Димитровград иска паметника на Съветската армия

Местните власти градят парк музей на монументалното социзкуство
25 яну 2011 07:52,
159
Димитровград иска паметника на Съветската армия
Димитровград си го хареса. Снимка: Булфото

Паметникът на Съветската армия в София да бъде демонтиран и да бъде преместен в новоизграждащия се парк музей на монументалното изкуство от времето на социализма в Димитровград.

Това са поискали местните общински съветници от колегите си в София.

“Отправихме молба да вземем паметника, тъй като неговото съществуване е спорно за голяма част от столичани и непрекъснато се повдига въпросът за неговото отстраняване.

В същото време Димитровград изгражда алея на монументалното социзкуство и неговото естествено място би било там”, казва пред в. "Труд" кметът Стефан Димитров.

Dnes.bg припомня, че на 9 януари два протеста огласиха пространството пред паметника.

Единият бе организиран от Инициативен комитет за демонтиране на монумента, а другият от националното обединение "Че Гевара", което се обяви против идеята.

Младите социалисти обявиха инициативата като абсолютна провокация и с викове: "Никога на колене пред фашистките свине".

Да има подобен монумент в центъра на София е аналогично с това "да имаш паметник на собствения си изнасилвач", контрира ги Валентина Маринова, председател на Инициативния комитет за събарянето му.

Още по темата

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 142.Да си го демонтират комунистите с пари на БСП - тя има много финансови средства.С техни пари да си наемат специалисти,да го демонтират най-внимателно,да го пренесат и да го сглобят отново някъде настрани, в провинцията.Да си ходят там,когато искат, но стига вече с тази гавра в центъра на София!Каква история?!Да не са извършили най-паметното събитие в бълг.история, та паметникът им да е толкова голям и да се намира на това място?Нелогично е!Пари могат да се вземат и от европейски фондове.
138
0
 
0
 
! Отговори
Това е решение преди 13 години
Това е разумно решение.Нека да има на открито парк-музей на този тип изкуство.Феновете на вече несъществуващата Съветска армия ще могат да ходят там и да му се радват не само като на музеен експонат,а като на истински паметник.Никой на никого да не пречи да симпатизира на каквото си иска,но за Бога,да не ни натрапват своето верую. Срамота е най-импозантният паметник в центъра на българската столица да не е този на Васил Левски, а на някаква чужда армия,натрапила ни нещо,за което не сме я молили!
137
0
 
0
 
! Отговори
empire преди 13 години
Демонтирай, че бързам!
136
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да го взимат!Така и братушките няма да могат да се цупят,нали не е разрушен.Елегантно го разкарваме.
135
1
 
0
 
! Отговори
христо димов преди 13 години
има много по важни проблеми за решаване отколкото този,макар да не пречи на никому.не съм привърженик на комунизма,но това е история,все едно да премахнем всички паметници от римско и византийско време.ще се дадат страшно много пари да се демонтира,а тези пари може да се дадат на някой който има нужда от лечение или за някои домове за сираци или стари хора.МИСЛЕТЕ РЕАЛНО а не защото е на червената армия и трябва да се унищожават паметниците.
134
0
 
3
 
! Отговори
до 139 преди 13 години
Проблемът на социализЪма беше, че идеята за равнопоставеност между хората си остана само идея. Някой живееха в панелките, други си имаха резиденции в Бояна и се возеха на черни мерцедеси. Оттогава нищо не се е променило.Идеята за равнопоставеност съществува в западните демокрации, където на всеки е даден абсолютно равен старт. Който може - ще стигне далеч. Който не може - ще рине *** и ще е доволен. В Америка един *** стана президент. То не че в България президента не е ***, ама...
133
0
 
0
 
! Отговори
даката преди 13 години
139 е за Потап
132
7
 
7
 
! Отговори
Даката преди 13 години
Панелка и москвич, обаче собствени и нови, а сега западни коли, но стари и на изплащане. Освен това качеството на стоките ни изобщо не е било лошо и беше гарантирано с БДС за какъвто в момента само мечтаем. Социализма не е фалирал, а изкуствено се създаде такова положение за да има хора като днешните олигарси. Запада никога не е могъл да понесе идеята за равнопоставеност между хората затова хвърлиха огромни ресурси в името на разпада на соца. Демокрацията посрещна България с 2 милиарда дълг и повече от 180 милиарда активи под формата на селско стопанство, заводи, предприятия, язовири и още какво ли не което носеше на страната и народа като цяло огромни приходи и разбира се нормален стандарт на живот. Това обаче не се хареса на някои и хора и решиха, че всички тези бигатства не може да са на народа и да работят за тях, а трябва да са на шепа хора, а всички други да работят за тях само за едното преживяване. Мога да говоря още много, но си мисля, че ти нищо от това не си видял, а си един 100% продукт на капиталистическия труд. Запада постигна своето, нисък стандарт за бъвшите социалистически страни, лошо образование, липса на каквато и да била логична мисъл, евтина работна рака, анархия и голяма простотия. Колко е жалко нали  Междодругото, когато ние имахме собствени панелки, в Англия не знаеха какво е това да си собственик и само там.
131
5
 
