Престъпността като начин на живот у нас

Полиция, съд, прокуратура – най-корумпирани, сочи изследване
Обновена: 11 май 2011 15:09 | 11 май 2011 14:21,
195
Престъпността като начин на живот у нас
Снимка: Dnes.bg

Престъпното поведение се интерпретира като част от начина на живот в България. Това показват данните от проучване на Центъра за изследване на демокрацията.

Традиционно за последните десет години страната ни е на последно място в Европейския съюз по липса на доверие в правоохранителните органи.

Българските граждани определят като най-корумпирани институции у нас полицията, съда и прокуратурата.

По-малко от 50 процента от българите са доволни от работата на полицията, а по-малко от 20 процента – от тази на съда и прокуратурата. Едва осем процента са на мнение, че съдът раздава справедливост.

Почти 30 процента от анкетираните смятат, че съдилищата постоянно допускат съзнателни грешки, за да оправдаят виновните.

72,7% от българите са категорични, че съдът е подвластен на икономически интереси, а 56,9% от хората смятат, че той се поддава на политическо влияние при решаването на делата.

В същото време само 10% от българите мислят, че полицаите не вземат подкупи, а само 5 на сто имат същото мнение за съда.

По-малко от 18% от анкетираните са на мнение, че полицията е ефективна при предотвратяване на тежки престъпления, а едва 13 на сто мислят, че ще залови  извършителите на кражби с взлом.

Проучването е проведено между 1700 души и измерва доверието в ефективността на институциите, тяхната безпристрастност и доколко българите приемат за легитимни разпорежданията им.

Една от основните причини за непризнаването на легитимността на институциите у нас е несправянето с вътрешната корупция.

Липсват случаи с корумпирани служители на администрацията, които да са получили наказания, въпреки медийните публикации по темата, сочат изводите от доклада.

От ЦИД смятат, че проблем на правителствата досега е, че обществените нагласи се пренебрегват и не се използват като инструмент за формиране на политика.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А ЗАЩО В ТОВА ИЗСЛЕДВАНЕ ЖУРНАЛЯТА НЕ ВКЛЮЧВАТ СЕБЕ СИ? ЩОТО ТЕ СА МНООООООГО НАПРЕД!
39
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
наши съд е един голям клозет
38
3
 
10
 
! Отговори
българин преди 13 години
До "верващ" 38: Ако писанието ти не е опит за сарказъм, значи си неизлечимо болен психически. По кой начин едно напълно корумпирано и просто пожарникарче, преквалифицирано в ченге, ще бори себеподобните си, а? Може би, чрез "божията ръка" (прости ме, господи).
37
1
 
12
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
Демокрацията е хубаво нещо,но за свободни и демократичнинароди,коитоса станали такива в резултат на...столетия еволюция.В нашият...български вариант,демокрацията още в своя зародиш безвъзвратно бе...приватизирана и натъманена да обслужва държавните...хрантутници(чиновници) от 4-те власти,а те всички във вкупом,обслужват незаконно...забогателите по всички направления срещу тлъсти рушвети.Тук...*** и Пульо от Кривунделово,не се вписва...никъде;краката имм миришат,за нашенската...демокрация.
36
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 38 - Дано, дано!:Да, само че ще си имаме диктатура, а не президентска република. Нали знаеш - в Бг всичко е спецялно :D
35
35
 
13
 
! Отговори
Дано, дано! преди 13 години
Ако Борисов стане президент и направи след това президентска република, всичката тая престъпна ***, която задушава страната ни ще иде в историята. Няма да има нито корумпирани ченгета, нито корумпирани съдии, прокурори, администратори, които заради рушвети стимулират разширяването все повече на сивата ни икономика, а отгоре на всичко мегапрестъпници живеят в охолство, преяли от откраднатите от нас пари. Всичко това ще се изчисти и България, наистина ще стане просперираща европейска страна.
34
5
 
17
 
! Отговори
ZAX преди 13 години
Следващите текстове са от песни написани през 1998 г. Поздрав за всички костовисти!Всеки бизнеса предаде,на почивка се отдаде,дансинга бе в нашето купе.Командира на вагона бешеграбнал микрофонавсичко е в(ъв) нашите ръце.Туй е далавера, движа с депутат,киха ми мангизи, вече съм рахат.Той е по живота, фрашкан е с пари,ще приватизира и чайките дори.
33
11
 
34
 
! Отговори
Митко преди 13 години
Най-големия престъпник го направихте премиер,нормално е престъпността да е начин на живот!
32
6
 
26
 
! Отговори
Чужденец преди 13 години
Какъвто е народа, такива са и институциите.
31
0
 
4
 
! Отговори
hbj преди 13 години
@29 я провери в каква държава живееш, като вид управление имам в предвид, ще разбереш, че работите не стават баш така. а иначе да, браво братя, ето ви огъня и топлата вода и колелото като откритие, да ви топлят и помагат.
30
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
С коментарите си демонстрирате овчите си мозъци.Много *** матриал.
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Естествено, че никой не се изненадва от резултата от проучването. Такива проучвания колкото си искаш, където си искаш, от всякакви организации. За сметка на това липсва всякакво желание, стратегия и възможност за изход от ситуацията. Т.е. няма никакъв смисъл да се правят подобни проучвания и да се създават такива организации - започнаха да доказват че водата е мокра. Резултатът води до никъде и в двата случая.
28
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ето едно проучване с по-реални резултати.....Раздайте го като брошурка в Парламента,че там изобщо нямат връзка с реалността...
27
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много,много *** система е тва съдебната,не знам тоя Бойко не можа ли да ги натисне малко тия престъпници съдиите?Най-добре всички до един да се уволнят и да назначат нови директно от студентските банки...иначе ще е все така
26
1
 
6
 
! Отговори
void преди 13 години
"Традиционно за последните десет години страната ни е на последно място в Европейския съюз по липса на доверие в правоохранителните органи. " - това означава че традиционно сме на ПЪРВО място по доверие в съответните органи. А ако сме на първо място - защо да променяме нещо. Излиза че за всичко са виновни новинарите.
25
2
 
42
 
! Отговори
индже войвода преди 13 години
САМО РЕВОЛЮЦИЯ МОЖЕ ДА НИ ОПРАВИ, ОБАЧЕ БЪЛГАРИНА ОБИЧА ДА МЪРМОРИ А НЕ ДА ДЕЙСТВА-ТОВА Е ГОЛАТА ИСТИНА !!! ПОГЛЕДНАТА ИСТОРИЯТА И ЩЕ ВИДИТЕ... НЯМА ТАКЪВ НАРОД В ЕВРОПА ДА Е МАЧКАН ОТ ПРАВИТЕЛСТВАТА СИ!!!
24
6
 
10
 
! Отговори
Калин преди 13 години
всичкото *** в тези служби .. и администрацията .. как няма са най корумпирани!
23
1
 
14
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Че как може хората да са доволни, при положение, че *** с десетки доказани и извършени престъпления са на свобода, а ушевите стоят отстрани и ги гледат как грабят и убиват !!!90% от ушевите и садиите трябва да бъдат натикани направо в концлагери или да бъдат разстрелвани, заедно с бандитите, които защитават !!!
22
0
 
33
 
! Отговори
123 преди 13 години
В тази държава всичко е пунта мара...Правосъдие,полиция,образование,държавна работо,всичко това е равносилно на престъпност и подкупи!
21
2
 
14
 
! Отговори
малеи .!. преди 13 години
тия верно откриха топлата вода ..тва го знам от както водя съзнателния си живот по 10 години а и се чудя кои въобще вярва в каквато и да е степен в полицията и особено съда