Турция осъди сблъсъците пред джамията в София

Властите да накажат нападателите, призова Анкара
Обновена: 21 май 2011 14:45 | 21 май 2011 13:31,
1224
Турция осъди сблъсъците пред джамията в София
Снимка: БТА

Турция остро осъжда расисткото нападение срещу хората, молещи се в джамия в съседна България, в която живеят близо 700 000 етнически турци, пише вестник "Тудейс Заман".

Турската страна призова българските власти да предприемат необходимите мерки за наказване на нападателите.

Анкара очаква в най-скоро българските власти да заловят и накажат извършителите на нападението, потъпкващо едно от най-основните права на хората, се казва в позиция на турското Министерство на външните работи.

Турция смята, че е необходимо България да предприеме необходимите мерки, за да предотврати подобни инциденти в бъдеще. Южната ни съседка смята, че трябва да се отбележи фактът, че атаката се е случила в страна-членка на ЕС.

Припомняме, че в петък няколко души пострадаха при сблъсъците пред джамията „Баня Башъ“ в София, провокирани от симпатизанти на „Атака“. Сред ранените са петима полицаи. Напрежението ескалира, след като около 150 привърженици на „Атака“ се събраха пред джамията „Баня Башъ“ под претекст, че протестират срещу високоговорителите.

Докато течеше традиционната петъчна молитва, няколко хора на Сидеров започнаха да замерят мюсюлманите с яйца. Те скандираха „еничари“, „мекерета“ и „Атака“ и се опитаха да откачат една от тонколоните на джамията.

На митинга пред джамията лидерът на „Атака” Волен Сидеров поиска оставката на вътрешния министър Цветан Цветанов. Той заплаши, че партията му веднага минава в опозиция, ако не бъдат освободени арестуваните при сблъсъците симпатизанти на "Атака".

Още по темата

След инцидента ДПС поиска властите незабавно да потърсят отговорност от извършителите и поръчителите на нападението на джамията.

Абсолютно съм против каквото и да е било етническо нетолерантство, коменира премиерът Бойко Борисов. Той допълни, че ГЕРБ категорично се разграничава от подобни действия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1224
Още по темата: джамиянападениеТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
 
3
 
! Отговори
abvg, преди 12 години
tezi forymi mai pove4eto sa hora na ataka,no moralni i ymni hora kato gledam sa malko s tova vazpitanie sme za nikade, zalko .......
4
 
4
 
! Отговори
12345 преди 12 години
народа в бг няма вина а власта ,това е истината всички сме санародници и триябва да саумем да живем в мир.
1
 
4
 
! Отговори
7777 преди 12 години
dano vsi4ki truci koito ne uvajavat bulgaria da umrat ili da se vrazumiat ili da si ebat maikata riazana vun ot BULGARIA TUK NE E TURCIA
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** за ***
0
 
5
 
! Отговори
до 1193 преди 12 години
Оправяите си отзад Догана САМИ - тази дяволска ***...
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ахмед Доган-бивш член на ДС,корумпирана личност,озорпатор на антибългарски и антихуманни деиности,милиардер от нечестни сделки,осърдно участва в разграждането на българската страна. Срам за партията му и нещастие за България ,че има такива личности в политиката и ...
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
мри ве турчин!
5
 
4
 
! Отговори
turcin преди 12 години
abe ne govorete,gluposi,ami opravete toya BOLEN SiDEROV OTZAD,ZASTOTO KATO DOYDEM TAM NIE STE GO OPRAVIM S RYAZANITE KARABINI.
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Други мюсюлмански държави дали взеха отношение по този повод? Не подхожда на една държава да се взира в простотиите на разни ***. Две групи *** се бият- голям праз!
3
 
5
 
! Отговори
бомбата преди 12 години
Господа от Турция там е разликата че молещите не са били в джамията а на тратоара. Не може аз да минавам по него и да ги гледам те издупени върху килимчетата си.
1
 
4
 
! Отговори
абе преди 12 години
турците скоро да не ги накарат да 4етат карл макс и ленин пкк
2
 
2
 
! Отговори
читател преди 12 години
Старата ДС се активизира, всички нейни бойци са на фронта, етническите конфликти и заплахата отвън винаги са били добро средство, за да не се вижда тинята в която сме затънали.
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А когато ни клаха и бесиха 5 века искаха да го нарекат "присъствие", а не робство! Искаха да потулят Батак, като го направят "измислица". Турците по-добре да не ни се месят и без това са ни завзели от вътре. Да си гледат турските сериали и да не ни занимават...
3
 
3
 
! Отговори
Младеж от САЩ (2) преди 12 години
..... та ,както бях окичен и като ме видя лошо му стана....Те нали знаете колко обичат Америка - Палестина .Но Г-н Сидеров не знае що е явно политика,това е долна,манипулативна,евтина и скъпо може да ни струва на народа,трябва да го изключат!Апропо медиите допълнително изкривяват ъгъла на случилото се,първо показват как молещите се поддадоха ,а накрая на репортажите е всъщност самото начало,където ги целят ,а те отвръщат с аплодисменти.Пълен шантаж,дано няма *** да се хванат за това...
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много толерасти имало в тази наша държава, стига сте им се слагали бе каунки !Боли ме фара за толерастите.
6
 
2
 
! Отговори
Младеж от САЩ преди 12 години
Хляб и зрелища,това са долни ***!Познавам лично един палестинец,човекът има дюнерджииници в София,една дори в центъра се намира,забавното с него е ,че сме от един квартал,въпреки че вече не живея в Бг,а в САЩ,та с него много сме си разговаряли на различни теми,той е с 20 години по-голям,та след като бях удобрен от американското посолство в "Лозенец" на ул.Козяк ,ми подариха значки от онези които се закачат,с американския флаг,та той нали е палестинец ,а аз целия съм се окичил ..........
2
 
2
 
! Отговори
vera преди 12 години
i az ne odobrqvam stanaloto. republika balgaria ima policia - za balgarkite, balgarite , za gostite ni na bg kato iskat da se opla4at ot ne6to - da izvikat policai, da pi6at, da pozvanqt na telefon, da pi6at e-mail, sms, fax na policiata i taka da si otstoqva pravata. ima medii - radio, vestnici , tv kanali. ima sadii, prokurori. s fotokameri mogat da snimat i da pokajat kakvo ne im haresva, da pokajat audio , video i taka da napravqt reklamacia. ima i telefon 112 za barso reagirane i v eu
3
 
8
 
! Отговори
Мен преди 12 години
турция да си гледа Анадола, арменците и кюрдите.. нас да ни остави намира.
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Анкара очаква в най-скоро българските власти "Ankara moje da me fane za patoka.
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най страшната дума според мен е ,,ТОЛЕРАНТНОСТ".Да сте чули в ислямска страна да се говори за ,,толерантност" ,или те го разбират както Турция е толерантна към арменците и кюрдите.