При обективни причини графикът за отпуските ще се променя

Документът трябва да е на видно място в офиса
Обновена: 9 мар 2011 19:48 | 9 мар 2011 19:48,
14
При обективни причини графикът за отпуските ще се променя
Ще почиваме по план. Снимка: Булфото

Графикът за ползване на отпуските, които работодателите са длъжни да изговят, ще може да се изменя при възникване на конкретни причини от служебен характер или икономически, технологически, финансови, пазарни и други обективни причини.

Това е записано в наредбите за почивките и отпуските, приети от МС.

Преди утвърждаването на графика работодателят е длъжен да покани всички държавни служители , работници и служители да заявят своите предпочитания за времето, през което наведнъж или на части желаят да ползват платения си годишен отпуск до края на календарната година, за която се полага.
 
Работодателят трябва да информира всички служители във фирмата за утвърдения график. А екземпляр от него трябва да бъде на тяхно разположение на подходящо място в офиса. 

Още по темата

 
Работодателят ще може да отложи ползването на платения годишен отпуск, както на отделен служител, така и на всички служители от отдела или звеното.

Това ще става в писмена форма, като е необходимо работникът  да бъде своевременно уведомен.
 
Според промените в Кодекса на труда на отлагане подлежат до 10 дни от полагащия се отпуск, които трябва да се използват до две години след изтичане на календарната година, за която се полагат.
 
Използването и отлагането на отпуските, както и изплатените обезщетения за неизползван отпуск, се документират писмено от работодателя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: отпускиграфик
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
до 12 преди 13 години
Явно не четеш изобщо за какво иде реч. Натрупаните отпуски до 2009 година включително остават до памтивека. От 2010 година нататък вече има давност две години за полагаемия отпуск през годината, демек 2010 изтича през 2012, 2011 през 2013 и т.н. Не бой се.
12
0
 
2
 
! Отговори
z&z преди 13 години
Само да попитам, а къде бяха синдикатите когато орязаха в края на миналата година размера на отпуските - и това ли беше планирано, одобрено и направено по график, окачен на видно място? Защо след десетилетия работа трябва да ми отрежат от отпуската, защото други са си трупали отпуски и сега няма кой да им ги плаща??? Като вид наказателна акция ли да го смятам?!?
11
1
 
5
 
! Отговори
Ммамамам преди 13 години
Да ви .. на реформата. Сега много хора ще остават на практика без отпуск и то съвсем законно. Долу душманите вън от БГ!
10
0
 
4
 
! Отговори
УУУУУУУ преди 13 години
А не е ли редно герберите които си взеха парите от отпуските в последния момент да ги върнат. Първо си взимат по 50-80000 лв. а после забраняват другите да могат да ползват това. Но какво да се прави това е новия морал. Да си кажем мнението на изборите. Иначе глупаците сме ние.
9
1
 
3
 
! Отговори
HeyJude преди 13 години
Първо, това масово не е вярно. В повечето случаи натрупаните отпуски наистина са неизползвани и не са само на шефове. Но сигурно има и хора, които са злоупотребили. Обаче това не е причина и всички други да се наказват заради тях. Все едно да лекуваш главоболие с рязане на глава...
8
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не се чудете. Вие знаете ли, че шефове и част от администрацията получават хиляди за неизползвани отпуски??? Номера е следния: отпуски от преди 4-5 години официално не са ползвани, не, че не са почивали, шефове са били с месеци на почивки, но не са ползвали официално отпуск, така, че като мине определен период тези отпуски им се изплащат от нашите данъци. Примерно за 60-70 дни неизползван отпус при заплата от 700-750 лева ще получат по 4-5000 лева. Така, че трябва да има такъв закон за отпуските
7
0
 
9
 
! Отговори
HeyJude преди 13 години
Всички тези причини са все работодателски. А какво става ако на служителят му се наложи да си пренасрочи отпуската? Сестра му се жени, половинката не може да излезе в отпуска по същото време или няма как да си уреди почивка по това време, ама е нямало как да го знае през януари?Интересно е как наредбите дават права само на работодателя, а работникът само е задължен да ги спазва...
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тия ше уморат народа и ше ги пуснат във вечна почивка.
5
3
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
абе очите ли им вадят тия отпуски на управляващите не разбирам вече..абе защо преди години никой нищо не забелязваше от власт имащите.като на пример че почти 20 години българина работеше без осигуровки и отпуск,без нищо а сал за мизерните кирливи левчета .не говоря за държавните служители..а сега всичко им пречи щом става дума за пари.е.оказа се че по добре е да затвориш и закриеш нещо от колкото да го подържаш .по малко разходи,сметки ..а така безхаберие.то всеки може така.така ли работят?
4
0
 
4
 
! Отговори
ръководител преди 13 години
Това е най-глупавото решение, което виждам в доста дългия си живот! Не беше ли достатъчно да се напише, че всеки е длъжен да ползва отпуска си в рамките на календарната година за която се отнася и че работодателя е отговорен за това и носи наказателна санкция ако не осигори условия за това? Ни повече, ни по-малко! Работодателите да не би да са гламави, че точно да им фиксират реда и начина?!? Пък и не виждам възможност работника да има шанс да отложи тези 10 дни за следваща година ако смята, че
3
4
 
9
 
! Отговори
DO 2 преди 13 години
Знаеш ли че в агенцията за безопастност на храните има назначени високоплатени 3000 човека,знаеш ли че за решаване на проблема с отпуските има създаден екип от 1000 високоплатени и с полагащ им се отпуск от 100 дни годишно,тези хора нямат право на отпуск докато не решат проблема.Срока им е около 2 години. Какво да ти кажа Бай *** ПРЕМИЕР,ще я екранизират след 2 години.
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Герб-Гении ......Нарочно ли мислят само глупости за да имитират работа или просто са *** ????? НО не такива ,като баламите които гласуваха за тях !!!!!!!
1
2
 
4
 
! Отговори
роб преди 13 години
отново и пак