Димитровград иска паметника на Съветската армия

Местните власти градят парк музей на монументалното социзкуство
25 яну 2011 07:52,
159
Димитровград иска паметника на Съветската армия
Димитровград си го хареса. Снимка: Булфото

Паметникът на Съветската армия в София да бъде демонтиран и да бъде преместен в новоизграждащия се парк музей на монументалното изкуство от времето на социализма в Димитровград.

Това са поискали местните общински съветници от колегите си в София.

“Отправихме молба да вземем паметника, тъй като неговото съществуване е спорно за голяма част от столичани и непрекъснато се повдига въпросът за неговото отстраняване.

В същото време Димитровград изгражда алея на монументалното социзкуство и неговото естествено място би било там”, казва пред в. "Труд" кметът Стефан Димитров.

Dnes.bg припомня, че на 9 януари два протеста огласиха пространството пред паметника.

Единият бе организиран от Инициативен комитет за демонтиране на монумента, а другият от националното обединение "Че Гевара", което се обяви против идеята.

Младите социалисти обявиха инициативата като абсолютна провокация и с викове: "Никога на колене пред фашистките свине".

Да има подобен монумент в центъра на София е аналогично с това "да имаш паметник на собствения си изнасилвач", контрира ги Валентина Маринова, председател на Инициативния комитет за събарянето му.

Още по темата

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До "Ъ" В твоето село вече в бъдещето ли са????Нека си изградят хората ,то това си е история,колкото и да не ви харесва е било.И айде вече си оправете тъпия сайт ,че ми писна.
98
1
 
2
 
! Отговори
до 101 преди 13 години
пих кока кола, което е силноалкохолно западно питие.ама ти от сутринта рано си на самогон, в духа на добрата руска традиция, а?
97
3
 
6
 
! Отговори
gotin преди 13 години
Някой май иска да лапне сочното парче земя в идеалния център на София и вместо там да си остане парк, да го застрои с поредните сгради. Някой друг пък иска да лапне подкупче. Абе доста хора искат да лапнат нещо покрай идеите, кой парички, кой нещо друго ...
96
3
 
3
 
! Отговори
до 99 преди 13 години
кое ми е дала тази велика страна? да пиша?грешка, българия дава писмеността на русия. то бива чуждопоклонничество, ама твоето е патология. но ти не си виновен, в ссср са учили децата, че азбуката е измислена от ленин.взимай самолета и за москва, ама внимавай, че на летището има фойерверки.
95
3
 
1
 
! Отговори
1 преди 13 години
сега светът щеше да е толкова добър че първо да си в униформа в концлагер и да копаш яма в която да те зарият , верно много е изпростял тоя народ , мани и фантазиии са се появили , абе да не сте пили западни психотропни вещества
94
3
 
4
 
! Отговори
до 90 преди 13 години
каква е тази история на този велик народ? дай нещо примери, защото само с лозунги от часа по политпросвета не става...
93
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 13 години
и кой според тебе не се съобразява с Русия че не ми е ясно , прекалено многа Бг новини гледаш където темата за Русия е цензурирана и е табу , няма страна която да не се съобразява , мдаааа много много ви се иска но ......... абе пишете поне тва ви даде тази велика страна сега да можете тука да я плюете , както се казва Евалла машшалах
92
1
 
3
 
! Отговори
до 92 преди 13 години
да, това може да е благодарение на русия, макар че и гърците не се казват мюмюн и хасан, а там не са ги "освобождавали" руснаците (защото нямат излаз на черно море, хаха, кофти!)тук става въпрос за съветската армия, а не за цар освободител, чийто деца, между другото, биват зверски убити от комунистите. тоест този паметник е на тези, които убиват онзи, заради който аз не се казвам хасан. логично е да бъде съборен.
91
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Има ли значение кой как пие и прочие? Факт е, че руснаците разгромиха хитлеро-фашизма и благодарение на тях цяла Европа в момента е това което е. В крайна сметка това е история - хубава или лоша! По същата логика да съборим във Варна паметника на английските моряци, загинали по времето на Кримската война. Нека не забравяме, че тогава Англия е воювала на страната на Турция срещу Русия, а по това време турците са ни...изнасилвали!
90
3
 
8
 
! Отговори
Дедо Гаджа преди 13 години
Да си го вземат моментално! Преди години, в квадрата между Руски, Евлоги и Христо Георгиеви, Гурко и Васил Левски, се намираха Зоологическата и Ботаническата градини, и т.н. Царската градина, където имаше нещо като Тиволи Парк за Симеон и Мария - Луиза. Сега там се мъдри паметник на съветските ботуши, донесли 45 години терор и мрак на Бългазия.
89
1
 
7
 
! Отговори
Потап преди 13 години
До No.75:В никакъв случай не мога да се съглася, че България до 1945 г. е била бедна и селска държава! Малко си чел!Непосредствено преди войната България е на около 6-то място в Европа по икономическо развитие и тук е имало много богати хора (търговци, финансисти, индустриалци и пр.). Ако се разходиш по софийския център ще се учудиш колко много сгради са построени и дарени на града в онези години. Това говори за бурен икономически подем, а не за бедност, както пишеш ти!
88
6
 
1
 
! Отговори
до 87 преди 13 години
С атомни бомби по тъпата руска каска. Както трябваше и да направят още 45-та, докато Сталин още не им беше откраднал технологията. Сега светът щеше да бъде много по-добър.
87
1
 
2
 
! Отговори
до 1 преди 13 години
Ама оберфест или Октоберфест? Или и ти не знаеш къде си ходил/а?
86
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Уважавайте това, че благодарение на Русия, не се казвате Мюмюн, Хасан, Селим и т.н. Стига сте плюли историята. Паметник може да се махне, но историята няма да се заличи. Със здраве!
85
3
 
5
 
! Отговори
opala преди 13 години
Само дето ако не бяха всички тези руснаци, загинали тук, заради нас, сега щяхме да гледаме турски сериали на майчин език...
84
3
 
6
 
! Отговори
1 преди 13 години
пич да те светна , няма кво да гледам там , тва е повече от ясно , това е изградено в историята на този велик народ и това не го прави по нисш от който и да е друг , всяка нация има и хубавите и лоши качества , обичате да се заигравате с алхкола ли , *** руснака на 2 водки е пред Берлин пич , тва са елементарне неща за елементарни хора , при мене не вървят сори
83
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 57-един строй се прави от хората, а не някакъв си строй прави самите хора...затова мога да ти кажа -толкова сме кадърни ,че нищо не можем да направим,като пример вече 20 години ЧАКАМЕ демокрация/все едно ще ни дойде от небето/, пак ни мързи да работим, а за жълти стотинки също не ни се ще,позволяваме си шепа политици да ни крадат пак, както са крали и предишните, робски си мълчим и си търпим пак робски...Е, кой ни е виновен ? Някакъв си там строй? Всеки строй е една абстракция.
82
5
 
1
 
! Отговори
ъ преди 13 години
Да го запазят, то населението на Димитровград и без това си жевее във време оно :)
81
1
 
4
 
! Отговори
1 преди 13 години
аааамерика викаш че не е оставила Съветската армия да си вее байряка , ми ти си добре запознат с историята гледам , и как примерно си мислиш че биха я спряли , ПРИМЕРНО КАЗВАМ .....ако така руснаците искаха да стигнат да Ламанша
80
0
 
1
 
! Отговори
до 83 преди 13 години
Виждал съм и то много пъти. Обаче как пият рускините и как се въргалят след това в собственото си повръщано, дори и най-бесния бездомник от някоя немска гара може да завиди. Напиши в youtube drunkrussianwoman и ще видиш