вече нямаше сили да се бори. На 15 декември попада при лекари, бива прието, бива подготвено за ревизия, която защо не е извършена, не знам. Не можем да правим ревизия при всяко съмнение. Пак дума срещу дума".

Според д-р Мелничаров колегата му е добър професионалист.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още по темата: ИСУЛгерисливици
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
4
 
5
 
! Отговори
Димитър преди 13 години
преди 5 години баща ми почина от преливане на кръв ,половин година след това почина от хепатит Б и нямаше виновен.Имало инкобационен период през който не можело да се отрие вируса.В другата стая имаше човек който беше заразен с менингит някъв зъболекър го заразил.Кой ли знае колко хора са починали от лекърси грешки и още колко ще умрътНо за съжаление ние сме си виновни не само правителството.БСП СДС ГЕРБ никой няма да ни оправи докато ние не се оправим ще бъде така.Но сме свикнали да чакаме
182
4
 
5
 
! Отговори
памет преди 13 години
Тези лекари са плод на комунистическата система и образование! На техните закони и организации и най-вече на техния морал!И за съжаление - всички ние -също...Затова не виждаме по-далеч от носа си-защото не искаме! Затова сега все Бойко и това правителство са ни виновни!Докато Станишев, Гоце и компания висят по медиите и им вярвате-така ще бъде! Вижте как е в Америка - престъпление с жертви-веднага съд и присъда, а не като тук-безнаказани и нагли!Убийци....
181
3
 
36
 
! Отговори
nana преди 13 години
От дъното на душата си съм възмутена от думите и държането на "доктора'',който защитава свой колега причинил смъртта на здраво отгледано вече дете.Ако беше негово дали щеше да се прави на толкова умен адвокат на този убиец!Не може 3 пъти да прегледаш едно дете и да не разбереш ,че има сериозен проблем,г-н ''докторе''Толкова хора си заминаха поради лекарска грешка,ама на кого му пука- ние строим магистрали,нали, г-н премиер? Пък който оцелее от глад,мизерия,хепатит,грип....здравна реформа
180
0
 
5
 
! Отговори
Лорчето преди 13 години
Мило,Левскарче? Левскарче, нима си прочел някъде че защитавам тази ***? Или системата? Явно не си ме разбрал правилно! Ще ти обясня като на първолак!Явно си се заблудил с това че дадох пример за системата и лекарите.Заблудил си се още като си станал фен на Левски! Аре Наздраве!
179
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДО 139 Истина е за съжаление,абсолютно всички практикуващи лекари и болници са регистрирани като ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА,но не по тяхно желание.Срамно е здравеопазването да се приравнява юридически с продаването на домати примерно.Жалко е работата на едно здравно заведение или лекар да се оценява само по икономията на средства.Трагично е да има лимити за изследване и консултаций.Има начини заКОНТРОЛ и СЪД над злоупотребилите-професионално и финансово.Липсва желание в управляващите.Живота е безценен.
178
1
 
6
 
! Отговори
ран ран преди 13 години
Сменете часа на протеста искам да дойда но съм на работа до 17:30ч. Мисля че няма да съм само аз! Или в събота? не знам?
177
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Забравяйте я ,ако не искате да боли
176
1
 
18
 
! Отговори
Хипократ преди 13 години
Хора не забравяйте че този "доктор" е още на свобода??? Алооооо "прокуратуратааааа" спиме ли още??? Да ви Е.А М.Й...Е!!!
175
1
 
15
 
! Отговори
1 преди 13 години
Няма ли хора с пари,да направят големи снимки и да се залее града и България. Е това дете не трябва да го забравяме,то ще е символ на нашата воля за промяна в здравеопазването.
174
1
 
25
 
! Отговори
mia преди 13 години
Може да е добър професионалист, но си остава ***, който е загубил човешкото в себе си. Един лекар без морал, без съвест и без капка човешко усещане. Той не се чувствал виновен, защото родителите били подписали декларация за информирано съгласие. Кога най-после един такъв ще влезе в затвора?
173
1
 
18
 
! Отговори
1 преди 13 години
Това с митинга е добра идея. Ако съм в София бих отишъл на всяка цена. Не допускайте да се забрави това престъпление. Издигнете снимката на това дете. Ама метър на два. Всеки ден трябва като отиват на работа докторите,да я виждат. Тя ги гледа от небето,гледа и всички Вас. Колко струва един билборд. Съберете пари,бих дал. Не може Азис да се изтъпани на билборд,а да не може да се сложи това дете. Да видим кой ще я свали. Пък може и доктора да се изтъпани,с безумния си поглед.Ще се моли за присъда.
172
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защо протестът се прави в работно време? Ако е примерно в 18 часа, много повече хора биха отишли, защото във всяко второ семейство има вече лекарска грешка...
171
2
 