5
 
! Отговори
Калин преди 13 години
срамният исторически факт укриван от служителите на коминтерна .. мастити комунистически експерти .. по история на комунизма .. е, че Царство България не е обевявало война на съветската ***.. нещо повече .. било е в ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ОТНОШЕНИЯ !!!ТА ПИТАМ.. .. КАКВО ОБЩО ИМА ТОЗИ ПАМЕТНИК.... С БОРБАТА СРЕЩУ НАЦИОНАЛ - СОЦИАЛИЗМА ПОСТАМЕНТ НА"ОСВОБОДИТЕЛИ" И ОТ КАКВО СА НИ ОСВОБОЖДАВАЛИ .. ТЕЗИ ?
130
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Събаряй!
129
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 111-***, по ония времена цялата Европа ходеше по нужда зад завесите...тоалетните са заимствани от Изтока и още много други неща са оттам,така че всеки по нещо от всекиго ....Ти още малко и на нас ще ни припомниш какви диваци бяхме някога...с конски опашки...
128
4
 
8
 
! Отговори
Шоп преди 13 години
Добре, че САЩ и Западна Европа пребориха икономически руския болшевизъм, та да си отдъхнем малко и ние.
127
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Най-елементарен пример-Англия и Индия,едната вече не е под ботуша на колонизотора си Англия, но паметниците от онова време си стоят в Индия,никой не ги премахва,защото това е история-лоша или хубава,но просто -история...
126
2
 
8
 
! Отговори
х преди 13 години
Советская Армия(СА) официальное наименование основной части Вооружнных Сил (ВС) СССР (кроме ВМФ, Войск гражданской обороны, пограничных и внутренних войск). До 25 февраля 1946 года Рабоче-Крестьянская Красная Армия (Красная Армия, РККА)"Слава на непобедимата съветска армия освободителка"Ние имаме паметник на "Съветската Армия" която всъщност не е същото като "Червената Армия" която е сразила фашистите :)От кого ни е освободила Съветската Армия през 1953?
125
5
 
4
 
! Отговори
Шеф преди 13 години
Стига сте дълбали на едно място-минало -бешело -заминало... Някой си харесал местенцето и сега се радва,че ще го получи....а и най-много се радват русофоби, че има къде да си излеят цялата си ЗЛОБА. ха,ха,ха...Я тръгнете да бачкате, че ако половин България си мързелува тук в чата, то не знам какво по-различно от миналото маже да ни чака...
124
0
 
1
 
! Отговори
Потап преди 13 години
No,1,икономическите параметри, чрез които се оценява развитието на държавата, благосъстоянието на населението и т.н. не се дефинират само за икономики от капиталистически тип. По тази причина няма никаква научнообоснована пречка да се правят сравнения между различни системи. Не разбирам кое те озадачава!?Говориш за дефицит. Наслушал си се на приказките на Борисов, Станишев и т.н. "титани". Ти като идеш в магазина какво си мислиш "колко е дефицитът на БГ" или "колко пари имам в джоба"?
123
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ужас... как може някой да го иска това нещо... но идеята е добра... да съберат на едно място всичките соц *** и да се направи като музей.. поне да не грозят толкова много места...
122
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 13 години
ззначи озадачи ме , говориш за показатели за икономика на две различни системи и искаш да сравняваш ....... нямам думи просто , а по добре провери за това което написах по долу , това са факти а не измислици , това е иститната , казах ви не при мене тия , пробутваите си ги между вас , ако минават ок , пожелавам лек ден ва истинските българи а не на промитите продажни западнити мозъци , направих си удоволствието и то беще изцяло мое
121
1
 
1
 
! Отговори
1 преди 13 години
а да и да препоръчам един руски филм излезнал миналата година нали съм и русофил - ловци на кервани , 4 серии , а ако някой иска да види колко зле живеят руснаците и тяхното западащо кина да гледат Литейний 4 и Меч най- великото нещо правено , и още нещо когато не можете да си отлучите джипа или колата с дистанционното да знаетге ча някоя братушка е минал и за 10 сек ви е сменил кога и гледа отстрани , дано да ви е приятел като на мене както беше , бая се смях после , та руснаците живеят в пеще
120
2
 
6
 
! Отговори
Потап преди 13 години
Абе, Дака, какъв ти просперитет! Имахме по една панелка и един Москвич! Произвеждахме нискокачествена продукция, която никой не искаше и затова на непазарен принцип я реализирахме предимно в соц. блока. СИВ известно време балансираше нещата, но в крайна сметка соц. блока просто фалира и логично си замина в историята. Вземи сравни иконическите параметри на България и западните страни през 1989 г. и веднага ще лъсне истината (наскоро четох едно такова изследване на Г. Ангелов - потърси в мрежата)