Токът и парното ни по-скъпи от днес

Скокът на минималната заплата няма да компенсира увеличението
Обновена: 1 юли 2011 08:11 | 1 юли 2011 07:04, Красимир Ангелов
257
Токът и парното ни по-скъпи от днес
Снимка: Булфото

От днес влизат в сила новите цени на електроенергията, природния газ и парното.

След одобрените промени цената на електроенергията за бита поскъпва с малко под два процента.

За Е.ОН цената на дневната електроенергия се увеличава с 1,92 процента, а нощната - с 1,91 процента.

За ЕВН дневната електроенергия поскъпва с 1,90 процента, а нощната - с 1,95 процента, а за ЧЕЗ дневната тарифа на тока се увеличава с 1,89 процента.

Средното увеличение на тока общо за бита и за индустрията е с около три на сто. По някои от тарифите за малките и средни предприятия, които също купуват ток на регулирания пазар, увеличението на цената на електроенергията ще е с около 5 процента.

Цената на природния газ от 1 юли се увеличава с 4,71 процента до 557,22 лв. за 1000 куб. метра, но заедно с увеличението от 1  април поскъпването на синьото гориво става 9,39 процента.

На база на това поскъпване се преизчисляват и цените на парното.

Още по темата

За София парното ще поскъпне с 4,55 на сто. Във Варна цената на топлоенергията скача с 8,84 на сто, в Пловдив - с 6,76 процента, в Бургас - с 5,54 процента.

Увеличението на цената на парното в Сливен ще е с 0,75 процента, в Габрово - с 0,94 процента, във Враца - с 0,53, в Перник - с 1,44 процента, в Русе - с 5,06 процента, а в Плевен - с 6,58 на сто.

Единствено във Велико Търново цената на парното ще бъде намалена с 2,52 процента.

Повишаването на минималната работна заплата на 270 лева няма да може да компенсира скока в цените на енергоресурсите - електроенергия, топлоенергия и природен газ, сочат сметките на икономически анализатори.

За малкия и среден бизнес повишението на цените на електроенергията ще бъде допълнителен разход на фона на стагниращото вътрешно потребление, коментира пред БТА Лъчезар Богданов, управляващ съдружник в "Индъстри Уоч".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още по темата: парнотокцени на тока
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
228
0
 
16
 
! Отговори
boro преди 12 години
ЧЕСТИТО Българи,гласувайте на есен.!!!!!!!!!!!?????????????
227
0
 
5
 
! Отговори
до Митко преди 12 години
Лъжеш като дърт ***! Консумацията през лятото одавна стигна и надмина зимната, обърни внимание че двата блока на АЕЦ са 20% от разполагаемата мощност и имат още не повече от 10 години служба - тоест след 10 години това което ще ги замени трябва да се е изплатило, за да може тока да е поносимо евтин. Отделно за да искаш да има производство в нашата страна трябва да им и евтини консумативи като ел.енергия! Та строим Белене, 10 години износ да се изплати и после си го позлваме за нас!
226
1
 
13
 
! Отговори
яаз преди 12 години
До всички гласуващи:ДА ВИ Е ЧЕСТИТО НОВОТО ПОСКЪПВАНЕ.
225
0
 
17
 
! Отговори
САМО ПИТАМ ? преди 12 години
Кога е следващото поскъпване ?
224
6
 
5
 
! Отговори
Митко преди 12 години
Имаме обща инсталирана мощност над 11 000 МW, като консумацията общо за страната е 4 000 MW през лятото и максимум 7 000 MW през зимата. В АЕЦ има в момента 2 000 МW/5 и 6-ти блок/. Т.е. обезпечеността ни с ел.енергия надхвърля почти 2 пъти пиковата консумация. ЗА КАКЪВ ДЯВОЛ ЩЕ СТРОИМ НОВИ МОЩНОСТИ - ЗА ИЗНОС НА ЕВТИН ТОК, ОТ КОЙТО ПЕЧЕЛИ ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ?.
223
1
 
10
 
! Отговори
мизерия в разкош преди 12 години
Народе ???Какво ще направите освен да се ядосвате ? Нищо? И после ще плащате. И аз така.Къде спахте когато затвориха блоковете на НАШИЯ АЕЦ? Сега и да ревем и да не ревем....???!!!!
222
6
 
1
 
! Отговори
Баба преди 12 години
Само Сашо Диков помияра нещо се не мярка....
221
0
 