2
 
! Отговори
Kristina преди 13 години
Do se ga da ste 4uli doktor da uprekva doktor....Hem si znaiat kirlivite rizi i pak se krepiat....Edna gildia....Za6toto ako edin lekar izkara kirlivite rizi na drug takav,to vtoria 6te mu go varne....Zatova i se krepiat,mrasnicite....I niama li nai nakraia da se pro4istiat nai nakraia nekadarnite,bezodgovorni....Za6toto ne moje zaradi ednite ubiici da se petni imeto na cialata lekarska gildia...Ne stava vapros za edin slu4ai...Tuk ne moje da stavat gre6ki!!!!!!!!!!!!!!!!!
170
3
 
15
 
! Отговори
МД преди 13 години
ЗАЩО ЗА ДОКТОРИТЕ ЗАКОНА ТРЯБВА ДА СЕ ГЛЕДА С ДРУГО ОКО?!?!? АЗ СЪМ ШОФЬОР НА ЦИСТЕРНА, ЗА ГОРИВА, АКО ДОПУСНА ГРЕШКА И УМРАТ ХОРА.... КАКВО СТАВА? ОТИВАМ В ЗАТВОРА! АМИ И ТЕ В ЗАТВОРА, КАКВО .... АМА ИМАЛО СУБЕКТИВНИ ФАКТОРИ... ДА АМА НАЛИ ЗАТОВА Е ДОКТОР, НЯКОЙ ДА ГО Е ХВАНАЛ ЗА ГУШАТА И НАСИЛ АДА ГО Е НАПРАВИЛ ЛЕКАР???
169
1
 
2
 
! Отговори
харли преди 13 години
Докато не си вдигнеш панталоните или оплата от стола и не им покажеш, че не си овца! НАРОДЕЕЕЕЕ ОЩЕ ЛИ СПИШ???
168
1
 
13
 
! Отговори
буба преди 13 години
АКО ИСКАТЕ ДА НЕ ПОСРЕЩНЕТЕ СВОЙ БЛИЗЪК В КОВЧЕГ, СЛЕД ЛЕКАРСКИ "ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ" ЕЛАТЕ В ПЕТЪК В 12 ПРЕД ИСУЛ!
167
0
 
5
 
! Отговори
SP преди 13 години
Всяко ново правителство като дойде почва да се занимава първо с митниците, после с еврофондовете, с магистралите и т.н., като в същото време зае...ва здравеопазването - слага някой *** за министър и нищо не го интересува. Като стане поредния скандал - сменя министъра и после пак и докога това????????????
166
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Обръщение от името на бащата на Гери:Иван Йорданов"Приканвам всички присъсващти на протеста пред ИСУЛ да не влизат в пререкания с полицията или хора от персонала на болницата ,или други които може би не одобряват тези наши деиствия .не е нужно да създаваме безредици и хаос за да ни забележят и да постигнем нещо . Мисля че каузата заради която ще се съберем В ПЕТЪК 12:00 пред ИСУЛ е в интерес на целия български народ благодаря за разбирането и подкрепата на вси4ки от името на цялото ни семеиство "
165
1
 
25
 
! Отговори
Лекар преди 13 години
Срам ме е от тези колеги.Извинявайте хора,не всички сме такива.Мелничаров....и той да си ходи,след като го защитава този самозабравил се колега.Що за криворазбрана солидарнодт.Аз лично изживявам много тежко тази трагедия.Няма да си продам душата заради такъв "алчен тип".Министъра да затвори това отделение или болница.Всички вън.Няма да останат софиянци без лекарска помощ,от затварянето на едно отделение. Лиценза го дава МЗ. Да им го отнеме. Работи ли,между другото?Оперират ли? Аз бих се махнал.
164
1
 
7
 
! Отговори
левскар преди 13 години
Това ,че този доктор е жертва на системата или че смърта на детето е приченена от системата ли?Това ли се опитваш да обясниш, Лорче?Лорче всяка система има недостъци по-големи или по-малки,но в случая системата е с косвена отговорност ,защото дава шанс за ревизация,ама тя не е направена от 15-22 са 7 дни ,в които лекарят е взел последният шанс на едно 4 годишно дете за живот от личните си човешки качества,а те са ясни: алчност,мързел,простотия,....българщина......