"За" паметника и "против" паметника, а между тях - полиция

Няколкостотин души сблъскаха възгледите си за историята
9 яну 2011 20:35,
667
"За" паметника и "против" паметника, а между тях - полиция
Снимка: Булфото

Няколкостотин души сблъскаха възгледите си за историята на два противопоставящи се митинга пред Паметника на Съветската армия в столицата.

Построеният през 50-те години на миналия век монумент отново се оказа в центъра на идеологически спор.

От едната страна в градинката пред паметника днес застанаха хората, които смятат, че той е символ на насилственото налагане на тоталитарен комунистически режим в България.

Те се наредиха зад плакатите на инициативния комитет „За демонтирането на паметника на Съветската армия в София”, в който участва Иво Инджев.

От другата страна, под червени знамена с лика на Че Гевара, бяха хората, които смятат, че този монумент е част от българската история и култура, затова трябва да си остане на мястото.

Още по темата

Сред организаторите на тази контра-демонстрация беше младежката организация на софийското БСП.
Между тях за всеки случай застана полиция.

Споровете за съдбата на Паметника на Съветската армия датират вече от десетилетия.

През 1993 година, доминираният тогава от СДС, Общинският съвет на София реши, че монументът трябва да бъде премахнат. По различни причини това не се случи. Сега има идея да бъде преместен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


667
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
593
0
 
0
 
! Отговори
DO555 преди 12 години
R U S I Q E D A R J A V AO T T R E T I QS V Q T B E Z P R I R O D N I E R E S U R S I N A V A R Z A N O K U 4 E H L Q B N E M O G A T D A D A D A T ! ! ! . . .
592
0
 
0
 
! Отговори
DO 644 преди 12 години
NE6TO KATO 2QPONSKIQ"SLU4AI1905--RUSKI GENERALI NA STRANATA NA SARBITE SRE6TU BALGARSKI KAPITANI(nai-visok 4in za togava) POBEDATA E NA6AIMA PAMETNIK--BALGARSKA MAIKA V 4ERNO,PLA4E NA GROBA NA ZAGINAL SRABSKI VOINIK...
591
0
 
0
 
! Отговори
DO 646 преди 12 години
SLEDVA,KAKVOTO SI E BILODETSKI PARK SAS SAOTVETNITE DETSKI SAORAJENIQLO6O,A DRUGARIU...DRUGO SI E BLQDA S TOQGATA,A OTDOLU BANDITOPARTIZANITE......ISTORIQ...KULTURA...NQMA 6TO...GOL CIGANIZAMKOLKO BLQDOVE IZMRQHA ZA SARBIQ I KOLKO TAKIVA 4U4ELA IMA V SARBIQ?V BALGARIQ NIKOI NE E ZAGINAL,A V VSEKI GRAD--4U4ELOBRAVO,BRAVO NA PLEVEN!!!...NAVREME SE OTARVA OT TOVA 4U4ELO--BRAVO PLEVEN,VAPREKI PIKAE6TATA SMRAD,OTARVA SE OT 4U4ELOTO!!!...
590
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
тогава закакво са ги строили на времето остава въпроса . ще махнат ... след това какво следва ???
589
0
 
2
 
! Отговори
Световен ред преди 13 години
Анкетката на днес.бг е формулирана толкова очевадно угоднически като се казва "Да го махнат, не ни трябват комунистически символи" или "Трябва да остане, той е част от историята ни", явно в подкрепа да остане и против махането му......ей манипулатори УСЛУЖЛИВИ.............
588
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
като си заговорил за японци си спомних че след войната между Русия и Япония през 1905 година японците издихнаха от своите средства паметник в Порт Артур на руските загинали воиници , малко е объркващо но е самата истина !Не са мислили да затрият всичко руско след като са спечелили войната ами са постъпили много ждентълменски .
587
1
 
1
 
! Отговори
555 преди 13 години
Ами потърси в интернет за покупката на френски кораб клас Мистрал от русия флот и ще научиш. Явно на позитано 20 не ви уведомяват за всичко, което става по света, трябва да се четат и новини понякога. А на теб щом не ти харесва в нашата дупка, макар и последна - но наша, можеш да се качиш на някой ербъс или бойнг на аерофлот да те закара до масква.
586
1
 
1
 
! Отговори
12345 преди 13 години
въпросът тук не е за признателността на българия към русия, а за признателността към съветския съюз. две много различни неща
585
4
 