0
 
! Отговори
АЗ преди 12 години
ПИЗДЕЦ....
220
2
 
11
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Приятели...Кое нещо в енергетиката ни почива на "пазарен анализ..."???1. Живеем ужким при капитализъм...2. Имаме ужким пазарна икономика, при това свръх-либерална...3. Живеем ужким в ЕС, където ужким имало свободно движение на стоки, капитали и работна сила...Добре...!!!- Но защо тогава НЕК е ЗАДЪЛЖЕНА, да изкупява "вятърничевия" ток на 100%, за 25 години и на цена от 72 стотинки... и да отказва ток от Козлодуй, сруваща 1.169ст. - Дори цената тока от АЕЦ Белене, да е 3.5 стотинки, което признава дори сребролюбеца Касчиев, тя е по-ниска от всички други Зелени и Въглеводородни източници на ел. енергия.... - Приятели, ако бяха вярни 1, 2, и 3 (по-горе), Козлодуй ще продава на 100% и не по 1.168 , а по 7 стотинки, Белене ще продава на същата цена..., пазар е това..., а всички тецове, които не могат да се включат в тази "ценова игра", ще затворят или някои от тях ще останат, като Студен резерв... Така ще изпълним и Евродирективата - Да намалим вредните емисии с 40%... Което ще направим всякък..., но ако го има Белене, око го няма до 10 години оставаме без ток..., по-точно ще го купуваме по 72 стотинки..., които можем да си го позволим де...Помните ли когато цяла България беше една голяма Дискотека...!!!
219
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ми 218 ,Като не те интересува България и вече си намерил истинската си родина,ЗАЩО НИ ЗАНИМАВАШ С ТЕБ??????? Ми гледай си живота и се разкарай от този форум.Като не ти е проблем да стачкуваш,ЗА НАС Е.Може пък и да искаме да се борим за тази държава .срещу тези ***!!!!!!!!
218
1
 
8
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Приятели,Ще повтарям докато чуят и глухите, а след това ще продължа, докато чуят и русофобите, неграмотните, глухите и дори Костовия пудел Мартинчо и хубавото Наде...!!!Истинската битка не е за ЕНЕРГИЙНАТА СИГУРНОСТ на България, а за това кой ще гушне рушветите за Южен поток и Белене и кой 60 милиарда печалба от Белене...!!!Българските икономически интереси, ни налагат Зелена Енергийна стратегия, в унисон с Европейската Визия - 2020...:- НАЦИОНАЛНО ОТГОВОРНА ЕНЕРГИЙНА ПОЛИТИКА - ПРИ КОЯТО ЕДНОВРЕМЕННО:1. Веднага строим Южен поток, защото заради икономическата блокада на Иран, газ за Набуко няма да има поне още 50 години2. Заради всеобщата икономическа криза в България, след елементарни преговори пускаме 3 и 4 блокове в Козлодуй, строим Белене с 51% държавно участие и после с тази част правим РЕСТИТУЦИЯ НА ПЕНСИОННИТЕ ФОНДАВЕ... така, че в изпълнение на Стратегия 2020 и заради Демографската криза, по 1 милиард лева годишно да не тежат на бюджета...3. Закриваме 60% от въглеводородните ТЕЦ, с което съкращаваме с 40% вредните емисиии. Екоглобите ще оскъпят двойно цената на тока, спрямо сегашните 8,8 стотинки и ще ни върнат в каменната ера... За съжаление, при това СДС и ДСБ, ще останат без финансиране!!!4. Планираме за след 15г.два заместващи блока на действащите в Козлодуй, а след 30г., строим нови два реактора в Белене...;5. Правим ВЕЦ навсякъде където е възможно..., браво за Горна Арда..., срам за Цанков камък!!!6. Спираме строителството на нови - ДОКАЗАНО! неефективни вятърни и фотоелектрически ЕЦ, даващи ток с цена 72 стотинки и следим световния технически прогрес...7. Прилагаме действия за Енергийна ефективност, според "джоба си"...Господин Премиер, Ето тези 7 крачки, в изпълнение на Сратегия 2020, са "Национално отговорна зелена енергийна стратегия"... и мощна Законна подкрепа на родния бизнес, чрез евтина енергия Всичко останало е от "Лукаваго" и от Златния телец...!!!
217
1
 
6
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Приятели, Време е да коментираме двете най-непочтенната Мантри на "либералните" макро икономисти, като Дянков...:1. 10% плосък данък 100% събираемости2. "... В условия на криза данъци и осигуровки не се вдигат...! "- Тази максима е вярна само за държавите и секторите с високи данъци..., като Германия Англия и Швеция и като Косвените данъци в България! - Да така е, когато данъците са високи, в държавата има висок жизнен стандарт и има криза, данъците наистина не се вдигат...Къде сме ние...:1. Преките данъци в България са най-ниските в Света...2. Съотношението непреки към преки данъци е най-голямото в Европа (бедните са най-високо обложени, а богатите - най-ниско)3. Цените на стоките и услугите са Европейски..., а жизнение стандарт е близък до този на концлагеристи...Изводи...:1. Без вдигане на Преките данъци и таваните за всички видове осигуровки - засягащи най-богатите не можем да минем... 2. Ако се вдигнат косвените данъци данъците на бедните (ДДС, сгради, смет и т.н.), ще трябва да преживеем втори Ленин...!!!3. Нали помните кой садист е казал на времето...:"... дивия капитализъм ражда ежедневно, ежеминутно, ежесекундно комунизъм..."Че кой *** го иска...???
216
0
 
