Нашенец раздал заеми за 21 млн. лева

Проверяват 240 души заради разминаване в данъчните им декларации
18 май 2011 18:24,
16
Нашенец раздал заеми за 21 млн. лева
Снимка: Булфото

Физическо лице е раздало заеми за 21 милиона лева, сочат данните от подадените до 2 май данъчни декларации. Данъчните правят проверка на 240 души в цялата страна заради разминаване на данните за заемите в данъчните им декларации.

Най-големият получен заем през 2010 г. е за 13,3 млн. лв.

Инспектираните са разделени на две групи – първата се състои от 120 души, които не са декларирали непогасен заем, а при предходни проверки и ревизии са оправдавали своите доходи с пари назаем от роднини и приятели.

Втората категория проверявани се състои от други 120 граждани, които са посочили, че са получили заеми, но техните заемодатели не са декларирали подобен факт или пък има разлика между обявеното между далия и получилия заема.

Проверки се правят, за да се установи укрит доход, оправдан с обявен в данъчната декларация заем.

Освен облагането на недекларирани доходи проверките ще доведат и до глобяването на онези лица, които са пропуснали да посочат в данъчните си декларации получен или предоставен заем.

Припомняме, че предвидената от закона санкция е 10% от необявената сума. В хода на проверките е възможно инспекторите да се насочат и към заемодатели на заемодателите, за да проучат произхода на средствата и дали сумите са надлежно декларирани, допълват още от приходното ведомство.

Представен през 2008 г. анализ на НАП показа, че според твърдения на ревизирани физически лица общият размер на отпуснатите заеми в страната за периода от 2001 до 2006 г. възлиза на поне 2,7 млрд. лв.

Още тогава стана ясно, че огромна част от тези заеми са фиктивни и имат единствено предназначение да оправдават недекларирани доходи.

В резултат на това през 2009 г. бяха приети законови промени, задължаващи физическите лица, които са получили или дали небанков заем, непогасената част от който е над 10 000 лв., да обявяват това в данъчната си декларация.

Законът задължи и всички, които са дали или получили заем и остатъкът от него за последните 5 години надвишава 40 000 лв., също да декларират това в данъчния формуляр. Именно разминаванията между тези данни са причината за проверките, които НАП започва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
5
 
! Отговори
шкембе&бахур ООД преди 12 години
Червените...вече се разреваха тотално,че им гледат пак в канчето,ами и че конфискация и затвор ги грози.И полудяха...милите крадльовци те...?!Трепи ги,Бойко,не ги жали...те никого и никога не са имали милост за народа ни,затуй - режи до кокал!Народа е с теб!А и делата ти са угодни изцяло!Ех,а кога ли ще изчезне и последния сбъркан комунист у нас,за да си отдъхнем и заживеем нормално и спокойно?!Сега тия контета,със замъците и лимузините,отлитат на др.планета за да укрият доходите криминални.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ХА, ХА , ХА. Проверяват 240 души заради разминаване в данъчните им декларации. Познайте кои са тези 240 души
13
3
 
37
 
! Отговори
9999 преди 12 години
Нормално,след като на един настоящ министър баба му, и дядо му пенсионери успяха да Му дадат над 200 000 заем къде е проблема работещ българин да даде милиони???!!!
12
2
 
19
 
! Отговори
Кой-кой-е преди 12 години
Виновен ли е просяка, че няма какво да яде, няма къде да спи, няма нищо зад гърба си да му се води и ... и се появява някой с целофанени обувки и костУм като му предлага 10 или 20 лева само да подпише една хартийка. Е, че какъв е проблема, слага си подписа и има пари поне за 20 дни за по една супа от 80 стотинки, като хляба си го вкарва аванта в заведението.Причината никой не търси, а и законите са така направени. *** бедняка да го духа и да си гледа работата ще лежи в затвора - ТОВА Е СЪДА
11
2
 
1
 
! Отговори
??? преди 12 години
???
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Припомняме, че предвидената от закона санкция е 10% от необявената сума. emi da pomislime 4e 10% vzima drjavata BUda-CUca-SImo = BUCISI, s koeto se legalizira neiasnia proizhod..taka li be Ministre , MVRiste i PREDSEDATiuliste? taka li zemata 10% za biudjeta i im legalizirate nezakonnite dohodi?ste umra, ste pukna ste ritna kambanata ot tozi gansterism.ne vi sram
9
3
 
26
 
! Отговори
груйо преди 12 години
Тази новина е пълна глупост изобщо няма такива неща ,пишат си журналята глупости кой нормален човек имайки 21 млн ще тръгне да ги раздава в заеми ,изобщо няма да стои в посраната *** ще си кюта някъде из шейселите и ще го боли щепсела за лихви михви и данъчни ***
8
2
 
8
 
! Отговори
груйо преди 12 години
Тази новина е пълна глупост изобщо няма такива неща ,пишат си журналята глупости кой нормален човек имайки 21 млн ще тръгне да ги раздава в заеми ,изобщо няма да стои в посраната *** ще си кюта някъде из шейселите и ще го боли щепсела за лихви михви и данъчни ***
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
значи,останало е още от куфарчетата на 1989-та.
6
0
 
13
 
! Отговори
ТЕЗИ преди 12 години
Тези са Частни Съдии Изпълнители(Бъзински).Само те имат пари и ти законни.
5
3
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
edni nqmat pari da si kypqt nasasntniq a drygi razdavat pari na zaem v koq darjava go ima tova nqma zakon toq trqbva da e v pandiza
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
балък помагал на приятели да си доказват доходите...това е другото заглавие
3
5
 
21
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 12 години
Това може да е само кака ви Цветка. Като гушна 140 млн от продажбата на СиБанкя й се примолих за едно заемче и ето ...
2
1
 
17
 
! Отговори
Даола преди 12 години
Ако е така - лихварят - в затвора!
1
2
 
55
 
! Отговори
Салахадин преди 12 години
Миналото лято имаше едни проверки по морето.Там 20 000 на нощ обороти скрити.Ала-бала на малкия Мук обувките в Мексико.Понеже на тях им удържахте данъците за 5 год назад по реалните обороти и вкарахте собствениците в затвора, та сега с тези сте се захванали!!Абе шум и сеир да има!!А народа изперка тотално!!