5
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 13 години
благодарение на русия днес съществува третата българска държава. русия заслужава признатерлност от всички българи.с какво американските и английските летци бомбардирали софия избили хиляди мирни българи са заслужили паметник в българия.
584
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Чудя се и се мая за какво се дърляте. Това ли е най големия проблем на държавата. То държава вече всъщност няма, но вие упорито продължавате да се заяждате за глупости. Цялата тая история е за отвличане на вниманието от истинските проблеми и вие се оставяте да ви манипулират като пълни и*иоти.
583
3
 
2
 
! Отговори
Случаен преди 13 години
Северен поток вече има. И южен ще има, е ще ни заобиколи, ама голяма работа. Не знам руския флот да купува френски корита, това го правим ние. Но какво да обяснявам на седерасчета и герберчета, няма смисъл. Трябва да си извадиш главата от пясъка и да се огледаш. Но тогава ще разбереш, че живееш в последната дупка на Земята и надали ще ти хареса.
582
3
 
4
 
! Отговори
Случаен преди 13 години
Защо изобщо ровим кокалите на хората. Гледай си днешния ден, не се вторачвай в миналото. Не е добре все да гледаш назад. Японците имат една много мъдра максима: вчера и утре не съществуват, единственото важно е днес.
581
1
 
5
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: СлучаенХич не си случаен ти! Ама недей да бъркаш реалността с мечтите на някои велможи в Кремъл. Когато Хрушчов тракаше с обувка върху трибуната на ООН СССР беше суперсила (за съжаление), от която настръхваха косите на целия свободен свят! Сега вече нещата са коренно различни. Макар Русия пак да представлява сила, далеч не е това което беше СССР!
580
0
 
3
 
! Отговори
любомир преди 13 години
А защо е била отстоявана тази територия - защото попада в Съветската сфера на влияние
579
3
 
6
 
! Отговори
Малко история преди 13 години
Трябва да се знае,че България,като съюзник на Германия на Парижкия мирен договор 10.2.1947 г.,е трябвало да изплати репарации USD 70,000,000 from Bulgaria:USD 45,000,000 to Greece;USD 25,000,000 to Yugoslavia.На СССР не са изплащани репарации, както твърди един по-долу.Участието на България във войната срещу Германия ни дава възможност да не бъдат анексирани български територии, нещо за което е настоявала Гърция.Ненакърнимостта на нашата територия е била отстоявана от само от делегацията на СССР
578
2
 
5
 
! Отговори
555 преди 13 години
грешка. На руската дупка й се налага да се съобразява с останалия свят. Малко им стяга около врата, но ще свикнат. Иначе няма южен Паток, северен Паток, ербъси за Аерофлот, френски корвети за флота. Мина времето, когато руската дупка тракаше с обувка върху трибуната на ООН. Само шепа промити мозъци от ХомСоцМолодеж им вярват и им ръкопляскат.
577
3
 
3
 
! Отговори
Случаен преди 13 години
ако руското посолство е последната дупка, то тогава коя дупка сме ние? нас никой не ни бръсне за нищо, докато с руската дупка се съобразява цял свят за твое разочарование.
576
1
 
5
 
! Отговори
Случаен преди 13 години
Точно така. Тук 100% те подкрепям. Ако някой си прави илюзии, че в БГ има демокрация, многопартийна система, значи е луд. Всички са от едно котило. 1990 ни излъгаха, че са различни. Нищо подобно. Същите са. С една разлика, много по-алчни са и много по-жестоки и арогантни от предишните.
575
1
 
6
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: Случаен"Защо първо не построите нещо, а после да бутате. Какво построихте на мястото на бутнатия мавзолей? Нищо."Как бе? Я колко молове построихме! Това нищо ли не е?Всъщност - моловете ги построиха същите тия бивши комунисти, дето навремето строяха паметници.
574
3
 
4
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: СлучаенТака като ти чета коментарите, май ти пука и то много!Но за да не се разтрепериш от страх мога да те успокоя - последната дума няма да бъде на Руското Посолство, защото в конкретния случай Руското Посолство е последната дупка на кавала! На мен ми е все тая дали ще го гръмнат паметника или само ще го преместят, но като гледам никой няма намерения да го гърми. Нека руснаците си го вземат в двора на посолството - има достатъчно място там като гледам!