0
 
! Отговори
men преди 12 години
гарантирано от герб. ако така си изпьлняваха и обещанията счъейцария щеше да ни диша праха.
215
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Имам си една мечта: някой да пусне буренце с *** върху Далкиа Варна. Предполагам голяма част от жителите на Възраждане, Младост и Кайсиева градина ще съберат средства след това и ще издигнат преживе паметник на автора на това благородно дело.
214
1
 
13
 
! Отговори
НЕ МИ ПУКА ЗА ГЕРБ преди 12 години
...НИТО БОЙКО , НИТО ГЕРБ МИ ПЛАЩАТ СМЕТКИТЕ ЗА ТОКА И ПАРНОТО!!!!ПЛАЩАМ ГИ АЗ----С МОЯТА ЕДИНСТВЕНА ЗАПЛАТА!АКО МИ Е ВИСОКА ЗАПЛАТА ---ЩЕ СИ ПЛАЩАМ КОНСУМАТИВИТЕ!!!АКО ЛИ НЕ---ПРОСТО ,СПИРАМ ПЛАЩАНЕТО.ОТИВАМ ТАМ---КЪДЕТО ДАВАТ ПО-ГОЛЯМА ЗАПЛАТА!!!!!!!СВЕТА Е ГОЛЯМ ----И ИМА МЯСТО ЗА ВСИЧКИ!!*** ,НЕКА ВОДЯТ ВОЙНИ, СТАЧКИ И ПРОТЕСТИ......И СЕ ЗАНИМАВАТ С ГЛУПОСТИ.ТАМ ,КЪДЕТО ЖИВЕЯ ДОБРЕ-----ТАМ МИ Е РОДИНАТА!МАЙНАТА Й НА ....БЪЛГАРИЯ!ДА Й СЕ РАДВАТ ...ОТ ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ!
213
1
 
1
 
! Отговори
До работещ преди 12 години
Не че защитавам Nо.206, ама тези които имат 200лв парно не получват минималната работна заплата, нали? Ако общото увеличение е с 10-20 лв на месец най-много ще са засегнати пенсионерите. А повечето от нас сигурно харчат толкова в кварталния магазин всяка вечер. Не мислиш ли?
212
1
 
10
 
! Отговори
65 преди 12 години
Този който, нарича народа си кучета, се държи с тхя като такива. За него сме кучета, и се очаква да джафкаме и да плащаме данъци и всичко останало на възможно най скъпата цена. *** гаден. Къде смятат да ги носят откраднатите пари?Няма ли кой да го убие този *** бе, няма ли един път да дойде някой нормален човек, а не жаден и гладен за пари, постигащ всичко с цената на всякакви жертви.
211
0
 
7
 
! Отговори
работещ преди 12 години
206 и 191, не се хвали, че ползваш калкулатор. Не е лошо да се посъбудиш, явно е, че си пичлегар и знаеш малко за нещата, за които драскаш. След като преди сравняваше проценти върху различна база, сега една проста сметка не можеш да направиш. Тапирче, хората плащата ЕДНОВРЕМЕННО поне парно и ток, накои и газ (при ЕДИНСТВЕНО "увеличение" на минималната заплата), а базата за парното не е "максимум 150 лева", по-скоро "минимум 200 лв." Хайде, пак да смяташ, белким се научиш.
210
0
 
6
 
! Отговори
Desi преди 12 години
Хайде и тази тема постоя 1 част и отиде в забрава...
209
1
 
18
 
! Отговори
ГЕРБЕРАСТ преди 12 години
Благодаря ти партийо любима,благодаря ти от сърце ! С ГЕРБ сме по-силни.Това е нов морал.Ще гласувам пак за вас. Бате Бойко,ти си мъж/пич/ ! Вдигаш ток,газ и парно с некакви си 2-3%,а мин.заплата с цели 12.5 % От като ГЕРБ е на власт цените падат,падат, падат ли падат...Няма вече монополи,а затворите са препълнени с олигарси,бандити и крадци на прехода.Бойко,ти си бог ! За нас,честните герберасти ти си като слънцето,хляба,въздуха и водата.Ура за ГЕРБ !!!